orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Csáki Csilla

Dr. Csáki Csilla válaszol

Dr. Csáki Csilla

allergológus szakorvos, gyermekgyógyász szakorvos

Felnőtt és gyermek allergológia, immunterápia

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
Sedatif PC  2009. február 28. 13:28   #100 

Tisztelt Doktornő!
Bevettem Sedatif PC nevű tablettát és kb. egy óra múlva a következő tüneteket éreztem.
A fogínyem elkezdett zsibbadni és az arccsontomnál pedig olyan érzés alakult ki, mintha dagadna és merev lenne az arcizmom. Ez lehet a gyógyszer mellékhatása? Bevettem Calcium-Sandon pezsgőtablettát, de még utánna is éreztem ezeket. Mi lehet-ez?
Köszönöm a választ.
A.I.


Kedves kérdező!
Természetesen minden gyógyszernél felléphet allergiás reakció, bár a Sedatif PC homeopátiás készítmény, melynek elvileg nincsen mellékhatása. Szerintem nem a tablettától volt a zsibbadás, de érdemes lenne újra kipróbálni. Ha ismételten fellép a tünet, akkor valószínűleg összefügg a tabletta bevételével.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

alvás  2009. február 27. 21:37   #99 

Tisztelt Doktornő!

Én írtam tegnap, azóta a 2 éves gyermekemnek hasmenése lett és kissé köhög. Igyekszem köptetőt adni és teáztatni, nem tudom, hogy ezekkel a panaszokkal forduljak-e orvoshoz, vagy várjak, hátha gyógyszerek nélkül javul, helyrejön? Az apuka nagyon aggódik, már egy tüsszentéssel orvoshoz futna, de feleslegesen nem mennék.
Köszönöm válaszát!


Kedves Edit!
Jelenleg lázas, hasmenéses, hányásos vírusfertőzés járvány van, nagyon sok gyerek elkapja. Amennyiben a gyerek rendesen iszik, nem hány, már nem lázas és van rendesen vizelete, jó az általános állapota, folyadékpótlás és diétás táplálás elegendő lehet, nem kell feltétlenül azonnal orvosohoz vinni. Ha nem javul 1-2 nap alatt, célszerű mégis felkeresniük gyerekorvosukat!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

alvás  2009. február 27. 21:32   #98 

Tisztelt Doktornő!

Lányom 2 éves múlt. Mostanában napközben sokat alszik.
(Régen tapasztaltam olyat nála, hogy ha egy nap kimaradt a délutáni alvás valamiért, este nem aludt el korábban, hanem másnap délután aludt többet, és harmadnap, mintha próbálta volna behozni a lemaradását.)
Előzmény: 5 napot vidéken töltöttünk, egy hotelben, ahol rengeteget játszott, sok élményt szerzett. Ott keveset aludt, napi szinten 10-11 órát. Egyik este az apukája belázasodott, hasmenése volt, azóta nála semmi. Néhány napja vagyunk itthon, és a gyerek a szokásosnál többet alszik, délután 3-4 órát, este is korábban fekszik le.Keveset eszik, széklete van naponta 1x, kicsit híg. Napi 1 litert nem iszik meg. Vasárnap este hőemelkedése volt, hajnalra 39 fokos láza lett, adtam neki Nurofent, majd később is, azóta nem volt láza.(6 nap különbséggel lázasodtak be) Orra nem folyik, nem köhög. Nem tudom, hogy ezzel érdemes-e orvoshoz mennünk. Más szerint is csöndesebb, bambulós. Bizonyos dolgoknál akaratosabb. Ez az alvásigény-növekedés - kevés evés lehet, hogy pszichés és átmeneti?
Mit tanácsol?
Noha nem tűnik nagy bajnak ez az egész, de nyugtalanít - amúgy nem vagyok aggódos anya -, csak nem tudom, nem-e lappang benne valami?
Köszönöm válaszát!
Edit


Kedves Edit!
Nagyon úgy tűnik, higy kislánya a szállodában valamilyen fertőzést szedett össze, gyerekeknél gyakran a sok alvás lappangó vírusfertőzése jele. Néhány napos változás mindig inkább fertőzésre utal, nem pszichés eredetre.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

terhesség eosin.  2009. február 25. 23:16   #97 

T. doktornő!

31. hetes terhes vagyok a vérképem az alábbiak szerint alakult. Azért írok önnek mert tavaly átestem egy eosin. tüdőgyulladáson, az orvos szerint valószínűleg allergiás reakció indította be a folyamatot, de többre nem jött rá. Szülés után voltam, szerinte ettől is lehetett valamilyen allergia de többre nem jöttek rá. Végeztek allergia vizsgálatot de semmi nem jött ki. Most kicsit aggódok mert 6 hete a vérképemben az eosin még 4 % volt most már 5,5%...utalhat ez arra hogy ismét tüdőgyulladásom lesz, vagy ismét vmilyen allergiás reakció indult be?


WBC 11.46 G/l * 4.40 - 11.30
VÉRKÉP
RBC 4.17 T/l 4.10 - 5.10
HGB 130 g/l 123 - 153
HCT 0.400 l/l 0.350 - 0.470
MCV 95.9 fl 80.0 - 96.0
MCH 31.2 pg 28.0 - 34.0
MCHC 325 g/l 320 - 360
RDW_SD 48.7 fl
RDW_CV 13.8 % 11.7 - 14.2
NEU% 67.10 % 50.00 - 70.00
LYM% 22.30 % * 25.00 - 40.00
MON% 4.70 % 2.00 - 10.00
EO% 5.50 % * 1.00 - 4.00
BAS% 0.40 % < 1.00
NEUT 7.68 G/l * 2.50 - 7.50
LYM 2.56 G/l 1.00 - 4.00
MONO 0.54 G/l 0.10 - 0.80
EOS 0.63 G/l * 0.20 - 0.40
BASO 0.05 G/l < 0.10
PLT 260 G/l 150 - 400
MPV 10.1 fl


köszönöm
Ditti


Kedves Ditti!
Az eozinofil tüdőgyulladásról nagyon keveset tudunk, kiváltó oka lehet allergia, asthma, gomba- vagy parazita-fertőzés, de attól teljesen függetlenül is kialakulhat. Szerintem érdemes lenne már most felkeresnie az Önt korábban kezelő tüdőgyógyászt vagy immunológust és tőle kérni tanácsot, mire számítson a mostani terhességnél!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

allergia  2009. február 25. 22:57   #96 

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 10 hónapos babámnak az arcán kijött olyan ekcéma szerű allergiás tünet. A 6. hónapban megállapították, hogy tejcukor érzékeny, ezt a véres székletből és vérvételből állapították meg, azóta a tejtermékeket mellőzzük. Semmi olyan ételt nem adok amitől kijöhetett volna már azokat az ételeket amiket eszünk (sütőtök, főzőtök, sárgarépa, sóska, spenót, krumpli, cukkini, csirkemell, őszibarack,) azokból is megpróbáltam egyesével kivonni az étrendből, de a piros folt még mindig ott van az arcán.
Mitől lehet tényleg ételallergia vagy esetleg valami más? Miből tudják kimutatni 100%-osan? Hova forduljak a gyermekkel?
Nagyon aggódom miatta. Kérem segítsen.

Várom válaszát


Tóth Andrea


Kedves Andrea!
A csecsemőknél gyakori tünet az ún. csecsemőkori ekcéma, általában már 4-6 hónapos korban jelentkezik, gyakran az arcon és a végtagokon. A legtöbb babánál ez az ekcéma aztán 1-2 éves korra teljesen elmúlik, más részüknél az ekcéma hajlam megmarad és később is előjöhet. Az ekcéma oka általában nem ételallergia , bár a meglevő tehéntejallergia ronthatja a bőrtüneteket. Gyermeke valószínűleg allergiás hajlamot örökölt Önöktől, erre utal a véres székletet okozott tehéntejallergiája, amit megfelelő diéta mellett ki fog nőni 1-2 év alatt. Az allergiára való hajlama és lehet, hogy az ekcéma is , megmaradhat későbbi életkorokra. Szerintem a tehéntejen kívül ne diétáztassa, adjon neki mindent, amit az életkora alapján szabad. Az arcát megfelelő krémmel kellene kezelni, amit gyerekorvosa vagy bőrgyógyász tudna felírni. További allergiavizsgálatra szerintem egyelőre nem kellene vinni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

légzéskimaradás?!  2009. február 25. 22:43   #95 

Kedves Dr Nő!
Már a második légzés figyelőt vettem ugyan azt mert gondoltam az előző hibás ez az Angel Care!
Erre gondolt Ön is!
Köszönöm megnyugtató szavait,bár alszik besípol a figyelő és jól meg kell rázogatni,hogy egyáltalán megmozduljon!A korházba is egy másik márkáju légzés figyelő besípolt,nem mondtak semmit!Akkor maga szerint ne aggódjak,a légzés figyelő kerget az Örületbe???
Hálásan köszönöm Melinda


Kedves Melinda!
Mit csinál akkor a gyermeke, amikor a légzésfigyelő besípol?
Alszik nyugodtan és szuszog tovább? Tényleg leáll a légzése és csak rázogatásra vesz újra levegőt? Amikor rázogatni kezdi, a gyerek színe megfelelő, mélyen alszik vagy szürke, lila, eszméletlen?A mélyen alvó gyerek nem mozog, nem kell mozognia, csak lélegezni. A kórházban mit csináltak, amikor megszólalt a légzésfigyelő? Újra kellett valaha éleszteni? Volt a gyereken oxigénkoncentráció-mérő? Igazolódott valamelyik kivizsgáláson, hogy ténylegesen leállt a légzése? Mit mond az önöket jól ismerő gyerekorvosuk? Beteg az Ön gyereke vagy sem?
Kérem, válaszoljon ezekre a feltett kérdésekre, így tudná ön is tisztázni magában, mi a gond. Az én esetemben a gyerek szuszogott, aludt, én nem vettem fel, nem rázogattam, hagytam aludni, de meg kell arról győződni, hogy szuszog, vesz levegőt!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Aggódó szülő  2009. február 25. 07:34   #94 

Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordúlok önhöz, hogy hároméves kislányomnak 2008.07.-ik hóban megállapították, hogy tejfehérje érzékeny. Azóta teljes tejmentes diétát betartjuk. A kórházban felírt Cetirizin Hexal cseppet, és a Humana SL tápszert kapja ezzel főzzünk és a kakót is ezzel issza. Még az étrendjében a 100%-os szójatejjel készített ételeket használjuk, mert a fél év alatt négy kilógrammot hizott. Hiába a szigorú diéta és a tejmentes étrend a kislányom még mindig viszketésre panaszkodik és kiütések jelentkeznek rajta.A kiütések főleg a fenekén, a könyökhajlatban,térdhajlatban jelentkeznek leginkább, de előfordul az alkarján és a combján is. Milyen tanácsot tud nekünk javasolni, és mit lehet még tenni, hogy a gyermekünk jobban érezze magát.
Fáradozásait előre is köszönjük!


Kedves aggódó szülő!
Sajnos, sokféle ételallergia okozhat bőrkiütéseket, pl. a tejallergiás gyerekek szójafehérjére is gyakran allergiássá válnak. Ezért inkább hidrolizált tápszert szoktunk javasolni a tehéntejallergiásoknak szójatej helyett. De lehet, hogy kislánya ételallergiától független atópiás dermatisben szenved, ilyenkor a diéta nem segít, csak a gondos bőrgyógyászati kezelés. Tisztázni kellene, más élelmiszerre nem allergiás-e és ennek megfelelően összeállítani a diétát, valamint bőrgyógyászhoz fordulni.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

légzéskimaradás?!  2009. február 25. 07:26   #93 

Kedves Dr Nő!

Kislányom 16 hónapos és csecsemő kora óta van légzés kimaradása,1 éves koráig 3-4 naponta sípolt be a figyelő hajnalba,napközbe soha,mivel keveset is alszik nappal,1 éves korát betöltve 2 hónapig nem volt gond és most ismét sűrűn van. 3x voltunk a heim pál kórházba sids szűrésen,ahol helikobakterrel kikezelték,nem találtak semmi eltérést csak találgattak.11 hónapos volt mikor utoljára elvittem,szinte elküldtek,hogy nem létezik hogy ekkora gyereknek még ez a gondja,mondták ettessem meg még késő este,azt teszem de semmi.a körzeti orvos szerint neurologus kellene,de ő már látta korábban és nem talált eltérést!Mikor mulik el,normális ez?Nagyon aggódom már lassan másfél éve félve alszom el,mikor sipol a figyelő jól meg kell ráznom a babát hogy megmozduljon.Nagyon várom válaszát,mert már rengeteget vizsgálták,mindig figyelni kell rá,bölcsibe szeretném szeptembertől adni,de nem merem
Melinda


Kedves Melinda!
Nem lehetséges, hogy tévesen riaszt a légzésfigyelő és kislányának nincsen semmi baja? Milyen készüléket használnak? Amikor beriasztott, tényleg nem vett levegőt a gyerek, vagy csak mélyen aludt és felületesebb volt a légvétele? Nem lehetséges, hogy ennyi légzéskimaradása legyen, pláne, ha a kivizsgáláson sem találtak semmit! 16 hónaposnál, ha egészséges, már nem indokolt a légzésfigyelő használata!
Saját élményem egy bizonyos márkájú légzésfigyelővel: rendszeresen beriasztott, miközben a gyerek békésen lélegezve aludt az ágyacskájában. Nem vittem a gyereket semmilyen vizsgálatra, helyette kidobtam a légzésfigyelőt. Önnek is hasonlót javasolnék!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

prevenar  2009. február 25. 07:18   #92 

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem a prevenar oltással kapcsolatos.Fiam április végén tölti a 2évet,az első oltást december elsején kapta(19 hónaposan).A másodikat hétfőn kellett volna megkapnia,de a védőnő telefonált és közölte,hogy majd csak ha a 2évet betöltötte,akkor kapja meg a következőt.Szeretném tudni,hogy ha ennyi idősen kapta az első oltást,akkor még hányat kell kapnia,mert itt a háziorvos és a védőnő folyamatosan mást mondanak.Az elmaradt oltás után azt mondták,hogy úgy döntöttek már csak egyet fognak neki adni.Kicsit furcsának találom,hogy ez így megy.Felhívtam a gyermekorvosunkat,ő azt mondta,hogy aki 2éves kor előtt kapja az elsőt,annak 3-at kell összesen kapnia.Hallottam,hogy más helyeken vizsgálat folyik a háziorvosok ellen,mert "eltűntek" a prevenar oltások.Többen állítják,hogy nálunk is ez folyik.Kihez kell fordulni ilyen esetben?Szomszédom szívbeteg kislányánál addig tologatták az oltást mindig későbbi időpontra,még végül tüdőgyulladást kapott az lány.
Válaszait előre is köszönöm.
Tisztelettel:Renáta


Kedves Renáta!
A Prevenar oltások beadásánál a jelenleg érvényes szabály az, hogy 6 hó alatt 3+1, 6 hó-1 év között 2+1, 1-2 éves kor között 2, 2 év felett 1 oltás beadása szükséges a megfelelő védettség eléréséhez. Kisfiánál 2 éves kor előtt adták be az első oltást, ezért érdemes még egy másodikat is kapnia. Harmadik már biztosan nem szükséges. Tüdőgyulladást sajnos sok más kórokozó is okozhat, nem csak a Pneumococcus. Indokolt esetben, pl. szívbetegség, már 2 hónaposan lehet kezdeni a Prevenar oltásokat.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

candida?  2009. február 24. 08:01   #91 

Kedves Doktornő!
5,5 éves unokámnál hosszú időn keresztül jelentkeztek a szája sarkában, az arca külső felén apró kiütése, piros bőrpirral együtt (mintha kifújta volna a szél), valamint feneke, nemiszerve bepirosodott és nagyon viszketett. A gyermek édesanyja elutasit mindenféle antibiotikumot, ezért Homeopata orvoshoz fordult, aki vérvizsgálatból candida gombát állapitott meg. Ennek alapján az unokám szigorú diétára lett fogva, ami azt jelenti, hogy már 10. hónapja a cukor, tejtermékek, élesztő, fehérliszt valamint az édesebb gyümölcsök ill. egyes zöldségek, gyümölcsitalok...stb. tiltólistán vannak az étrendjében.
Mivel a kislánnyal én vagyok napközben, ezért én készitem el neki ezeket a speciális ételeket. Ami miatt aggódom, hogy a gyerek az utóbbi egy-két hónapban igen lefogyott, alig van étvágya, ideges, dekoncentrált, néha agressziv kitörései vannak, amely tünetek a diéta ideje alatt jelentek meg. Az édesanya az orvosnak szólt a fogyásról, de az volt a magyarázat, hogy most ürül a gomba a szervezetéből. Azonban most végeztek ismét vérvételt, és az semmi változást nem mutatott a kezdetekhez képest a gomba tekintetében. Gyakorlatilag ugyanott tartunk mint 10 hónappal ezelőtt. Ez idő alatt kétszer volt normál vérvizsgálat (Itt hét csillagos érték volt a leleten, de összességében jónak itélték) de ezen kivül más vizsgálat nem történt, szeméyesen is csak kb. 4 havonta "látta" az orvos a gyereket. A C és D vitamint cseppekkel pótolják. A kérdésem, hogy egy ilyen korú gyermeknek nem okoz-e a fejlődésében, szervezetében zavart úgy testileg, mint lelkileg ez a hosszú és igen kemény diéta. (az idegeiben már most látom, hogy okoz zavart) Az orvos szerint tovább kellene folytatni ezt az étkezést, ahogy eddig de már a fehér húsokat is minimálisra kellene csökkenteni. Egyébként a kislány 114 cm és 15,5 kiló. Meddig lehet ezt így folytatni? Valóban a candida lenne a felelős ezekért a tünetekért? Köszönettel, egy aggódó nagymama.


Kedves Nagymama!
Aggodalma nagyon jogosnak tűnik, rendkívül felháborító számomra, ami az unokájával történik. Egy 5 éves kisgyereket szigorú diétára fogni részletes allergológiai kivizsgálás és leletek nélkül, szakmailag teljesen megalapozatlan és indokolatlan. A tünetek, amiket leír a kislánynál, nem a gomba ürüléséből adódnak, hanem a szervezet éhezésének jelei. Kisgyerekeknél az éhezés és főleg a minőségi éhezés (nem megfelelő összetételű táplálék) gyakran okoz idegrendszeri tüneteket, viselkedészavart, ami még rosszabb, a szellemi fejlődés elmaradását, hosszú távú tanulási zavart, súlyos esetben leépül a kisgyerek szellemileg. Ezek az idegrendszeri zavarok sokszor maradandóak, a későbbi szellemi színvonalára is kihatnak. A kislány magassága életkorának megfelelő, súlya azonban kórosan alacsony, éhezik.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kérdés  2009. február 24. 07:50   #90 

Tisztelt DoktornŐ !

17 éves lányom szerda óta otthon van, nátha és hurutos köhögés miatt. Hőemelkedés, láz nincs.
A szokásos orrcsepp, köptető, vitaminokat kapja.

Ma még mindig náthás, és hurutos köhögése is van. Érdemes-e várni vagy antibiotikumot kellene kezdeni szedni.

Válaszát előre is köszönöm: Z-né Anita


Kedves Anita!
Az internet nem távgyógyászat, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Vigye le kislányát az orvosukhoz, majd ő eldönti, milyen gyógyszerre van szüksége.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

2008  2009. február 22. 20:21   #89 

Kedves Dr.-nő
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy szülésem természetes módon indult 5 óra vajúdás után szaladtak velem a műtőbe.Nem mondtak csak annyit,hogy a baba nyakára tekeredett köldökzsinór.És 5 perc múlva a műtőben voltam.A zárójelentésemre azt írták,hogy Fenyegető szülésközbeni magzati fulladás.
Valami maradhat-e vissza a babámnál,
Vigyem-e valami vizsgálatra?
A kórházban és a háziorvosunk is azt mondja,hogy gyönyörűen fejlődik(ami valóban látványos) a pici.
KELL AGGÓDNOM?
Köszönettel Éva


Kedves Éva!
Aggódnia nem kell, pláne, hogy a baba gyönyörűen fejlődik, okosodik, szépen mozog. Az Ön esete, amit leír, a fenyegető magzati oxigénhiánnyal, elég gyakori, sok császármetszést végeznek emiatt, ugyanakkor a babák jelentős részénél nem marad vissza semmilyen károsodás. Amennyiben lenne bármilyen gond gyermeke mozgásfejlődésével, később a beszédfejlődéssel, majd olvasás-íráskészségekkel, annak elvileg lehet magzati oxigénhiány az oka, de ilyen állapot a terhesség során máskor is kialakulhat, amikor nem is vesszük esetleg észre, mert nincsen külső tünete. Szerintem csak akkor vigye a babát bármilyen vizsgálatra, ha a leírt területeken (mozgás, beszédfejlődés stb) elmaradást tapasztalnának.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kis kez- es labfej  2009. február 21. 22:10   #88 

Tisztelt Doktorno

a fiam 1o eves, a labmerete az osztalytarsaihoz kepest 5-6 szammal kisebb, a keze is kisebb, s kb. egy fel fejjel alacsonyabb , mint az atlag, de nem o a legalacsonyabb az osztalyban. A ferjemnek is kicsi laba volt egesz 14 eves koraig, most sem nagy, de normalis. Nekem soknak tunik a mostani kulonbseg. Kell ezert izguljak? On szerint vigyem a fiam kivizsgaltatni? Egyebkent egeszseges, nagyon jo feju gyermek. Koszonettel Eva


Kedves Éva!
Írja meg kisfia pontos jelenlegi magasságát és testsúlyát, ezek alapján utána tudok Önnek nézni, normálisak-e ezek az értékek. A cipőméret nem számít, nagyon egyéni.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

fej és mellkörfogat  2009. február 21. 20:56   #87 

Üdvözlöm Drnő!
Kislányom 19 hónapos.
A fej körfogata 47cm a mellkörfogata 42-cm.9kg.
Nagyon aggódom nem-e utal ez az adat valami rendelenességre.
Születésénél 35cm volt a fejkörfogata a mell pedig 32cm.
Azt olvastam 1 éves kora után már a mellkörfogatnak kell nagyobbnak lennie.
Nem látszik nagyfejünek okos, ügyes kislány.
Nem látni rajta semmi betegségre utaló tünetet,mégis aggódom.
Normális ez hogy 5cm-rel nagyobb a kis fejecskéje?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Egy aggódó anyuka


Kedves aggódó anyuka!
Kislánya fejkörfogata teljesen átlagos, 50-75-ös percentilis értékre esik, ami azt jelenti, hogy a gyerekek 25-50%-ának ebben az életkorban ekkora a fejkörfogata. Viszont a mellkaskörfogata kisebb az átlagosnál és a súlya is a legalacsonyabb percentilis értéknek (3%) felel meg. A magassága is kisebb lehet az átlagnál, de erről nem ír. Lehetséges, hogy kislánya vékony, gracilis testalkatú, ez okozza az eltérést. Súly- és hosszgyarapodási ütemét gyerekorvosukkal beszélje át és amennyiben ő szükségesnek látja, kivizsgáltathatják, mi okozza a súlygyarapodási, esetleg növekedési elmaradást.
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

kakilási probléma  2009. február 19. 22:57   #86 

Kedves Doktornő!

Van egy 16 hónapos kisfiam és az lenne a problémám, hogy egy ideje nem tud csak állva kakilni, de az is úgy megy, hogy ordít közben. Pedig nem kemény a széklete. Mit tegyek, hogy ne legyen olyan borzalmas neki?

Válaszát előre is köszönöm


Kedves kérdező!
Lehet, hogy kisfiának berepedt a végbéltájéka egy előzetes kakilás során, ez okozhatja a fájdalmat. Székletlazítással lehetne áthidalni a gyógyulási időszakot, pl. paraffinolaj vagy lactulose-szirup adagolásával. Adjon neki sok folyadékot és ne kapjon egyáltalán kakaót, csokoládét, banánt. Ha nem javul a helyzet, feltétlenül mutassa meg kisfiát gyereksebészeten és konzultáljon gyermekorvosával!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Kitti  2009. február 19. 22:51   #85 

Tisztelt Doktornő!
Tizenhárom éves kislányom problémájára szeretnék a T Doktornőtől választ kapni.
Jelenleg is és nagyon sokszor jön ki rajta ugymond csalán csipés szerü kiütés, jelenleg már 4.- napja hol elmullik és előjön. Voltunk a gyermek orvosunknál és ő fenisztil cseppet és valamijen a patikában előállitott kenőcsöt irt. Szeretném megkérdezni a Tisztelt Doktornőt, hogy nem e kellene elvinnem a kislányomat alergia vizsgálatra.
Válaszát előre is köszönöm.
Maradok tisztelettel egy aggodo anyuka


Kedves aggódó Anyuka!
A visszatérő csalánkiütés hátterében sokszor rejtett gócfertőzés vagy egyéb belgyógyászati betegség áll, de okozhatja allergia is. Ajánlom, hogy forduljon allergológushoz!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

hurut  2009. február 19. 22:48   #84 

Tisztelt Doktornő!


Azzal a problémával fordulok nhöz, hogy 3,5 hónapos kislányomnak hörghurutja van és ezért Ceclorettát és Paxirasolt adok neki. Már nem hallom, hogy válladék lenne a hörgőin, azonban a mai nap kétszer is narancssárgás darabokat láttam a székletében, és elég zöldes-nyálkás volt. Azt szeretném megtudni, hogy a gyógyszertől lehet-e ilyen a széklete?


Válaszát előre is köszönöm!


M-né


Kedves M.-né!
Antibiotikum, köptető adás mellett, hurutos állapotban nem lesz a baba széklete ideális. Ha befejezte az antibiotikumot, adjon neki probiotikum készítményt, az segít rendbehozni a székletet!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Monika  2009. február 19. 22:45   #83 

Tisztelt Doktornő!

Az internet azt írja, hogy "mind megválaszolva", de én nem találom a válaszom, Mónika jeligére, a Raynaud-syndromas kérdésre.. Várnom kell nekem is, vagy csak elnéztem valamit. Válaszát köszönöm, tisztelettel: Cs.Mónika


Kedves Mónika!
Február 15-én az alábbi választ küldtem Önöknek:
A nem-differenciált kollagenózis (NDC) előfutára lehet autoimmun betegségnek, az irodalom szerint kb. 35-40 %-ban alakul át néhány év alatt konkrét autoimmun betegséggé, ez lehet ízületi gyulladás, SLE, Scleroderma stb., 40-50% marad sok évig változatlanul és 10-25%-ban ez az állapot elmúlik. Tehát nem törvényszerű, hogy beteg lesz a párja, de nagy a valószínűsége. A születendő baba az immunbetegségekre való hajlamot örökölheti, de ez sem biztos, hiszen Ön nem beteg. Rengeteg kromoszóma és genetikai ok feltételezett az AI kórképek hátterében, de nincsen egy konkrét kromoszómaeltérés, amit ki lehetne előre mutatni. Még az öröklődés is csak a hajlam szintjén valószínű, a konkrét betegségek nem öröklődnek. Nyugodtan vállaljanak gyereket!
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla

Marcsi  2009. február 18. 22:54   #82 

Tisztelt Doktornő! Kislányom 14 hónapos. Sajnos csak 1 hónapos koráig tudott szopni. A problémám a következő: szinte születése óta mind a két melle meg van duzzadva. Kell-e ennek jelentőséget tulajdonítanom? A következő kérdésem: teát nem kap. csak vízet iszik illetve kis mennyiségű baba gyümölcs italt hígítok neki vízzel. Árt-e a fogának olyan mértékben a gyümölcslé mint a tea? Előre is köszönöm válaszát. Kovácsné Anna


Kedves Anna!
Újszülöttkorban és babáknál gyakori a mellduzzanat, ami a szoptatás alatt hosszabb ideig fennállhat. Ha már régóta nem szoptatja és mégis duzzadt a melle, meg kellene gyermek-endokrinológián mutatni a kislányt. A hígított gyümölcslé egy fokkal jobb, mint a tea a fogak szempontjából. Meggyőződésem és tapasztalatom saját csemetéim kapcsán, hogy egészséges kisgyereknek nem kell teát sem és hígított gyümölcslevet sem italként adni, persze néha ihat egy kis gyümölcslevet vagy teát. De a folyadékpótlás alapja a víz legyen. Annyit fog inni, amennyire a szervezetének szüksége van, lényegesen kevesebbet, mint a teáztatott , folyamatosan ivó-cumizó gyerekek, akik az íze és a cumizás miatt isznak, nem szomjúságból. Adjon bátran vizet, ez a legjobb a babának!
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

Marci  2009. február 17. 23:19   #81 

Tisztelt Doktornő!

3,5 éves egyébként is rosszul evő vékony kisfiamnál 4 hónapja székletgondok vannak. Akkor berepedt a feneke és azóta visszatartja a székletét. egy darabig glicerines kúpokat kapott, majd a háziorvos tanácsára a korpa-lenmag, laevolac, gyümölcsök, barnakenyér, Macikávé káposzta...+ sok folyadék kúrával le kell győzni a kakitól való félelmét..
Én ezt be is tartottam, úgy ahogy 2-3 naponta volt is híg széklet, de sokat panaszkodott hogy fáj a hasa. Ekkor leálltam a Laevolac-al, most probiotikumokkal+ a többi próbálkozom. Van is széklet 1-2 naponta, de vastag (olyan ami egy felnőttnek is dicséretére válik), és most már 5 alkalommal picit vérzik is. Ezenkívül rettentően erőlködik, a WC-n nem is ülve inkább fekve nyom. Ez lehet a vastagbéltágulat? Ki vizsgálja ezt ki, és mit lehet ezzel kezdeni?
Válaszát előre is köszönöm Szné Mariann


Kedves Mariann!
Kisfiát el kellene vinni gyermekkórház sebészeti szakrendelésére, ott tudnák vastagbéltágulat irányában kivizsgálni. Feltehetőleg ez a tágulat nála másodlagos, a székletvisszatartás következménye. A sebészeti vizsgálat mellett kisfia lelkével is kellene foglalkozni, szorongását sok-sok szeretettel és türelemmel próbálni oldani, ha nem megy, pszichológushoz fordulni.
Üdv:
Dr. Csáki Csilla

előző oldal  3 4 5  6 7  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Babák és gyermekek egészsége témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!