orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Csáki Csilla

Dr. Csáki Csilla válaszol

Dr. Csáki Csilla

allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos

Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia

előző oldal  1 2  3 4 5  következő oldal
himlö  2009. február 5. 22:02   #40 

a kisfiam 3 éves és bárányhimlős tegnap kezdődöt el nála hólyagos kiütés,én már voltam himlős azt szeretném kérdezni hogy vissza esheteke felnőtként.elöre is köszönöm.


A bárányhimlőt csak egyszer lehet elkapni, ha már volt, nem eshet vissza.

csalán  2009. január 30. 20:42   #39 

Kedves Csilla!

Van egy 19 hónapos kisfiam, sajnos elég keveset eszik. Szerintem korához képest nem fejlődik kellőképpen. Írja már meg legyen kedves, Ön szerint egy ilyen korú babának, kb. mennyi az ideális magassága, testsúlya?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Tisztelettel, Kovács Péter


Kedves Péter!
A 19 hónapos kisfiúk átlagosan 11,5-12 kg súlyúak, 83 cm magasak. 9,5 kg és 77 cm az alsó határérték, amennyiben ennél kisebb a csemete, érdemes kivizsgáltatni!
Üdvözlettel:
Csáki Csilla

immunerosites 1 eves korban  2009. január 30. 20:09   #38 

Tisztelt Doktorno,

Kisfiam egy honap mulva betolti az elso eletevet :) Vidam, bohockodo, rengeteg szeretettel megaldott kisfiu! Viszont ezen ido alatt mar 4-5-szor voltunk korhazban a bronchitise miatt, amit mindig vmi kisebb virus valtott ki nala.

Megertettuk mi a feladatunk, es tunet eseten alkalmazzuk. Erdekes de a picur is tudja mar mi a dolga puffolasoknal.. :)

Szoval szeretnem az immunrendszeret erositeni. Vhol olvastam, egy doktorno kimondottan a Pro Gastro Kid port javasolta anyukaknak. Viszont ha jol ertelmezem, ez a belfrorakra hat. Hasznalhato ez naponta mint immunerosito amikor a betegseg (eppen) nem all fent? Vhol olvastam, hogy ezt a fajta belfrora erositot akkor kell alkalmazni, amikor antibiotikum szedese egyidejuleg van.

Mindenesetre en szeretnek neki segitseget nyujtani, hatasos immunerosito szedesevel. Mit tanacsol, javasol?
(Egyebkent nemsokara fogunk menni allergiavizsgalatra.)

Varom valaszat, udvozlettel:
Polonyi Andrea Helsinkibol


Kedves Andrea!
A vírusfertőzések által kiváltott, többnyire zihálással, sípoló légzéssel járó bronchitis nagyon gyakori 1-3 éves kisdedeknél. Ezt az állapotot nem az immunrendszer gyengesége okozza, ez inkább egyfajta alkati hajlam a hörgőizomzat görcsös reakciójára. A kialakuló hörgőgörcs okozza a tüneteket, zihálást, sípolást. Kezelése helyesen puffolással, vagyis belélegzett hörgőtágító porral történik, általában nem igényel sem antibiotikumot, sem immunerősítést. A gyerekek ezt a hajlamot nagyobb részben iskoláskorra kinövik, amennyiben azonban a családban sok az allergiás betegség, és a gyereknél is van kimutatható allergia, nagyobb eséllyel alakulhat át a későbbiekben allergiás asztmává.
Az ún. probiotikumok, amilyen pl. az Ön által említett és még sok más készítmény, a bélcsatorna jótékony baktériumflóráját erősítik. Ezek a jótékony baktériumok meggátolhatják a kórokozók bejutását a bélcsatornán keresztül a vérkeringésbe és más módon is serkentik a bélfalban levő immunsejtek működését. Anyatejjel szoptatott babáknak eleve ilyen a bélflórája. Anyatejet már nem kapó kisdedek, gyerekek esetében hasmenést okozó fertőzéseknél, antibiotikus kezelés után érdemes ezeket a készítményeket 1-2 hétig adagolni. Véleményem szerint kisfiánál nincsen szükség immunerősítésre, az allergiavizsgálat jó lépés.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Szalmonella  2009. január 30. 19:51   #37 

Kedves doktornő ! a kislányom 18 hónapos .Novemberben szalmonella fertőzésen esett át ,most tünetmentes hordozó ,üriti a szervezete a kórokozót a széklet eredmények pozitivak még .Az lenne a kérdésem hogy megkaphatja e a kötelező oltását ami most esedékes.vagy meg kellene várni mig kiürül belőle az hónapokig eltarthat?köszönöm válaszát.


Kedves kérdező!
Tünetmentes szalmonella hordozó gyermek az esedékes kötelező védőoltását megkaphatja.
Üdvözlettel:
Csáki Csilla

vastagbélrák  2009. január 30. 19:44   #36 

Kedves Doktor Nő!

Egy családtagomnál vastagbélrákot diagnosztizáltak.
Műtét ellenesek vagyunk, mert szerintünk egy legyengült szervezeten még jobban elhatalmasodna a betegség, ezért alternatív gyógymódokat keresünk. (Önnek mi a véleménye műtét vagy sem?)
Ismer-e bármiféle olyan módszert, amit ajánlani tud, ami segíthet a gyógyulásban?
Ha tud ajánljon linkeket is ahol bármilyen hasznos segítséget találhatunk.

Nagyon szépen köszönjük előre is a segítségét.

Üdvözlettel:

Adél


Kedves Adél!
Nagyon veszélyes vizeken eveznek. Azt kell tudniuk, hogy a szervezet immunrendszere folyamatosan dolgozik és pusztítja a minden egészséges emberben naponta előforduló több száz daganatos sejtet. Amennyiben egy ilyen daganatsejt kicsúszik az immunrendszer ellenőrzése alól, az bizonyára nagyon ellenálló, de még így sincs sok esélye, hogy megússza, annyira jó a védekezőrendszerünk. Szóval, feltételezzük, hogy az a nagyon ügyes daganatsejt megússza és őrült tempóban szaporodni kezd. Mennyi idő múlva lesz belőle kimutatható vastagbélrák? 2-5 év kb. Hányan vannak addigra a belőle létrejött, szintén ravaszul ellenálló daganatsejtek? Kb. 10 a 12.ik hatványon, az milliárdos nagságrendű sejt lehet (a matek nem erősségem). Esélytelen, eleve lehetetlen az, hogy bármilyen csoda-immunerősítéssel vagy alternativ módszer segítségével ezzel a hatalmas daganattömeggel az immunrendszer valaha is megbírkózzon. Néhány ritka, vérképzőszervi daganat (leukémia, limfóma) kivételével általánosságban megállapítható, hogy a daganatos betegnek CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a daganattömeg műtéti megkissebbítése, lehetőleg teljes eltávolítása esetén van esélye a gyógyulásra. Arra kérem Önöket teljesen ismeretlenül, ne vegyék el családtagjuk egyetlen esélyét a teljes gyógyulásra!!!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla


OLTÁS  2009. január 30. 19:30   #35 

Hogyha köhög a gyerek és nincs láz kaphat oltást?


Ha már régebb óta köhög, nem most indul valamilyen betegsége, nincs láza, jó az általános állapota, akkor kaphat.

autoimmun2-szer?  2009. január 26. 20:04   #34 

Kedves Dr Nő!Már egyszer kértem a tanácsát RA-SLE overlap syndroma miatt.Kicsit nyugodtabban nézek a következő orvos találkozó elé,de még van egy nagy bajom.Nem tudom milyen "panaszokat "kell v érdemes megemliteni.Pl régóta vannak csalán szerű kiütések rajtam ha vakarom a bőröm, sokszor tenyérnyi vörös duzzadt lesz,de ha kibírom hogy nem bántom gyorsan elmúlik.ez számomra kellemetlen de lehet hogy az orvosnak nem is lényeges.Segithetne abban hogy lehet-e a betegséggel kapcsolatos ez a tünet mert ha nem akkor meg sem említeném.Igy vagyok a hasmenéses panaszokkal is.Nem mondom mert nem tudom fontos-e.Azért sem mert félek hogy további vizsgálatokat zúditok a nyakamba. Segitségét köszönöm .


Kedves kérdező!
Mint ahogy előző levelemben is jeleztem, az Ön betegsége esetén kiemelkedő jelentősége van a jó orvos-beteg kapcsolatnak. Szerintem minden visszatérő panaszt meg kell említenie gondozó immunológus orvosának. Azt, hogy egy adott panasznak van-e köze az Ön immunbetegségéhez, ennek eldöntése nem az Ön, hanem orvosa feladata! Még az is lényeges lehet, az eltelt időszakban pl. hányszor volt náthás, lázas, hasmenéses stb., ezeknek a szokványos betegségeknek is van jelentősége az immunológus számára. Újabb vizsgálatok nem zúdulnak öncélúan az Ön nyakába, ezeknek mindig az a célja, hogy kiderítse, nem rejtőzik-e súlyosabb szervi károsodás egy banálisnak látszó tünet mögött. Ilyenkor a kezelést annak megfelelően kell módosítani, nincs-e veszélyben valamelyik létfontosságú szerve, pl. szíve, mája, veséje. Szóval, sok múlhat az Ön bizalmán, őszinteségén, pl. ezen múlhat betegsége hosszútávú kimenetele!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

adamne  2009. január 26. 19:52   #33 

Tisztelt Doktornő!
Kislányom 5 és fél éves, kb. 3-4 hónapja rendszeresen panaszkodik hasfájásra. Nem tud egy konkrét pontot mutatni a hasán ahol fáj - hol az alhasát mutatja, hol az oldalát, hol a köldökénél -, és rendszert sem találunk a panaszok előfordulásában. Talán a leggyakoribb, hogy evés után, vagy reggel ébredés után fájdítja a hasát.
A másik visszatérő panasza - ez már egy éve is tart talán -, hogy a nemiszerve heti két-három alkalommal is nagyon kipirosodik, gyakran mondja, hogy "csíp a pisi". Jó ideje már Lactacid intim szappannal mosdatom, amikor panaszkodik Neogranormonnal, Bepanthennel kenegetem.
Múlt héten elvittem a gyermekorvosunkhoz, véleménye szerint ez a két tünet együtt egyértelműen cérnagilisztára utal. Kaptunk féreghajtót (Vermox), illetve ellátott tanácsokkal (vasaljam a bugyikat, Betadine-nal töröljük át a fenekét naponta 2x, naponta huzatoljak ágyneműt nála, stb).
Vittünk székletmintát az ÁNTSZ-be, ahol perianális törlést is végeztek kislányomál, és vizeletmintát is adtunk le laborvizsgálatra, és tenyésztésre.
Minden vizsgálat eredménye negatív lett, meg is nyugodtunk, hogy nincs cérnagilisztája - abba is hagytuk a ruházat fertőtlenítését.
Ma azonban beszéltem telefonon a háziorvosunkkal, szerinte a negatív eredmények ellenére biztos, hogy cérnagilisztája van a gyereknek.Azt mondta a héten adjam be a második adag féreghajtót is neki, csináljak mindent úgy ahogy mondott, és ha a panaszok hetek alatt sem múlnak, vigyem vissza a kisányomat további vizsgálatokra.
Utánaolvastam a neten a cérnagiliszta fertőzésnek. Kislányomnak soha nem viszket a végbele, és a székletében sem láttam nyomát "mozgásnak".
Kérdéseim a következők:
- a fentiek ismeretében feltételezhető-e, hogy tényleg mégis gilisztája van?
- ha nem, mi lehet az oka a panaszainak?
- okozhatja-e a panaszait, hogy egy éve kishuga született? (Féltékenységnek még a nyomait sem fedeztük fel nála, imádja a kishugát. Nagyon próbálunk odafigyelni, hogy ne szoruljon háttérbe, sok programot szervezünk csak neki/vele.)

Válaszát előre is köszönöm!

Ádámné


Kedves Ádámné!
Amennyiben végigcsinálták a dupla Vermox kúrát, szerintem a cérnagilisztát egy időre elfelejthetik. Hogy akkor mitől fáj a hasa? Ez nehéz ügy ovisoknál. Legvalószínűbben semmi baja, lehet, hogy tényleg a kistesó miatti feszültségét jelzi ezzel. Talán szívesen maradna ő is otthon és nem akar elmenni otthonról az oviba, amikor anya otthon maradhat a kistesóval. A féltékenység mindenképpen kialakul, akkor is, ha egyébként szereti a kistesóját. Természetesen a lelki ok feltételezése előtt ki kellene zárni néhány gyakoribb hasfájást okozó betegséget. Kérjen háziorvosától beutalót gyermek gasztroenterológiai szakrendelésre. Lehetséges kizárandó okok: tejcukor érzékenység, tejfehérje- és egyéb ételallergia, lisztérzékenység. Kérjen háziorvosától vizeletvizsgálatot vizeletfertőzés kizárása céljából és végeztessenek hasi ultrahang vizsgálatot!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

csecsemő asztma  2009. január 25. 23:30   #32 

Tisztelt Doktor Nő!

1 éves kisfiamnak már 2 hónapja állandóan hurutos köhögése volt, valamint sípolva (szottyosan) lélegzett, hőmérséklete 38.3°C-volt. Ekkor a kórházba bevittem, ahol vér, és röntgen viszgálatot végeztek. A véreredmény minimálisan emelkedett alk.foszfatát, monocyta, és bazofil szintet, ill. kissé csökkent hemoglobin, MVC értéket mutatott, továbbá a rtg. perihilarisan és basalisan mko. kissé fokozott peribronchialis rajzolatot jelentett. A vizsgáló orvos megállapította, hogy a kicsi gyakorta esik hol vírusos, hol bakteriális fertőzésbe, és ez okozza nála a hurutos köhögést. Antibiotikumot nem írt fel.

A háziorvos szerint asztmás a gyerek, és ezek után azt az utasítást adta az anyának, hogy a csöppség ne legyen más közegben, azaz maradjon otthon, ne legyen környezet változása.

1: Szeretném megtudni, hogy a jelenlegi állapotát okozhatja-e a mostani környezete?
2: Helyt álló-e a háziorvosi intézkedés, mivel a kicsi hetente 1-2 órát szokott tartózkodni szüleim lakásán. (így ez most nem lehetséges)
3: Az 1-2 órás ott tartózkodás ronthatja-e a kicsi állapotát?
4: Mi a teendő ilyen helyzetben?

Tisztelettel:
Vas-Borosi Tamás


Kedves Tamás!
Csecsemőknél, kisdedeknél gyakran előfordul, hogy vírusos fertőzések sípoló légzést, ún. asztmatikus hörghurutot okoznak. Ez az állapot megfelelő hörgőtágító kezeléssel (belégző spray maszkos eszközzel adva) jól kezelhető, kb. 5-6 nap alatt elmúlik. Ezek a hörghurutok arra hajlamos kisgyereknél gyakran ismétlődhetnek, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy a gyerek jelenleg asztmás lenne ill. azt sem, hogy később asztmás lesz. Ugyanis a gyerekek nagy része iskolás korra ezt teljesen kinövi. Nem valószínű, hogy a gyerek állapotát a környezet okozná, bár a penészes, dohos vagy poros lakásokban a gyerekeknél könnyebben kialakulnak légúti tünetek, meg akkor, ha dohányoznak a jelenlétükben. Nem gondolnám, hogy heti 1-2 óra más környezetben rontana kisfia állapotán, hacsak nem fújják rá ott a dohányfüstöt vagy nagyon penészes a ház. Javasolt teendő: amennyiben megoldható, gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésre kellene kisfiukkal fordulni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

szilvi  2009. január 24. 21:53   #31 

tisztelt Doktornő!

Kisfiam 4 hónapos lesz és 1 hónapja először a lábán majd a hátán és a fenekén ekcémás jellegű száraz, hámló bőr jelentkezett. Az orvosunk fürdető krémet és egy nappali kenőcsöt írt fel ezzel enyhűltek a tünetek, de ha nem kenem be a bőrét akkor ugyanúgy hámlik. Ez mitől lehet és hogy tudnékl még rajt segíteni.
Másik kérdésem az lenne, hogy 4 hetes korában náthás volt nagyon sok váladékot leszívattam, de a nyelőcsőben is került és amiatt köhögött 2 hétig. Kapott antibiotikumot is és a tengrisós orrspray mellett nasivin orrcseppet is használtunk. Azóta is tortyog és használnom kell az orrsprayt, szivatni kell az orrát, de nem igazán jön semmi. Közben zavarja evés közben is, de van olyan amikor egyáltalán nem hallani ezt a tortyogást. Nagyon sajnálom már, hogy hónapok óta ez megy és most már a szivatást sem bírja úgy mint az elején. A doktornő, nem talált nála semmit és csak annyit mondott használjam az orrsprayt.
Önnek mi a véleménye, mit tudna ajánlani ezzel kapcsolatban?

Segítségét előre is megköszönve várom megtisztelő válaszát.


Kedves kérdező!
A csecsemőkori ekcéma nagyon gyakori tünet, általában 1 éves kor körül teljesen elmúlik. Jelezhet későbbi allergiás hajlamot, de nem feltétlenül. Egyelőre rendszeresen ápolja kisfia bőrét a felírt krémekkel. Amennyiben kisfia csak anyatejet kap, próbálja meg Ön az étrendjéből elhagyni a tehéntej ivását, sokszor már ettől is javul a babák bőre. Ha kisfia tápszert kap, kérje gyermekorvosától, hogy hypoallergén tápszert írjon fel (pl. BEBA HA, Milumil HA). A tartós szörtyögést, náthát okozhatja az, hogy szűkek a baba orrjáratai, ilyenkor a leszívogatásokon kívül egyéb teendő nincsen. Oka lehet az elfogyasztott anyatej/tápszer visszacsorgása a gyomorból (reflux). Nézesse meg kisfiát gyermek fül-orr-gégésszel!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

pseudomonas  2009. január 24. 21:19   #30 

Tisztelt Doktornő!

A Pseudomonas a. baktériumot 4 hetes kislányom vizeletéből tenyésztették ki. Ezt megelőzően pár napot más okból kifolyólag (pajzsmirigy gondok) kórházban kellett töltenünk, és azt mondták valószínüleg onnan szedhettük össze. Akkor, bár gyulladásnak semmi jele nem volt, 5 napig cifrant kellett adnom neki. Utána a vizelet tenyésztés nem mutatott ki ilyen baktériumot. Most már 10 hónapos a kislányom és időnként megvizsgálják a vizeletét, mivel pyelon tágulata is van. És ez a baktérium újra és újra kitenyészik. Az orvos szerint addig ne adjunk rá antibiotikumot, amíg gyulladás nem lép fel. Merthogy azzal többet ártanánk. De nem értem, akkor hogyan fog eltűnni ez a baci?? És ha fellép egy magas lázzal járó akármilyen betegség a kislányomnál,honnan fogjuk tudni, hogy nem ez a baci okozza-e? Elképzelhető, hogy valaha magától le tudja küzdeni a szervezete?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Anna


Kedves Anna!
Nem tudom, honnan küldte levelét és kislányát hol, melyik kórházban gondozzák illetve gondozzák-e egyáltalán a veséje és vizelete miatt. A pyelontágulat és a baktérium-ürítés miatt is folyamatos gyermeknephrológiai gondozást igényel kislánya, lehetőleg valamelyik nagyváros egyetemi klinikáján, amennyiben ez megoldható. A baktériumürítés tünetmentesség esetén is kezelendő, ilyenkor vagy folyamatosan kell antibiotikumot adni, akár 1-2 évig is vagy műteni, ha olyan fokú anatómiai elváltozás, vizeletpangás, visszafolyás, tágulat áll a háttérben. Ellenkező esetben előbb-utóbb az állandó baktériumfertőzés a vese tönkremenetelét, zsugorodását okozhatja. Feltétlenül mielőbb vigye gyermeknephrológiára kislányát!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

mazsola  2009. január 24. 20:38   #29 

Köszönöm szépen gyors válaszát. Tisztelettel a 12 éves fiú anyukája.


Örülök, ha segíthettem.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Thomas  2009. január 24. 19:13   #28 

Tisztelt Doktornő!

5 éves kisfiammal kapcsolatban lenne Önhöz egy kérdésem.
Feltűnt, hogy a szemei alatt nagy, barna karikák vannak. Nem ödémás, csak barnás.
Vajon mi okozhatja ezt?
Nem tudom, van-e összefüggés, de gyakran viszket a kis háta, feneke. Talán allergia? Már nem mosakszik szappannal, semmilyen tusfürdővel, csak csecsemőknek való fürdetőkrémmel.

Válaszát előre is köszönöm: Judit


Kedves Judit!
A szem körüli karikák lehetnek alkati adottságok, vagyis nem feltétlenül jeleznek betegséget. Utalhatnak ugyanakkor allergiás hajlamra, ami általában öröklött tulajdonság, azt jelzi, hogy az illetőnek élete során valamikor nagyobb eséllyel alakulhat ki valamilyen allergiája (bőrekcéma, szénanátha, asztma). Az allergiahajlamra utalhat a száraz bőr is. Az allergiahajlam még nem egyenlő a kialakult konkrét allergiával. Nagyon helyesen teszi, hogy gyógyszertári fürdetőkrémet használ kisfia mosdatásakor. Érdemes lenne ezt viszketést csillapító gyógyszertári testápolóval kiegészíteni. Amennyiben más allergiára utaló tünete nincsen kisfiának, most még nem érdemes ezirányban vizsgálgatni. A karikás szem ezeken kívül utalhat kialvatlanságra, gyerekeknél vírusfertőzés, lázas betegség lappangására, vashiányos vérszegénységre is.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Candida  2009. január 24. 17:24   #27 

Kedves Doktornő,

Kisfiam hat honapos (kizárólag szoptatom), ekcémás, főleg az arcán. Már többször voltunk bőrgyógyásznál és kezeljük is hidrocortizonos krémmel és naponta kétszer tetőtöl talpig hidratáljuk, hogy máshol ne jöjjön elő (néhány kissebb folt van rajta a karján és a lábán.) Sajnos az ekcéma egyik nap elmúlik de ha nem használjuk a hidrokortizont másnapra visszajön. Kisfiamat zavarja, vakarja a homlokat arcát. Nagyon szeretnék segíteni rajta.

Nekem is volt ekcémám hosszú évekig amitől végül egy candida diéta szabaditott meg sikeresen.
Elképzelhetőnek tartja, hogy kisfiamnak is túlszaporodtak candida gombák okozzák az ekcémát?

Én a diéta alatt acidopphilus+Bifidus kapszulat szedtem. A természetgyógyásztól azt a tanácsot kaptam, hogy ezt a kapszulát bontsam ki oldjam fel és úgy adjam kisfiamnak. Orvos megkérdezése nélkül természetesen nem tenném. Külföldön élünk és így nehezebben értetem meg magam, ezért gondoltam rá, hogy önhöz forduljak. Természetesen tudom, hogy nem lehet távdiagnosztizálni, inkább csak abban kérném a tanácsát, hoy hasznosnak vagy károsnak tartaná Ön ezt az oldott acidophilus+bifidus adását. Ha bármilyen negativ hatása is lehet nem fogom neki adni. Orvosi szaktudás nélkül ez ártalmatlannak tűnik.

Köszönöm előre is kedves segítségét.

üdvözlettel
Kovács Viktória


Kedves Viktória!
Nagyon gyakori tünet a csecsemőkori ekcéma, a legtöbb gyereknél 1 éves korra jelentősen enyhül, majd teljesen elmúlik. Kisfiánál ugyanakkor az ekcéma valószínűleg az Öntől örökölt allergiás hajlamot is jelzi, talán súlyosabbak is a tünetei az átlagosnál, ha ilyen sok kortizonos krémet kell használnia. Nem valószínű, hogy az ő esetében Candida okozná a tüneteket. Az acidophilus-bifidus kúrának anyatejjel táplált kisbabánál szerintem nincs sok értelme, mert pont az a lényege az ún. anyatejes székletnek, hogy acidophilus baktériumok uralják, azért savanykás sárga, szemben a sötétbarna, összeálló székletet okozó későbbi bélbaktériummal, a Colival. Tehát neki eleve acidophilus széklete van, a kapszula felesleges. Segíthet viszont esetleg az ekcémáján, ha Ön nem iszik tehéntejet a szoptatás alatt és a baba sem kap tejterméket egészen 1 éves koráig. Mellesleg: felnőtteknek szánt baktériumkivonatot kisbabáknak semmiképp sem szabad adni, mert az éretlen immunrendszerük miatt ezek a mesterségesen előállított, sokszor még antibiotikumokra is rezisztens baktériumtörzsek egyes ritka esetekben súlyos fertőzést okozhatnak!!!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Nárcisz  2009. január 24. 17:08   #26 

Tisztelt Doktor Nő!

21 éves vagyok közel 5éve dohányzom.5napja dohányzás után nagyon nehezen kapok levegöt.2 napja nem gyójtottam rá de néha most is nehézlégzésem van.Előfordulhat,hogy asztmás vagyok?Allergiás vagyok a korán virágzó fákra és a gabonafélékre,és nem vagyok egy nádszál alkat sem,de sikerült fogynom 4kg-t.Most 168cm és 84kg vagyok.A tulsúlynak is köze lehet a fulladáshoz,vagy Ön szerint mitől lehet ez?Eddig nem éreztem ilyet,hétfő óta jelentek meg a tünetek,kilégzéskor néha sípoló hang jelentkezik!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Sz.Szabina


Kedves Szabina!
Lehetséges, hogy a kilégzéskor jelentkező sípoló hang asztmát jelez. A túlsúly önmagában nem okoz ilyet, de jelentősen rontja a meglevő asztmát. A pollenallergiás egyének, így Ön is genetikai alapon hajlamosabbak az asztmára. Ez a hajlam lehet, hogy már gyerekkorában is okozott Önnek mindenféle allergiás tüneteket (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, krupp, hörghurut stb.), aztán esetleg úgymond kinőtte ezeket a gyerekbetegségeket, de a légúti allergiára való fogékonyság mindig megmarad. A dohányzás asztmát okoz kisgyerekekben, felnőtteknél pedig rontja a meglevő allergiát, enyhe asztmát. Valószínűleg ez történt Önnél is, esetleg egy vírusos fertőzés, nátha válthatta ki aztán legvégül a nehézlégzést, sípolást. Teendői: abbahagyni végleg a dohányzást, felkeresni egy tüdőgyógyászt.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

információkérés: Anna  2009. január 24. 16:51   #25 

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a légzésfigyelőt meddig ajánlatos használni? Egy légzésfigyelő oldalán azt olvastam, hogy 14 hónapos korig jó, ha használatban van, igaz ez?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Anna


Kedves Anna!
A légzésfigyelőt kb. 1 éves korig ajánlott használni. Statisztikák szerint a hirtelen csecsemőhalál kb. 1 éves korig veszélyezteti a babákat, a legtöbb eset 4-6 hónapos korban, téli hónapokban , fiúknál, hason fektetve altatott, túlságosan beöltöztetett-betakart babáknál fordul elő. Megelőző hatású a cumi használata, háton-oldalt fektetés, szoptatással táplálás, szobai ventilátor használata.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

bárányhimlő!  2009. január 24. 16:45   #24 

Kedves Doktornő!

Szeretném a segítségét kérni a bárányhimlő elleni oltásról!
kisfiam most 1 éves és szeretném neki majd beadatni,de már teljesen elbizonytalanodtam mert a gyermekorvosunk rám bízta a döntést,ő nem is ajánlotta és nem is ellenezte!

de hát akkor én honnan tudjam hogy valóban szükséges-e?
Ön szerint doktornő?
Vagy jobb ha átesnek rajta a babák mint mindenki szerint?
Meddig lenne védekező képes a betegséggel szemben ha mégis megkapja?

köszönöm előre is a segítségét!
további szép napot önnek!
üdvözlettel:maja


Kedves Maja!
Gyermekorvosának szerintem igaza van, hogy a nem kötelező védőoltások esetében a végleges döntést kellő tájékoztatást követően Önre bízza, én is így teszek saját pácienseimnél. Mindig azt kell átgondolni egy ilyen döntésnél, mi a kockázat és mi a lehetséges nyereség valamint esetleges későbbi következmény. A bárányhimlő esetében az oltás kockázata minimális, csak súlyosan immunhiányos betegeknek, AIDS-eseknek okozhat maga az oltás komoly betegséget. Szokásos mellékhatása: előfordulhat 10-14 nap múlva enyhe hőemelkedés, 8-10 db hólyagos kiütés, de ez is ritka. Mit nyer vele? A gyerek nem lesz bárányhimlős, vagy ha mégis, nagyon nem mindegy, hogy 10-15 hólyag lesz rajta és átvészeli gond nélkül, vagy lázas 1 hétig, tele van hólyaggal, nem eszik, sebes a szája, nemi szerve. Az oltott gyerekek csak nagyon enyhe formában kaphatják el a bárányhimlőt és náluk későbbi szövődmények, pl. felnőttkori övsömör sem alakulhatnak ki. A szokvány bárányhimlő sok esetben nagyon kellemetlen a gyerek számára, gyakori a gennyes elfertőződés, bőrsebesedés, előfordulhat utána kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladás, agyidegbénulás is. A védettség az oltás után biztosan életre szól, ha utána a gyerek enyhe bárányhimlőn kimutathatóan átesik, de sok esetben akkor is életre szóló, ha az oltott gyerek találkozik bárányhimlőssel, de maga nem betegszik meg. 15-20 év után gyengülhet a védettség, ha a gyerek nem találkozik ezalatt a vírussal (ennek kicsi az esélye). Ez vérvizsgálattal megállapítható, ilyenkor 1 ismétlő oltás felnőttkorra is védetté teszi. Az ideális oltási életkor 18 hónapos kor körül van, egy oltás beadása elegendő ebben az életkorban a védettséghez.
Remélem, nem bizonytalanítottam el még jobban és levelem olvasása után könnyebb lesz a döntést meghozni!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Aggódás  2009. január 21. 23:48   #23 

Tisztelt Doktornő! Nagyon aggódom a lányom miatt, aki nemsokára tölti 17. évét. Kisgyermekkorában beteges volt.,visszatérő felső légúti panaszokkal, elégtelen étvággyal, vérszegénységgel. Az étvágytalanság most is visszatért. Pár hónapja a bal füle mögötti kidudorodást vett észre. Hepatomegalia, Splenomegalia, Struma nodosa +cysták-a vizsgálatok után ezeket diagnosztizálták. A lányom a mai napig alig- szinte semmit-nem eszik, az édességet viszont tömi magába. Mivel kollégiumba jár nemigen tudom ellenőrizni. Nagyon sovány, le van fogyva és sápadt. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom, hova vigyem kivizsgálásra, ahol meg tudnák gyógyítani. Miért kívánja ennyire az édességet és a rendes ételt miért nem? A fenn leírt problémák orvosolhatók-e? Az immunrendszer ez esetben le van-e gyengülve és hogy lehet ezt erősíteni? Válaszát megköszönve és nagyon várva maradok tisztelettel: Rückné


Kedves Anyuka!
Nagylánya néhány hónappal ezelőtt feltehetően részletes kivizsgáláson vett részt a füle mögötti duzzanat miatt. A diagnózisok, amiket Ön levelében leír, nem betegségdiagnózisok, inkább a talált leletek lefordítása latinra, vagyis: nagyobb máj és lép, göbös golyva. Nem tudni, milyen vizsgálatok, laborok, ultrahang, rtg. készültek és mi lett az eredményük. Ilyen tünetek, mint nagyobb máj-lép, golyva utalhatnak pajzsmirigybetegségre, vírusfertőzésre, vérképzőszervi betegségre egyaránt. A fogyás lehet, hogy összefügg ezekkel, pl. pajzsmirigybetegségben gyakori, de lehet lelki probléma, evészavar tünete is. Az édességevés melletti koplalás étkezési zavar, mint pl. anorexia kezdetét is jelezheti, feltétlenül komolyan veendő tünet! Nagyon fontos lenne, hogy beszéljen a kislány kezelőorvosával (háziorvos vagy gyerekorvos vagy kórházi kivizsgálás orvosa) és időt szánva erre az eddigi vizsgálati leleteket áttekintenék. Ebből kiindulva tudna a kislány orvosa javaslatot tenni további lépésekre.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Katka  2009. január 21. 23:30   #22 

Tisztelt Doktornő!
3 éves kislányomra csecsemőkora óta jellemző a száraz bőr. Mostanában azonban a felsőlégúti (vírusos?) fertőzései is kiütésekkel járnak. Jellemző folyamat nála a "vizes" jellegű nátha, majd hurutos köhögés (főleg éjszaka),és ezzel egyidőben a kiütések megjelenése és a bőrpír.Az említett kórkép csak, kizárólag a téli,kora tavaszi időszakban jellemző.Láz,hőemelkedés az esetek nagy részében nem kíséri.Az orvosok tanácstalanok,felmerült az allergia is,de nincs olyan étel,amelyet időszakosan kapna csak a pici.(Egyéb allergén,pl. mosószer,fürdető szinte kizárt,mert mindig ugyanazt használjuk.)Pár hónapja a skarláthoz hasonló tüneteket is produkált (málnás nyelv,kiütések testszerte),de vérvizsgálatot nem végeztek,így a diagnózis sem száz százalék.Jelenleg bölcsődei tornán kezdődött a bőrpír,kiütés az arcon,nyakon,majd délutánra erős nátha,két nap múlva hurutos köhögés (fulladás,hörgőgyulladás nincs, a torka is negatív volt kezdetben),mostanra pedig az egész teste halvány rózsaszín pöttyös.Fürdetéskor (melegre)a kiütések erősebbek.Elocom kenőcsöt kap erős higításban,köptetőt,Fenistil cseppet,orrcseppet és Calcimuscot.Csak lassú javulás észlelhető,de előre jósolható pár hét múlva ugyanez a folyamat.Mi okozhatja?Milyen vizsgálatokat látna Ön szükségesnek (az allergiavizsgálaton kívül)?Milyen betegség állhat a hátterében? Előre is köszönöm gyors válaszát.Tisztelettel:Dóra


Kedves Dóra!
Amennyire leveléből kivehető, kislányán időszakosan, főleg vírusfertőzéseket vagy testi megerőltetést, kimelegedést követően testszerte kiütések jelennek meg. Nem igazán derül ki, milyen jellegű kiütések ezek, nagyobb, foltos, csalán típusúak vagy ekcémás jellegű, szárazak vagy apró,melegkiütés-szerűek stb.? Attól, hogy időszakos a megjelenésük még okozhatja a kiütéseket a háttérben megbúvó ételallergia. Az allergiavizsgálat vérvétellel történő formáját feltétlenül javaslom, bőrpróbának nincsen értelme. Valóban lehet gócfertőzés is a háttérben, pl. az orrmandulák vagy garatmandula baktériumfertőzése. Ezt tenyésztéses és vérvizsgálat együttesen igazolhatja. Fül-orr-gégész lássa kislányát, nem nagyobb-e az orrmandulája, sokszor az orrmandula kivétele oldja meg az ilyen visszatérő kiütéseket. Vizeletvizsgálat és vizelettenyésztés is javasolható. Végezzenek széklettenyésztést és féregpete-vizsgálatot is. Ennyi ötletem van első körben, továbblépés leletek függvényében.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

mazsola  2009. január 21. 23:09   #21 

Tisztelt Doktornő!
12 éves fiú gyermekem mindig is érzékenyebb volt a hasára, értem ezalatt, hogy bármilyen vírus volt is éppen, mindig a hasára ment (hányás, hasfájás). Az utóbbi időben 2-3 hónap egyre gyakrabban előfordul, hogy hányingere van (1-2 esetben hányt és utánna semmi baja sem volt). Kb. 2 éve vashiányos, de gyermekorvosunk szerint valószínűleg a serdülőkorral jár, hiszen hiába szedtünk maltofert, illetve aktiferrin tabláttát nagyon keveset javult a vasunk (5,4). Hematológián is jártunk kb. 1 éve, de "minden" rendben volt, nincs vasfelszívódási zavara. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a vashiányos - ennek vonzata a vérszegénység - összefüggésben lehet-e a hasfájásokkal, hányingerrel vagy ebben a vírusos időszakban "sebezhetőbb"?


Kedves Kérdező!
Elképzelhető, hogy kisfia a most éppen nagyon aktuális hányásos-hasmenéses vírusokkal küzd és ez okozza panaszait. Ugyanakkor a több éve fennálló, vaskezelésre alig reagáló vashiányos vérszegénység felveti esetleges táplálkozási allergia, pl. lisztérzékenység lehetőségét is. Ez különösen valószínű, amennyiben kisfia az átlagosnál soványabb, törékenyebb testalkatú (erről nem írt levelében). Fiúknál nem jellemző a serdülőkori vérszegénység, pláne, hogy még csak 12 éves, a vashiány inkább lányoknál alakul ki a menzesz kezdetével, a gyors növekedés életkorában. Javaslom, hogy kisfiát vigye el gastroenterologiai szakrendelésre, ahol kivizsgálhatják tejcukor- és lisztérzékenység irányában.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal  1 2  3 4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!