orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Csáki Csilla

Dr. Csáki Csilla válaszol

Dr. Csáki Csilla

allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos

Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia

előző oldal  222 223 224  225 226  következő oldal
labor  2011. november 27. 21:07   #4480 

Kedves Doktornő!3 éves kisfiam laborleletét szeretném véleményeztetni Önnel.Vércukor:4,3mmol/l,Karbamid:5,6mmol/l,Kr eatinin:31umol/l,Összfehérje:71,8g/l,LDH:630U/ l,GOT:50U/l,GPT:24U/l,SE amilaz:87U/l,Vérkép:Fehérvérsejt:10,7,Neutr.gr an:23,7%,Limfocita:68,7%,Monocita:5,06%,Eosino phil gran:1,57%,Hemoglobin:132g/l,Hematokrit:0,388L /L Köszönöm válaszát:Kovácsné Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
Ezek a laboreredmények normálisak, a kicsit magasabb GOT és fvs., monocytaszám lehet vírusfertőzéstől, nem számottevő az eltérés. Nincs semmi komoly baja a gyereknek, ezek alapján.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

leukemia?  2011. november 27. 21:04   #4479 

Tisztelt doktorno!

Kisfiamnak rutin vervetel soran Gumprecht rogoket es nehany atipusos monocytat talaltak a verkeneteben, nagyon megijedtem,mert csak leukemia kapcsan lattam errol emlitest. A feherversejtszam 12000 lett neki, vas picivel alacsonyabb de minimalisan. Trombocita minimalisan magasabb, tobbi ertek normalis. On szerint mi okozhatja ezeket a roncsolodott sejteket? (vervetel idejen picit hurutos tunetei voltak) (marciusban volt egy elozo vervetel amin szinten ezek szerepeltek a labjegyzetben)

koszonom valaszat
egy aggodo anyuka


Kedves anyuka!
Vírusfertőzésre (pl. CMV, EBV) gondolnék elsődlegesen, ugyanis az atipusos monocyta plusz magasabb thrombocyta és alacsonyabb vas értékek mind erre utalnak.
Nem kell aggódnia, ez nem leukémia!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Miléna  2011. november 27. 21:01   #4478 

Tisztelt Doktórnő!
2 hónapos kislányom náthás, szerencsére vízszerű az orrválladéka. Orrszívó-porszívóval szívatom az orrát, egyébként anyatejes baba.
A kérdésem az lenne, hogy orrszíváson kívül mivel segíthetek még neki, gondolok itt tengervizes orrspray-re, Babyluff-ra. Orrcsepp használatát javasolja e? Esetleg adhatok e már neki Cebion cseppeket immunrendszer erősítésre?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Gondiné Nagy Gertrúd


Kedves Gertrúd!
Igen, 2 hónaposnál használhatja orrszívást megelőzően a tengervizes orrsprayt, utána a Nasivin orrsprayt, adhat Cebion cseppet és bekenheti Baby luff balzsammal is.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

ada  2011. november 26. 16:07   #4477 

A kétéves gyermekem február óta szinte 2-3 hetente beteg. Elkezdődik először átlátszó váladék folyni az orrából, majd sárga zöld és társul hozzá magas láz (38.7 és 40 között). Köhögni nem szokott. Ez idő alatt már többször volt fülgyulladása és arcüreg gyulladása. Az orrfolyás február óta mondható, hogy folyamatos. Állandóan szörcsög és éjszaka horkol. Az orrát folyamatosan porszívózzuk,már rengeteg orr spray-t használtunk, a mellkasát kenem a mentolos balzsammal. Február óta nem volt olyan hónap, hogy nem szedett volna ilyen -olyan antibiotikumot.
Fül-orr gégésznél már voltunk több alkalommal orr takarításon (sós oldatos átmosás és leszívás), de akkor is belázasodott és kezdődött minden előröl. Az orr manduláját nem akarják kivenni. Gyanakodtak allergiára. 2 hétig nem kapott tejet, tejtermékeket, de nem volt változás. Egyéb allergiára is akarták vizsgálni, de sajnos mire időpontot kaptunk, akkorára újra beteg lett.
Márciustól jár közösségbe.
Jelenleg 2 hete itthon van megint folyamatos lázzal (4 napja, már kúppal is nehezen megy le), orrfolyással, hasmenéssel, néha-néha hányással (nyálkás) és most a szeme is a 2. hétre elkezdett csipásodni. Már immunerősítőt is kap, de mégis beteg lesz.
Meddig fog ez tartani, kinövi? Mi a baj lehet? Hova vigyem még el a gyereket?


Kedves Kérdező!
Elképzelhető, hogy gyermeke immunrendszere még éretlen a közösségre, ez elég gyakori bölcsis korban. Ilyenkor nem segít semmilyen "immunerősítő", célszerű a gyermeket még 1 évig otthon tartani. 1-2 év múlva sokkal könnyebben fog menni a közösségbe adás, ugyanis gyerekek immunrendszere 12 éves korig folyamatosan erősödik és ebben az érési folyamatban is nagy egyéni eltérések vannak az egyes gyerekek között.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Vérnyomás  2011. november 26. 15:59   #4476 

Tisztelt Doktornő!


Kisfiam 3 éves. A vérnyomása 97/41. Magassága:92cm., és 13,5 kg. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a vérnyomás érték jó? Én egy kicsit soknak találom! Válaszát előre is köszönöm:
Andi


Kedves Andi!
Ez a vérnyomás normális neki.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

fehérjeallergia  2011. november 26. 15:55   #4475 

Üdvözlöm Dr-nő!

Azért kerestem fel Önt mert már nagyon elszomorít, hogy semmilyen fehérjét nem ehetek 4. hete. Csalánkiütéssel kezdődött az egész egy hasmenéses járvány után. Egy hétig ügyeletre jártam mire tudott fogadni a bőrgyógyász aki azt mondta szedjem a xyzalt este 1x és fehérjementes diétát tartsak. Ehetek: házt. kekszet, almát, fekete teát és kenyeret, párolt zöldségeket...ennyit. Már ez a 4 hét és még azt mondta a bőrgyógyász hogy 10 napig még diétázzak és menjek vissza kontrollra. Közben próbálgassak pl.: túró rudit enni vagy egy fél pohár tejet inni hogy kipattogok-e.
Na de már annyira le vagyok gyengülve és folyamatosan izomgörcseim vannak, hogy valamerre lépni szeretnék hogy bizonyítva legyen mi a gondom valójában. Nagyon nehéz nekem így mivel férjem külföldön dolgozik én pedig 2 picivel vagyok itthon és már gyakran rosszul vagyok...Szeretném a segítségét kérni abban, hogy Ön mit javasol mit tegyek és addig is Ön szerint miket ehetek még? Esetleg tetszik tudni nekem ételallergia vizsgálatot csinálni? Minden lehetőségre kíváncsi vagyok és nagyon várom a válaszát és további csodaszép napot kívánok!

Előre is köszönettel Zs.Szabina


Kedves Szabina!
Csalánkiütés esetén nem indokolt a fehérjementes diéta. Amit javasolni szoktunk, az az un. mediátormentes diéta 4-6 hétig, ebben a hisztamint felszabadító élelmiszereket kell kerülni. Ebben a diétában az alap étkezés a krumpli, rizs, befőtt, hús, tej, tészta. Amit kerülni kell, az a nyers zöldség-gyümölcsök, valamint az alkohol, csokoládé, sajt, kakaó, hal, kolbász, spenót, paradicsom, káposztafélék. Nagyon ritka eset, hogy felnőttkorban ételallergia okozna csalánkiütést, gyakoribb valamilyen gócfertőzés a háttérben.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

farkasétvágy  2011. november 26. 15:41   #4474 

Tisztelt Doktornő!
6 éves kislányom kis korában nagyon étvágytalan volt!Most viszont kb egy éve nagyon sokat eszik,folyton éhes!Most már az alkatán is látszik,25kg!
Nem tudom ez normális e,nem igényel e kivizsgálást!
Köszönettel


Kedves Kérdező!
Gyakori, hogy a kiskorukban sovány alkatú, a család által folyton etetett gyerekek később már maguktól kezdenek sokat enni és elhíznak végül. Ezért nem szerencsés a többiekhez képest "étvágytalannak" vélt, alapvetően lassabb anyagcseréjű gyerekek állandó etetése, "tömése". De lehetséges hormonzavar, pl. pajzsmirigy alulműködés is kislányánál, ezért természetesen javaslom az endokrinológiai vizsgálatot!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kalciumhiany?  2011. november 26. 15:37   #4473 

Tisztelt doktorno!
Kislanyom 13 hetes, 5100g es 62cm. Szuletesi sulya 3200g volt. A haziorvosunk szerint nem megfelelo a gyarapodasa es puhanak talalta a vegtagjait. Kalcium cseppeket irt fel a kislanyomnak is, nekem is, mert anyatejes baba.Szeretnem tudni mitol alkulhatott ez ki, illetve mit lehetne tenni hogy ez a "puhasag" megszunjon?Ha valoban kalciumhianyos nem hat e ki a csontjaira is?
Valaszat elore is koszonom.Udvozlettel Tunde!


Kedves Tünde!
Anyatejes táplálás és megfelelő D-vitamin bevitel (napi 400 NE, napi 1 csepp Vigantol) mellett nem fordul elő egészséges csecsemőkben az angolkór (csontpuhaság???). Én ezt a diagnózist megkérdőjelezném. Ha mégis lennének gyanújelek, pl. igen tág kutacs, ellaposodott tartótájék, akkor a napi D-vitamin mennyiségét kellene duplázni, mert a kalcium D-vitamin nélkül nem tud beépülni a csontokba.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

torokgyulladás  2011. november 24. 22:42   #4472 

Tisztelt Doktornő!
Lehet torokgyulladás csak lázzal? Vasárnap óta beteg a 10 hónapos kisfiam, de se nátha, se köhögés nem társul a lázhoz (38 fok körüli általában) Lázcsillapító kúpot, Nurophen szirupot, c-vitamint, kalciumot és probiotiikumot kapott a gyerekorvostól, illetve szemcseppet és köptetőt a későbbiekre.
Válaszát köszönöm! Andi


Kedves Andi!
Igen, a vírusfertőzések gyakran okoznak viszonylag tünetszegény lázat. A leírt kezelés megfelelőnek tűnik.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

immunerősítés  2011. november 24. 22:41   #4471 

Tisztelt Doktornő!

Kisfiam februárban lesz 2 éves, és bölcsődés!Immunerősítés céljából szeretnék neki adni valamit!Gondoltam az Echinaceára vagy propolisz tinktúrára!De propoliszból nem tudok alkoholmenteset!Nekem a propolisz mindig segít sőt! Vagy valamiféle vitaminkészítményt kéne adnom neki?
Tanácstalan vagyok a témában!
Előre is köszönöm szíves segítségét!
Tisztelettel:Edina


Kedves Edina!
A gyógynövényes cseppek alkoholtartalma állítólag elhanyagolható, kisgyereknek is nyugodtan adhatók elvileg. Én ezt nem tudom ellenőrizni, nyilván időszakosan, egy-egy betegség alatt adva nem lehet gond ebből, de folyamatosan nem adnám kisgyereknek. Vitaminkészítmény és probiotikum együtt is adható vagy felváltva, például: 1 hét multivitamin-1 hét propolisz-1 hét Echinacea-1 hét probiotikum, majd ism. , de napok szerint is lehet váltogatni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

tehéntej  2011. november 22. 22:10   #4470 

Kedves Doktornő!

Kisfiam 1 éves és 3 hónapos, eddig tápszert kapott, reggel és este, azt szeretném kérdezni, hogy áttérhetünk e tehéntejre és ha igen hogyan csináljam az átállást ? nem volt semmilyen allergiás tünete eddig semmire sem, mindent eszik.
Köszönöm, üdvözlettel : Emőke


Kedves Emőke!
Igen, áttérhetnek, ha már kapott a baba joghurtot, sajtot, túrót és ezekre nem volt allergiás reakciója.
Fokozatosan adjon egyre nagyobb arányban tehéntejet a tápszerhez, pl. 1/5 tej és 4/5 tápszer, másnap 2/5 tej, majd 3/5 tej stb! Így 1-2 hét alatt hozzászokik a reggeli-esti tehéntejhez. Cukrozást, kakaózást nem javaslok.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Besurusodott szeklet  2011. november 22. 20:08   #4469 

Kedves Doktorno!

Nemreg irtam Onnek kislanyommal kapcsolatban, akinek mar tobbszor volt szekletkimaradasa kb. ot-hat napig egy es ket honapos kora kozott. Akkor a cukros kamillatea segitett.

Tudom, hogy elvileg nem kene aggodnom, mivel anyatejes baba, de nehez nem aggodni, amikor latom, hogy sokat nyogdecsel es nyugos.

Ket es harom honapos kora kozott egesz jol beallt a szeklete a picinek, voltak kimaradasai, de csak egy-ket naposak es a szeklete is higabba valt.

Most viszont, hogy kozeledunk a negyedik honaphoz megint voltak tobb napos kimaradasai, illetve most egy ot napos kimaradasa is es a szeklete is besurusodott, ugyanugy, mint regebben.

Ezuttal Duphalac-kal probalkoztunk (masfel napig - 3x2,5 ml), illetve a has maszirozasaval. Mivel az utobbi ingerelte a babat es ha nehezen is, de kakilt, nem adtuk tovabb a Duphalac-ot.

Mar tobbszor sikerult hasmaszirozassal szekletet produkalni, ezert azt szerettem volna megkerdezni, hogy ez problemas -e igy, illetve, hogy mivel lehetne "higitani" a szekletet? Mert szemmel lathatoan eleg nehezen tudta kinyomni a besurusodott kakit.

Koszonettel,

Egy Aggodo Anyuka


Kedves Anyuka!
4 hónaposnak, javaslom kezdje el őszibaracklé, szilvalé adását!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

vércukorszint  2011. november 22. 20:06   #4468 

Kedves Doktornő! nagyon köszönöm válaszát,kissé megnyugtatott.Mai nap el is mentünk vérvételre ahol kisfiam vércukra:4,3 mmol/l lett,a vizeletben pedig nincs cukor.Biztos,hogy megnyugodhatok?Terheléses vércukorvizsgálatra nincs szükség?Köszönettel:Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
Szerintem megnyugodhat!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

ekcéma  2011. november 22. 20:06   #4467 

Kedves Csilla!

Köszönöm szépen a gyors válaszát, mellyel kapcsolatosan az lenne a kérdésem , h le tudná e nekem írni a hígitott elocomos krém receptjét, vagy nevét, mert sztem azért nem azt kaptuk mert a mi doktorunk nem ismeri. Valamint még az lenne a kérdésem, h miért nem ajánlja a túrórudit 1 éves gyermeknek.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.


Kedves Kérdező!
Hígított Elocomos krém:
Cremor Elocom
gta 15,0
Cremor refrigerantis
gta 100,0
A Túró Rudiban nagyon sok a mesterséges anyag, keményítő, adalékok, színezékek, tartósítószerek, nulla a csoki, közel nulla a túró. Sima túrót, valódi tejcsokit persze kaphat egy 1 éves!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

hasfájás  2011. november 22. 20:02   #4466 

Kedves Doktornő!

A kislányom 6 éves,óvodás.2 hete fáj a hasa ha tejet iszik vagy tejes ételt eszik,de egy pár napja a végbele is viszket,de én gilisztát nem látok nála.A viszketés napközben fordul elő amikor eszik valamit,éjszaka nyugodtan alszik.Majd legközelebb megint az óvodában jön elő miután evett.Voltam vele a háziorvosnál,de ő nem talált semmit sem.Azt mondja ,hogy lehet ,hogy nem szeret óvodába járni,és kitalálja a tüneteket,de a kislányt nagyon zavarja.Hová forduljak.Köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező!
Feltétlenül csináljanak végig egy bélféreg elleni Vermox kúrát, majd egy 2 hetes probiotikus kúrát javasolnék, LactoProtect vagy Lactiv, BonolactProKid készítmények közül valamelyikkel. Bélféreg vagy a bélflóra felborulása (pl. antibiotikus kezelés miatt), esetleg tejcukor érzékenység lehet a tünetek hátterében.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

tejcukorérzékenység  2011. november 22. 19:55   #4465 

Kedves Doktornő!


Most derült ki 3 (éves)kisfiamról hogy tejcukorérzékeny.Szeretném megkérdezni hogy mivel tudnám pótolni a tejtermékeket?Laktóz mentes tejet iszik reggel 2dcl ennyi elég egy napra tejből?Mivel a csontok rendes fejlődéséhez szüség van tejre tejtermékre.A szójás tej tejterméket nem eszi isza meg.Kinőhető ennyi éves korban is???Válaszát előre köszönöm.(Ildikó)


Kedves Ildikó!
Lehet kapni laktózmentes tejfölt és joghurtot is, nemcsak tejet. Ezeket nyugodtan használhatja. Emellett írathat fel háziorvosukkal Lactase tablettát. Egy tabletta 2 dl tej emésztéséhez szükséges enzimet pótolja. Étkezés előtt kel elrágni, ezzel fogyaszthatóvá válnak a laktóztartalmú élelmiszerek is!
Ez sajnos nem nőhető ki.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

téli időszak  2011. november 21. 07:41   #4464 

Tisztelt doktornő!

Két gyermekem 5 és 8 éves. Bár egyre kevesebbet beteg főleg a nagyobbik, de a kicsi azért még télen többször kap el valamit. C vitamint és Muti tabs Inmuno kidet szedünk. Viszont most javasolta nekünk egy ismerős a flavon kids lekvárt. Ön ismeri, ajánlja esetleg? Sajnos nem olcsó, de a multi tabs sem. :-( Véleménye szerint van értelme lecserélni a tablettát a lekvárra, vagy butaság lenne? Vagy megér egy próbát?
Köszönöm a segítségét!
kétgyermekes anyuka


Kedves Anyuka!
Váltogatni lehetne pl. a két készítményt, pl. egy hónapig adni az egyiket, egy hónapig a másikat. Ártani nem fog.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

megint fejfájás  2011. november 21. 07:40   #4463 

Tisztelt Doktornő!
10éves kisfiamról tavaly írtam önnek állandó fejfájással küszködtünk azt hittem az arcüreggyulladásból maradt vissza valami de utólag már úgy gondolom hogy iskolai problémák voltak sajnos ez egy kis település és a kissebbség miatt mindenki menekíti a gyerekét ahova tudja.Tavaly doktornő tanácsára minden vizsgálatot végig jártunk szemészet volt látásvizsgálat szemfenékvizsgálat teljes laborvizsgálat neurológia füll orr gége szóval minden amit doktornő javasolt.Minden eredmény jó volt.Örömömre egész
nyári szünetbe nem fájt neki gondoltam akkor mégis csak az iskolával lehetett
baj biztos ideges stresszes volt azért fájt a feje.Megkezdődött a suli szeptember október fájdalomnak nyoma se volt ennek ellenére közös megegyezéssel amit ő is akart iskolát váltottunk november elején az iskola jó hamar beilleszkedett szerinte sincs semmi baj a tanárok is elégedettek vele itt is jótanuló ennek ellenére 3-4 napja visszatért a fejfájás most már nem gondolnék az iskolára de mire gondoljak?Azt mondja nyom a homloka halántéka a két szemébe nyomást érez azt mondja mint amikor lázas de nem az nyűgös gyenge egész hétvégén fekszik azt mondja ha felkel szédül tudom hogy nem szabad gyógyszerezni de adtam saridont ami tompította de meg nem szüntette a fájdalmat nagyon meg vagyok ijedve doktornő mit tegyek? judit


Kedves Judit!
Migrénes hajlam lehet, stressz hatására jöhet elő. Gyermek neurológus tud esetleg segíteni gyógyszerrel, pszichológus oldhatná a feszültségét. Rendszeresen adjon neki MagneB6 vitamint (napi 3x1 tabl) 1-2 hónapig, hátha segít, esetleg feszültségoldó tea (citromfű) közös iszogatása. Most újból kellene az orvosi vizsgálat, esetleg labor, szemészet is!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

vércukorszint  2011. november 21. 07:35   #4462 

Kedves Doktornő!3 éves kisfiammal kapcsolatban már máskor is kértem Öntől tanácsot és remélem most is tud segíteni.Az utóbbi napokban többször éreztem,hogy édeskés a szájszaga.Egyik ismerősömtől kértünk vércukormérőt amivel tegnap reggel éhgyomorra:5,1mmol/l lett az eredmény.Reggeli után 2 órával 5,4mmol/l.Viszont ma délben megint éreztem az édes szájszagot és megmérve 7,6mmol/l lett az eredmény.Előtte 2 órával 4-5 falat csokit evett és 2db háztartási kekszet,reggelizni 8 óakkor evett.Más gyanúsat is észrevettem,elkezdtem mérni a folyadék be és kiadást.általában 1 liter folyadékot iszik ez javarészt tea/kevéscukorral/,viszont a vizelete 1,2 liter.Én furcsálom,hogy több a vizelet mint amit megiszik.Egyébként nem nagyon szomjas,mert ha nem itatnám akkor még ennyit sem inna.Tudom Ön inkább allergiávalfoglalkozik de az a legnagyobb félelmem,hogy ha cukorbeteg lesz a kisfiam már nem tudok neki mit enni adni,ugyanis tej-tojás-szója érzékenysége is van.Remélem tud segíteni:Zsuzsa


Kedves Zsuzsa!
A vizelet az elfogyasztott levesek, főzelékek folyadéktartalmából is ered, ezért lehet több, mint a megivott tea. Tea helyett sima vizet adjon, a cukorbeviteltől savanyodik a szájában a nyál, ezért lehet rossz a lehelete, a fogai is el fognak szuvasodni ettől. Az otthoni vércukormérések étkezés után nem mérvadóak, menjenek el a gyerekorvosukhoz laboratóriumi vércukorvizsgálatra, vizelet cukor vizsgálatra!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

szorító érzés  2011. november 21. 07:31   #4461 

Tisztelt Doktornő!
9és fél éves kisfiam mostanában mondogatja hogy fáj a mellkasa azt hittem hogy futás ugrálás után lehet hogy rosszul veszi a levegőt de tegnap feküdt nézte a tévét és hirtelen felült hogy jaj és bal oldalt a szív környékére tette a kezét azt mondta olyat érzett mintha valami pukkant volna valami így mondta
doktornő szerint mi lehet a baj? köszönettel Jutka


Kedves Jutka!
Nem tudom, mi lehet az ok, csak az orvosi vizsgálat derítheti ki.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal  222 223 224  225 226  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!