orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Viktor Erika

Dr. Viktor Erika válaszol

Dr. Viktor Erika

belgyógyász szakorvos

elhízás, zsíranyagcsere zavarai, arteriográf

előző oldal  216 217 218  219 220  következő oldal
reflux  2010. december 29. 19:14   #4360 

Azt szeretném megkérdezni ,hogy a pantoprazol sandoz-t ha kétszer szedem 20mg -ot azt mikor kell bevenni?a második adagot


Az egyiket reggel felkelés után éhgyomorra, a másikat lefekvés előtt fél órával!
Üdv.: Viktor Erika

Véreredmény  2010. december 29. 16:51   #4359 

Kedves Doktornő!
Sajnos nem találtam interneten használható információt, doktornőhöz pedig csak jövőre tudok elmenni, kérem segítsen hogy mit jelentenek ezek a eredmények. GPT 56, GGt 79, a kórházba csak annyit mondtak hogy pár hónap múlva meg kell ismételni a vérvételt, de nem tudom, hogy ez mennyire magas, mire kell oda figyelni, mit jelentenek. Kérdezték az alkoholfogyasztást, szteroidokat, de semmi káros szenvedély nincs. Nagyon hálás lennék a válaszért, köszönöm.


Mérsékelten magasak a májfunkciók. Zsírmáj, hepatitis / májgyulladás/, epekő, epehólyag gyulladás, gyógyszerek lehetnek a lehetséges okai.
Ezeknek kell utána nézni és valóban meg kell ismételni a vizsgálatot kb. három hónap múlva.
Üdv.: Viktor Erika

Foltos hajhullás  2010. december 29. 16:48   #4358 

Tisztelet Doktornő!
Én olyan kérdéssel fordulok önhöz:
A páromnak kb 3 éve foltosan hullik a haja, rengeteg orvosnál járt már, rengeteg dologgal próbálkozott, de senki se tudta még megmondani mi a baja....
ma a labor eredményén valami nem stimmelt..természetesen el fog menni szakorvoshoz de csak márciusba kapott időpontot.én meg szeretném azért már most meg tudni mi lehet a baja.
DHEAS magas, olvastam hogy a mellékvesekéregnél lehet valami probléma.
elég gyakran van gyomorsava és hasmenése.
Ezek a problémák összefügghetnek és lehetséges hogy ettől hullik a haja?
válaszát előre is köszönöm!


A magas DHEAS / dehidro-epiandrosteron / okozhatja a hajhullást. Kétségtelen hogy mellékvese probléma sem kizárt, ezért keressenek fel endokrinológust!
Üdv.: Viktor Erika

Forduljak-e orvoshoz?  2010. december 29. 16:29   #4357 

Jó Napot kívánok


Én 1991.12.17.születtem,51kg vagyok és érdeklődni szeretnék a véreredményemről,hogy jó-e és forduljak e esetleg vele orvoshoz.
A koleszterin szintem alacsony 3,6
Ldl koleszterin 1,59
Hdl koleszterin 1,64
Ez utalhat e valamire?
Valamint 2008-ban találtak nálam haemangioma valamit,nem tudom mi az,és a segmentumban 8 mm-es élesen határolt,echodus képlet látszik,ezeknek lehet kőze a véreredményemhez?
És egyeltalán mia haemangioma és az echodus?
Kőszőnőm a válaszát.


A haemangioma a májban fejlődési variáns,kis érgomolyag, nem betegség, nincs jelentősége.
A leírt labor eredmények pedig korának megfelelőek, normálisnak tekinthetők.
A két dolog nem függ össze.
Üdv.: Viktor Erika

Reflux  2010. december 29. 16:26   #4356 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném megkérdezni, hogy a reflux betegség csak gyomortükrözés során állapítható meg? Vagy a fújásos módszer is alkalmas ennek kimutatására?
kösönettel: Ildikó


Kedves Ildikó!
A fújás csak a gyomorban található Helicobacter kóros szintjét mutatja ki.
Reflux tükrözéssel diagnosztizálható, de gyakran már a tünetek alapján is megállapítható.
Üdv.: Viktor Erika

Emese  2010. december 29. 16:24   #4355 

Köszönöm szépen megnyugtató válaszát.

Boldog újesztendőt kívánok Önnek és K. családjának.

Üdv. Emese


Kedves Emese!
Én is kívánok Önnek Sikerekben gazdag, Boldog Új Évet!
Üdvözlettel: Viktor Erika

hani  2010. december 29. 16:22   #4354 

Kedves Doktornő.

69 éves vagyok nem vagyok beteges típus hosszú évekig nem kellett orvoshoz mennem.

Mind két lábam megdagadt térdig 3 napja , olyan érzésem van mintha a bőröm alatt cikázna,mozogna valami ezzel viszket és duzzad a lábam,úgy érzem mintha a lábaim jégben lenne.Duzzanat nem fáj,nem lázasodok be ,csak olyan feszült érzés és viszket belülről.Nem vagyok cukros , nincs magas vérnyomásom, bőröm nem ekcémás .Ma mentem orvoshoz ,gyógyszereket kaptam,AFLAMIN RAPID POR,FASTUM GÉL ,ezeket kezdtem használni ,máris jó a hatása,enyhülnek panaszaim,2011 január 5-én kell vissza mennem az orvoshoz.

Szíveskedjen tájékoztatni milyen betegséggel állok szembe ,gyógyítható e ?

Boldog Új Évet Kívánok.

T.hani


A gyógyszereket, amiket kapott, az izületek gyulladásos megbetegedésére használjuk. Ha a panaszai mérséklődtek, akkor kopásos , gyulladásos izületi problémái lehetnék, elsősorban a térdek kopása jön szóba! Természetesen megfelelő terápiával, esetleg fizikoterápiával a panaszai megszűnnek majd, de azért rendszeres reumatológiai ellenőrzést igényel a továbbiakban is, csontritkulás vizsgálatot is célszerű végezni!
Önnek is kívánok Boldog Új Évet és jó egészséget!
Üdv.: Viktor Erika

aggodás  2010. december 29. 16:15   #4353 

Doktornő ha valakinek aprostatája krónikus gyulladásban van az estleg okozhat puffadást? nekem alhsai égő érzéseim vanank olyan mintha puffadnák és ég mindenem a fenekmenék aderekamnál 4 hónapja tart ez arosszullét amióta volt here mellékheregyulladásom tanácstalan vagyok voltam vagy 4 urulógusnál abbol 3 rom nem talált semmit az egyik prostatgyulladást állapitott meg voltam proctologián gasztrologián a gsztro doktornő azt mondta hogy nem tud mit tenni mert fiatal avgyok 30 éves és nincs emésztési panaszom meg aszékletem is jó néha szokott hasmenlés lenni ritkán székletetnyésztésem negativ. soha nem volt semmi bajom ez ahere mellékhergyulladás után meg minden bajom van szedtem már dicetelt enterolt amit felirtak normaflort .de semmit sem használt ez akellmetlen égő érzés a hasamnál derekamnál fenéknél na meg mintha puffadnák alog kaook levegőt de nem is pukizok nem is büfügök szóval nem tudom már mit tehetnék a nemi szervem is szokott néha égni vanak még hererfájdalmak is néha csak már nem tudom milyen orvoshoz forduljak mert mindegyik más mond és nem szeretném félrekezeltetni magamat miskolcon lakom 30 éve svagyok de már elmegy akedvem az élettöl már nem nagyon hiszek abba hogy meggyógyulok pedig soha nem volt semmi komolyabb bajom eddig most meg csak szenvedek ha tudn avalami ötletet adni nagyon megköszönném


Vizsgálat nélkül én sem tudom a pontos okát, kismedencei gyulladás okozhat hasonló tüneteket. Próbálja meg a Normixot 2x1-vel 10 napig, ha bélgyulladás, akkor enyhülnek a panaszai. A Klion is jó hatású lehet. Más ötletem vizsgálat nélkül nincs.
Üdv.: Viktor Erika

hasnyálmirigy gyulladás  2010. december 29. 16:10   #4352 

Tisztelt Doktornő!

Nagyon szépen megköszönve válaszát a ma délelőtti kérdésemre. Megírom a következőket. Mint kiderült, ciszták nem voltak, hanem valamiféle hasi elfertőződött terület, ami miatt apukám a szondás táplálást nem bírta. 2 nap alatt úgy leromlott az állapota, hogy vérnyomása 90 alá esett, vérképe rossz volt, azonnali beavatkozásra volt szükség. Megtörtént ma délután a műtét. Éjfélig javult is az állapota, majd keringési rendellenességek közepette reggel 7-re elveszítettük őt.


Én viszont tudom, hogy itt valahol mélyen súlyos hibák történtek. A megyei kórház, ahol ez a kórház előtt kezelték, elfelelejtette e ct eredményt elküldeni a pesti kórháznak, a másik papíron pedig ez állt: ciszta, másik oldalon ez: nem biztos, hogy ciszta (nyilván ezt most konyhanyelven közlöm). Ezek után nem lett volna kötelessége a pesti kórháznak még egy ct- t illetve ultrahangot készítenie? Össze-visszaságokat mondtak ma a haláleset kapcsán, hogy az epekővel nem is kellett volna műteni... Mint kiderült epeköve sem volt. ő viszont már nincs közöttük 55 évesen, életerősen, és borzasztó fájdalommal vesszük mi ezt a kesze-kuszaságok között figyelembe.

Köszönöm, hogy meghallgatott. Önnek mi a véleménye?

édesapa nélküli lány...


Fogadja őszinte részvétem! Nagyon sajnálom. Igen, ellentmondóak az adatok, csak akkor lehet véleményt mondani, ha az összes leletet látjuk. Sajnos az akut hasnyálmirigy gyulladás keringési elégtelenséget , sokkos állapotot is okozhat és az esetek egy részében halálhoz is vezethet. De ez Önöket nem vigasztalja, megértem!
Üdvözlettel: Viktor Erika

Kati  2010. december 29. 16:06   #4351 

T. Cím!

Nagyon csúnyán köhögtem és 38,8 volt a lázam. A hőziorvos írt fel Augmentin Duo 1 g tablettát egy dobozzal. Mikor elfogyott visszamentem, mert még mindig meg volt a köhögéas (váladék nem volt) és még 37,5 volt a hőemelkedésem. Írt fel ujjabb egy dobozzal. Ennek beszedtem a felét mikor ujra visszamentem, hogy nem érzem jól magam. Akkor mondta, hogy jobboldali tüdőgyulladsom van és elküldött röngenre illetve írt fel Tavanic 500 mg tablettát, továbbta is 3x1 Mucoprontot és köptetőt.
A röngenen a következőket írták:
Mellkas PA és ÁTV: tiszta tüdőmezők, mk. oldalon basalisan rajzolatfokozódás, közvetlenül a b. rekesz felett néhány köteges maradvány, rekeszek és sinusok szabadok. Cor. aorta eltérést nem mutat. Friss parenchyamás elváltozás nem látható.

Mikor elfogyott az 5 szem Tavanic még mindig nem tetszett a légzés az orvosnak és írt fel ujjabb egy dobozzal, de azt nem magyarázta el hogy mit is írnak a röngenen.

Ezért is írok mert szeretném tudni, hogy a tüdőosztályon ahol a röngen készült mit állapítottak meg.

Most már a 4. szem második adag tavanicot szedtem ma be. Jobban érzem már magam , nem is nagyon kell köhögnöm, de annak ellenére, hogy a Mucoporonotot folyamatosan szedem és már a 2. falyta köptetőt (Mixtura) szedem a váladék még mindig nem indult meg. Az orrom nincs bedugulva náthás nem vagyok és nem is voltam.

Eleinte a mellkasomnál elől fájt mikor köhögtem de már az is elmúlt.
A háziorvos szerint még a jövő héten se valószínű hogy mehetek dolgozni.

Szeretném tudni a röngenen mit írnak és az Ön véleményét az esetről?

Köszönöm: Kati


Kedves Kati!
A röntgen szerint feltehetően bal oldalon volt egy tüdőgyulladása, mely már gyógyult. Üdv.: Viktor Erika

Emese  2010. december 28. 23:13   #4350 

Tisztelt doktornő !

Kérdésem a köv.: mit jelent a vér laboratóriumi vizsgálata során a "MCHC"
megnevezés.
Nekem egy picit magasabb ezen értékem. 20 g/l értékkel. Utal ez valamilyen betegségre ?

Üdvözlettel, Emese.


Kedves Emese!
Az MCHC a vörösvérsejtek hemoglobin koncentrációját jelenti. Ha csak ez magasabb egy kicsit, akkor nem kóros , nincs jelentősége!
Üdv.: Viktor Erika

ildiko  2010. december 28. 21:17   #4349 

Tisztelt Dr nö. nekem olyan panaszaim vannak hogy nagyon sokat fája gyomrom , ég is. a torkomban olyan mintha sok ecetet ittam volna. nincs étvágyam nem kivánok enni de azért eszek mert tudom hogy kell , de nem sokat. mindig ugy érzem mintha jol lennék lakva.olyan teltség érzetem van. van állando gyogyszerem: frontin-concor. én már probáltam magamtol gyogyszert szedni pl: rené -t és qamatlelt is de nem segit. sokat köhögök is és a mellkasomban olyan fura érzést érzek amit szinte nem is tudok elmondani de nagyon rossz !!!szeretném a segitségét kérni hogy mi lehet a gond? és esetleg milyen gyogyszert ajánlana ? hova forduljak? szeretném ha segitene nekem ! elöre is köszönöm válaszát köszönettel: ildiko


Kedves Ildikó!
Sok a gyomorsava, refluxa van. Ez okozza az összes panaszát, a köhögést és mellkasi fájdalmat is.
A Quamatel nem elég, PPI-t / gyomorsav képződést gátló gyógyszer/ kell szednie. Ezt felírja családorvosa, ha elmondja a panaszait, de belgyógyász is.
Ezen kívül egyen gyakrabban és kevesebbet, próbálja meg a házi kekszet, minden órában l egyen egy párat, leköti a savat. Ne egyen fűszereset és ne igyon buborékos vizet!
Üdv.: Viktor Erika

érfájdalom  2010. december 28. 17:38   #4348 

üdvözlöm én abban szeretném kérni a véleményét.másfél hete elkezdtek fájni az ereim először csak a kézfejemen de mostmár a halántékomnál is olyan érzés mintha vágnák szúró fájdalom.és mostanába rosszul is érzem magam.szédülök elfelejtek néha dolgokat.és a lábam is állandóan görcsol fáj ülve is.azt szeretném megtudni hogy mitől lehet vagy kihez forduljak.köszönöm válaszát.


Érgyulladás is lehetséges, ezért angiológust, angiológiai szakrendelést keressen fel.
Addig pedig szedjen 3x2 Magne B6-ot.
Üdvözlettel: Viktor Erika

hashajtók  2010. december 28. 17:35   #4347 

Kedves Doktornő!

Nekem olyan kérdésem lenne,hogy hosszú ideig történő hashajtás után mennyi idő alatt áll vissza a szervezet,hogy székletet "produkáljon".Bulimia végett szedtem heti rendszerességgel 40 mg Tissasent , éveken át. Zavar,mert már 10 nap eltelt s még semmi nem sikerült,pedig rendesen táplálkozom,sok folyadékot iszom, s fáj is a hasam.Várjak még,vagy vegyek be hashajtót? Visszaáll igaz?
Köszönöm!

Nikol


Kedves Nikol!
Csak lassan áll vissza a természetes bélműködés, a rendszeres hashajtás miatt a székelési reflex is csak lasan tér vissza.
Vessen be egy pár trükköt, reggelente igyon 1-2 csésze csapvizet, naponta fogyasszon, ezt is inkább éhgyomorra néhány evőkanál lekvárt, főleg szilvalekvárt. Ezekkel lassan beáll a normális reflex.
Addig is inkább most Glicerin kúpot használjon!
Üdv.: Viktor Erika

hasnyálmirigy gyulladás  2010. december 28. 14:24   #4346 

Tisztelt Doktornő!

Szeretném véleményét kérni az alábbi esetről: édesapám nov.9-én súlyos hasi görcsökkel került a közeli, városi kórházunkba. Akkor kiderült, hasnyálmirigy-gyulladása van. Átvitték egy nagyobb, megyei kórházba, ahol szépen levitte az antibiotikumos kezelés a nagy kiterjedésű gyulladást. Majd a 2 hetes evés-ivás tilalom után engedélyeztek cukros teát, másnap már 2 litert is belőle, és kb 25 dkg kekszet. Édesapám keményen visszaesett. Majd vizenyő és ciszták keletkeztek "odabent". Átküldték Budapestre, mondván, hogy ott értenek hozzá, ott meg fog gyógyulni. Állapota valóban szépen javult, gyógyult, egyre erősebb lett.

Ott egy rutin epekő műtétet kellett végrehajtani rajta, ami eredendően is minden baj forrása volt. Igen, de erre 2 hetet kellett várnia, amíg szondán táplálták, amitől a belei egyre rosszabb működést produkáltak. Azóta (eltelt 2 nap) olyan szinten visszaesett az állapota, hogy a vérképe pocsék, azonnali műtétet rendelt el a főorvos úr.

1.kérdésem ez lenne: ha valóban azért volt szükség a szondás táplálásra, hogy felerősödjön, és ezáltal a hasnyálmirigyen lévő ciszta elsorvadjon, akkor miért vette fel úgy a kórház, hogy akár már ma műthető, hiszen rutin epekőműtétről lévén szó...

2. kérdésem az lenne, hogy legyengült állapotban, ha a beavatkozás megtörténik, mire lehet számítani utána?

Nagyon tanácstalan vagyok, egyszerűen az embernek nincs bizalma senkihez, kb 7 orvosa volt, senkitől nem tudtuk meg a LÉNYEGET, hogy most mi is történik?

Borzasztó ez a bizonytalan várakozás, kérem szépen, írja meg az esetről a véleményét, és a betegséggel kapcsolatos szakértelmű válaszát is nagyon megköszönöm.

Tisztelettel: aggódó lány


A szondás táplálásra azért van szükség, hogy kiiktassák a hasnyálmirigy emésztő funkcióját / tehát ne termelődjön emésztő enzim a hasnyálmirigyben, mert ez újabb gyulladást okoz /, nagyon helyesen alkalmazzák az édesapja védelmét szolgálja.
A cysták a gyulladás maradványai, csak lassan fognak felszívódni, 2-3 havonta ultrahanggal kell majd ellenőrizni.
Minél hamarabb történjen meg az epekő eltávolítás, az édesapja jelen állapotában már kockázat nélkül elvégezhető!
Üdvözlettel és jobbulást kívánva! Viktor Erika

Karikás szem  2010. december 28. 00:47   #4345 

Tisztelt doktornő!
Mind az alsó, mind a felső szemhéjam erősen barnás árnyalatú, sötét. Olyan, mint ha kerek, barna szemüveg lenne rajtam. Halványabban régebben is ilyen volt, de most jóval erőteljesebb. Tükörbe nézve, mint ha egy "halálfej" nézne vissza rám.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet ez valami belső betegség jele, vagy "csak" esztétikai elváltozás.
50 éves nő vagyok, magas vérnyomásra és 2.tip. diabéteszre szedek gyógyszereket, az értékeim nagyjából rendben vannak. Mostanában felmerült pajzsmirigy betegség gyanúja is, de ennek kivizsgálása még csak kezdeti szakaszban van, még nem tudom a TSH eredményemet, és az UH is hátra van.
Alvásproblémáim is vannak, állandóan fáradt vagyok emiatt.
Köszönöm szives válaszát, egyben boldog, békés ünnepeket kívánok Önnek.


Hormonális okai is lehetnek, de csak egy alapos kivizsgálás után lehet véleményt mondani!
Üdvözlettel: Viktor Erika

epebaj?  2010. december 28. 00:45   #4344 

Tisztelt Doktornő!

41 éves nő vagyok 3 éve lettem először rosszul. A vérnyomásom kiugrott 170/95-re, pulzus 180-ig, aztán concor hatására jól lettem, hidegrázás, elsápadás, majd nagyon sok folyadék fogyasztás kísérte. Elkezdődött a kálvária, kivizsgálások hegye, mai napig tart, de az ok nincs meg. Fenti rosszullét mai napig megismétlődik, majd borzasztó gyengeség, elesettség érzés után lassan ugyan úgy jobban leszek, mint fentebb írtam. Ami nem változott a 3 év alatt, az a jobb bordaív alatti fájdalom, mely időnként szúró, néha kissé görcsölő, néha késsel szúrkálós érzés, de minden pillanatban így-vagy úgy jelen van...
Voltam már ct-n mr-en ahol minden van, de mégsincs semmi. (Nyirokcsomók a vékonybélen, talán máj hemangiómák - valószínűsítik azért mondom, hogy talán - van egy kis ritmus zavarom, billentyűzavarom, egy pár cisztám, de semmi ami a bajomat magyarázná.) Cintiográfián azt mondták epe jól ürít, (pedig a bilirubinom kiugrott 23-ig egy időben, de lassan-lassan realizálódott) a májban nincs hemangióma. Amit megfigyeltem, alkohol vagy kávé, vagy akár sok édesség is szédülést és vérnyomás kiugrást okoz. Cukorbeteg nem vagyok, viszont vashiányos vérszegényként most kezdtem el szedni a Neo-Ferro-Folgammát. Kezdem azt hinni epehólyag bajom lehet (bocsánat, refluxom is van, melyre szedem az emozult...) de az biztos, hogy idegesítő, hogy nem tudom mikor mitől leszek rosszul. Kérem segítsen hogyan, milyen vizsgálat tudná kideríteni a rosszullétek okát. (Kardiológus most írt fel vérnyomáscsökkentőt, de nem szedem, hisz 95/60 az alap vérnyomásom, nem érti meg, hogy valami kiugrasztja amikor 17o-es lesz...)
Várom segítő válaszát és előre is köszönöm, hogy egyáltalán ezt a sok "zagyvaság"-ot elolvassa, mert néha már szégyellem, hogy megint bajom van, hisz arról akarnak meggyőzni, nincs konkrét oka. Nem vagyok hipohonder, 38 éves koromig csak mandulaműtétem volt.
Tisztelettel: Kozma Csabáné


Kedves Kozmáné!
Mitrális prolapsus és reflux együttese okozza a panaszait, keressen fel egy jó belgyógyászt!
Üdv.: Viktor Erika

Zengőke  2010. december 28. 00:42   #4343 

Tisztelt Doktornő!

Nagyon el vagyok keseredve. 44 éves nőbeteg vagyok. Furcsa hányinger érzés, de inkább öklendezés miatt kerestem meg a háziorvost. A háziorvosom elintézte B6-al, de én kértem a labort. November végén, két hét után tudtam visszamenni az eredményért és akkor derült ki a magas hasnyálmirigyenzim érték (lipáz 930, amiláz rendben). A háziorvos belgyógyászati szakrendelésre küldött időpontért, de ott megtudakolták, hogy milyen problémám van és a sürgősségire küldtek, ahol vizsgálat után fel is vettek fekvőbetegnek. Fájdalmam nem volt.
Befekvéskor vérvétel, de mint utóbb kiderült akkorra már normális értéke volt a lipáz-nak, és hét nap nulldiéta, közben kivizsgálások. A kivizsgálások eredménye miatt vagyok elkeseredve és mert nem tudom ilyenkor mi a teendő, nem mondtak semmit a kórházban.

Az eredmények a következők:

Hasi CT: A máj mérsékelten nagyobb, densitása csökkent, steatosis jeleit mutatja. Állományában kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki. Az intrahepatikus epeutak nem tágabbak. A pancreas szinte teljes hosszában mérsékelten kiszélesedett, a fej területén kb.31, a corpusnál 29, a faroknál 31 mm, szerkezete főleg a széli részeken kissé fellazult, de kontrasztanyag halmozás végig megtartott. A lép és a mellékvesék, valamint a vesék kóros eltérést nem mutatnak. A truncus coeliacus oszlásánál egy 13x10 mm-es, a májkapuban egy 12x9 mm-es, a gyomor kisgörbülete mellett, valamint a hasi nagyerek szomszédságában néhány kisebb nyirokcsomó látható. Jobb oldalon csípőlapát fölött elöl egy kb. 75 mm legnagyobb szélességű területen a hasfal elvékonyodott, itt a colon ascendens egy részét is magába foglaló hernia van. Szabad hasi folyadék nem látható.

Vélemény: hepatomegalia steatosis jeleivel. Pancreatitis diszkrét jelei. Jobb oldali hasfali sérv.

Kérdésem az, hogy a nyirokcsomók daganatos betegségre utalnak, áttétek, és mi a teendő ilyenkor? A kórházban egy szót sem szóltak erről csak itthon olvastam a zárójelentésben.
Már volt kétszer hasfali sérvműtétem, legutóbb 2001-ben. Műteni kell-e a hasfali sérvet?

Gastroscopia:
A nyelőcső alsó harmada gyulladt hyperaemiás, foltosan erodált. A cardia nem zár jól. A gyomorban norm.redőkép, kp. mennyiségű secretum van, a nyálkahártya diffuse foltosan gyulladt, elszórtan néhány apró erosio látható. A pylorus ép, a bulbus nyálkahártyája kifejezetten gyulladt, itt számos lencsényi erosió látható. A duodenum további része a vizsgálható mélységig ép.

Klinikai dg.: Cardia insufficientia. Reflux oesophagitis LA. A. (erosiv). Gastroduodenitis erosiva makr. képe. H. pylori infectio?

Alkalmazott terápia: Controloc, Quamatel, Calcimusc, Trental, Algopyrin, Papaverin, Renitec, Rindex-5 infúzió, Salsol infúzió.

Arra sem kaptam választ, mi váltotta ki a magas lipáz enzim szintet, két héttel vérvétel után teljesen normális értéknél miért tér el a hasnyálmirigy szerkezete, mérete? Soha nem iszom alkoholt, nem kávézom, nem cigarettázom, évek óta üdítőket sem fogyasztok, nem étkezem zsírosan, sósan, süteményeket, felesleges cukrot elkerülöm, mégis túlsúlyos vagyok. Most már még a kenyér fogyasztásáról is lemondtam, mióta három hete kiengedtek a kórházból, nem tudom mit rontok el.

Még lesz egy fújásos H.pylori vizsgálatom.

Naponta 5mg Renitec, 40 mg Controloc és 80 mg Fluvastatin, 140 mg Legalon a gyógyszerem. Ezenkívül E-vitamint, Selén-t szedek. Gyógyteákat iszom, fagyöngy, zsúrló, menta.

És akkor most itt vannak a nyirokcsomók mindenfelé a hasamban és a zsírmáj!
Kérem adjon tanácsot, nagyon el vagyok keseredve. Ma is négyszer erősen öklendeztem, közvetlenül öklendezés előtt száraz köhécselésem van. Napközben is elég gyakran köhécselek, de nem vagyok megfázva. Nem tudom mi váltja ki az öklendezést, mert semmi mást nem érzek.

Köszönöm a türelmét és tisztelettel várom válaszát.


Az öklendezést a reflux válthatja ki, a köhögést is.
A túlsúly miatt emelkedett a lipáz szintje, emiatt van egy mérsékelt hasnyálmirigy gyulladása. A gyulladás okozza a hasi nyirokcsomók megnagyobbodását.
Üdvözlettel: Viktor Erika

foltok  2010. december 28. 00:37   #4342 

Tisztelt Doktornő!

2 hónapja egyre gyakrabban lesznek rajtam kék-zöld foltok, amik 2-3 hét után múlnak.Arpró foltok, nem fájnak.Novemberben készíttettem vérképet, minden rendben volt.
Szülésem után nagyon meglátszódnak az erek a lábamon (van visszerem is), nyakamon.Lehet ezzel összefüggésben?Aggódom, hogy komolyabb lehet a baj.Most is kb. 5-6 ilyen van a testemen.Mit tanácsol, mit tegyek?Mitől lehet?

Köszönöm szépen válaszát

Dóra


Kedves Dóra!
Az erek fokozott áteresztő képessége az oka. Szedjen Rutascorbint, ez az érfalakat erősíti.
Üdvözlettel: Viktor Erika

verika 73  2010. december 28. 00:35   #4341 

Kedves Doktorno! UH vizsgalaton 6 drb epekovet talaltak, koztuk 16,14 mm is van .Kerdesem az, hogy a muteti beavatkozoson kivul van -e gyogyszeres lehetoseg a kovek feloldasara, vagy eltavolitasara/ Onnek mi a velemenye a fekete retek csepp hatasarol? Valaszat elore is koszonom ! 73 eves no vagyok,


Ilyen nagyságú kövek esetében a cseppek nem használnak, ráadásul egy évig kellene szednie és állandó hasmenéssel járna. A műtét lenne a legjobb megoldás, nagyok a kövek!
Üdvözlettel: Viktor Erika

előző oldal  216 217 218  219 220  következő oldal
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!