orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Viktor Erika

Dr. Viktor Erika válaszol

Dr. Viktor Erika

belgyógyász szakorvos

elhízás, zsíranyagcsere zavarai, arteriográf

előző oldal  16 17 18  19 20  következő oldal
nagyobb szivdobbanás érzése  2009. január 23. 13:18   #360 

Jó napot kivánok!

22éves diák vagyok, pánikbetegségből épphogy kigyógyultam, de mostanában kezdek érezni néha a gyomromban egy egy nagyobb szivdobbanást és ilyenkor a lélegzetem is megakad. Lehet, hogy megint csak én pánikolok, de szeretném tudni hogy mitől lehet ilyen....
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.


Kedves Kérdező!
Valóban lehet pánik-betegség tünete is, de ezt biztonsággal csak egy EKG és sz. e. szívultrahang elvégzése után lehet kijelenteni. Keressen fel egy belgyógyászt. Üdv. Viktor Erika

Egy bél panaszos lány!!!!  2009. január 23. 13:16   #359 

Tisztelt Doktor Nő!

Megint én vagyok a 23 éves nő akinek sajnos bél panaszai vannak! Kérem ha nem kíván vagy nem tud válaszolni problémáimra, akkor írja meg, hogy ki tudna segíteni nekem ebben a helyzetben, milyen szakorvoshoz forduljak!

Válaszát előre is megköszönve:

Egy bél panaszos lány!


Kedves Kérdező!
Már válaszoltam a levelére, ha azonban nem kapta meg, jelezze! Üdv. Viktor Erika

Fülöp  2009. január 22. 19:36   #358 

Pajzsmirigy kenetben véralak elemek alkotta háttérben viszonylag nagy mennyiségű helyenként kohezív csoportoket is formáló macrophag mutatkozik, melyek cytoplasmájában néhol haemosiderin is felismerhető.
Más területeken nagyméretű összefüggő szövetfragmentumok is felismerhetők, melyeket thyeocyták alkotnak. Ezeken belül néhol megnagyobbodott magvú szélesebb cytoplasmájú sejtalakok is felismerhetők. Más területeken a fent említett thyreocyták kisebb hohezív csoportokat néhol follicularis strukturákat formálnak.

Vélemény: Struma göb, gócos oncycyter átalakulással

Kérdésem az lenne , hogy mit jelentenek a fentiek.


Kedves Kérdező!
Endokrinológus tud választ adni pontosan a kérdésére. Ez a szövettani lelet csak más, kiegészítő leletek birtokában értelmezhető korrekt módon, ebben a formában nem diagnosztikus, pontos diagnózist nem ad. Üdv. Viktor Erika

Egy bél panaszos lány!!!!  2009. január 22. 19:33   #357 

Tisztelt Doktor Nő!

Én egy 23 éves átlagos testalkatú nő vagyok. Sajnos nem táplálkozom teljesen egészségesen nem eszek csak ritkán levest és főzeléket, mondjuk hetente 1x. Viszont imádom a zöldségeket és a gyümölcsöket!
2 hete már, hogy híg a székletem és 1-2x véres-nyálkás széklet is jött a legelején, ezzel azonnal felhívtam háziorvosomat, aki smectát szedetett velem, mondván, hogy vastagbél fertőzésem lehet, ezért diétázzak és szedjem a smectát. Azonban még ez előtt vagy ezzel egyidejűleg meg is betegettem és cefril antibiotikumot kellett egyidejüleg szednem (meg köptetőt, algophyrin-t). Amikor az antibiotikum szedését abbahagytam a székletem helyre állt állagilag, viszonyt barnás, olyan alvatt vér szerűség jött vele együtt! Utána 1-2 napra nem volt semmi. Abbahagytam a smecta szedését és mára megint azt tapasztaltam (pedig csak 2 nap múlt el a gyógyszer abbahagyása után), hogy megint kezd híg lenni a székletem és még mindig azért akad barnás, alvatt vér szerűség (porszem nagyságúak), és mostmár villágos barna a székletem!!!

Mondták, hogy az is lehet, hogy elpattant egy ér a bél falán és, hogy ez kifog ürülni, de kérem segítsen, hogy mennyek-e vissza háziorvosomhoz!!!!

Esetleg saját magam is kitudom kurálni, szeretném a béltükrözést kihagyni, de ha nincs más út, akkor azt is bevállalnám! Csak megnyugodjak, hogy nincsen probléma!!!!

Válaszát előre is megköszönve!!!!


Kedves Kérdező!
Ilyen tünetek miatt KÖTELEZŐ! vastagbéltükrözést végezni! Nem kizárt a fekélyes vastagbél gyulladás, minél tovább vár, annál nehezebb lesz gyógyítani! Üdv. Viktor Erika


Aggodó Anyuka!  2009. január 22. 19:24   #356 

Tisztelt Doktornő!

Lányommal kapcs. szeretnék kérdezni, aki 24 éves.
Háziorvoshoz fordolt, mert tarkóján, álkapcsánál, és a fül elött kb. 20 ft. csomó keletkezett egyik reggelre. Két helyen a csomó ugráló, nehezen fogható. Láza nincs, nem fájdalmasak a csomok. Az orvos azt mondta, nem szépek a mandulaá, gargarizáljon.
Én nem nyugodtam, labor vizsg. kértem.
A labor alapján azt mondta limfocitozisa van / 61,7 a limfocita / ettől vannak a csomók.
A másik dolog a TSH: 4510 ami a labor szerint emelkedett, a dr. nő szerint ez is a virus fert. van, mivel a szabad thiroxin értek norm. 15,3
Amit megemlitenék még, rengetegett fogyott, több mint 10 kg 1 év alatt, de mi a sok tanulásra, az államvizsgára való készüléssel magyaráztuk.
Kérdezném, hogy várjunk 3 hónapot / amit a Háziorvos javasolt / vagy keressek itt Pécsett más szakembert, aki kivizsgálja a lányomat, nincs-e komolyabb probléma.

Köszönöm: Győre Istvánné ,Pécs


Kedves Kérdező!
Ne várjon egy napot sem, lányát el kell vinni minél hamarabb endokrinológushoz és haematológushoz! Nagyon magas a limfocitaszáma! / vérképzőszervi betegség nem kizárt!/ , összefügghet a nyaki nyirokcsomókkal. Tehát minél hamarabb lássa szakember! Üdv. Viktor Erika

Tüdögyuladás,csuklás  2009. január 22. 19:20   #355 

Kedves Doktornö van egy olyan különleges betegségi folyamat hogy elöre tüdögyuladás majd egy heti csuklás utána egy röngenvizsgálaton egy gyomorsérvet találtak.
De ezt még nem erösitették meg.Ez lehetséges?


Kedves Kérdező!
Valószínűleg eddig is volt gyomorsérve / hiatus hernia/, csak észrevétlen maradt. A csuklás miatt nőtt a hasi nyomás, ezért a sérv feltelődött és láthatóvá vált a mellkas rtg.-en. Gastroscopiával igazolható.Üdv.: Viktor Erika

Zoltán  2009. január 22. 19:07   #354 

Kedves Doktornő!

Még egyszer próbálkozom, ha nem tud vagy kíván segíteni, kérem azt is írja le.
Kb. másfél éve jelentkeztek nálam az alábbi problémák (egy meleg nyári napon rosszul lettem, előtte soha nem voltak ilyen panaszaim, azóta folyamatosan):
nyugalomban is jelentkező mellkasi nyomás, néha bal karra is kiterjedő fájdalom, szapora szívverés, émelygés, ájulásérzet, oxigánhiány (nyáron, nagy melegben fokozódik). A tünetek rendszertelenül jelentkeznek, nem köthetőek semmihez, pl. fizikai megterhelés, étkezés után, stb., és általában huzamosabb ideig tartanak (van, hogy 1 napig is).

5 éve van ismert és kezelt hypertoniám, legmagasabb mért értékem 170/100 volt, refluxbetegségem nincs.
31 éves vagyok, hivatásos katona, jó kondíciban, rendszeresen sportolok, nem dohányzom, nem iszom kávét, alkoholt, súlyfeleslegem nincs.

Mivel már az életvitelemre is kihatottak a panaszaim, ezért nyáron befeküdtem agy 3napos kivizsgálásra a Pécsi Szívgyógyászati Klinikára, Dr. Ajtay Zénó volt az orvosom.
Minden vizsgálatot végrehajtottak (labor, szívultrahang, nyaki ultrahang, EGK, 24órás EKG és vérnyomásmonitor, terheléses EKG). Minden értékem negatív lett, kiváló terhelhetőséget állapítottak meg. Folyamatos EKG monitorozás során egy alkalommal az éjszakai órákban rövid ideig tartó accelerált idioventricularis ritmust észleltek. Holter kontroll vizsgálaton később kétszer is minden rendben volt.
Az addig szdett Norvasc Gyógyszeremet lecserélték 1x160mg T. Diovanra, ennyi.
Több mint fél éve szedem ezt a fajta gyógyszert, javulást nem észleltem, maradtak a fenti panaszok.

Tegnap ismét jelentkeztek a tünetek, erősebben is, ezért bementem a kaposvári kórház ügyeletére.
Nyugalmi (fekvő) helyzetben a pulzusom 125! volt, vérnyomásom 160/90, ami 4 órán át fennállt. Kaptam 1,5mg Frontin nyugtatót, semmit nem használt, majd 50mg Betalocot. Laborvizsgálatom értékei ismét negatívak, EKG rendben volt.
Az orvos napi 1x50 mg Betaloc szedését javasolta a Diovan mellé.

Sok rosszat hallottam a Betalocról, kérdezném Önt, hogy javasolja-e a szedését egyáltalán?

Másik kérdésem, hogy a Diovan-t ki tudom-e váltani mással, esetleg visszatérni a rgéihez, mivel ez semmi javulást nem hozott, és elég drága.

Mivel már mionden viszgálatot megcsináltak nálam, kivéve a Cardio-CT-t és MRI vizsgálatokat -sajnos ezek nem valami elterjedtek, annyira nem, hogy tegnap a doktor azt mondta, hogy CT-vel nem is viszgálnak szivet, s kinevetett. Nem okoskodni akrtam, de kicsit utánaolvastam a témában.

Ön ajánlaná a CT és MRI vizsgálatokat? Hogyan tudnék ezekre egyáltalán beutalót szerezni?
Ha ezek sem mutatnak semmi, akkor legalább megnyugszom, és ráfogom a stesszre, de akkor azt kell kezelni, amig még tényleg nem okoz valami szervi elváltozást is. Nem gondolom, hogy pánikbeteg lennék, ráadásul mikor először jelentkeztek a panaszok, egy nyaralásból érkeztem haza kipihenten, nyugodtan. Bár ki tudja?

Segítségét előre is köszönöm, és minden jót kívánok!


Kedves Zoltán!
Természetesen szívesen válaszolok a levelére, de az utóbbi napokban kevesebb időm volt erre és csak néhány kérdést tudtam megválaszolni. Most pótolom.
A gyógyszerekkel kezdeném: A Diovan valóban drága, de nem is azért ajánlom a váltást, hanem hatástalansága miatt. Meg kell beszélni természetesen családorvosával, de Aprovel 300 mg-os tablettát / napi 1 tbl./ ajánlok szedni, a betegek jól tolerálják és 2-3 hét alatt szépen beállítja a vérnyomást. A Betalocot helyettesítheti Nebilet nevű gyógyszerrel, a Betalochoz hasonló hatása mellett növeli a nitrogén-monoxid szintet is, mely az artériákat tágítja, így az oxigén-ellátást fokozza a szivben is! Családorvosa segít az adag beállításában / fokozatosan kell bevezetni, általában napi 1/2 tbl.-val kezdjük/.
A kardio-CT-től nem sokat várok, mivel egyéb kardiológiai vizsg. leletei negatívak. Bp.-en A Pozitron Kft. végzi, kb. 150 ezer Ft. a vizsgálat ára, ezért csak indokolt esetben érdemes rajta gondolkodni!
A tüneteit mitrális prolapsus syndroma, rekeszsérv, pánik-betegség is okozhatja, ennek is utánajárnék! Üdv.: Viktor Erika

Mi lehet a baj / jó-e a gyógyszer?  2009. január 22. 18:52   #353 

Kedves Doktornő!

Kb. másfél éve jelentkeztek nálam az alábbi problémák (egy meleg nyári napon rosszul lettem, előtte soha nem voltak ilyen panaszaim, azóta folyamatosan):
nyugalomban is jelentkező mellkasi nyomás, néha bal karra is kiterjedő fájdalom, szapora szívverés, émelygés, ájulásérzet, oxigánhiány (nyáron, nagy melegben fokozódik). A tünetek rendszertelenül jelentkeznek, nem köthetőek semmihez, pl. fizikai megterhelés, étkezés után, stb., és általában huzamosabb ideig tartanak (van, hogy 1 napig is).

5 éve van ismert és kezelt hypertoniám, legmagasabb mért értékem 170/100 volt, refluxbetegségem nincs.
31 éves vagyok, hivatásos katona, jó kondíciban, rendszeresen sportolok, nem dohányzom, nem iszom kávét, alkoholt, súlyfeleslegem nincs.

Mivel már az életvitelemre is kihatottak a panaszaim, ezért nyáron befeküdtem agy 3napos kivizsgálásra a Pécsi Szívgyógyászati Klinikára, Dr. Ajtay Zénó volt az orvosom.
Minden vizsgálatot végrehajtottak (labor, szívultrahang, nyaki ultrahang, EGK, 24órás EKG és vérnyomásmonitor, terheléses EKG). Minden értékem negatív lett, kiváló terhelhetőséget állapítottak meg. Folyamatos EKG monitorozás során egy alkalommal az éjszakai órákban rövid ideig tartó accelerált idioventricularis ritmust észleltek. Holter kontroll vizsgálaton később kétszer is minden rendben volt.
Az addig szdett Norvasc Gyógyszeremet lecserélték 1x160mg T. Diovanra, ennyi.
Több mint fél éve szedem ezt a fajta gyógyszert, javulást nem észleltem, maradtak a fenti panaszok.

Tegnap ismét jelentkeztek a tünetek, erősebben is, ezért bementem a kaposvári kórház ügyeletére.
Nyugalmi (fekvő) helyzetben a pulzusom 125! volt, vérnyomásom 160/90, ami 4 órán át fennállt. Kaptam 1,5mg Frontin nyugtatót, semmit nem használt, majd 50mg Betalocot. Laborvizsgálatom értékei ismét negatívak, EKG rendben volt.
Az orvos napi 1x50 mg Betaloc szedését javasolta a Diovan mellé.

Sok rosszat hallottam a Betalocról, kérdezném Önt, hogy javasolja-e a szedését egyáltalán?

Másik kérdésem, hogy a Diovan-t ki tudom-e váltani mással, esetleg visszatérni a rgéihez, mivel ez semmi javulást nem hozott, és elég drága.

Mivel már mionden viszgálatot megcsináltak nálam, kivéve a Cardio-CT-t és MRI vizsgálatokat -sajnos ezek nem valami elterjedtek, annyira nem, hogy tegnap a doktor azt mondta, hogy CT-vel nem is viszgálnak szivet, s kinevetett. Nem okoskodni akrtam, de kicsit utánaolvastam a témában.

Ön ajánlaná a CT és MRI vizsgálatokat? Hogyan tudnék ezekre egyáltalán beutalót szerezni?
Ha ezek sem mutatnak semmi, akkor legalább megnyugszom, és ráfogom a stesszre, de akkor azt kell kezelni, amig még tényleg nem okoz valami szervi elváltozást is. Nem gondolom, hogy pánikbeteg lennék, ráadásul mikor először jelentkeztek a panaszok, egy nyaralásból érkeztem haza kipihenten, nyugodtan. Bár ki tudja?

Segítségét előre is köszönöm, és minden jót kívánok!



Lásd fentebb!

kérdés  2009. január 22. 18:50   #352 

Tisztelt Doktor nő!

Nagyon köszönöm válaszát! Sajnos a háziorvosom eléggé elsiklik dolgok mellett, de én érzem valami nincs rendben és most ez a magas GGT....
Én évente járok UH-ra mert vesekő, cysta és a máj is megnagyobbodott és abban is cysta van.Lehet ez a magas GGT ezzel összefüggésben??
Mindenképp elkell indulnom ezzel kapcsolatban valamerre kivizsgálásra, csak ott a gond, hogy ugye a háziorvos adja a beutalót és mivel mint leírtam Ő elég közönbös, figyelmetlen (sok rossz tapasztalatról hallottam felőle...), így kissé tanácstalan vagyok!
Nekem pénzem nincs magán orvosra, így azt hiszem nem egyedül vagyok kétségbeesett és ebben a helyzetben!
Kérem javaslatát, mit tegyek? 47 éves vagyok és még szeretnék jó pár évet eltölteni ezen a földön családom körében!
Tisztelettel és köszönettel várom válaszát!
Ágnes


Kedves Ágnes!
Csak azt tudom ajánlani,hogy váltson családorvost, akivel problémáit, aggályait jobban meg tudja beszélni és akiben jobban megbízik!Addig megoldás lehet, hogy olyan szakrendelésen jelenik meg / pl. vesekövével/ ahová nem kell beutaló / urológia/ , ott esetleg át tudják irányítani egyéb szakrendelésre. Üdv. Viktor Erika

kérdés  2009. január 21. 23:02   #351 

Tisztelt Doktornő!


Egy pár napja vérvizsgálaton voltam és 140-es a GGT-m. Kb. két hete hányingerem és nagyon rossz a közérzetem van. Úgy érzem alig tudok nyelni, de nem a mandulám fáj, hanem a nyelőcsövem.
A háziorvosom semmi javaslatot nem tett a laboreredményem további vizsgálatához.
Kérdezem Öntől, azon kivül, hogy alkoholt soha nem fogyasztok és a múltban sem fogyasztottam, mi okozza az eltérést.

Köszönettel: B. Ágnes


Kedves Ágnes!
Mindenképpen javaslom egy hasi ultrahang elvégzését, mert az emelkedett gamma-GT epeelfolyási akadályt jelez, okozhatja epeúti szűkület, epekő, ill. a májsejtek betegsége is. Ha a hasi UH nem tisztázza az okot, gastroenterológiai, hepatológiai gondozást javasolok. Üdvözlettel: Viktor Erika

Raynaud-kór?  2009. január 21. 22:54   #350 

Tisztelt Doktornő!

Én 37 éves nő vagyok.Egy-két éve a bal kezem mutató újja hidegben néha elfehéredik és érzéketlenné válik.A jobb lábam két újja is hidegben elfehéredik,de sokkal sűrűbben előfordul.Egyszer az egyik ujjam a lábamon elkezdett fájni lila lett megdagadt és egy lilás-fekete folt lett rajta.egy idő múlva meg lehámlott.Ez lehet Raynaud-kór?
Köszönöm elöre a válaszátT!

Tisztelettel:Fné Mariann


Kedves Mariann!
Igen, a leírt tünetek alapján lehet Raynaud -kór vagy szindróma, ezért javaslom, hogy keresse fel a területileg illetékes endokrinológust! Üdvözlettel: Viktor Erika

Rita  2009. január 21. 22:37   #349 

Tisztelt Doktor Nő!

Én egy 22 éves lány vagyok és lenne egy problémám.
A nőgyógyászom elküldött augusztusban egy általános vérvételre, majd azt mondta, hogy néhány adat nem jó (Thrombocyta szám 107G/L; MPV 14,4 fL). Azt javasolta, hogy 3 hónap múlva csináljunk egy újabb vérvételt. Most 3 eredményem lett megcsillagozva: Thrombocyta szám 130 G/L; Neutrophil 0.489; MPV 14,5 fL. Azt javasolta, hogy keressem fel a háziorvosomat, hogy elküldjön kivizsgálásra. A háziorvosom viszont azt mondta, hogy semmi probléma nincsen, de azért még egy beutalót adott vérvételre, hogy megnyugtassam magam. Szeretném megkérdezni, hogy Ön is ezen a véleményen van-e?
Amúgy mostanában nagyon fáradtnak érzem magam, egész nap tudnék aludni, hamar elfáradok és nehezen tudok koncentrálni. Ráadásul mindig nagyon fázom, a kézfejeim és a lábfejeim nagyon hidegek és nehezen tudok felmelegedni. Ennek mi lehet az oka? Lehet összefüggés azzal, hogy néhány adat nem jó a vérképemben?
Nagyon megköszönném, ha tudna valamit javasolni.
Üdvözlettel: Rita


Kedves Rita!
A vérlemezke-szám /thr. / tartósan alacsony, ezt feltétlenül ki kell vizsgálni hogy mi okozza! Javaslom, hogy keressen fel egy haematológust, kérjen beutalót családorvosától! Üdvözlettel: Viktor Erika

Gyöngyi  2009. január 17. 23:20   #348 

Tisztelt Doktornő!

Fül-orr-gégész OMÜ felvételtkért, ami negatív lett és ekkor mondta, hogy panaszom belgyógyászaton említsem meg. Mindkét arcfél kipirosódik már kb. 8 éve délután, ha kint hideg van, bejövet után még fokozottabban. (45 éves vagyok). Kb. 1 éve azonban a bal felem dagadt kissé sokszor reggelre is, utána csökken és délutánra megint dagadt. 3 hete fáj is érintésre és anélkül is egy diónyi területen, izomfájdalomnak érzem.
Ön szerint mit kéne tenni?


Kedves Gyöngyi!
Keressen fel immunológiai szakrendelést, ahol néhány vizsgálatot elvégezve autoimmun betegség gyanúját kizárják! Üdv. Viktor Erika

15 év  2009. január 17. 23:18   #347 

Tisztelt Doktornő !

Köszönöm megnyugtató válaszát.
További erőt, egészséget kívánok.
Tisztelettel:15 év


Én is kívánok minden jót Önöknek! Üdv. Viktor Erika

kés?  2009. január 17. 23:17   #346 

Tisztelt Doktornő !

Tavaly december közepén két-három napon keresztül fokozódó fájdalom alakult ki
az ágyéki gerinccsigolyám körül mely lehúzódott a csípőm baloldalán a combom
hátsó felén a bal lábszáramba görcsös fájdalmat okozva. Mostanra szinte mozgásképtelenné
váltam. Régebben is előfordult hasonló de az hirtelen jelentkezett és kb. egy hét utén elmúlt.
Jelenleg idegsebészetre vagyok beutalva. Kérném az ön javaslatát.
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!
A válaszom, hogy feltétlenül keresse fel az idegsebészetet, minél hamarabb! A kés sajnos nem kizárt, kiszakadt gerincsérve lehet és ha nem műtik, a mozgásképtelenség állandósulhat, magyarán a végtagja lebénulhat! Jobbulást kívánva, üdv.: Viktor Erika

májbetegség  2009. január 14. 23:28   #345 

Tisztelt Doktornő!


Édesanyám 1 hete feszik a Szt. László kórházban. Előzmények a következők voltak:
Körülbelül két hónapja rohamosan kezdett fogyni, egyre kevesebbet evett. Akkor azt hittük, hogy a sok munka és a sok idegeskedés az oka. Folyamatosan kezelték magas vérnyomással és pajzsmiriggyel. 6 hete jártunk a fent említett kórházban, ahonnan elküldtek, mert nem kért az orvos neki időpontot, de a leletei alapján közölték, hogy nincs nagy probléma. Majd 2 hét múlva fogadták, és januárra kapott időpontot a kivizsgálásra. Nagyjából 1 hónapja kezdett el besárgulni, először a szeme, 1-2 hete a bőre. Hetekig nem evett semmit, végül annyira legyengült, h nem kelt fel az ágyból. Erős alhasi feszülő fájdalomra panaszkodott. Bevittük a kórházba, ahol természetesen az első kérdés az volt, hogy iszik-e? Állítólag magas volt a GGT, ami érdekes módon 6 hete még nem volt az, ugyanazon lelet alapján. Nem is értettem ezt a kérdést, ha figyelembe vesszük azt, hogy az átlag ember alkalmanként iszik alkoholt mértékkel, mint édesanyám is tette. Továbbá ahogy észrevettem a gyakorlatban, még az olyan ember sem néz ki így, aki reggeltől estig iszik minde nap. Az alkoholizmust tehát kizártuk.
Édesanyám úgy nyilatkozott, hogy az orvos nem adhat ki információt. Eddig akárhányszor rákérdeztünk édesanyámnál, ideges lett, és nem beszélt róla. Így nem kérdezősködtünk tovább. Ma annyit mondott, h súlyos májbetegsége van. Az orvos is ezt nyilatkozta, továbbá, hogy nem sok esélyt lát a gyógyulásra. Az ügyeletes nővér kedvesebb volt, elmondta, hogy számtalan oka lehet a betegségének, közrejátszanak ebben a májrombolók (élelmiszerek, zsíros étel, alkohol, gyógyszerek). Elmondta, miután tájékoztattam az előzményekről, hogy nem kell ahhoz alkoholt inni, hogy kialakuljon a betegség, hiszen édesanyja enélkül halt meg májrákban. megkérdezte, hogy nem volt-e korábbi májbetegsége, pl. hepatitis-C. Gyermekkorában volt májgyulladása, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen.
Azóta sem eszik, ezért tápszert kap. A hasa tele van vízzel annak ellenére, hogy már lecsapolták, és vízhajtót is folyamatosan szed. Néha olyan mintha el lenne kábítva, pedig tiszta a tudata, de mégis sokszor hangosan kell hozzá beszélni, meg olykor sokat gondolkodik egy-egy válaszon. Teljesen megváltozott. Néhány hónapja teljesen jókedélyű volt néhány tényezőt leszámítva, ma már nem lehet normálisan kommunikálni vele, mert ideges lesz, változó a hangulata. Időnként csak fekszik és úgy néz, mint aki nincs teljesen tudatánál, de egyelőre mindennel tisztában van.
Senki nem nyilatkozik. Eddig csak annyit mondtak, hogy nem fog meggyógyulni, de javulhat valamennyire az állapota. Az orvos nem sok esélyt lát a felépülésre.
Megpróbáltam részleteiben leírni, amit eddig tudunk. Nagyon aggódunk érte, és a fenti válaszok ellenére, hazavárjuk.
Szeretnék alternatívákat kapni betegségével kapcsolatban, hogy jobban átláthassam azt. Ön szerint ilyen esetben mennyi az esély a felépülésre?

Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!
A leírtak alapján édesanyjának májzsugora van,ezt kíséri a sárgaság és a májszövet zsugorodása okozza a májban futó nagyerek összenyomódását, ettől alakul ki a nagy mennyiségű víz a hasüregben.A zavartság, lasssultság oka a máj méregtelenítő funkciójának csökkenése, kiesése. Emiatt mérgező anyagok szaporodnak fel, melyek az agyi működést lassítják. Kialakulása: az említett alkohol mellett, amit kizártak, gyógyszerek / pl. Panadol tartós szedése/, alattomosan lezajlott májgyulladás/ általában az agresszív hepatitis-C vírus az oka, melyet régen nem is tudtak kimutatni/, különböző vegyi anyagok / pl. raktárban dolgozóknál alakulhat ki, ahol veszélyes anyagokkal is érintkezhetnek vagy vegyipari munkások /, illetve van egy autoimmun betegség, a biliáris-cirrhosis / májzsugor /, amely szintén ilyen következménnyel járhat, itt kifejezett bőrviszketés is jelentkezhet.
A felvilágosítás helytálló, sajnos teljesen nem gyógyítható már ebben a stádiumában, csak a lefolyást lehet lassítani, lehetnek hosszabb-rövidebb időszakok, amikor a tünetei nem ilyen kifejezettek.
Saját betegeim tapasztalatából szeretnék valamit ajánlani: articsóka-kivonatot kapjon minél hamarabb / NAHRIN-készítmény, egyes patikák forgalmazzák, ill. tudnak róla felvilágosítást adni, ill. interneten utána lehet nézni, hol kapható/, a nem alkoholos oldatot, kb. 5 dl.-es kiszerelésben kapható, ebből 3x1/2 dl-t fogyasszon! Nagyon jó eredményeket hozhat egy 2 hónapos kúra, nagyon erős májregeneráló hatása van az articsókának. A hatásáról kérem visszajelzésüket! Jobbulást kívánok! Üdv. Viktor Erika

Mi lehet?  2009. január 14. 22:23   #344 

Kedves Doktornő!

Már második hete küszködök egy vírusos betegséggel amihez arcüreggyulladás és
köhögés is társult 38,6-os lázzal. Már háromszor voltam a házorvosomnál, kaptam is rá
antibiotikumokat. Szerencsére már jobban vagyok, de néhány napja reggelenként
kesernyés szájízzel ébredek és sajnos ezt néha érzem napközben is.
Egyébként reggelre teljesen ki van száradva a szám (kívül-belül), a torkom
és ezt a rossz kesernyés ízt érzem a szájpadlásomon. Mi lehet ez?
Már nagyon aggódom. Egyébként úgy érzem, hogy már felszakadozott szinte
az összes lerakódás a mellkasomból és az orrom is ürül rendesen.

Andi


Kedves Andi!
A leírt panaszait részben a bakteriális fertőzés és a váladék ürülése okozza, részben az antibiotikumok mellékhatása lehet a keserű szájíz és a szájszáradás. Fogyasszon most több folyadékot és Normaflore-t 2-3 hétig és a kellemetlen tünetei fokozatosan meg fognak szűnni. Jobbulást! Üdvözlettel: Viktor Erika

15 év  2009. január 14. 22:19   #343 

Tisztelt Doktornő!
Augusztusban kislányom folyamatosan esténként belázasodott.
Antibiotikumos kezelésekben részesült háziorvosilag,de a láz nem szűnt meg, így kértem kórházi kivizsgálását.
Vizsgálat megállapította, hogy EBV virusinfektió igazolódott.A vizsgálatok során kiderült, hogy máj és lépnagyobbodás lépett fel. A kórházi kezelések után a panaszok elmúltak.Úgy tudjuk a gyógyulás hosszadalmas, lehetnek e maradandó károsodások a szervezetben?


Kedves Kérdező!
A kislány a mononukleózis nevű betegségen esett át, melynek gyógyulása / mivel gyakran jár szövődményekkel, pl. májgyulladás és májmegnagyobbodás/ több hetet vehet igénybe. Maradandó károsodást a lezajlott fertőzés a gyógyulás szakaszában már nem okoz. Üdvözlettel: Viktor Erika

miért ?  2009. január 14. 22:15   #342 

Tisztelt Doktornő !

57 éves férfi vagyok. Nagyrészt kevés mozgással járó ülő munkát végzek. Kb. fél - egy éve a derekam és a lábaim estére nagyon megfájdulnak / mintha izomlázam lenne / azonban 1 - 2 órás pihenés után némileg enyhül. Éjjel 3 - 4 alkalommal is fel kell kelnem a derekamat bántó égető fájdalom miatt. Ilyenkor bő vizeletürítés / ennek állaga normálisnak tűnik / után csillapodik a fájdalom. Lehet , hogy a gerincem is beleszól ?
Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!
A panaszai alapján vese-és prosztata probléma, a gerinc kopásos elváltozása egyaránt felmerül. Javaslok egy hasi és kismedencei ultrahangot / telt hólyaggal a prosztata megítélésére/, ha ez eltérést nem mutat, ideggyógyászati vizsgálat szükséges a gerincbántalmak miatt. Üdvözlettel: Viktor Erika

IBS tünetek csökkentése  2009. január 11. 22:27   #341 

Tisztelt Doktornő!

IBSem van, tudom, hogy ez gyakori manapság, de úgy érzem, hogy ez megnehezíti a hétköznapi életemet, mert sokszor rossz a közérzetem és a tünetek rosszabbak annál, mintsem, hogy egyszerűen kellemetlennek nevezzem őket, és az egész olyan kiszámíthatatlan(hogy hasmenés v. székrekedés, has/bélgörcs erőssége ...) csak azt szeretném ha legalább enyhébb lenne!! :(
Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy mik azok az ételek, étkezési szokások, amiknek az elhagyásával, módosításával enyhítetőek lennének a tünetek? Vagy esetleg tudna valami tea, gyógynövénykeveréket ami segít rendbetenni az emésztést?
Puffadást-Túlzott gázképződést-,milyen ételek kihagyásával lehet csökkenteni? És a görcsöket? stb. stb.
Igazából minden tanácsot előre is nagyon köszönök :), mert már mástól is kérdeztem, de egyenlőre hasznáható segítséget nem igen kaptam!
üdv. egy leányzó


Kedves Kérdező!
IBS esetén kerülje a zsíros, tejes, tojásos ételeket, gyümölcsök közül is csak azt fogyassza, ami megfigyelése alapján nem okoz puffadást.
Sokat mozogjon, tornázzon! A mozgás rendszeres legyen.
Ami a legfontosabb, hogy ne idegeskedjen, kerülje a stresszt. Nyugtató teákat javaslok, reggelente egy csésze kammillatea sem árt.
Rendszeresen szedhet görcsoldókat, pl. Spasmomen, ill. Meteospasmyl.
Ha még nem járt gastroenterológián, akkor feltétlenül tegye meg! Üdvözlettel: Viktor Erika

előző oldal  16 17 18  19 20  következő oldal
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!