orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Csáki Csilla

Dr. Csáki Csilla válaszol

Dr. Csáki Csilla

allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos

Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia

előző oldal  16 17 18  19 20  következő oldal
rekedt baba  2009. augusztus 28. 21:30   #360 

Kedves Doktornő!

Kislányom 9 hónapos, és tegnap egész nap illetve egész éjjel sírt, semmi és sehogy sem volt jó neki, nem tudtam a kedvére tenni egészen délután 4 óráig, amikor szegénykém egész napos nyűglődés után elaludt, majd vidáman ébredt, és azóta is jókedvű, élénk.
Nem rohantam vele tegnap orvoshoz a szinte folytonos nyugtalanság miatt, mert megláttam, hogy amikor ráharapott a rágókájára szegénykémet a hideg is kirázta, összerezzent, pont úgy, mint amikor ráharapunk a fájós fogunkra. Adtam neki camomillát és ujjra húzható fogkefével többször átdörzsöltem az ínyét és megnyugodott, éjjel már nyugodtan aludt.

Ma reggel óta viszont eléggé rekedt a hangja, és amikor kacag, utána köhécsel egy picit, de csak akkor. Egyébként állandóan sikongat (vidáman, nem sikítva sír) és torokhangokat ad ki, próbálgatja a hangképzést.
Láza nincs, jól eszik-iszik, vidám.

Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint a rekedtséget a tegnapi rengeteg sírás ill. a torokhangok képzése okozza, vagy beteg lehet, és mutassam meg a doktornéninknek?
6 hetesen Strepto B fertőzése és Klebsiellája volt, és azóta mindenben bizonytalan vagyok.

A Strepo B-vel kapcsolatban pedig azt szeretném kérdezni, hogy mivel szüléskor tőlem kapta a fertőzést, még most is veszélyes lehetek rá?
Kérem bocsásson meg a naiv kérdésért (tudatlanságom miatt rengetegszer mosok kezet Clarasepttel, és már ekcémás a kezem), úgy értem, ha pl. WC- használat után, ha nem fertőtlenítővel mosok kezet, csak szappannal, úgy még megfertőzhetem Őt, vagy ez csak az újszülöttekre veszélyes? Én is kaptam antibiotikumot, de tünetmentes hordozó még lehetek.


Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel.:
Fné Móni


Kedves Móni!
A rekedtséget minden bizonnyal a fogzás miatti hosszas sírás okozhatta, szerintem jól tette, hogy nem rohant azonnal orvoshoz, azóta úgyis kiderült, kijött-e a babán valamilyen más tünet, pl. láz, köhögés stb., ami tényleg indokolja az orvosi vizsgálatot.
A Strepto B hüvelyen keresztül fertőz, már nem okoz veszélyt a 9 hónaposnak, csak újszülöttekre veszélyes. Sima szappannal szerintem elég kezet mosni, kivéve a környezet hasmenése, lázas betegsége esetén, ilyenkor indokolt a kézfertőtlenítés.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

bebugyolálva  2009. augusztus 28. 21:24   #359 

Tisztelt Doktornő!

2 hónapos kisbabám csak 30 perceket vagy még annyit sem tudott aludni egyhuzamban nappal, és persze nyűgösen ébredt.Az éjszakákat szépen átalussza(egyszer eszik éjszaka). Bőséges utánaolvasás alapján bebugyolálva altatom el egy ideje(csak nappal) ,ami nála nagyon bevált. Vagyis egy vékony kis pléddel fogom körbe. Miután már többféle módszerrel próbálkoztam sikertelenül. Így nyugodtan, mélyen alszik, kipihenten, mosolyogva ébred.
Kérdésem az lenne, hátráltatom e így valamiben a babát, van e valami káros hatása ennek a módszernek, meddig altathatom így , és a mozgásfejlődésében, manipulációban nem akadályozom e (karokra gondolok). Amúgy nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós baba (főleg mióta igazán jókat tud aludni).
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Ági


Kedves Ági!
Gratulálok, hogy rájött a megoldásra és megérezte, mire van kisbabájának szüksége a békés alváshoz! Ez nem mindenkinek szokott sikerülni...
Megnyugtatom, hogy az alváshoz történő bebugyolálás semmilyen káros hatással nem jár, nem gátolja a babát a mozgásfejlődésben. Emlékezteti őt a magzati meghitt állapotra és persze kipihenten, az ébrenlétek alatt sokkal aktivabban tud fejlődni. Az eszkimó asszonyok hagyományosan 1 évig szorosan bebugyolálva tartották csecsemőjüket, magukra kötve, és ez sem okozott később gondot, 1 évesen is gyorsan behozták az addigi teljes mozgáshiányt.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla


nem eszik a baba  2009. augusztus 28. 21:15   #358 

KEdves Doktornő.

A kisfiam 14 hetes, eddig csak anyatejet kapott.
3 hete nem akar enni, most már odáig jutottunk, hogy az előírt minimumot sem eszi meg. 1-én megkapta a K-vitaminját, rá egy hétre besűrűsödött a kakija (csak magához mérten) azóta alig eszik. Kapott kamilla teát pár napig, attól görcsölt a hasa nagyon. Naponta egyszer kakil, de azt is nagy szenvedések árán. Pár napja elkezdtem neki bélflórapótlót adni, meg puffadás elleni szirupot is az orvos tanácsára. De nem eszik. Mindenki azt kérdezi, hogy nem menstruálok-e, illetve nem vagyok-e terhes, mindkettőre a válasz nem. Azonban PCO-m van, így végülis hormonális váltosok vannak a folyamatosan a szervezetemben. De az előző evésnél megpróbáltam tápszert adni a fiamnak, de azt sem fogadta el. 80-90 grammokat eszik, vizet sem akar inni, teljesen kétségbe vagyok esve. 6 kilós és jó, ha fél liter anyatejet megeszik egy nap.
Egész eddig példásan evett és hízott is. De most a hízása is megtorpant.

Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Melinda


Kedves Melinda!
Amennyiben van elegendő anyateje és a baba tud szopni, mindenképpen a tejtermelés fenntartása a cél, akár rendszeres fejéssel, mert a cél a minél további anyatejes táplálás. Ha a gyerek nem szívesen szopik, a lefejt anyatejjel is meg kell kínálni, ha ez sem kell neki, feltehetően nem kér többet, mint ahogy a tápszer elutasítása is erre utal. Anyuka figyeljen a táplákozására, ne egyen puffasztó ételeket és tehéntejet se igyon, van baba, aki erre érzékeny. 14 hetesen a 6 kg jó súlynak tűnik, tehát eddig minden jól ment. Mindenképpen el kellene végeztetni néhány alapvizsgálatot a babánál, nincs-e valami baja (vérkép, vizelet, máj-vesefunkció, hasi-koponya UH). Ha ezek negativak, lehet még refluxa, ez sokat bukó-hányó babáknál fordul elő és emiatt fájhat az étkezés. Ilyen esetben átmeneti gyógyszer adás pár hónapig megoldhatja a problémát.
Ha minden vizsgálat negativ és egyébként kisfia jól van, remélheti, hogy néhány hét alatt megoldódik a probléma magától és újra elkezd rendesen enni. Sok babánál látok ilyen átmeneti megtorpanást, általában nem derül ki semmi, mi okozza, de idővel magától megoldódik. Lényeg, hogy ne stresszelje magát agyon, mert a baba sajnos a mama feszültségét is érzi és még kevésbé eszik. Kérjem, írja meg, mire jutottak!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

afta csecsemőknél  2009. augusztus 26. 22:33   #357 

Kedves Doktornő!

Most jövünk a gyermekorvosunktól, aki a 11 hetes kisfiam szájában található néhány db mini, tűhegynyi hólyagocskára (ami állítólag afta) Corsodyl oldatot javasolt.

Be is mentem az első patikába megvenni, ott viszont a patikus azzal fogadott, hogy egy ekkora babának nehogy már Corsodyllal kezeljem az ínyén lávő aftákat; túl pici még a baba hozzá...és nincs is ráírva a termékre, hogy csecsemő is használhatja.

így ott helyben nem is mertem megvenni.
Mit csináljak? Most akkor kinek lehet igaza?
Én nem tudom mit kellene tenni, de a picimet láthatóan nagyon zavaják a hólyagocskák, nyáladzik, eszi a kis kacsóját, és az étezéseket megszakítja az íny fájdalom miatt.

Segítsen ebben legyen szíves!

köszönöm, üdvözlettel: Alexa


Kedves Alexa!
11 hetes korban a nyálzás már normális, az ökölrágás is, nem feltétlenül a hólyagocskák okozzák. Lehet, hogy tényleg van a szájában néhány vírusos hólyag, ezek elmúlnak kb 1 hét alatt maguktól, nem kell ecsetelni. Ha fehéres lepedék is kiséri, az inkább szájpenész, ez gyakoribb ebben az életkorban és borax glicerinnel kell ecsetelni. Ha tényleg úgy látja, fájlalja az ínyét, Gengigel géllel ecsetelheti.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

med végű fekvés  2009. augusztus 26. 22:27   #356 

T. Doktornő!
Lányom farfekvéses volt, most 5 hós és még mindig nagyon görbén tartja a hátát és a lábát is felhúzva tartja. Én inkább a háta miatt aggódom, mert szeret olyan gubbasztó pózban lenni és ha felveszem is összehúzza magát. 3 hós korában látta ortopéd szakorvos, aki azt mondta, h majd kinövi. Én ezt nem látom. Mit tudnánk tenni annak érdekében, h a tartása javuljon ill helyesen tartsa magát? Célszerű lenne újból elvinni az ortopédiára? Milyen vizsgálat/gyakorlattal előzhető meg a gerincferdülés?
Válaszát köszönöm.
egy aggódó anyuka


Kedves aggódó anyuka!
Medencevégű fekvésnél gyakoribb a csípőízület fejlődési zavara, ezért feltétlenül el kellene még vinnie a babát ortopédiai kontrollvizsgálatra. Az aszimmetrikus testtartás, felhúzott lábtartás viszont izomtónus rendellenesség gyanúját veti fel, ezt fejlődésneurológiai vizsgálaton tudják megállapítani és megfelelő gyógytornával teljesen rendbe hozható. Gerincferdülés nem valószínű. Vigye el a babát gyermek-neurológiára és kérjen fejlesztő tornára javaslatot!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Márk baba  2009. augusztus 26. 22:20   #355 

Kedves Doktornő!
Normális az, h a 3 hónapos kisfiam a kötelező védőoltáson amikor megkapta a combjába egyáltalán nem sirt? Nagyon furcsa volt, mert minden baba orditott, és neki mikor beadta a doktornő egy pisszenés sem hagyta el a száját és utána sem sirt egy percig sem!! Pedig nem igaz h nem fájt neki! Jó súlyban levő kisfiú, de azért sirhatott volna, mert igy ez ijesztő. Nem volt álmos, fáradt sem, végig fent volt. A doktornő is azt mondta h ilyet még nem tapasztalt korábban, de mást nem mondott.


Kedves kérdező!
Saját praxisomban elég gyakori, hogy 2-3 hónapos oltásoknál meg sem nyikkannak a babák, ilyenkor nagyon örülnek az anyukák és megnyugszanak, hogy nem volt olyan nagy dolog ez az oltás. Jóllakott, kipihent babáknál, ha szerencsésen szúrunk, nem ritkaság ez. Amennyiben a baba álmos, éhes vagy a mama nagyon szorong, a baba is jobban sír. 4 hónapos kor után ez már nem jellemző, jobban követik a babák, mi történik velük, valamilyen emléknyomuk is kialakul a helyzetről.Szóval, nyugodjon meg, minden rendben van!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Ágnes  2009. augusztus 26. 22:15   #354 

Kedves Doktornő!

Kislányom 4 hónapos és már több mint 7 kg. Kizárólag anyatejet eszik és bár nem szoktam lemérni, olyan 120 körül eszik, tehát egyáltalán nem sokat, 3 óránként. Mást nem kap, csak néha vizet. Kérdésem az lenne, h ennek a nagy súlygyarapodásnak mi lehet az oka? Senki nem kövér a családban, sőt kifejezetten vékony testalkatúak vagyunk. Normál súllyal született. Tegnapelőtt észrevettem, h a popsija fölötti részen kiszőrösödött a bőre. Ilyen halvány, bőrszinű szőröcskék jelentek meg rajta. Ez mitől lehet? Összefüggésben lehet a túlsúlyával?
Másik kérdésem az lenne, h nagyon sápadt a bőre és aluszékony, ez mitől lehet? Vashiánytól esetleg? A háziorvos azt mondja, h nincs semmi baja, noha én is vérszegény vagyok - bár most nem szedek rá gyógyszert - nem kért labort sem. Aggódom Érte. Ez a nagy étvágy és aluszékonyság lehet vashiány miatt?
Válaszát előre is köszönöm!
Ágnes


Kedves Ágnes!
Nagyon helyesen teszi, hogy kislányának anyatejen és vizen kívül nem ad még semmi mást. 4 hónapos korban anyatejes babánál a 7 kg nem vészesen nagy súly (90 percentil érték), gondolom, a születési súlya sem volt kicsike. Az elfogyasztott mennyiségek sem túlzottak. Biztosan jó tápláló a teje. Anyatejes babáknál ez a fél éves kort megelőző nagyfokú súlygyarapodás a későbbiekben nem vezet elhízáshoz, 6 hónapos kor után jellemzően jelentősen lelassul a súlygyarapodásuk, ettől sem kell majd megijednie. Pl. lehet, hogy 1 évesen csak 9-10 kg lesz a súlya, ez is normális. Lényeges, hogy 6 hónapos korig szigorúan csak anyatejet adjon továbbra is a babának, utána pedig egészségesen táplálja, zöldség, gyümölcs, husi mehet, gabonaféléket pehely formában adjon, tejpépeket, háztartási kekszes dúsítást, lisztes rántásokat, cukrozott italokat és ételeket 1 éves korig kerülje. A vérszegénység étvágytalanságot okozna, a sápadtsága inkább alkati adottság lehet, a sok alvás pedig a jóllakottságtól is lehet. A halvány szőrösödés a háton gyakori csecsemőknél, gond, ha sötét és körülhatárolt foltban jelenik meg pl. a gerinc felett. Lényeges lesz viszont, hogyan fejlődik a mozgása, értelme, átfordulás, tárgy felé nyúlás, fej emelés stb. az elkövetkező hónapokban.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla


piros folt  2009. július 30. 17:07   #353 

Kedves DoktorNő,

Kislányom most 8hetes.

Születésétől fogva a bal felső szemhélyán, a belső szemzug felőli részen
piros a bőr egy kis részen, és úgy ítélem meg, hogy kissé mintha duzzadtabb is lenne.
(no nem nagyon, csak egy kissé!)

Egyébként a szeme nem csipásodik, nem piros, és én nem látom magát a szemet gyulladtnak egyáltalán!

A védőnő pár hete azt mondta, hogy ez is egy születési folt, és majd idővel elhalványul.

Engem az nyugtalanít, hogy ha ez valóban születési piros folt lenne, akkor ez csak piros lenne, de nem lenne picit sem duzzadtabb, (vagy rosszul gondolom? és a születési folt azzal is jár, hogy duzzadtabb is az a rész?)

Ezenkívül a pici a kis kezével többször is odakapkod a szeméhez, kaparászik ott.
Mintha talán viszketne neki.(???)

De egyébként ennek ellenére abszolút nem csipás, nem gyulladt vagy ilyesmi.
Láza sincs, és minden egyéb rendben van nála, jó kedvű,mosolygóg, vígan gügyögő, jó evő, jó alvó, nem sírós baba.

Doktornő szerint mi lehet ez? Tényleg a születési folt lenne? Vagy más egyéb?
Várjunk még vele vagy már most vigyem szemészeti vizsgálatra a picit?

köszönettel:Éva


Kedves Éva!
Leírása alapján én is úgy gondolom, hogy un. születési folt lehet kislánya felső szemhéján, ami idővel magától elhalványul, majdnem minden babának van. Ha duzzadt a szemhéj és emellett növeszik, erősődik a folt, lehet éranyajegy, ún. hemangióma, amire viszont az a jellemző, hogy születés után pár hónapig még növeszik és fél éves kor után kezd visszafejlődni. Ez is ártalmatlan elváltozás, de gyakran igényel kezelést, ha túl nagyra megnő. Viszkethet is. Mutassa meg gyerekorvosuknak és kövessék figyelemmel a változást!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

ügyetlenség  2009. július 30. 17:01   #352 

Tisztelt Doktornő!
A K vitamin beadásával kapcsolatban lenne kérdésem a Doktornőhöz.1 hetesen ügyetlenül adtam be a kisfiamnak,kicsurgott a szája szélén.Én utána ezt elmondtam a gyermekorvosunknak,aki megnyugtatott,hogy születésekor kapott,majd 1 hónaposan adjam a következő adagot.Ez ma volt.Direkt mindenre figyeltem,ne rögtőn szopi után.Sikeresen be is adtam,már úgy örültem,amikor a beadás után,kb.10 mp-cel később böfizett egy nagyot és egy adag tej folyt ki a száján.Most nagyon aggódom,hogy mit tegyek.Ma 1 hónapos és csak a szüléskor kapott mennyiség "van benne".Doktornő szerint mit tegyek?1 hét múlva adjak újból egy ampullával?Előre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel:Edit


Kedves Edit!
Semmi rosszat nem csinált, a K-vitamin nem is létfontosságú vitamin, túladagolni sem lehet olyan könnyen. Mivel még néhány hónappal ezelőtt is heti 1 ampullával adtunk belőle a babáknak, és csak újabban változott havi 1-re az adagolási ajánlás, azt javaslom, 1 hét múlva adjon be újra 1 adagot és utána térjen át a havi 1-re. De ne stresszelje magát túlzottan emiatt!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

vacak  2009. július 28. 14:41   #351 

Tisztelt Doktornő!

Olyan kérdésem lenne,hogy gyermekemnek csináltattunk egy vérképet és az ASO 675 IU/ml .Gyermekem 17,5 éves néha fáj a feje ,fáradékony és időnként aknés az arca.Az a kérdésem,hogy ez az érték mit mutat és ha magas akkor kell-e szedni rá gyógyszert és mit?Jelenleg most szed Matofert ,mert vashiányos ,1,5 éve vegetáriánus.
Várom válaszát



Kedves kérdező!
A serdülőkori vegetariánus táplálkozás a mi mérsékelt égövünkön nem szerencsés és csak nagyon nagy erőfeszítések árán (külön főzés minden étkezésre, speciális alapanyagok, szója, tofu, csicseriborsó, kókusztej stb.felhasználásval) valósítható meg hiányállapot kialakulása nélkül. A külön főzőcske helyett, ami nemcsak időrabló, hanem nagyon drága is lenne, a lányok egyszerűen kihagyják a húst, és eszik a krumplit, rántott sajtot, gombát, rizst, stb. Ez vitamin-és ásványianyag hiányt eredményez, jellemző a vashiányos, B6, B12, folsavhiányos vérszegénység, bőrszárazság, kiütések, emésztési zavarok, legyengült ellenállóképesség, gyakori fertőzések, súlyos esetben idegrendszeri zavarok. Multivitamin készítmény (kapható külön vegáknak) feltétlenül javasolt a vas mellé. A kicsit magasabb ASO gócos mandulára utal, forduljanak fül-orr-gégészhez, nem kell-e kivenni vagy baktériumtenyésztést követően antibiotikumot szedni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

fogzás  2009. július 28. 14:30   #350 

KEDVES .DR.NÖ.kislányom 9 hónapos és még csak2 foga van nem baj-e hogy nehezen ,jönnek a fogai? meddig kell adni a vigantol olajat?egész nyáron 1 éves koráig? mert nem nagyon vagyok ezzel tisztába. És ön szerint mikor kell elkezdeni a vitaminok adását ? esetleg már most? hogy télen ellen álobb legyen a szervezete.
KÖSZÖNÖM ELÖRE VÁLASZAIT TISZTELETTEL: ANDREA


Kedves Andrea!
A Vigantol olajat 1 éves korig folyamatosan, nyáron is kell adni. Utána 3 éves korig javasolt még az őszi-téli hónapokban a D-vitamin adása. 9 hónapos babának rendben levő, hogy 2 foga van, sok babának 1 évesen jön az első. Ez teljesen normális, nem utal vitaminhiányra. A szervezet ellenállóképességét leginkább a szoptatás minél tovább való folytatásával tudja megalapozni. Külön vitaminkiegészítés az előírt D-és K-vitaminon kívül egészséges csecsemőnek 1 éves korig nem szükséges. Szoktunk vaspótlást javasolni, igazolt vashiány esetén és C-vitamint náthás időszakban. Egyéb nem kell.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

hasmenés  2009. július 27. 21:51   #349 

Tisztelt Doktor nő!
1,5 éves kisfiamnak április óta van hasmenése. Áprilisban 3-4 napig tartó véres-nyálkás széklete volt, melyből kevés gomba tenyészett ki, erre Sumamedet kapott. Úgy tünt két hétig rendeződtek is a dolgok, de aztán ismét ment a hasa, ami két napig tartó lázzal kezdődött. A székletek száma 8-10, de ezek között volt híg, vizes. Sumetrolimot írtak fel, amit 5 napig szedtünk. Az állapotunk nem akart javulni. A következő széklettenyésztés negatív lett. Akkor felírták a Kliont, úgy gondolták Giardia. A gyógyzsertől allergiás lett.
Bekerültünk a kórházba, mer még a szája is fekélyes lett. A torokváladékból e.coli tenyészett ki. Vénásan kapta a Rocephint és a Methylprednysolont. szájon át pedig a kliont.
Javulás nem történt. Két hétig feküdtünk bent. Ételallergia, lisztérzékenység, verejték teszt, lactose terhelés negatív lett. Azóta mindent adok a gyermeknek. 2x1 bélflórapótlót kap, amit már két hónapja szed. Van amikor széklete összébbálló, 3-7 naponta, de van, hogy hív vizes.
Nagyon kétségbe vagyok esve.
Válaszát előrre is köszönöm.


Kedves anyuka!
A kórházi kivizsgálás során kizárták a leggyakoribb krónikus hasmenést okozó betegségeket. Amennyiben nem találtak semmit, lehet, hogy csak idő kell, hogy kisfia bélcsatornája regenerálódjon a hosszas hasmenés és antibiotikus kezelés után, ilyenkor javasolt tejmentes, hidrolizált tápszer (pl.Milupa Pepti plus) és hypoallergén rizspép (Sinlac) adása, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, hús mehetnek, de zsírmentesen, fűszerszegényen. A tejterméket és tojást még kerülném egy darabig. Kicsit vissza kell lépni a táplálással a 8-10 hónapos korra, amíg az emésztése nem áll helyre. Amennyiben a hasmenés továbbra sem szűnik, tovább kell folytatni a vizsgálatokat, a fertőzésen és allergiákon, felszívódási zavarokon kívül immunhiány vagy immuneredetű bélgyulladás merül még fel bennem.
Azt viszont nem teljesen értem, milyen betegségre kapta kisfia a metylprednisolont? Lehet, hogy gyulladásos bélbetegséget állapítottak meg nála (colitis ulcerosa, Crohn betegség?), csak Önnel nem beszélték át a diagnózist?
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Csecsemő allergiavizsgálata  2009. július 27. 13:02   #348 

Jó napot Doktornő! 9 hónapos kisfiam már heteket töltött kórházakban atópiás dermatitisz és anafilaxiás sokk miatt, hipoallergén tápszert és 3 fajta bébiételt eszik hónapok óta mégis előjönnek a testén foltok. Jelenleg Fenistil cseppet és Calcimuskot kap, mégis tele van a mellkasa és a háta egybefüggő száraz rozsdavörös foltokkal és tűszerű pöttyökkel. Még soha nem csinátak rajta allergiavizsgálatot (9 és fél kg)! Hol tudnak és tudnak-e rajta már valamilyet végezni? Előre is köszönöm! Aggódó anyuka


Kedves Anyuka!
9 hónapos babának bőrpróbát még nem lehet végezni, vérvételből lehet esetleg allergiavizsgálattal próbálkozni, de legtöbbször ez sem hoz ki semmit. Ilyen piciknél az allergia szempontjából szinte csak a tehéntej számíthat, ezért javaslom, hogy hypoallergén tápszer helyett kapjon teljesen hidrolizáltat (pl.Milupa Pepti vagy Pregomin). Sajnos, az atópiás dermatitis genetikailag meghatározott kórság, legtöbbször csak karban tartani lehet tüneti kezeléssel, az oka nem kideríthető és nem gyógyítható, de sokszor idővel kinövik a gyerekek.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

sinlac  2009. július 27. 12:50   #347 

Tisztelt doktornő!

A ksifiam 5és fél hónapos 2.5 hónapos kora óta tápszert kap.5 hónapossan elkezdtük a gyümölcsöket meg a fözeléket.5.5 hónapossan a súlya 7 kg és 72 cm.A védőnő szerint kicsit sovány és ajánlotta nekük a silacot hogy keverjük bele az ételébe egy kiskanálnyit.Olvastam hogy a sinlacot allergiára hajlamos babák kapják, azt is hogy nagyon egésszéges.Valóban szükséges a kisfiamnak a sinlac?Ártunk vele neki ha azt kapja?
Előre is köszönöm a választát


Kedves kérdező!
A baba súlya tényleg kicsit alatta van az átlagosnak a hosszához viszonyítva. A Sinlac jó választás az ételek dúsításához, rizst és szentjánoskenyérfa-mag kivonatot tartalmaz, tejet, tápszert nem, kismértékben édesítve van. Ha beválik, nyugodtan használják. Emellett 6 hónapos kortól egyéb gabonapelyheket (zab, tönköly, búza) is használhat dúsítás céljából.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kislany  2009. július 27. 12:41   #346 

Jo napot tisztelt doktorno.a kerdesem a kovetkezo lenne.kislanyom kezen ujjacskain,piros az ujja hegye es mintha olyan kis hojagocskak lennenek rajta.voltunk gyermek orvosnal de nemtudta megmondani mi ez.azt tanacsolta kenegessuk calciumos kremel.kuldenek rola kepet de nemtudom ide felrakni.valaszat elore is koszonom.


Kedves kérdező!
Bőrgyógyászatra kellene elvinni a csemetét, vírusfertőzés, ekcéma, lisztérzékenység is okozhatja a hólyagocskákat.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Milyen vizsgálatok lesznek???  2009. július 27. 12:38   #345 

Tisztelt Doktornő!

Kislányom most 14 hónapos!
Állandóan beteg kb: 2-3 hetente mindig elkap valamit!Általába mindig 38-39 fokos láza szokott lenni kb:5 napig antibiotikum szedése mellett!Amikor nem beteg egy nagyon vidám kiegyensúlyozott baba!
8 hónaposan vas hiánya volt!
Jövő héten már beviszem majd kórházba, kivizsgálásra!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vizsgálatokra számíthatok???

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Nagy Katalin


Kedves Katalin!
Várható vizsgálatok: vérkép, süllyedés, vas, immunglobulinok, vizelet, máj-vesefunkció, esetleg hasi UH, orr-torok-vizelet leoltások
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

csomóó  2009. július 27. 12:34   #344 

Jónapot doktor nő, nekem az ágyékomnál van egy csomó, nyomásra fáj, elmozog, tehát nincsen tokba, nagyon megijedtem, aztmondták nem daganat, de msot a másik felén is találtam egy csomót, kérdésem lenne hogy mi lehet. 15 éves fiú vagyok, és nem rég borotváltam a péniszem és 23 fokos balatonba fürödtem, neme-e attól lehet a baj?? nálaszát előre is köszönöm


Kedves kérdező!
Valószínűleg egy duzzadt nyirokmirigy lehet ez a csomó, hogy mitől duzzadt meg, azt én nem tudhatom, lehet vírusfertőzés, nemi fertőzés vagy a rendszeres borotválás okozta kisebb sebek gyulladása. Ha fájdalmas, érdemes lenne elmenni urológushoz.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

alig hízik  2009. július 27. 12:22   #343 

Kedves Doktornő!

Lányom három hónapos lesz a jövőhéten, 55 cm-vel 3730 grammal született, 3680 grammal jöttünk haza a kóházból, most 65 cm és 5520 gramm. Csak anyatejet kap, 850 grammot eszik meg egy nap kb, de alig hízik. Egy hét alatt kb 100-140 grammot. A súlya nem kevés a korához képest? Esetleg többet kéne ennie? Tejem nincs több, este teljesen kiszívja.

Válaszát előre is köszönöm!

Andi


Kedves Andi!
Kislánya a súlygörbe alapján kicsit le van maradva, de az elfogyasztott összmennyiség nem rossz. A hízás ideális mértéke 150-300 g/hét lenne , ebben is csak kicsit vannak lemaradva. Szoptasson minden alkalommal mindkét mellből és napi 1x mindkét mellét fejje ki üresre. Éjszaka is szoptassa meg a babát, az nagyon jó hatású a súlygyarapodásra és a tejtermelésre is. Amennyiben így sem kezd el heti 200 g-ot hízni és még nyugtalan is, éjjel többször ébred, estére adjon neki tápszeres kiegészítést hypoallergén tápszerrel, de csak napi 1x. 4 hónapos kortól pedig a tápszert megpróbálhatja leváltani kanalas pépekkel (rizspép, gyümölcs, zöldség), így nem fog a baba leszokni a szopizásról.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Vivien  2009. július 23. 22:59   #342 

T. DR. NÖ! KISLÁNYOM 9 HÓNAPOS NAPJÁBAN ,ELÉG SOKSZOR MEGRÁZZA MAGÁT.ILL,MINT AMIKOR KIRÁZ MINKET A HIDEG FELNÖTTEKET. PEDIG NINCS MEG FÁZVA NEM IS BETEG.. NEM TUDOM MITÖL LEHET EZ A RÁZKODÁS.,ORVOSNÁL MÉG- E MIATT ,NEM VOLTUNK .VALAMI BETEGSÉG JELE EZ ESETLEG? NÉHA REGGEL ÉBREDÉS UTÁN HURUTOSAN KÖHÖG AZTÁN EGESZNAP SEMMI. NEM TUDOM EZ IS MITÖL LEHET? SZETRETNÉM MONDANI, HOGY SZOPIK, ÉS MELLETE KÉRI AZT IS AMIT MI ESZÜNK, ADHATOK-E NEKI ? FÖTT ÉTELT NAPJÁBAN TÖBSZÖR? TISZTÁBAN VAGYOK VELE HOGY TEHÉN TEJET NEM KAPHAT.AZÉRT KÉRDEZNÉM EZT AZ ETETÉST MERT LEHET HOGY NEM ELÉG TÁPLÁLO A TEJEM ÉS ÉHES LENNE A GYEREK? 7 .58 KG ÉS 67 CM MIT TETSZIK GONDOLNI?NAGYON VÁROM VÁLASZÁT KÖSZÖNETEL : VIVIEN


Kedves Vivien!
9 hónapos baba igenis kaphat főtt ételt naponta többször, csak tojást és tehéntejet ne tartalmazzanak az ételei. De savanyított tejtermékeket, joghurtot, sajtot, túrót már kezdhet bevezetni. Súlya kicsit alacsonyabb az átlagnál, de ez még normális és alkatfüggő. Az anyatej mellett 9 hónaposnak már kell a rendszeres hozzátáplálás! Adjon neki nyugodtan gabonaféléket, gyümölcsös, zöldséges pépeket (tejpépet nem javaslom, helyette natur gabonapelyheket keverjen a gyümölcsökhöz, főtt zöldséghez törjön krumplit, bele kis olivaolajat, husit vagy túrót, reszelt sajtot). Durum tésztát is kaphat, kenyeret is nyugodtan. Rázkódás napi néhány alkalommal pisilés jele szokott lenni, normális dolog. Majd a bilizésnél fogja látni az összefüggést ön is!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

candida  2009. július 23. 22:49   #341 

Kedves Doktornő!
Egy barátom kislánya 2 éves és hónapok óta hullik a haja kb. 5Ft-os foltban a fején, illetve fulladva köhög. Kórházban, allergológusnál, tüdőgyógyászaton is voltak. Szteroidos spray-t kapott a köhögésre, fulladásra. A kislány koraszülött volt és a fertőzések elkerülése miatt nagyon sok antibiotikumot kapott újszülöttként. Ami lényeges még, hogy több, mint egy éves koráig szopott. Az utolsó orvos, akinél voltak candidát állapított meg és szigorú diétát javasolt.Én gyakorló szülő vagyok, bár a fiam 15 éves és egészséges, de mindenem tiltakozik ilyen kicsi gyerek esetében egy drasztikus diétától. Én úgy érzem és a saját gyerekemet is így neveltem, egy fejlődésben lévő szervezetnek mindenféle tápanyagra szüksége van. A saját gyerekemnél az élet igazolt, egészséges, nyurga kamasz. Segítsen nekem én látom rosszul a dolgot vagy tényleg ez a kislány számára a jó. Illetve az akut köhögésre, hörgő gyulladásra nem lehetne segítség a sóbarlang kúra???
Köszönettel, Edina


Kedves Edina!
A koraszülött babák halálozása igen magas és sokszor csak rengeteg gyógyszer adásával sikerül őket megmenteni, pláne úgy megmenteni, hogy értelmileg, érzékszervileg (szem, fül) egészségesen tudjanak fejlődni. De az éretlenség miatt ezen babák tüdeje még sokáig érzékenyebb marad, gyakori a visszatérő sípolás, hörghurut. Idővel majd szépen ki fogja nőni ezt is a kislány és egészséges nagylány lesz belőle. A fulladás nagyon súlyos állapot, a szteroidos inhalációs sprayk alkalmazása indokoltnak tűnik ebben az esetben. Mellékhatásuk alig van, nagyrészt csak helyileg, a légutakban hatnak, nem szívódnak fel a keringésbe. A candida-gombásodás a szájban lehet egy ilyen szteroid mellékhatás, kezelése és megelőzése nem lehetséges diétával, hanem ki kell öblíteni a gyerek száját a spray használata után és érdemes probiotikumokat rendszeresen adni (pl. Probinul, Normaflore, Protexin stb. ).
De ez a gombásodás is csak a szájnyálkahártyát érinti, szó sincs arról, hogy az egész szervezet meg lenne fertőzve stb. A volt koraszülött kislány drasztikus candida-diétáztatása (éheztetése?) testi-szellemi elmaradást, vitaminhiányt, későbbi igen alacsony végleges testmagasságot, rossz szellemi teljesítményt, tanulási zavarokat erdményezhet. A hajhullást is okozhatja vitamin- és vashiány, de akár feszült állapot miatti öntépkedés is lehet a háttérben. Ennek tisztázása külön fejezet. A sóbarlang kúra kiegészítő hatása jó lehet, főleg megfázásokban, de a gyógyszereket általában nem tudja helyettesíteni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal  16 17 18  19 20  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!