orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Somogyi Rózsa

Dr. Somogyi Rózsa válaszol

Dr. Somogyi Rózsa

hagyományos kínai orvoslás szakorvosa, aneszteziológus szakorvos

műtéti altatás, érzéstelenítés, akupunktúra

előző oldal  9 10 11  12 13  következő oldal
Lettike  2011. július 5. 15:17   #220 

Kedves Doktornő!

Nekem 11-én lesz aranyér mütétem,most ilyen mütét elökészitő vizsgálatokra járok.Voltam vérvételen mellkas rtg-en meg ekg-n jok lettek a leletteim majd csütörtökön megyek altatóorvoshoz,Azt szeretném megkérdezni hogy mi alapján döntik el hogy altatnak-e vagy sem.És Én kérhetem az altatást??Vagy ez hogyan szokott történi??Köszönöm segitségét.Lettike!


Kedves Lettike!
Egyrészt a beteg általános állapota, másrészt a műtét típusa határozza meg az érzéstelenítési lehetőségeket, ha több lehetőség is szóba jón, a beteg választhat. Ha Ön egyébként egészéges, altatás és gerincérzéstelenítés is lehetséges. Az altatás kényelmesebb és diszkrétebb, a gerincérzéstelenítés után viszont még jó ideig nem fáj a műtéti terület.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

kérdés  2011. július 5. 15:15   #219 

Tisztelt Dr. Nő..!!

Én egy kétségbe esett 21 éves fiú vagyok , aki 15 éve él sportol soha nem volt semmi bajom..!!!

De 2 évvel ezelőtt télen kb. minusz 10 fokban elmentem a barátaimmal mulatni , 3 db cigaretta megannyi alkohol és szégyellem , de valami hígító gőz szerű valamit szívtunk maximum 5 percig..!!! Ezután semmi baj nem volt reggelig mulattunk fél mesztelenül táncoltam a -10 fokban reggel 8 ra haza értem semmi bajom nem volt.. lefeküdtem és délben mikor felébredtem olyan érzésem volt mint ha össze ment volna a felére a tüdőm mély levegőt csak a levegő vételre rásóhajtva birok venni , szárazan köhögök néha , kapkodom a levegőt , felfújtnak érzem magam , büfögök folyamatosan mert úgy kicsit jobb.. ez mellett azóta a gyomrom is furább nem birok normálisan enni , néha epét hányok epét büfögök .. ha alkoholt iszok akkor 3-4 napig majd meg fulladok majd nem hogy lélegeztető gépre kellene már tenni , ez mellet meg szédülök a levegő hiány miatt , meg furcsa nyomást érzek a gyomorszájamnál..!! Néha még tüsszenteni sem tudok mert nem birok hozzá mélyet sóhajtani..!!
Szettem már egy csomó gyógyszert , de csak 3-4 napra enyhült tőle és ennyi...!!!


Vizsgálatok 2 év alatt :

2szer Sürgőségi vizsgálatok mert éjszaka be kellet vinni : negatív

7 röntgen : negatív
MRI vizsgálat : negatív
Kardiológiai teljes kivizsgálás a semmelweis-en : negatív.
Budapest Máv kórház tüdőgyógyászat: Röntgen át világítás stb..: negatív
Fül orr gégészet : negatív
5 vérvétel : negatív
gyomor tükrözés kétszer : negatív
Hasi ultrahang : negatív
Terhelés alatt többszöri szaturáció vizsgálat : kiváló
Urulógia : negatív
Reflux: negatív

Egyszer valami A tipusos tüdő gyulladást mutattak ki , de arra is szettem gyógyszert 2 hétig..!!

Már nagyon kétségbe vagyok esve..!!!!!!!!

Előre is köszönöm a válaszát ...

Tisztelettel : Krisztián


Kedves Krisztián!
Fogalmam sincs. Valószínűleg valamilyen funkcionális problémája lehet, esetleg légzésfunkció kimutathatja (azt nem láttam a felsorolásban).Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

vállartroszkóp  2011. július 5. 15:12   #218 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni,hogy a vállartroszkópos vizsgálatot milyen érzéstelenítésben végzik?
Köszönöm válaszát
Ildi


Kedves Ildikó!
Nagy válószínűséggel altatásban.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Pajzsmirigy!  2011. július 3. 00:07   #217 

Kedves Doktornő!

Nem rég volt egy pajzsmirigy műtétem. A műtét jól sikerült, de az altatás körül voltak gondok amit nem értek. Először is reggel én voltam az első beteg akit műteni akartak. = re hívtak be és 8 kor volt a ter a műtétre. De mivel még 8kor nem volt ágyam, ezért nem kaptam meg a boditó lötyimet, és a folyosoról vittek rögtön a műtőbe. Sajnos a műtét csuszott, kb 9 kor kezdték csak el, addig a műtő folyosolyán feküdtem a toloágyon. Nagyon izgultam görcsöltem ebbe az 1 órában. Bent már rögtön altattak.1 órás műtétem volt, de az ébredéskor az első szavam, hogy fáj a fogam és nagyon fázok.Azt mondták ez normális az altatás után. Az egyik ujjammal "doboltam" rángatozott űtöttem az ágyat, de sajnos nem tudtam irányitani. Azt mondták ez normális, mert így reagál a szervezett mikor tisztul.Azt mondták fél óra és jobban leszek. Közbe ment egy infulzió...De sajnos nem lettem jobban, egyre jobban fáztam és remegtem.A végén már a másik kezem is remeget, nem tudtam írányitani, úgy fogták le, de még akkor se nagyon ment nekik.A lényeg remegtem, nagyon fáztam irányithatatlan volt mind két kezem. Hivták az altató orvost és Ő adott egy inekciot. Úgy hallottam kalciomot az volt leírva a korlapomra is. Utána forroság öntött el nagyon rossz érzés volt szédült koválygot a fejem. halál félelmem volt. Ekkor bepánikoltam. De ez csak pár percig tartott. Utána jobban lettem.:) 2 óráig még a megfigyelőbe voltam. Késöbb pár óra mulva iszonyatos fejgörcsöm volt. Ez a nagy fejfájás 2 napig tartott, csak fájdalom csillapitoval birtam ki. Ilyen fejfájást előtte soha se éreztem. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehetett ez az egész körülöttem, mert senkinek, nem voltak ekkora fejgörcsei? Mi lehetet ez a rángatozás? alergiás roham? Miért kaptam kalciom inekciot? Talán ott is maradhattam volna az ágyon? Vagy esetleg nem kaptam meg előtte a boditott és ezért kaphattam műtét alatt még lazitokat is azt nem birtam? Sajnos semmit se írtak a záromra, Így ha lesz műtétem, nem tudom mire lehetek alergiás..:( Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel


Kedves Kérdező!
Sajnos a tények ismerete nélkül még találgatásba sem bocsátkoznék. Azt javaslom, keresse fel az altatást végző osztályt/altatóorvost, és vele beszélje meg a problémát, tegye fel a részletes kérdéseit.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Katalin  2011. július 3. 00:04   #216 

Kedves Rózsa!
Arra kérem válaszát, hogy aki a létező összes érzéstelenítőre allergiás, az utolsó altatásnál meg újraélesztésre került sor, hogy lehetne a ráváró két beavatkozást elvégezni, az egyik egy fogászati műtét lenne, a másik pedig a fejen (a fül fölött) lévő ciszta eltávolítás. (Az Unokahúgom, Ilonka, csak neki nincs számítógépe.)
Akupresszúrás érzéstelenítés ilyen célra létezik-e? Ő Szentesen él.

Magamra vonatkozó problémám pedig az, hogy jelentős szívizom gyengeséget állapítottak meg ultrahang vizsgálattal. Először 35%-os, majd 5-év múlva 15%-os a szívizom pumpálása.
Ha bármilyen műtétre lenne szükségem, altatás, vagy érzéstelenítés alkalmazható-e nálam.
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Katalin


Kedves Katalin!
Elnézést a késői válaszért.
Akupunktúrás érzéstelenítés létezik, döntően Kínában használják, nem tudom, Magyarországon foglalkozik-e vele valaki.
Ami Önt illeti: a rossz szívteljesítmény miatt az átlagosnál lényegesen nagyobb Önnél minden beavatkozás kockázata. Ezért a műtét szükségességét kell összevetni az Ön állapotával. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ezt a jelentősen fokozott kockázatot is fel kell vállalni, de erről az altatóorvos - remélem - részletesen tájékoztatni fogja.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

tukrozes  2011. június 13. 22:02   #215 

Tisztelt dr.no!
Lehet tukrozesre kell mennem.Hallottam mennyire fajdalmas...rossz elmeny, es nem igazan szeretnem "atelni".Hallottam boditasban is vegzik, illetve altatasban.Mi a ketto kozti kulonbseg?Elegseges e a boditas a fajdalom ellen, mennyire emlekszem majd vissza?
Ha pedig megis az altatas mellett dontenek, vannak e/lehet-e karos mellekhatasa vagy teljesen veszelyetelen?
Valaszat koszonom, egy 21 eves lany


Kedves Kérdező!
A bódítást általában a vizsgálatot végző személyzet végzi, kábító hatású fájdalomcsillapítót vagy szorongásoldót adnak vénásan, ettől a beteget kevésbé viseli meg a vizsgálat, és viszonylag kevés dologra emlékszik.
Az altatást altatóorvos és asszisztens végzi, teljesen megegyezik a műtéti altatással. Teljesen veszélytelennek egyik módszer sem mondható (mindennek lehet szövődménye), kifejezett káros mellékhatásuk nincs.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

térd ficam  2011. június 13. 21:58   #214 

jó napot kívánok!Én azzal a kérdéssel szeretnék fordulni a doktor nő felé,hogy van nekem egy 10 éves lányom,akinek már több alkalommal minimálisan kificamodott a jobb térdkalácsa,ami eddig szerencsére,probléma mentesen megoldódott,de sajnos,most 4hónap alatt 2 alkalommal ficamodott ki neki úgy,hogy vissza kellett tenni,orvosi segítséggel,majd rögzíteni 10 napig sínben.Sajnálatos módon a második alkalommal már nagyon megtelt neki 40ml-nyi folyadékkal,amit lecsapoltak.Kérdésem a következő lenne,hogy tanácsot kérjek öntől abban,hogy mit tudnánk tenni vele,hogy ez ne forduljon neki elő többször.Sajnálatos módon azért vagyok tanácstalan,mert eddig minden orvos mást mondott.Az egyik,hogy protézis lenne szükséges,mivel a comb csont külső része el van kopva,a másik,hogy elég lenne a szalagok műtéte, a harmadik,hogy szalagot műteni ugyan annyi,mintha tornával erősítenénk,úgy hogy így érthető módon vagyok tanácstalan.És hogy ezt a kínai orvoslást figyelembe véve,erről az oldalról megközelítve, van-e valami féle megoldás,vagy ez teljesen kizárd.Válaszát,és segítségét előre is köszönöm.Tisztelettel:Szné Szász Éva.


Kedves Éva!
A speciális ortopéd problémákhoz nem értek, azt gondolom, kérdezzen meg erről egy térdre specializálódott szakorvost (pl. Székesfehérváron dr. Abkarovits Géza, Budapesten dr. Béres György). Az biztos, hogy a combizmok erősítése elengedhetetlen. A kínai orvoslás felől nézve, a kislány kínai állapotfelmérése esetleg feltárhat olyan eltérést, ami a térdproblémára is magyarázatot adhat, és az ez alapján elkezdett kezelés az állapotán is javíthat. A kínai orvoslás nem a térdficamot kezeli, hanem a beteg kórmintáját.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Katalin  2011. június 9. 19:47   #213 

Tisztelt Doktórnő!

Hagyományos kínai gyógymód szerint szeretném megkérdezni mit javasol veseelégtelenség esetén a GRF 20-as milyen módón lehet lassítani a folyamatot.
Köszönettel és tisztelettel Katalin


Kedves Katalin!
Akupunktúrával, gyógynövényekkel lehet erősíteni a vese funkcióskörét, de hogy ennek van-e hatása a GFR-re, nem tudom.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

anaesthesia  2011. június 6. 14:53   #212 

Hatásában miben különbözik a "helyszíni altatás" a sedatios analgesiatol? Milyen állapotba kerül a beteg az egyik ill. másik hatására? Mit érez a fájdalomból? Melyiknek milyen indikációi vannak?( baleset, égési sérülés...) Lélegeztetés mindkettőnél szükséges?
Amikor azt írják az ellátólapra, hogy altatott, lélegeztetett beteg, akkor lehet szó sedatios analgesiáról is?


Kedves Kérdező!
A "helyszíni altatás" kifejezést nem ismerem. A sedatios analgézia azt jelenti, hogy nyugtató és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket adnak vénásan, lélegeztetés általában nem szükséges, de az életműködések szoros ellenőrzése elengedhetetlen. Általában ambuláns műtéti beavatkozásoknál alkalmazzák.
Az altatott, lélegeztetett beteg kifejezést általában intenzív osztályos ellátással kapcsolatban alkalmazzák (tulajdonképpen az intenzív osztályos altatást is hívhatjuk sedatios analgéziának, a gyógyszerek hasonlóak).
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

ibs  2011. június 3. 01:43   #211 

Tisztelt Cím!

Kb. 1 évvel ezelőtt IBS betegséget diagnosztizáltak, akkor Spasmomen gyógyszert írtak fel, ami szedésével el is múltak a panaszok. A diagnózis előtt ultrahangon voltam, negatív volt, utána volt a colonoscopia ami megállapította a betegséget.

Már több, mint fél éve nem szedem a gyógyszereket és szinte minden nap van enyhe fokú diszkomfort érzésem, kemény a hasfalam. Vannak jobb és rosszabb napjaim. Próbálok inkább természetesebb úton /gyógyteák, probiatikum/ "védekezni", ahelyett, hogy gyógyszerekkel pumpálnám magam. A kérdésem az, hogy a gyógyszer elhagyása jelenthet-e maradandó, komolyabb problémát, illetve kialakulhat-e abból más súlyos betegség, vagy csupán kellemetlenséget okozhat. Kb. 2 hónapja voltam teljes vérképet nézetni, negatív lett.

Válaszát előre is köszönöm!

Gábor


Kedves Gábor!
Ezt egy gasztroenterológussal beszélje meg.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

anita  2011. június 2. 00:25   #210 

Kézműtétem lesz kb 20 perces.Milyen altatást kapok,untubálást,stb?Milyen érzés akaratom ellenére elaludni?Fájdalmas amugy az altatás?


Kedves Anita!
Az altatás kifejezetten kellemes, és egyáltalán nem fájdalmas (ugyan mi fájna, a gyógyszer vénás beadása?:-)).
Az altatás milyenségét a helyi szokások és az aneszteziológus döntése határozzák meg, tőle tudhat meg pontosat.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

ártalom  2011. május 31. 13:41   #209 

Tisztelt Doktornő!
Igaz-e, hogy az almaecet károsíthatja a gyomornyálkahártyát? Napi 3x1 evőkanál fogyasztása(természetesen vízzel higítva) - persze, mellette normális étkezéssel.
Zsírégetés céljából egyáltalán hatásos lehet? Nem csodára gondolok természetesen, csupán arra, van-e értelme az egésznek.
Köszönöm válaszát: Márta


Kedves Márta!
Szerintem nem károsítja, de kifejezett gyomorsavasság esetén nem javasolt az alkalmazás. Főétkezések előtt fél órával, 1 evőkanál 1 pohár vízben elfogyasztva fokozhatja a zsírégetést.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

ibs  2011. május 31. 13:39   #208 

Tisztelt Cím!

Kb. 1 évvel ezelőtt IBS betegséget állapítottak meg. Azóta vegyes napjaim vannak, néha jó, néha rossz. Gyógyszert nem szedek, csak ha muszáj. Az utóbbi időben tapasztaltam, hogy minimálisan véres volt a székletem. Ez jelent vmit? Lehet bajom belőle?

Válaszát előre is köszönöm!

Péter


Kedves Péter!
Ezt egy gasztroenterológussal beszélje meg.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Livi  2011. május 25. 06:48   #207 

Anyajegyet szeretnék levetetni kb 20 darabot mert sok van rajtam és elég csúnyák,nagyok.Azt szeretném megkérdezni hol találok olyan korházat,klinikát ahol altatást választhatok?Ilyen altatásnál is intubálnak?Mi a menete,hogyan zajlik?válaszát előre is köszönöm!


Kedves Livi!

Először sebészt keressen, ő fogja tudni, hogy hol milyen lehetőségek vannak az altatásra. Hogy kell-e intubálni, attól függ, hol vannak az anyajegyek, és milyen testhelyzetben lehet leszedni őket.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Kérdés!  2011. május 25. 06:47   #206 

Tisztelt Dr.Nő!

Mi a véleménye a kristálygombáról?Régebben ittuk sokáig,és most újra kezdtük,nekem bejön,de olvastam hogy csak placebo hatása van.Szerintem ez nem igaz,de én nem értek hozzá!
És lenne még egy kérdésem.Ön szerint,ha valakinek alapvetően jó az étvágya,attól még lehet komoly betegsége?
Köszönöm szépen előre is a válaszát!
Andi.


Kedves Andi!
A kristálygombáról nem tudok állást foglalni, nem ismerem.
Az étvágy nem biztos, hogy tükrözi a szervezet állapotát, bár nagyobb baj esetén talán tehermentesítés képpen alakul ki étvágytalanság, hogy az emésztésre fordítandó energiát is a gyógyulásra tudja fordítani a test.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

altatás3  2011. május 20. 19:57   #205 

KEdves Doktornő!

Képzelje el, én vagyok az, akinek tegnap volt a műtétje és ma már itthon vagyok! A doktor úr, aki egy csoda nem győzött csodálkozni, hogy altatás után 5 órával már ettem, ittam és este 8-kor egyedül lementem levegőzni kétszer is. Ma reggel is úgy kapott el, hogy már a napsütésben kávéztam, miközben a sorstársaim még most is fekszenek, vagy épp próbálgatják a felkelést.
Az altatás is csodálatosan sikerült 10:30-kor volt a műtét 1 óráig tartott a férjem szerint nagyjából, és kb két óra múlva már teljesen éber voltam és tényleg a legnagyobb bajom az éhség volt. Már nevettek rajtam, és én kétszer is befalatoztam a kapott vacsorát és az otthonit is, és nem volt egyáltalán hányingerem.
Így hazaengedtek, már nem vérzek sehol, a férjem kell még 3 napi 1-1 injekciót adjon, Clexane-t.

Nagyon szépen köszönöm a bátorítását és a hasznos tanácsokat!
Kellemes hétvégét kívánok!

Tisztelettel és köszönettel:

Anna


Kedves Anna!
Örülök! Gyógyuljon meg hamar.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

Altatás!  2011. május 20. 19:56   #204 

Tisztelt Doktornő!

Kislányom 3 és fél éves. Gerinc mr vizsgálatra megyünk a debreceni klinikára. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen korban hogy zajlik egy mr vizsgálat körülményei. Azt tudom, hogy nem ehet előtte, de mi van a vizsgálat után? Magához tér és jöhetünk is haza vagy mi történik egyáltalán utána? Válaszát előre is köszönöm


Kedves Kérdező!
A konkrét dolgok nem minden intézményben egyformák. Általánosságban, valamilyen előkészítő gyógyszert adunk popsiba vagy izomba, majd az MR-ben vénába adnak altatót. Az ébredés után néhány órás megfigyelés után lehet hazamenni. Részletes felvilágosítást a gyermekorvos vagy az altatóorvos ad (remélem).
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

andrea  2011. május 18. 22:53   #203 

köszönöm a tanácsát még azt irja meg voltam tegnap anesztezilologusnál és gerinc érzés telenitést kapok mütenek halgus valgusra de azt elfelejtetem meg kérdezni ithon vetem észre a papiron hogy mütét elöt kapok xanaxot az mi meg tényleg 12 orát feküdnöm kel egy hejben hétamon meg aztis elfelejtetm meg kérdezni kb mütét után mikor ehetek meg ihatok ezekre adna tanácsot


Kedves Andrea!
A Xanax nyugtató, és a műtéttel kapcsolatos izgalmakat hivatott csökkenteni. Igen, az érzéstelenítés után feküdni kell, ennek időtartama 6-12 óra, a kórházi protokoll határozza meg, csak úgy, mint azt, hogy műtét után mennyi idővel ehet vagy ihat.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

altatás 2  2011. május 17. 22:36   #202 

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm kedves válaszát. Az anesztezológussal ma találkoztam, de nem ő lesz a műtétnél, annyit mondott, hogy kicsit fogjam vissza a dohányzást a műtét előtt.
Felírtak egy rahedli hashajtót és 5 db injekciót (állítólag véralvadásgátló), amit magammal kell vinnem.
Az altatásról semmit nem tudok, azt mondták, nem kell félni,mert nagyon fejlett manapság a tudomány ezen ága is, azt fogom érezni, hogy kialudtam magam. (Nekem az altatásról teljesen más emlékeim vannak, sírva ébredtem fel, rögtön éreztem a fájdalmat és nagyon fáztam.)
Ha esetleg van a Doktornőnek annyi ideje, hogy nagyvonalakban leírja, azt megköszönném.

Köszönettel és tisztelettel:

Anna


Kedves Anna!
Az altatás előtt vénát fognak szúrni (az osztályon vagy a műtőben), és a behelyezett kanülön keresztül kapja majd az altatáshoz szükséges gyógyszereket. Konkrétan altatót, erős fájdalomcsillapítót, és izomlazítót. A műtét alatt valószínűleg egy lélegeztető csövet is levezetnek a légcsövébe, és azon keresztül lélegeztetik. A műtét végén felfüggesztik a gyógyszerek hatását és felébred. Emiatt viszonylag gyorsan jelentkezhet a műtét miatti fájdalom, de ez követően kap majd fájdalomcsillapítót is. A mostani gyógyszerek már tényleg nagyon jók, és kellemes alvást biztosítanak.
Gyógyuljon meg hamar!
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

torokfájás  2011. május 17. 22:32   #201 

Tisztelt doktornő!

23éves nő vagyok, és azzal fordulnék Önhöz, hogy pár napja fáj a torkom, főleg nyeléskor duzzadtnak érzem a mandulamat, de csak a bal oldalon. Kis sárgás csomók is "szakadtak" le rola. Aggódnom kéne emiatt és háziorvoshoz fordulni, vagy elég kikurálni a házi praktikákkal(tea, C vitamin, gyulladascsökkentő) ?

Válaszát előre köszönöm!


Kedves Kérdező!
Az azért jó lenne, ha szakember (háziorvos vagy fül-orr-gégész) belenézne a torkába. Egyébként ez a téma nem tartozik a szakterületemhez.
Üdvözlettel,
dr. Somogyi Rózsa

előző oldal  9 10 11  12 13  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Alternatív gyógyászat témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!