orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Vártok Éva Mária

Dr. Vártok Éva Mária válaszol

Dr. Vártok Éva Mária

szemész szakorvos

fejfájás, rejtett kancsalság, szemszárazság

előző oldal  67 68 69  70 71  következő oldal
Retinitis Pigmentosa& Kontaktlencse  2011. május 26. 23:27   #1380 

Kedves Doktorno!

28 éves vagyok Retinitis Pigmentosa betegseggel szulettem jelenleg a latoterem beszukult kb. 5-10 fokra. Ezzel egyutt elek nagyon nem tudok vele mit kezdeni. Viszont kezd a centralis latasom is romlani kezdett az utobbi idoben. Utcan torekszem ra hogy napszemuvegben legyek mert zavar a napfeny. Es szeretnek kontakt lencset hasznalni nem tudom ennel a betegsegnel ez mennyire megolhato. Koszonom a valaszat. Udvozlettel Cs.


Kedves Cs!

Ilyen esetben nem javasoljuk a KL használatát, mert a lehetséges szövődmények tovább ronthatják amúgy sem jó látását.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Ptosis2  2011. május 26. 23:24   #1379 

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm szépen a válaszát. Olyan kérdésem lenne még, hogy az előző orvos napi 4 órás szem takarást írt elő amit most egy újabb orvos napi 6-8 órára emelt. Doktornő szerint így van értelme ilyen hosszú takarásnak? Szegény gyereknek ha betartom a napi nyolc órát egész nap be van a jó szeme ragasztva és azt nem használja ez nem káros?

Köszönöm a választ!


Kedves Szülő!

Napi 1-2 órát látni kell hagyni a jó szemet is.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Kedves Doktornő!  2011. május 26. 23:23   #1378 

Kedves Doktornő!

Azt szeretném megtudni, hogy több mint 6 évvel ezelőtt voltam lézeres szemműtét miatt alkalmassági vizsgálaton, akkor azt mondták hogy kicsi a szemlencsém görbülete fejlődött e annyit ez a beavatkozási módszer hogy újból megpróbáljam?

A másik kérdésem a dioptriám elég magas ezért a leszázalékoláson is gondolkoztam ezért kérdezném mekkora látásromlástól kapnék ellátást?..

Köszönöm előre is a válaszát!


Kedves Érdeklődő!

Látogasson el erre az oldalra:
http://www.szempontgyor.hu/lezeres-szemmutet

95% feletti látásromlás esetén jár támogatás.


Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Látóideggyulladás  2011. május 26. 23:19   #1377 

Kedves Doktornő!

Köszönöm válaszát, utána fogok nézni az Ön által említett főorvosnőnek.
Ha lement a szteroid lökésterápia, s attól kis javulás után megint a teljes sötétségig romlott a szemem állapota, akkor ettől többet én nem is tehetek? Egyáltalán nincs semmilyen gyógymód vagy kezelés vagy gyógyszer erre a betegségre?
Elkeserítő, hogy 32 évesen nem látok semmit a bal szememre :(

Köszönettel,
Ágnes


Kedves Ágnes!

Javaslom, hogy forduljon biomágneses rezonanciában jártas szakemberhez. Talán tud alternatív gyógymódot nyújtani.

http://www.vizkoz.slk.hu/biorezonancia/index.h tml
http://www.bioenergetikus.hu/#

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

lataszavar  2011. május 26. 23:17   #1376 

Tisztelt Doktorno!
Regebben mar irtam onnek, a kb kethetente jelentkezo 3/5 percig tarto lataszavaromrol.ujra leirom, hogy milyen vizsgalatokat csinaltam.Nyaki doppler neg, CT negativ, Neurologusnal negativ, EEG jo,verkep jo,endokrinologus jo, pajzsmirigy hormonok normalisak, szemeszet negativ, ful orr gegesz negativ.Ket eve van ez a problemam, es gondoltam elmegyek egy MR re, ahol kijott, hogy van egy kis szemudeg gyulladas, miutann visszamentem a szemorvoshoz, a neurologushoz es a ful orr gegeszhez, ahol ujra minden negativ, de elkuldtek egy PEV vizsgalatra, amit meg nem csinaltam meg, es a szemeszetenn azt mondtak, hogy nem muszaj megcsinalni, de en csak elmegyek, mert ha jo,akkor nyugodtabb leszek.Tudom, hogy ha ki kell alakuljon barmilyen, akar autoimmun betegseg, ugy is ki fog,es en sok mindent nem tehetek, de azert meg meg szeretnem kerdezni, hogy mivel segithetnem, hogy esetleg elkeruljem, es most leszek 30 eves, es szeretnenk meg egy masodok gyereket, hogy az hogy hat a szemidegre, eggyaltalan az a gyulladas okozhat ilyen tunetet, hogy kethetente par percre elhomalyosodik olyan mozaikszeruen a latasom es lassan visszater.Lehet az oka az, hogy neha ha rajovok, hogy kb ket hete volt es most ujra elo fog jonni, vagyis psziches oka lehet, vagy valoban a szemideggyulladas okozhatja? A valaszat elore is koszonom ZSuzsi!


Kedves Zsuzsi!

A stressz a vegetatív idegrendszer szimpatikus tónusát aktiválja. Ez az erek összehúzódását okozza. Ilyenkor a célszerv vérellátása romlik.
Javaslom, hogy forduljon biomágneses rezonanciában jártas szakemberhez.
http://www.vizkoz.slk.hu/biorezonancia/index.h tml
http://www.bioenergetikus.hu/#

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Ptosis  2011. május 26. 15:39   #1375 

Tisztelt Doktornő!

8 hónapos kisfiam bal oldali szemhéja születése óta szűkebb. A jobb oldalon 7 mm a szemrés míg a bal oldalon 4 mm. A szemész azt mondta, hogy a pupilla felső harmadát a szemhéj fedi. Mi már 3 orvosnál is voltunk vele de mind mást mond. Most napi 6-8 órás takarást írtak fel és azt mondta a doktornő, hogy ettől javulhat a helyzet, de az előző két szemész azt mondta hogy mivel születése óta ilyen a szeme ezért nem valószínű, hogy javulni fog.
Következő kérdésem lenne: Van rá esély, hogy a takarástól javul a szeme?
És előjegyeztek minket egy Humapent tágításban sciascopia vizsgálatra, de nem mondták el hiába kérdezetem hogy az mit jelent?
Előre is köszönöm válaszát!


Kedves Érdeklődő!

A szemhéjcsüngés a jó szem takarásával nem gyógyítható. Azt viszont el lehet vele érni, hogy ne lustuljon el, azaz ne legyen tompalátó a nehezebben nyíló szem.
A Humapent tágításban végzett sciascopia vizsgálattal azt fogják megállapítani, hogy a kicsinek szüksége van-e szemüvegre. A szem alkalmazkodó képességének átmeneti gátlásával objektív fénytörési hiba meghatározást végeznek. Egy lámpával fognak a szemébe világítani és lencséket helyeznek közben a vizsgált szem elé.
Az eljárás megbízható, fájdalmatlan és veszélytelen.


Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

romlás  2011. május 26. 15:32   #1374 

Kedves Főorvosnő,
36 éves vagyok. A bal szemem miatt (rosszul látok távolra) már kb. 15 éve kaptam szemüveget, de nem tudtam megszokni, majd valamennyi romlás után 5-6 évvel ezelőtt újat csináltattam. Kérem, segítsen megértetni az alábbi paraméterek mit mutatnak:
(1998-ban) Távol B: CYL +0,50 Ax/TABO 120° PD 62
(2007-ben) visus (távol): Bo: -0.75 Dcyl 50 fok= 1,0
Sajnos egy esetben sem tudtam megszokni a szemüvegeket, vezetésben nem zavar, hogy rossz a bal szemem, mert a jobb tökéletes és emiatt nem feltűnő.
Ha nem hordok szemüveget, a bal szemem tovább romolhat? A fentiek alapján belevágjak egy újabb vizsgálatba, s szükségeltetik az állandó jellegű szemüveg hordás?
köszönettel


Kedves Érdeklődő!

1998-ban 0,5 D túllátó astigmia volt a bal szemén - tengely a 120°-ban.
2007-ben 0,75 D rövidlátó astigmia volt a bal szemén - tengely az 50°-ban.
Nincs szó lényeges romlásról.
Ha jobban érzi magát szemüveg nélkül, akkor ne hordjon. Attól nem lesz rosszabb a szeme, csak nélküle nem fog élesen látni.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

pipacs  2011. május 26. 15:23   #1373 

Tisztelt Doktornő!
korábban már írtam önnek és javaslatára felkerestem egy szemészakorvost,aki megvizsgált és sajnos rosszhírekkel szolgált pici látásom tovább romlott. Adott egy leletet és mondta,hogy próbáljam meg a rokkantnyugdíjat a fogyatékossági támogatást már kapom.
Rendes volt igyekezett minden kérdésemre válaszolni,de maradtak még kérdéseim amivel már nem akartam feltartani öt. Máskor is készségesen válaszolt ezért most is Önhöz fordulok maradék kérdésemmel. Ezt írta a lelet re ezek mit jelentenek?
Mko nystagmus,bulbus j.o. konvergens, b.o. divergens
látása saját üveg(-7,25 sph-1,0 cyl 90)kézmozgáslátás
látása saját üveg(-6,0 sph-1,0 cyl 90)1 méter olvas Ammon jelet
Szemfenék halvány szabálytalan papillák,szűkeb szabálytalan lefutású erek, periférián seprűszerű elválváltozás, sáncképződés,kp.-nél erőssebb pigmentatio
állapota végleges ,látásjavulás nem lehetséges látáscsökkenése Maschke szerint 100%
Ez a látáscsökkenés mekkora munkaképességcsökkenést jelenthet?
milyen gyakran érdemes járnom szemészeti vizsgálatra? mit tehet azért,hogy ne romoljon tovább a látásom?
Árpád


Kedves Árpád!

Mko nystagmus = mindkét oldalt szemteke rezgés
j.o. konvergens = jobb oldalon összetérő
b.o. divergens = bal oldalon széttérő
1 méter olvas Ammon jelet = 1 m-ről ismeri fel a 3 ágú villa állását
papillák = látóidegfők
periférián seprűszerű elválváltozás, sáncképződés = SEJT PROLIFERÁCIÓ JELEI
A munkaképesség csökkenés mértékéről talán itt talál adatot:
http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16491

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

látás  2011. május 26. 15:07   #1372 

Jó napot kivánok ön mit gondol a látásjavitó implantátumról??


Kedves Érdeklődő!

Nincsenek vele tapasztalataim.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szemdaganat  2011. május 26. 00:25   #1371 

Kedves Doktornő!

Ismerősömnél szemrákot állapítottak meg.Megoperálták,de csak részben tudták eltávolítani a daganatot.
Áttét nem képződött,az orvos szerint további teendő nincs.
Valóban nincs?

Válaszát várva,köszönettel:krózser andrásné


Kedves Klózserné!

Ha a kezelőorvos ezt mondta, valószínűleg azért mondhatta, mert a műtéttel
megszűnt a daganat vérellátása, így el fog sorvadni.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Olvasó  2011. május 26. 00:20   #1370 

Olvasószemüveghez kell szemvizsgálat? Én 50 éves vagyok és 45 éves korom óta kell olvasószemüveg. Előtte látászavarom nem volt. A szükséges szemüvegeket eddig pár száz Ft-ért szereztem be olcsó üzletekből. Előveszek valami olvasnivalót, és ha el tudom olvasni jól, akkor megveszem a szemüveget, ha nem, nem. (Mostanában +2 szokott jó lenni.) Többen azt mondták, hogy ez így nagyon ártalmas, meg kell vizsgáltatni a szememet és fel kell íratni a szemüveget. De ez több 10 ezerbe kerülne, és én nem érzem szükségét. Akik mondják, azok se tudják megindokolni, hogy miért kéne. Erről kérném a Doktornő állásfoglalását.


Kedves Olvasó!

1. A boltban kapható kész szemüveg egyforma dioptriájú mindkét oldalon. Az emberek több mint a felének nem egyforma a két szeme dioptriája.
2. A boltban kapható kész szemüveg lencséje közötti távolság nincs feltüntetve sehol. Ha ez a távolság eltér az Ön két szeme közti távolságtól, az kellemetlen panaszokat okozhat.
A fentiek miatt nem szerencsés szakvizsgálat nélkül (melyet szemorvos vagy optometrista végezhet) olvasó szemüveget venni.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kényszeres  2011. május 26. 00:14   #1369 

Tisztelt Doktor Nő!

Szeretném megkérdezni, hogy a kényszeres pislogás mitől lehet? Szinte már annyira, hogy fáj a szemem.

üdv:
Dóra


Kedves Dóra!

Ennek több oka is lehet:
1. Stressz
2. Tic
3. Szemszárszság

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

szemüveg adatai  2011. május 26. 00:13   #1368 

Kedves Doktornő!
Feleségemnek a következő adatokat írta fel a szemészorvos a szemüveg rendeléséhez:
OCTOPUS 301: mko.ép. MD:0,7/-0,4. LV:1,7/4,5
Status:SÜT.-1,0 D -0,5cyl 50f/+1,0cyl 180f
SÜK.+2,0 D -0,5cyl 50f/+3,0 D +1,0cyl 180f
Compj: -2,5D -1,5cyl 106' /-0,5 -0,5cyl 54'
V: 0,6 ünj plan (kézzel beírva és aláhúzva)
1,0 nt -0,5D -0,5cyl 50'=1,0/66
RK: +3,0 D
+2,5 D -0,5cyl 50' /64

Ezekkel az adatokkal elmentünk egy optikushoz és rendeltünk egy-egy szemüveget.Hazahozva a szemüveget, feleségem kipróbálta mind a kettőt és olyan érzése volt, mintha felcserélték volna a két lencsét mind a két szemüvegben.Megfordítva a szemüveget ( "fejre állítva" ) látott vele elfogadhatóan.Az volna a kérésem Önhöz, mint kívülálló szakemberhez, hogy melyik lencse melyik szemhez tartozik?Tisztelettel Csizmadia Béla


Kedves Béla!

SÜT = saját üvege távolra
SÜK = saját üvege közelre
Copj: Kompjuteres vizsgálat eredménye
V = látásélesség
A szemüveg felírásakor a felső sorban mindig a jobb szem van, az alsóban a bal. Vagyis távolra a jobb szemre 0 D-t, a balra -0,5D -0,5cyl 50°-ban írt fel az orvos.
RK = rendelés közelre
Jobb szemre + 3,0 D, a balra +2,5 D -0,5cyl 50° lett felírva.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

Árpa  2011. május 26. 00:02   #1367 

Tisztelt Doktornő!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy nagy valószínűséggel belső árpám van, és az lenne a kérdésem, hogy mi a leggyorsabb módja az eltüntetésének.Kamilla teával kenegetem talán ez segít, meg gondolkozok még szemcseppen is.Mielöbb szeretném eltünteni, mert egy hét múlva esedékes egy katonai orvosi alkalmassági vizsgálat, ahol szemvizsgálat is lesz, és nehogy az árpa legyen az ok amiért nem sikerülne.Esetleg ön szerint ha árpa van az ember szemén, az lehet-e arra ok, hogy egy szem orvosi alkalmasságin megbukjon? Tudom, hogy az utolsó kérdés nem az ön hatásköre, de mint szemész szakorvos mit gondol erről?Előre is köszönöm a válaszát.


Kedves Érdeklődő!

Az árpa olyan jellegű elváltozás, mint a pattanás. Múló probléma.
Ugye nem gondolja, hogy egy pattanás alkalmatlanná tenne valakit a katonai szolgálatra?
74. gyakori kérdés válasza: Önnek árpája van. Éjszakára tegyen rá dunsztkötést: vizes vatta, nejlon, száraz vatta. Ha 2-3 hét alatt nem fakad meg, forduljon szemorvoshoz. Esetleg háziorvosával irathat fel rá szemkenőcsöt, azzal egészítse ki a dunsztkötést. A csomót kívül-belül kenje be vele.



Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

látótérfél kiesés gyogyithatóe és m  2011. május 25. 23:59   #1366 

Tisztelt Főorvos asszony! Férjem jobb szemén felső,bal szemén alsó látótér kiesés miatt távolra és közelre is látása jelentősen károsodott.Korlapja szerint:V.od:exc.0,2+1,5Dsph=1,0, oa:exc.0,1űnj.T.appl:16/17Hgmm.Réslámpa:mko-n békés elüső szegment.Fundus:jo-ntemp.benyomodott.temp.kesk eny peripapillaris atrophia,az excavitio területén kis vérzés,a nasalis alsó és felső artériaágban is elzárodott szakaszok, a temp.felső artéria mentén csíkos retinalis vérzések,a macula felső részén oedema,a papillomacularis köteg fölött kemény exsudatumok,temporalisan a periférián foltos vérzések.bo.-n temp.alul és felül kiszélesedett, kimélyült excav.papilla.temp.peripapillaris atrophia.a macula alsó felében oedema, kifejezetten szűk artériák,kereszteződési tünetek,a nasalis alsó, a ansalis felső és temő.alsó artériaágában elzárodott szakaszok,temporalisan a perifériálisan egy kerek vérzés.Dg.Occlusion art.ret.o.u., Vasculitis retinae o.u. Férjemnek 04.05-én nagyon fájt a feje rossz hir miatt. ekkor estek ki a látorterek, kezelésre 2 hét után jelentkezett mert nem multak a tünetek. Toxoplazma fertőzése nincs,HIV 1-2.Ag+Ab vidas negativTM 04.28 Uzsoki korház és László korház nem talája az okot,szeme nem javul, inkábbb a bal romlott kissé, jobb javult valmennyit. Mire számithatok? Lehet-e mütétel javitani és mikor?


Kedves Asszonyom!

Férjének érelzáródás miatt szűkült be a látótere. Ez olyan jellegű elváltozás, mint az agyi infarktus. Ha 6 órán belül nem kezelik, gyakorlatilag nincs esély a gyógyulásra.
Csak a vérkeringés javítása segíthet, műtét nem jön szóba.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

md  2011. május 25. 23:54   #1365 

Milyen betegség a macula degeneráció?

Könnytermelés  2011. május 25. 23:49   #1364 

Kedves Doktornő!

Szokott lenni a 2 szem könnytermelésében különbség? Mennyi az ami nagy átlagban előfordul?
Elnézést, hogy ilyet kérdezek, de nekem mindig a jobb szememben kevesebb, és kicsit zavar.

Köszönettel:

Ibolya


Kedves Ibolya!

Igen, előfordulhat ilyen.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

kérdés  2011. május 25. 23:48   #1363 

Jó napot kivánok ön mit gondol a látásjavitó implantátumról úgyanis ezt javasolták lézeres műtét nem jöhet szóba 32 éves vagyok jobb sze plussz 3,75 a 1 cilinder 130 fokba a bal szem plussz 4 a 0,75 cilinderrel.,jobb szemem kancsal.


Kedves Érdeklődő!

Az Ön szemét Győrben szerintem alkalmasnak ítélnék a lézeres műtétre.
A honlapon mindkét módszerbe betekintést nyerhet és alkalmassági kérdőívet is talál:
http://www.szempontgyor.hu/

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

vizsgálatok  2011. május 25. 23:43   #1362 

Kedves Doktornő !
36 esztendős férfi vagyok. Februárban a jobb szememben találtak egy apró szürkehályogot. Olyan kicsi , hogy 3 orvosból egy nem is vette észre. Akkor kaptam egy új szemüveget. Ez valahogy elejétől fogva furcsa volt. Azóta több mint egy dioptriát romlott a jobb szemem és ha nincs rajtam a szemüveg a jobb szememmel csak egy elmosódott valamit látok. A bal szem dioptria szempontból változatlan de szemüveg nélkül ez is kezdi produkálni a homályosodást. A hályog mérete észrevehetően nem változott, voltam PVEP és PERG vizsgálaton, 8 alkalommal szemfenék vizsgálaton és minden érték normális. Vérkép is rendben. Ön szerint egy nem megfelelő szemüveg okozhat ilyesmit ? A jobb szem esetében a hályog okozhat romlást annak ellenére, hogy mérete nem igen változik ? Szemüveg nélkül lassan nem tudok utcára menni.
Tisztelettel : Kovács Imre


Kedves Imre!

A szürkehályog a fénytörést eltolja a rövidlátás irányába. Ez mindennapos jelenség. Ha csak az egyik szemen jelentkezik a szürkehályog, akkor értelemszerűen nő a különbség a két szem dioptriája között. Ez okozza a furcsa érzést.
Átmenetileg csak a szemüveg jelent megoldást. Ha "beérik" a hályog és megműtik, akkor utána nem lesz szüksége távolra szemüvegre.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

bal szemre homályos látás számítógé  2011. május 25. 23:38   #1361 

Tisztelt Doktornő!

Több mint 3 hónapja homályosan látok a bal szememre.
10 éves korom óta szemüveges, 15 éves korom óta kontaktlencsés vagyok. Jelenleg 24 éves vagyok, mindkét szemem -4,5-ös. Az utóbbi 3 hónapban napi szinten több órát dolgozok a számítógép előtt és különösen ekkor jelentkezik a panasz. Reggelente szinte tünetmentes vagyok, majd a számítógép előtt eltöltött első 15 percben érzékelem, hogy a bal szemem homályosan lát, majd ez napközben fokozódik. Még februárban volt egy kontaktlencse túlhordásom, s elsősorban azóta áll fenn a probléma. Voltam orvosnál, aki azt mondta, hogy ez ennek köszönhető, és csupán türelemmel kell lennem. Ezen kivül kaptam Corneregel szemgélt, melyet használok.
Azóta szemüvegben vagyok és csupán heti kétszer hordom a kontaklencsét, két órára sportolási okok miatt, és mindig figyelek a kontaklencse helyes cserélésére. Ennek ellenére nem múlik a panaszom.
Szeretném megkérdezni, hogy valóban "csupán" egy kontaktlencse túlhordás lehet az oka, vagy esetleg további orvosi konzultációra lenne szükségem.
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Érdeklődő!

A szemszárazságot valószínűsítem kórokként.
Próbálja meg az Optive műkönnyel kezelni a bajt.

Üdvözlettel:

Dr. Vártok Éva

előző oldal  67 68 69  70 71  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Szem témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!