orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Viktor Erika

Dr. Viktor Erika válaszol

Dr. Viktor Erika

belgyógyász szakorvos

elhízás, zsíranyagcsere zavarai, arteriográf

előző oldal  126 127 128  129 130  következő oldal
ujra  2010. január 19. 23:01   #2560 

Kedves Doktor


nem tudom ide tartotik de gondoltam megkérdezem Önt.
2 napja kaptam egy injekciót (demalgonil)mert már hetek ota erös fejfájásom van ami semmire nem javult,elö is jegyeztek ct re de szombat elég rosszul voltam,ügyeeltre mentem,igy ott kaptam szurit.már utána szerintem picit bizsergést éreztem,de jó volt,met este 9 tol már aludtam,reggel 9 ig.azota ugy érzem fájnak a lábaim,mind 2 ,de csak térdtöl lefele.ön szerint van összefüggés? elolvstam a tájékoztatót , nem ir ilyen mellékhatást,de még vénás elégtelenséget sem.ami lényeges olyat ir hogy fehérjeszám csökenést okozhat,és akkor abba kell hagyni, nemtudom hogy az is mivel jár.lehet eleve az a lábfájás ?

(egyébként amikor tavaly mütöttek laparral,nögy gondok miatt,akkor is a mütét után jó sokáig fájt a lábam, azthittem trombózis,voltam is Uh-n de nemvolt az,elmult,)ha pl sokat ülök,akkor is fáj néha,de a munkám olyan hogy egész nap mozgok.van gy pár visszsreem de ennek most semmi köze ehhez.Ön szerint van vmi olyan a demalgonilba ami okozhat ilyen lábfájást vagy vénás akármit ?




Az injekciónak nincs köze a panaszaihoz. Üdvözlettel: Viktor Erika

Aggódó anyuka  2010. január 19. 22:59   #2559 

Tisztelt Doktornő!
Rettenetesen aggódom a lányom miatt.15éves normálisan fejlődő,két éve rendszeresen menstruáló kislányról van szó. Nemrég (2HETE)átment egy virusfertőzésen.Egyszer volt csak láza(38,5),viszont nagyon gyakran szédült,és hányingere volt.Enni alig evett,és sokat aludt. Nem szedtünk gyógyszert.A háziorvosunk gyógyultnak vette,és iskolába ment.Csakhogy azóta is megmaradtak a tünetek.Sokszor nem bír állni,gyakran álmos,és karikás a szeme,enni eszik már rendesen,de gyakran émelyeg.A szédülések napi 2-3 alkalommal jelentkeznek.Sápadt az arca,és (LEHET HOGY RÉMEKET LÁTOK) de mintha fogyott volna. Elvittem a háziorvoshoz,és vérvételre is mentünk,mert vérszegénységre gyanakszik a Doktornő.Eredmény majd holnap lesz.Én viszont borzasztóan félek.Attól rettegek,hogy valami súlyos betegsége van a gyerekemnek. A menstruációja sem volt erősebb mint eddig,nem tudom,mi lehet a baj,de kérem irja meg a véleményét,mert nagyon félek. Köszönöm.


Sajnos ehhez részletes, főleg gastroenterológiai kivizsgálás szükséges, valamint szükséges lenne egy széklet tenyésztés elvégzése is! Üdvözlettel: Viktor Erika

maria  2010. január 19. 22:50   #2558 

Kedves doktorno! Nekem az lenne a kerdesem , epeferget talaltak es kaptam ra kezelest, DUADOR (albendazol) ot napra es FLAGYL(metronidazol) gyogyszereket egyutszedesre es azt szertnem kerdezni elegseges ez a kezeles , es vanak e mellekhatasai ,szoktak alergias tuneteim lenni eggyes antibiotikumokra es etelekre, kellemetlen viszketes,nem tudom mit tegyek ha ezektol a gyogyszerektol is lesznek tuneteim. Valaszat elore is koszonom!


Igen, elégséges lehet a gyógyszerek kombinációja. Ezeknek is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, de ezek inkább gyomor-bélrendszeri tünetek/ hasmenés, hasi görcsök/, ill. hányinger, rossz közérzet, stb. lehetnek. Meg kell próbálnia szedni, mert csak ez a hatásos terápia létezik az epeféreg / Giardia / ellen! Üdvözlettel: Viktor Erika

jake  2010. január 19. 22:47   #2557 

kedves doktornő
essenciális trombocitózisom van, ehhez még magas vérnyomásom is. ez utóbbit viszonylag beállitották és a legtöbbet mért eredményem 150/80 70-80 pulzus szám mellett.a nagyobb problémám a trombocita számommal van ami a legutobbi laborvizsgállat szerint 935.
2000-óta van ez a betegségem amit korábban interferon injekcióval 300 alá sikerült vinni.
ma ezt az injekciót már nem forgalmazzák állitólag. mit javasol a problémám megoldására. természetesen járok szakorvoshoz,de ő mindig csak halogatja az érdemi lépéseket.
érdekdőve várom a vállaszát.
üdv.jake


Kedves Jake!
Kérje meg haematológusát hogy ha indokoltnak tartja, írja fel / szinte teljes támogatással írható!/ a Xagrid nevű capsulát / Thromboreductil/ ! Üdvözlettel: Viktor Erika

epeféreg  2010. január 19. 22:17   #2556 

Tisztelt Doktornő!

Romániában élő sógornőm 3 hónapos terhes és epeférge is van, meg vérszegény is.
Azt mondta, hogy az orvos mondta neki, hogy epeférges, de gyógymodot nem javasolt.
A férjét és a fiát sem kívánta megvizsgálni, hogy ők fertőzöttek e a féreggel.

A kérdésem az lenne, hogy:
1. tudna-e valamilyen gyógymódot a sógornőm részére ajánlani, ami nem káros a magzatra?
2.van-e valami házi gyógymód a fertőzésre?

Válaszát előre ei köszönöm, Rat!


Kedves Rat!
Bizony az egész családot meg kell vizsgálni epeféreg irányában, különösen terhes asszony környezetében! Ez azt jelenti, hogy mindenkinek több alkalommal / 3 alkalommal/ kell székletmintát leadnia mikroszkópos vizsgálatra. Ha a fertőzés igazolódik, Kliont, Supplint, Tinidazole nevű készítmény valamelyikét kell szedniük.
Terhesség első három hónapjában a fenti készítmények szedése tilos, utána pedig orvosi ellenőrzés mellett szedhető.
A fokhagyma és bodza fogyasztása hozhat még eserményt, mert féregűző hatásuk is van. Üdvözlettel: Viktor Erika

...  2010. január 19. 21:54   #2555 

köszönöm szépen gyors válaszát!
elvileg nincs megfázás és nem is dohányzom:)
de azért kicsit megnyugodtam most h nincs baj!
Minden jót kívánok!
D.N.


Szívesen. A megfázás és dohányzás mellett azért írtam, hogy normálisan is előfordul/ tehát ezek nélkül is/. Üdvözlettel: Viktor Erika

entocort  2010. január 19. 19:08   #2554 

Tisztelt Doktornő! crohn betegségre kaptam pentasa mellé entocort-ot, azt szeretném kérdezni, hogy ez is olyan lesz, mint a pentasa, hogy egy egész életen át szedni szokták a betegek? lehet, hogy nekem csak nem mondta meg a kezelőorvosom, mert ő azt mondta:"majd meglátjuk", de kicsit félek szedni ( egyszerre 3 szemet kell délelőtt bevenni?) hogy szteroid. valóban javult az állapotom tőle már a második bevétel után, de mi van, ha nem fogom tudni abbahagyni? a vérképem jó, kivéve az amyláz, lipáz értékeket, a crp is jó, nem magas. mégis, izületi fájdalmaim vannak, hőemelkedésem és hasgörcseim, hasmenésem, gondolom ez jelenti az aktivitást? kérdésem, hogy ha aktiv vagyok ebben az időszakban, nem ártok-e vele? mert ugy vettem észre, hogy a pihenés sem segít ezen semmit. max. még a munkahelyemtől is elbucsuzhatok.
másik kérdésem, szokta-e javasolni az aloe-verát crohn betegeknek? nem okozhat-e bajt?
válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Nikoletta


Kedves Nikoletta!
Valóban a tünetei alapján a betegsége aktív szakban van. Ezért történt az erélyesebb kezelés, a Pentasa / mely egy salicyl származék/ mellé egy steroid jellegű gyógyszert is kapott, ez az Entocort. A steroid erélyesen csökkenti a gyulladásos tüneteket, néhány hétig ebben az adagban célszerű szedni, majd a klinikai kép, a panaszai döntik el, hogy a csökkentett, fenntartó adagot meddig kell majd szedni.
A pihenéssel javulást nem ér el, sőt ha lefoglalja magát és megszokott tevékenységét végzi, a gyógyulás is gyorsabb. Egyedül a stresszt kell kerülnie!
Az aloe verát nem javaslom akut szakban szedni, csak akkor ha javul az állapota.
Üdvözlettel: Viktor Erika

érdeklődés  2010. január 19. 18:48   #2553 

Tisztelt Doktor Nő!

tüdők felett érdes sejtes alaplégzés? ez jó eredmény?
köszönöm válaszát
D.N.


Igen, semmi kórosat nem jelez, normálisan is előfordulhat, de dohányosoknál és kisebb megfázásnál is leírhatják. Tíz emberből 6-7-nek érdes légzése van.
Üdvözlettel: Viktor Erika

Viki  2010. január 19. 18:45   #2552 

Tisztelt Doktornö!
Két kérdésem lenne. Az egyik az, hogy az IBS-re szedett Dicetelt meddig szedhetem? A másik kérdésem az lenne, hogy a PMS felerősitheti az IBS tüneteit ( puffadás, szorulás) ?
Tudna ez irányban tanácsot adni?
Köszönettel: Viki


Kedves Viki!
Az IBS-re a Dicetel tartósan szedhető, időnként azonban / pl. nyári pihenés, amikor a tünetek enyhülnek/ célszerű kisebb szüneteket tartani.
A PMS nem befolyásolja az IBS tüneteit.
Üdvözlettel: Viktor Erika

bőrviszketés  2010. január 19. 18:43   #2551 

Tisztelt Doktornő!

Apám 71 éves, arra panaszkodik, hogy hetek óta a végtagjainál a bőre erősen viszket, néha majdnem véresre karmolja. Szívgyógyszereket szed.

Tudna valamit tanácsolni? Vitaminhiány lehet vagy valami más?
(Majdnem mozgáskorlátozott és igen problémás lenne megoldani, hogy csak emiatt orvos lássa.)

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:
László


Kedves László!
Lehet hogy ekcémás viszketésről van szó. Próbálja meg Pimafucort kenőccsel bekenni a viszkető területet, azonban ha ez nem segít, szóba jön valamelyik gyógyszer allergizáló hatása is! Üdvözlettel: Viktor Erika

láz?  2010. január 19. 18:39   #2550 

Kedves Doktorno !

Normális-e, hogyha stresszhelyzetben vagyok, vagy pl. eloadáson nagyon osszpontosítok, vagy depressziós a hangulatom megpirosodom, fázom és ilyenkor a testhomérsékletem is felmegy 37-37,3 ra is.
Koszonom : Mária


Kedves Mária!
A vegetatív idegrendszerünk szabja meg hogy hogyan reagálunk bizonyos stressz helyzetekre. Ebben az esetben a leírt tünetek stressz esetén teljesen normálisak lehetnek. Üdvözlettel: Viktor Erika

segítség  2010. január 19. 18:37   #2549 

Tisztelt doktornő! Az alábbi probléma miatt érdeklődnék!
kb másfél hete a hasfalam baloldalán egy 10-20 cm-es felületen égető fájdalmat érzek ami most már a hátoldalon is jelentkezett szintén a baloldalon!
Semmilyen külsérelmi hatás nem érte és semmilyen bőrelváltozás nem észlelehető.
Nincs semmilyen panaszom és lazam sem volt egyszer sem! Semmilyen krónikus betegségem sincs és nem is volt soha!
Azt hittem, hogy elmúlik magától a baj ahogyan jött, de mostmár kezd aggasztani, hisz ha hozzáérek akkor fokozódik az égető érzés!
Kérem tanácsát, hogy mitévő legyek és vajon mi okozhatja!
Előre is köszönöm segítségét!


Talán herpes zoster kezdődik, ha bőrjelenség is jelenetkezne, pici hólyagos kiütések, vagy bőrpír, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulnia. Addig Milgamma-N szedése javasolt, ill. helyileg hűsítő rázókeverék használata. Üdvözlettel: Viktor Erika

bordarepedés  2010. január 17. 23:07   #2548 

Nagyon nagyon szépen köszönöm részletes válaszát, még egyetlen kérdésem lenne,a műtét után kell feküdnie, vagy ugyan úgy tudja végezni a mindennapi tevékenységeket, mennyiben befojásolja ez? köszönöm előre is a válaszát,további szép estét!


Műtét után természetesen kímélni kell, fizikai munkát, ami az izmokat és a mellkast vongálja pár napig ne végezzen, ne feküdjön ezen az oldalán! De nem fizikai munkát nyugodtan végezhet! Üdvözlettel: Viktor Erika

félelem  2010. január 17. 22:08   #2547 

Kedves Doktor Nő!

Nagyon köszönöm a megnyugtató, gyors válaszát. Feltétlenül megcsináltatom a kilégzési tesztet, csak ahhoz beutaló szükséges. Mivel a gyomortükrözést magánklinikán végeztettem el, most kénytelen leszek gondolom a hozzám tartozó kórházban elvégeztetni ezt a beavatkozást. És vajon most nem okoz -e majd gondot, hogy nem őnáluk végezték el az első vizsgálatot? Remélem ez majd megoldódik, és utána biztosan keresni fogom. Addig ugye étrend sincs?

Köszönettel:


Ha beutalóval megy, a kérdés csak az legyen hogy Helicobacter pozitív-e? Nem feltétlenül kell tudniuk az előző vizsgálatról. Csak a kilégzési tesztet kell megcsináltatni, a tükrözést nem. A Pantoprazolt a vizsgálat előtt 3-4 nappal már ne szedje! Üdvözlettel: Viktor Erika

máj  2010. január 17. 22:06   #2546 

Kedves Doktornő!

24 éves lány vagyok. A héten voltam hematológián. Ennek alapja, hogy a nyirokcsomóim meg vannak nagyobbodva, fájdalmatlanok, fáradékony vagyok, nagyon hullik a hajam. A fül-orr gégészeten korábban kóros eltérést nem találtak. A háziorvos javaslatára kerestem fel hematológust.
A hematológus vérvételre (ennek eredménye még nincs meg), mellkas röntgenre, hasi-és nyaki UH-ra utalt. Ezek meg is történtek. Hasi UH-on a doktornő megjegyezte, hogy nagy a májam, túl fiatal vagyok, hogy ekkora legyen. Egyedül Yadine fogamzásgátlót szedek. Azt javasolta, hogy májfunkciót kellene vizsgálni. Az UH eredménye a következő:
A hepar alsó pólusa két harántujjal haladja meg a bordaívet, kp. fokban megnagyobbodott, echodús, durvább echoszerkezetű, jobb lebenyében a két lebenyhatár közelében egy 9 mm-es cysta található. A hepar egyébként mérs. inhomogén. A hepar bal lebenye mélyen benyúlik a bal bordaív alá, benne egy 15mm-es cysta található. Kontrahalt epehólyag (nem éhgyomri vizsgálat), norm. tág epeutak. A vesékben térfoglalás, üregrendszeri pangás nincs. A lép homogén, nem nagyobb. A pancreas csak részben vizsgálható, corpusa nem szélesebb. Paraaorticusan, parailiacalisan megnagyobbodott lgl nem detektálható. A hólyag kevés vizeletet tartalmaz. A kismedence szintjén a belek kifejezetten gázosak. A hasban szabad folyadék nem ábrázolódott.

Ön szerint szükség van valamilyen vizsgálatra még, illetve mit jelentenek a cysták a májban?

Köszönöm válaszát.


A cystáknak nincs jelentősége, kis, ártalmatlan, folyadékkal teli üregek, nincs vele semmi teendő,gyakori melléklelet.
Alkatilag is lehet a máj nagyobb, ha pl. valaki nagyon sovány, de elhízottaknál is okozhatja az ún. elzsírosodott máj.
Természetesen azért utána kell nézni, labor, májfunkció, szerológiai vizsgálat javasolt és persze érdekes ebből a szempontból a haematológiai vizsgálat eredménye is.
Üdvözlettel: Viktor Erika

gennyes gyulladás  2010. január 17. 22:01   #2545 

Tisztelt Doktornő!

Következő kérdésben várnám a véleményét: A párom egy hete indult haza autóval, mikor is hátulról egy másik autó beléjük ment. A biztonsági öv nagyon meghúzta az oldalát, orvoshoz viszont csak akkor ment már el, mikor megmozdulni sem tudott, ez volt kb. 4.napon, ott azt mondták neki, hogy bordarepedés, pihenjen, és ne aludjon a jobb oldalán. Pár nappal később mikor egyre rosszabbul lett, ismét visszament, és találtak egy gennyes gyulladást a bordáinál. Erre írtak fel neki gyógyszereket,és kenőcsőt, mindegyiket normálisan használja, azonban ezektől nem szívódik fel ez a púp, hanem inkább összegyűlik egy kemény csomóba. Szerdán megy vissza az orvoshoz, és azt mondták ha nem szívódik teljesen fel, felvágják és kitisztítják. Szeretném megkérdezni, hogy ez a kemény csomó, ez Ön szerint mi lehet? Illetve mennyire komoly egy ilyen "műtét",mennyi idejig kell korházban feküdni, lehet valami komolyabb mellékhatás?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Renáta


Kedves Renáta!
Ez eredetileg egy vérömleny, amely az ütődéstől vagy az övtől keletkezett. A belseje a vérömlenynek elfertőződött, eltályogosodott / bár ez nem biztos,mert akkor láza lenne és fájna/. Ezért ezt meg kell nyitni és ki kell tisztítani. Ezt ambulánsan végzik rendszerint, nem kell intézetben feküdnie. Nyomtalanul gyógyul. Üdvözlettel: Viktor Erika

"Mi lehet a baj?"  2010. január 17. 21:56   #2544 

Kedves Doktornő!

Egyik rokonomon,(60 éves) aki több, mint 15 éve rendszeresen iszik (bort, nem töményet) a következő tüneteket lehet felfedezni; Erőtlenség, gyengeség (felállni, állni, menni nagyon nehezen tud). A hasa nagyon felpuffadt, mizözben ő folyamatosan fogy, s teljesen étvágytalan.Úgy tudom róla, hogy egyébként cukorbeteg is, de gyógyszert nem szed. Mivel nagyon nehzen lehet rávenni, hogy orvoshoz menjen,(talán mostanság sikerül) már nagyon aggódunk az állapota miatt, de nem tudjuk elképzelni mi lehet a baj. Kérem ha ezek alapján tud valamit mondani segítsen, mi lehet ez, s hogyan lehetne segíteni rajta addig is amíg nem tudjuk elvinni orvoshoz.

Válaszát előre is köszönöm;
Üdvözlettel:
P.E.


Privát e-mailben kapta a választ. Üdvözlettel: Viktor Erika

kétségek...  2010. január 17. 21:55   #2543 

Tisztelt Doktornő !

Magas vérnyomás miatt kórházi kezelést kaptam, amiközben több vizsgálatot is elvégeztek. Többek között szemfenék vizsgálatot is,szemészeti vizsg.angiopathia hypertonica st.I.(a zárójelentésben :hipertenzív excessus ) Erről semmi információt nem kaptam,( a szemorvos azt mondta minden rendben !) így nem tudom mit is jelent, milyen következményekkel kell számolni, egyáltalán mi a kezelés módja. Gyógyítható e ? Ha igen, mennyi idő alatt. ( szemüveget hordok rövid, és távollátó vagyok .)A diffuz májparenchyma laesio kialakul a vér magas koleszterin és tridlicerid tartalma miatt ? ( nem fogyasztok szinte egyáltalán alkoholt, volt egy hónapja súlyos bakteriális bélfertőzésem, amit erős antibiotikummal kezeltek , a gyógyszer ?)

Tisztelettel, és köszönettel : László


Kedves László!
A szemfenéki kép egy kezdődő, I. stádiumú / az I. a legenyhébb, a III. a legsúlyosabb/ szemfenéki érkárosodást jelez, melyet a magas vérnyomás tart fenn.
Kezdődő érkárosodás és a cél az, hogy a gyógyszerek mellett ez ne fokozódjon. Ezért kell évente szemfenéki képet nézetni, hogy a terápia megfelelő-e, kivédi-e az érfal problémákat?
Másik kérdésére válaszolva: igen, a zsíranyagcsere zavara mellett zsírmáj / parenchyma laesio / előfordulhat.
Üdvözlettel: Viktor Erika

ct mri  2010. január 17. 21:49   #2542 

kedves d rnö
holnap megyek mri re fej .reggel,este viszont arc ctre tudom ez sok,de valoban lehet egy nap a 2 öt ?
sajnos a ct az fontosabb,feb ra kaptam volna idöpontot de sikerült elintézni,mri is ,viszont oda nincs beutalom,fizetös lesz,de én vagyok az akinek annyira fáj a feje, nemtudok várni már többet.hátha holnap már megtudom mi ez...
ha a ct nél kapok kontraszt anyagot az nagyon káros ? egyszer kaptam és teljesen egy forroság öntött el...ez miért ?most is fogom érezni?




Nem lesz káros, az MR nem jár sugárterheléssel.
A kontrasztanyag mellé adott Calcimusc injekció okozza a forróságot, ezt mindig adják az allergia megelőzésére. Most is fogja érezni, de ez egy kicsit kellemetlen, utána elmúlik. Valamit valamiért! Üdvözlettel: Viktor Erika

Hajhullás  2010. január 17. 20:18   #2541 

Tisztelt Doktornő!

Már egy ideje hullik a hajam, olyan szinten, hogy hajmosás után a lefolyóból szedem ki marék számra, és még fésülködés után is rengeteg jön ki! Nem tudom ez normális-e, vagy van -e valami magyarázat erre, tudok-e valami vizsgálatot csináltatni, hogy kiderítsem mi áll a probléma hátterében.

Üdvözlettel és köszönettel: Mónika


Kedves Mónika!
Vérképet,labor vizsgálatot0, kell végeztetni vashiány irányába, ill. góckeresés / a szervezetben lévő gyulladásos folyamat, mely gócként szerepel/ szükséges.
A pajzsmirigy hormon szintjét is célszerű megnézni, alulműködés esetén gyakori a hajhullás.
Ha ezek negatívak, akkor helyi oka van, vagy stressz okozza, ezért bőrgyógyászhoz kell fordulnia. Üdvözlettel: Viktor Erika

előző oldal  126 127 128  129 130  következő oldal
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!