orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Németh Tamás

Dr. Németh Tamás válaszol

Dr. Németh Tamás

fül-orr-gégész szakorvos, gyermek fül-orr-gégész szakorvos

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
ANOSMIA  2008. április 30. 22:12   #60 

Tisztelt Doktor Úr!

A párom panaszával fordulok Önhöz (ffi, 30 éves). Visszatérő szaglás elvesztésben szenved, nem érez szagokat, ízeket. Pár éve már volt neki, akkor holland illó-cseppek vmit segítettek. Gyanítjuk, h problémája lelki erdeteű, cinket javasoltak. Kérdésem, hogy Ön szerint is lehet-e lelki probléma következménye ez a panasz, ill. milyen kezelést javasol.

Köszönettel: Garai Szilvia


Kedves Szilvia! Persze hogy lehet lelki eredetű a probléma, de azért én, mint fül-orr-gégész javasolnék egy részletes CT vizsgálatot, az arckoponya, orrmelléküregek környékének, a szaglóhám és szaglóideg belépési pont állapotának megítélésére illetve az elülső koponyagödör agyállományának vizsgálatára. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Ricsi  2008. április 30. 10:11   #59 

Tisztelt Doktor Úr!

15 éves fiú vagyok és orrsövény-ferdülésre gyanakszom.Nem vagyok náthás se
és a bal orrlyukamon nem kapok levegőt,a jobbon pedig kapok.Ha kifújni próbálom
orromat akkor egy pár másodpercig kapok mindkettőn,de utána megint nem,ráadásul
ha kifújom,akkor még a fülembe is érzek valamit,mintha eldugulna vagy mintha víz,
nyomás lenne benn. Ennek ellenére aludni tudok normálisan,de napközben zavar,hogy
a számon kell vennem a levegőt.A leírtak alapján az Ön hozzászólására lennék kíváncsi,
hogy ez valóban orrsövény-ferdülés lehet-e, és ha az,akkor mitől,mit lehet tenni ellene?


Kedves Ricsi! Valóban a leírtak alapján elég nagy valószínüséggel orrsövény ferdülésre kell gyanakodnia egy fül-orr-gégésznek. Ez esetben a növekedés során tapasztalható, az orrsövény porc és befoglaló csontkeret relatív téraránytalanságáról van szó, amely sokszor generációkon átvonuló családi adottság. A tökéletesen egyenes orrsövény nagyon ritka, operációra az észlelt panaszok és következményes tünetek alapján kerül sor, vannak emeberek, akik egész komoly orrsövényferdülés mellett is teljesen panaszmentesen és következményes betegségek nélkül élik életüket. Ha már növekedése megállapodott, és valóban ez a diagnózis, lassan lehet gondolni a korrekciós műtétre. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Ákos  2008. április 28. 10:01   #58 

Tisztelt Dr.-Úr!
4 éves múlt a kisfiam 8 hónapos korától van visszatérő gennyes középfülgyulladása ősztől-tavaszig legalább 3-4-szer minden évben ez év januárjában a FOG-sz javaslatára orrmandulaműtét történt és mkét.fülébe tubus került azt mondták ezzel megoldódik a gond és a szenvedés most újjra náthás lett és issmét folyik a füle Zinnat 125 2x1 szed.A kérdésem az lenne,hogyan lehetne a középfülgyulladást megelőzni?Egyébként nem beteges csak ez a fül probléma áll fenn.
Lenne még egy kérdésem a füléből tenyésztéses vizsgálat alapján streptococcus pneumonie tenyészett ki ilyen előzmények mellett lenne még értelme beadatni a Prevenar védőoltást?
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel Zita



Kedves Zita! Ebben a korban egy téli szezon alatt 3-4 középfülgyulladás nem tekinthető soknak, célzott antibiotikus kezeléssel ez még uralható, ha egyébként emellett nem volt szinte folyamatos felső légúti hurut, tartós vagy folyamatos orrlégzési nehezítettség, műszeres méréssel igazolt folyamatos esetleg tünet mentes hurutos középfülfolyamat akkor nem biztos, hogy még a korrek módon végzett alapos felső légúti szanaciós beavatkozás ( orrmandula, torok és orrmandula műtét ) is megszünteti a téli középfülgyulladásokat. A védőoltásnak mindenképpen van értelme, én a magam részéről fülből nem veszek mintát, mivel manapság a középfül problémák megkockáztatom 90-95%-a steril dobüregi folyadék kilépéssel jár, orr és torokváladékot azonban igen. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

wegener  2008. április 28. 09:51   #57 

A kislányom Wegener granulomatosis- ban szenved. Több "orrászhoz"vittem el, sajnos a számlanélküli ellenérték elfogadásán nem jutottunk tovább...A betegség továbbb tombolt/1év/ mire tönkretette a tüdőt.A tüdészek sem remekeltek, félrekezelték gyermekemet...Végre most tálán tudják mire kezelik...A kérdésem : hogyan lehetne az orrászokat továbbképezni ?Én szívesen költök erre---az orvostársadalmat megismerve azokat nem a tudás kiteljesítése motiválja, ezért úgy sem nyúlnak a zsebükbe----kérem válaszát....ha fontosnak tartja a pénzgyűjtésem túli mundérbecsületért , a betegekért való küzdelem, kérem értesítsen arról, hogyan lehetne ennek a ...... orvostársadalomnak a szakmnának ezt a szeletét megismertetni, így talán néhány ember elkertülheti e szenvedést !


üdvözlettel Magyar Dezső


Kedves Dezső! Együttrézek Önnel kislánya krónikus betegsége miatt. Úgy látom a kérdés nem szakmai jellegű, de azért néhány megjegyzést tennék ezzel kapcsolatban. A emberi tisztesség, becsület egy felnőtt embernek nem tanítható meg, ez megvan valakiben vagy nincs. De miért is gondoljuk, hogy a kórházakban rendelőkben más hozzállást kapunk, mint az élet más területén? Magam is kezeltem orvsotovábbképző alapítványt évekig, ilyen célra adományokat kapni ma Mo-n szinte lehetetlen, megjegyzem a kórházi alapítványok nagyrésze valóban a főorvosi kar utazgatásait hivatott finanszírozni. Egy normális országban az orvosok továbbképzésre költhetnek annyit, amennyi itt a hivatalos fizetésük. Sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalatot szerzett az "orrászokkal" kapcsolatban, én csak azt látom, hogy az "orrász" társadalom még mindig a tisztességesebb és a kevésbé pénzéhes részét képezi az orvosoknak, nézze csak meg kik hajtanak ki a kórház kapukon luxusautókkal, nem az "orrászok". Azt is jellemző dolognak tartom, hogy az elégedetlen betegek pont azokon próbálják számon kérni a hibás döntésekből adódó káoszt és hibatömeget, akik arról nem tehetnek, amikor azonban arról lenne szó, hogy a döntéshozóknak kemény hangú levelet kéne írni, ahhoz már nincs bátorság, esetleg pofátlan egészésgpolitikus képébe tortát nyomni, vagy Párizsban vásárolt új ruhácskát paradicsommal és tojással dekorálni, mint az más normális országokban szokás, ehhez végképp nincs bátorság. Nem gondolja komolyan, hogy az az orvos, aki úgy operálja Önt, hogy közben azon jár az esze, miből vesz holnap a gyerekeinek cipőt, az sokezer eurós külföldi továbbképzésekre és kongresszusokra fizet be. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

aggódó anyuka  2008. április 25. 22:41   #56 

Tisztelt doktor úr!

4 éves kisfiamnak mandulaműtétet javasoltak(mindkét manduláját ki akarják operálni)A műtét hétfőn lenne,de a mai vérvételen a süllyedése 32mm/h volt.Jelenleg jobb oldalon középfül gyulladása és arcüreg-gyulladása van.A gégész írt fel neki Augmentin duo-t és orrspray-t és hétfőn operálni akarja,nem halasztotta el a műtétet.A műtét során még fülfelszúrást és arcüreg-öblítést is akar csinálni.A gyermekorvos azt mondta,hogy csak akkor operálható,ha teljesen egészséges.A hétvége alatt rendbejöhet az antibiotikumos kezeléstől annyira,hogy hétfőn operálható legyen?
Válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó anyuka


Kedves aggódó anyuka! A mandula műtétekre mindig azért kerül sor, mert a gyermeket gyógyszerrel már nem lehet meggyógyítani, ezért nem szabad várni, hogy tökéletesen negatív leletek birtokában és abszolút panaszmentesen kerüljön sor a mandula műtétre. Ennek ellenére törekedni kell, hogy a műtét időpontjára a lehető legjobb állapotot elérjük, ha már antibiotikumot adunk, általában halasszuk is a műtétet 7-10 nappal legalább, hacsak az antibiotikum adására nem megelőzési célból pl. szívzörej esetén kardiológus javaslatára kerül sor. Egyébként a műtétek halasztására sokkal gyakrabban kerül sor az altatóorvos szigorúsága miatt, ami teljesen rendben lévő dolog, amennyiben a kockázatok elkerülését és a biztonságot szolgálja. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

mandula  2008. április 25. 22:27   #55 

Kedves Doktor Úr!

Olyan kérdésem volna, hogy ha nincs és sosem volt panaszom a mandulámra, attól még be lehet gyulladva? Ezt megállapítani, az Ön hatásköre? Tehát fül-orr-gégészhez menjek? Hajhullás ügyében keresgélek de minden más leletem negatív, már mindent körül jártam ezügyben. Már csak belgyógyászaton nem jártam illetve a mandula kérdéses de mivel sosem volt rá panaszom, sem a családban nem jellemző ezért erre nem is gondoltam. Ön szerint? Egy éve még csak egy nátha sem kapott el. Köszönettel, Judit


Kedves Judit! Olyan mandula, amivel soha semmilyen probléma nem volt ( torka még hidegre és szénsavas italra sem érzékeny ) nem nagyon szerepelhet gócként, ettől még fül-orr-gégészeti vizsgálatra szükség van, mert a panaszmentességhez a mandulák megfelelő képének kell társulnia, csak így jelenthető ki, hogy a mandulák gócként nem jöhetnek szóba, és ennek írásbeli véleményezéséhez a hajhullással foglalkozó bőrgyógyásza nyilván ragaszkodni is fog. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

staph.  2008. április 21. 09:12   #54 

Tisztelt doktor Úr !
Köszönöm a gyors válaszát s ha kérhetném leirná nekem pontosabban milyen vizsgálatokra gondol lehet hogy sokat segítene ezzel.
köszönettel Tünde


Kedves Tünde! Én panaszai hátterében reflux betegségre gyanakodnék, és nem foglalkoznék a Staphylococcussal, korrekt vizsgálat pl. egy PH monitorozás, a vékony szondát 24 órára el kell viselnie, sőt az övre csatolható kis készüléken az álló és fekvőhelyzetet is egy kapcsolóval jelezni kell, gyomortükrözés sok esetben nem mutat semmit, mert szerencsére a refluxok jelentős részénél gyakorlatilag ép a nyelőcső és gyomor nyálkahártyája. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

staphyloc.  2008. április 18. 23:56   #53 

Tisztelt Doktor Úr !

Már régebben is kértem véleményét emlékeztetően rőviden staphyl.bakt.van már 1,5 éve a garat és orrm.mütéten és sok antib.túl vagyok az orvosom legutobbi javaslatára antib.kezelés (ami már úgy éreztem semmit nem segitett) útán a brocho-vaxom imm.erősitöt irta fel amiből már 20 db és 10 nap szünet után most a következö 10 napba kezdtem bele.Őn szerint lehet hogy mégis fog segiteni az immune.annak ellenére hogy az antib.sem segitett.A bakt. most is csorog a torkomban az orrmand.helyéről érdemes szednem ennek ellenére ? Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel:Tünde


Kedves Tünde! Ez év február 7-én már részletesen próbáltam válaszolni, ehhez most sem tudnék többet hozzá tenni. Sajnálom, hogy még mindig a Staphylococcuson megy a rágódás, egy nagyon alapos kivizsgálást igényelnének a panaszai. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Fulladás  2008. április 18. 09:02   #52 

Tisztelt Dr!Honapok ota küzdök légzési nehézséggel.Voltam fül-orr-gégészeten is ott azt mondták,hogy van ilyen betegség (sajnos nem emlékszem a nevére) csak kontraszt hiány van az országban ezért nem tudják megcsinálni a vizsgálatot.Nem érzek nyomást vagy fájdalmat csak ezt a furcsa érzést mintha nehezen "menne" le a levegö és ezt érzem majdnem egész nap.Leírná nekem mi lehet ez mert ahol voltam nem igazán mondtak semmit csak,hogy hivjam öket 2 hét mulva a kontraszt anyaggal kapcsolatba.27 éves vagyok.Berni


Kedves Berni! Légzési nehézség érzésének sokféle oka lehet, ezek közül a tüdő asthma légzésfunkcios vizsgálattal, alapos kikérdezéssel azonnal kizárható, és ki is zárandó, tehát pulmonológust mindenképpen keressen meg, a fulladások jelentős részében azonban csak az érzet van meg, ezek közül talán a leggyakoribb a reflux betegség, ami ha felmerül valószínüleg fül-orr-gégésznek kell kezelnie, mivel gastroentrológiai panaszai nincsenek. A kontrasztanyagból arra következtetnék, hogy talán nyelési rtg-t akarnak Önnél csinálni, természetesen ez is a kivizsgálás része lehet, de én nem erre a vizsgálatra gondolnék először. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

  2008. április 16. 22:20   #51 

T. Cím!

Az iskolában kaptak a gyerekek egy tájékoztató kiafványt a Hepatitia A és B védőoltásokról. Illetve a védőnő tartott egy rövid tájékoztatást, hogy érdemes lenne a gyerekeket beoltani.
A fiam 8,5 éves (2. oszt.) szeretném tudni hogy ennek a kombinált oltásnak milyen tényleges előnyei ill. milyen hátrányai lennének.
Nem kötelező de ajánlották a beadását.
Három oltásból állna az első oltás után egy hónappal lenne a 2. majd 6 hónap múlva a 3.
Kombinált hepatitis A és B elleni védőoltás a neve.
Kérdésem lenne még hogy ilyen idős korban neme terheli meg a gyeremek szervezetét a kombinált oltás mert egyébként kötelezően csak 14 éves korban kapnák állítólag csak a B elleni védőoltást.
A mai egészségügyi helyzetben már minden felmerül az emberben mivel ezért 7990 Ft-ot is kell fizetni.
Szeretném tudni, hogy Önnek mi a véleménye az oltás mellett ill. ellne.
Ha Önnek kellene dönteni mit döntene a saját gyeremeke érdekében. Várjam meg míg 14 éves lesz és akkor kapja meg a kötelezőt, vagy jobb ha már 8,5 éves korban megkapja a kettőt.
Ha most megkapja akkor 14 évesen ujra fog kapni. Rengeteg kérdés felmerül az emberben amiről nem adbnak tájékoztatást, csak vigyük a pénzt mert a gyerek érdeke azt diktálja.
Hát Én nem tudom mit tegyek, ezért is fordulok Önhöz, mint orvoshoz mert már kaptam Öntől máskor is korrekt tájékoztatást.

Köszönöm előre is a megértő és segítő válaszát!




Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy nem vagyok infektológus, sem hepatológus belgyógyász, csak egy egyszerű fül-orr-gégész, gyermek fül-orr-gégész. Ha lenne lehetőség ezen a lapon, illene továbbítanom a kérdést az ügyben illetékes szakembernek, így csak személyes véleményt tudok mondani. A nem kötelező védőoltások mindig dilemmát jelentenek, mert igaz minden védőoltásnak van kockázata, de ha mégsem adatjuk be és a gyerek megbetegszik? akkor magunkat fogjuk okolni. Hepatitis A virus rossz higienes körülmények között terjed, nálunk ilyen kiterjedt járványok gyakorlatilag nem fordulnak elő, hepatitis B vírus vér és szövetnedvekkel terjedhet, vagyis vér-vérkészítmények adásával ( már nagyon régóta szűrik) műtétek kapcsán, ha nem tökéletes a műszerek sterilezése, nem utolsósorban sexualis uton, nem véletlen a 14 éves kor említése. Az alattomos hepatitis C sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, saját ismeretségi körömben is több diagnosztizált esetet tudok, de ez ellen meg pillanatnyilag, tudomásom szerint nincs védőoltás. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu


füldugulás szédülés  2008. április 14. 22:19   #50 

Tisztelt Doktor Úr.
Nekem az a problémám, hogy állandó füldugulást érzek. Ami mellé gyakran szédülés, egyensúlyérzet hiánya is társul. Főleg akkor van az egyensúlyérzet hiánya, ha olyan helyen vagyok ahol várakozni kell. Például pénztárnál sorban állás, irodában sorszámmal várni stb. Olyan is előfordult, hogy egy idő után heves szívverést éreztem. Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező! A füldugulás műszeres méréssel könnyen igazolható, a többi panasz nekem pánik reakciónak tűnik. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

nyirokcsomó  2008. április 13. 00:02   #49 

Gyermekem 33 hónapos és a nyakán mindkét oldalon több csomót észleltem,ennek már kb 2éve vittem szakorvoshoz,de ők nem igazán nyuktattak meg ,ők belső gyulladást állapitottak meg .szeretném megtudni,hogy mi okozhatja ezt .Ha nem beteg miért érzékelhető álandoan.Ha gyulladás miért nemvizsgálták tovább.Előre is köszönöm a válaszát.


Kedves Kérdező! A gyermekek nyakán akár a legenyhébb felső légúti hurutnál is azonnal reaktív nyirokcsomó duzzanatok jelenhetnek meg, melyek általában még a gyógyulás után 1-2 hétig is tapinthatók, Ha a reaktív nyirokcsomók hónapokig esetleg évekig gyakorlatilag változatlanul fennállnak, az azt jelenti, hogy krónikus problémáról van szó, ami általában orrmandula illetve orr-torokmandula gondokat jelent, aminek megoldása az orr-fül-gégészre vár, műtétre van szükség. Sajnos a nyirokcsomó duzzanatok hátterében nem csak egyszerű gyulladások állhatnak, ezért a hosszú ideig fennálló, reaktívnak diagnosztizált nyirokcsomó megnagyobbodásokat is komolyan kell venni, és a kiváltó tényezőt megszüntetni. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Fülzúgás  2008. április 12. 08:35   #48 

Tisztelt Doktor Úr!

4 nappal eelőtt fürdés közben víz ment a fülembe és bedugult.Megszüntetni a dgulást nem tudtam,kiöbliteni szintén nem sikerült!30 percel később nagyon erős fúlzúgás és hasító fájdalom jelentkezett ami 4 naja tart.Különösen erősödik a zúgás és sípolás magas hangok hatására mint pl . a vízfolyás!már minden ismert "kísérletet" kipróbáltam,kérem segítsen mert a zúgás már kezd elviselhetetlen lenni!

Köszönöm!

L. István


Kedves István! A fürdés közben hirtelen kialakuló füldugulás általában hallójárati fülzsír jele, fülzúgást tud okozni, hasító fájdalmat kevésbé. Nem lehet megkerülni a fül-orr-gégészeti vizsgálatot, beleértve a műszeres hallásmérést is.
Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

  2008. április 12. 08:31   #47 

T. Doktor Ur!

Köszönöm högy ilyen gyorsan válaszolt a levelemre.
Valóban igaza van nálunk egyetlenegy alkalommal sem volt mintavétel. Mindig csak antibiotikumot kaptun k, de azt szinte egész télen folyamatosan. (Sumetrolim, Augmentin Duo, Amoxicillin, Cedax, Summamed, Cefzil más nem is jut most hirtelen eszembe) már Én megsokaltam, de az orvos szerint amikorközösségbe kerül a gyerek ez így van.
Önnek mi a véleménye kezdjük el szedni így is a Ribomunyl vagy várjuunk.
Mandulaműtét még egyszer sem került eddig szóba.

Hajnalka 04.11


Kedves Hajnalka! Gyakorlatilag az összes antibiotikumot kipróbálták. Teljesen igaz, hogy minél több antibiotikum, minél kevesebb és rövidebb ideig tartó hatás, annál inkább javasolt a fül-orr-gégész segítsége, vagyis a műtét, itt a ribomunyl nem oszt, nem szoroz. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

  2008. április 11. 12:40   #46 

T. Cím!

Kislányom június végén lesz 4 éves. Most jelenleg kiscsoportos oodás. Sajnos az idei nevelési év főleg a betegségekről szól. (középfülgyulladás savós, gennyes, tüszösmandulagyulladás, hasmenés, húgyúti fertőzés). ASz orvosunk javasolta hogy gondolkozzak rajta, hogy eseleg írna Ribomuníl immunerősítőt, hátha jovb lenne a helyzet.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt most is el lehet kezdeni szedni, vagy várjuk most már meg vele a nyári szünetet.
Az orvos azt mondta, ha beteg lesz közben az nem lenne jó.
Most Én azért aggódok, mert először három hétig kellene 4 napig szednünk, de mi lesz ha közben ujra beteg lenne a kislány. Az orvos azt mondta akkor nem ér az addig beszedett semmit, ha közben antibiotikumot is kell szedni.
Teljesen tanácstalan vagyok, mert rám bizta a döntést hogy írja a fel vagy sem
Én meg nem tudom hogy mi lenne ebben az esetben jó.
Ezért is kérném a tanácsát, hogy most kezdjük el szedni - az utobbi 9időben karácsony óta nem volt olyan időszak hogy három hétig egyfolytába ne betegedett volna meg - vagy várjuk meg a nyári szünetet ami június közepétől kezdődik.
Egyáltalán ez milyen immunerősítő por. (Ribomunil)
Hatásos szer lenne ez vagy nem?

Köszönöm a válaszát : Hajnalka


Kedves Hajnalka! Valószínüleg inkább egy orrmandula vagy orr-torokmandula műtétre lesz szükségük. A ribomunil-nak elsősorban akkor van értelme, ha a készítményben található immunogen, de nem patogen anyag ( 3 féle baktérium összetört sejtfala ) egyezik a sorozatos pozitív orr-torokváladék bakterológiai minták eredményével, mondjuk egy gyereknek mindig csak Haemophyllus inf. vagy a másik két baktérium egyike nő a torokváladékban. Ha más baktériumról van szó, akkor ez nem eredményes, ráadásul itt rövid távú hatást semmiképpen ne várjanak egy-két éves kezelési tartamról van szó, addig a gyerek füle bőven tönkre mehet. Ez inkább a gyógyulást elősegítő adjuváns szer, nem igazi gyógyszer. Valóban így van, akár beteg a gyerek, akár nem folyamatosan szedni kell, de csodát azért ne várjanak tőle. Egyébként gyanítom, hogy sem az orr-torokváladék bakt. minta levétele, sem a középfül impedancia mérése nem történt meg Önöknél. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Viola  2008. április 11. 12:26   #45 

Tisztelt Doktor Ur!

Jól értette, a dobüreg müködöképes, a csontvezetéses hallása ép. 8,5 éves és gyönyörü formás fülkagylója van. Egészen belül a csontos és porcos hallojárat határán van a szükület, tehát kivülről semmi nem látszik,
Köszönöm az őszinteségét, ettöl tartottam én is, hogy Mo.on nem fogunk gyógymódot találni.Sajnos ezt nem minden orvos vallja be, én is egyre inkább ugy érzem, hogy kisérleteznek,
hátha mégis sikerül, Sajnos nem találtam még sorstársakat, akik hasonló problémával küszködnének. Mindezek tudatában harcolunk tovább. Köszönöm a biztatást, ha elértünk valamilyen eredményt, igérem beszámolok róla.
További sok sikert kívánok!
Tisztelettel:Viola


Kedves Viola! Nagyon bíztatom, hogy ezt az utat járja végig, kérem jelezze, hogy mit sikerült intéznie. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

Viola  2008. április 9. 11:52   #44 

Tisztelt Doktor ur!


A kislányomnál hallójáratszükületet állapitottak meg. A Ct vizsgálat eredménye:
Jobb oldalon a külsö hallójárat kb. 2-3 mm hosszúságban 0.7 mm-rel beszükült. Az ezt követö szakasz teljesen elzárodott. A dobüreg nagyrésze, valamint a mastoid sejtek nagyrésze fedett. A hallocsontocskák jól ábrázolódnak. Szabályos a csiga és a félkörös ivjáratok is. Bal oldalon a külső hallójárat kb. 6 mm hosszúságban 1,2 mm-nyire beszükült. Ezen az oldalon légtarttó a dogüreg és mastoid sejtredszer átrázolodik szabályos hallócsontocskákkal. A félkörös ívjáratok és a csiga megtartott. A belső hallojárat mko. kb. 6 mm tágasságú
A bal oldalon háromszor végeztek hallójárat tágitó mütétet, mindháromszor visszaszükült tüszurásnyira. 40-60 db halláscsökkenése van. Jelenleg fülmögötti hallókészüléket hord, ami a szükület miatt elég sokszor begerjed. Ujra mütétet javasoltak. Nem tudom érdemes-e ujra ilyen megpróbáltatásoknak kitenni,
Hallottam egy hallókészülékről, amit a középfülbe épitenek.
Tudomásom szerint ez egy elég ritka rendellenesség.
Kiváncsi vagyok az Ön véleményére, mit tanácsol, kihez fordulhatok segitségért?


Tisztelettel és köszönettel

Viola


Kedves Viola! Ha jól vettem ki, akkor a kislánynak kétoldali hallójárati atreziája van, de szabályos és struktúrált, feltehetően működőképes dobüreggel, a hallójárati helyreállító műtétekkel pontosan az a baj, ami az egész szervezetre igaz, hogy ahol nem kéne lyuknak lenni, azt sehogy nem tudjuk befoltozni, ahol meg lyuknak kéne lenni azt meg sehogy nem tudjuk kialakítani. Igen vannak modern lehetőségek, amennyiben a belső fül tökéletes hallású, és működőképesek a hallócsontok, ez esetben a hallócsontláncolatra egy miniatűr mágnest lehet clippelni, és ezt a piramis csontba műtétileg beépített kis elktromágneses egységgel lehet rezegtetni, így sem hallójárati illeszték sem fülmögötti készülék nincs, szinte teljesen észrevehetetlen, és kit érdekel akkor, hogy nincs hallójárat és dobh., nem igaz? Felteszem a külső fül megjelenésében teljesen normális, így az atrezia szinte láthatalan. Nem tudom Mo-n kit ajánlhatnék ez ügyben, de ha a szakmai kollégium igazolást ad, hogy Mo-n nem kezelhető egy betegség, akkor az OEP a külföldi kezelést kifizeti, megéri ez ügyben harcolni, akár perelni is az államot, mint kísérleti nyúlnak lenni, és felesleges műtétek sorozatával tönkretenni a gyerek és a magunk életét. Sok sikert kívánok ehhez a harchoz. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www. gyerekfulesz.hu

Barbi  2008. április 8. 00:02   #43 

Tisztelt Dr. Úr
Köszönöm a választ. 27 éves vagyok 3 éves koromban kivették mind a két mandulámat de az ormandulám visszanőtt. Eddig nem igazán voltam beteg csak most február óta. Megprobálok csináltatni egy váladékból egy bakteriális tenyésztést hátha többet fogunk tudni. Köszönöm a segítségét. Tisztelettel Barbi


Kedves Barbi! Köszönöm a visszajelzést. Németh dr. www.fuleszorvos.hu, www.gyerekfulesz.hu

chips  2008. április 6. 22:54   #42 

Tisztelt Doktor úr!

Először is szeretném megköszönni a gyors válaszát, azóta a panaszaim elmúltak, már nem érzem minta (mindig ott lenne a nyelőcsövemen a chips). Ha lehetséges, még lenne egy kérdésem a Doktor Úrhoz. Mivel az kizárható hogy megsértette a a rosszul lenyelt chips a nyelőcsövem, viszont szerintem elég sok ideig volt ott az idegen anyag, (tele egészségtelennel összetevőkkel és elég sok sóval)ezért valószínűsíthető lenne-e az, hogy megduzzadt a nyelőcsövem és tulajdonképpen egy enyhe lefolyású allergiás reakció lépett fel?
Azért gondolom ezt, mert ettem májkrémet ami után enyhén pár percig éreztem, akkor gondoltam hogy összehasonlítom az élelmiszer összetevőit, és 1-2 alkotóelemet kivéte ugyanazok voltak.Más élelmiszernél ilyen nem fordult elő. Ezért tartottam elképzelhetőnek, hogy kialakulhatatott egy helyi élelmiszer allargia a gége tájékon. Viszont légzési nehézségeim nem voltak.
Az általam elképzelt allergia lehetséges, vagy teljesen kizárható lenne Ön szerint?

Előre is nagyon szépen köszönöm, és elnézést, hogy ennyire túldramatizálom a dolgokat.

Emese(diáklány)


Kedves Emese! Ez az allergiás elgondolás a nyelőcső viszonylatában teljesen tévút, bár abban sok igazság lehet, hogy ezekben a gyári, előrecsomagolt élelmiszerekben sok idegen anyag van, például mogyoró is, ami arra allergiásoknál pl. súlyos asthmas rohamot is provokálhat. Meg fog lepődni, ha gondosan elolvassa az apró betűs feliratokat, hogy mennyi teljesen más jellegű élelmiszer zacskójára van ráírva, hogy mogyorót nyomokban tartalmazhat. Még egyszer visszatérnék, hogy a garat középső-alsó részének gyulladása ill refluxos bántalma esetén a száraz ételek panaszt okoznak, az ezzel kínlódó emberek folyadék kortyolgatása nélkül száraz ételt, például chips le sem tudnak nyelni, egyébként meg előszerettel szopogatnak szinte folyamatosan negrot vagy savanyu cukorkát "torokszárazság" ellen. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

nyálmirigy gyulladás  2008. április 6. 22:36   #41 

Tisztelt Doktor Úr!

Talán kisgyerekkorom óta nyálmirigy gyulladásom lehet, (akkor sárga golyókkal a számban ébredtem, nem tudtam miért). Most, csak a jobb oldali, állkapocs környékén lévő nyálmirigyemből, sárga, keményebb, szabálytalan alakú bűzös váladékot távolítok el, (kb. két-naponta). A Fül-orr-gégész szerint a megoldás, hogy tisztítom, több folyadékot iszok, és rágózok. A nyomkodás hatására a nyílás kitágult. Nem fáj, talán a nyakam, az állkapcsom alatt enyhén vastagabb. Más miatt estem át antibiotikum kúrán, de ez nem múlt el. A fogászom szerint nem fog probléma okozza. Lehetséges más, nem antibiotikumos kezelés, a bűzős száj ellen? A vérképeim, soha nem mutattak gyulladást. Van értelme megvizsgáltatni? Köszönettel, Viki.


Kedves Viki! Gyanus ez a dolog nekem, hogy itt inkább a torokmandulák hasadékaiból kiforduló sárgás-fehér törmelékes un. detritusról van szó, ami tényleg lehet bűzös és a szájszagot magyarázhatja, ha erről van szó valóban nem segít az antibiotikum, csak az orr-fül-gégész megkeresése és a mandulák kivétele. Üdvözlettel: Németh dr. www.fuleszorvos.hu www.gyerekfulesz.hu

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Légzőrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!