orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Székely György

Dr. Székely György válaszol

Dr. Székely György

idegsebész szakorvos

agysebész, gerincsebész

előző oldal  100 101 102  103 104  következő oldal
sürgős  2012. február 14. 10:00   #2040 

tisztelt doktor úr!

a testvérem 52 éves. sajnos nyirokmirigy daganata van ami rosszindulatú.
kemoterápiás kezelést kapott melynek következménye azt lett hogy a kisagyba valami gond lépett fel. azóta nem tud csak segitséggel felülni. szédül folyamatosan. eldől jobb irányba járásközben nem tudja az egyensúlyt tartani. a fejében olyat észlel mintha
folyadék lenne mintha úgymond lötyögne valami benne.
kérdésem az hogy ez a probléma gyógyitható esetleg műtéttel javitható
egyáltalán van -e esély arra hogy ezen
az
állapoton lehessen
javitani??

köszönöm válaszát

szné


Nem tudjuk, mi van a kisagyban. MR kellene.

brigi  2012. február 14. 09:59   #2039 

Tisztelt Tanár Úr!


Köszönöm, hogy meggyógyított!!!


Tisztelettel: Pásztor Brigitta


Örömmel tettem.

stroke  2012. február 14. 09:59   #2038 

Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly nyáron volt egy stroke-m.
A nyaki illetve a szív ultrahangon mindent rendben találtak. Valószínűsíthető, hogy a fogamzásgátló okozta.
A fogorvosom viszont ez miatt nem merte beadni az érzéstelenítő injekciót.
Kérdésem az lenne, hogy valóban árthat vagy pedig nyugodtan megkaphatom az érzéstelenítőt?

KÖszönönettel:
Anita


Lidocain-t kaphat.

huszar  2012. február 14. 09:59   #2037 

Tisztelt Doktor Ur!
Augusztusban egy mr vizsgalaton kezdodo gerincservet allapitottak meg,az L5-S1 reszen ,ahol protruzio es bal oldali ideggyok erintessel van problema.(ezt en forditottam le,a lelet kolozsvari)
Ott faj valoban,foleg bal oldalon,de van ugy ,hogy jobb felol is.Foleg a farokcsont es en ugy erzem,hogy idegfajdalom,van ugy ,hogy luktet ( mint a fogfajasnal),es az egyszeru jarasnal nyillal.(nem mindig)
Ez a problemam majus ota van ,ilyen "fajosan",az mr-t augusztusba csinaltattam,aztan a neurologus doktor ur gyulladascsokkentoket irt fel,majd injekcioban kaptam 10 movalist,nem hasznaltak.Most februarban gabarant irtak fel,este 300-ast,ejjel leveszi a fajdalmat es tudok aludni.
(a gyomrom nehezen viseli,nagyon gyakran megy a hasam,ez mar 30 eve ,es ez a gyogyszer se tesz valami jot neki)( kozben egy pet-ct-n is voltam,nincs attet,volt ugyanis mindjart 6 eve egy mellrakom)
A Doktor Ur megnezne a cd-t az mr-rol,es felhivhatnam telefonon innen (hogy ne tegyek meg 500 km-t hiaba)hogy mikor tudna fogadni.
A valaszat elore is koszonom,tisztelettel egy 50 eves beteg


Küldje el a CD file-jait tömörítve a szekely57@freemail.hu címre.

Irma  2012. február 14. 09:57   #2036 

Tisztelt Dr. Űr!

A férjemnek koponya Ct-je volt. A leleten a következő olvasható.
Vélemény: Hypoplasia a.verteblaris l.d. Régi vascularis laesio bal oldalon cerebellarisan. Enyhe frontalis atrophia. Duralis vascularis malformatio ?

Mit jelentenek. Elöre is köszönöm szépen.


A klinikum ismeretében lehet eldönteni, hogy kell-e további vizsgálat.

Porckorongsérv  2012. február 8. 14:43   #2035 

Tisztelt Doktor Úr!

Pontosan 2 hete műtötték a porckorongsérvemet (L.5 S.1). A műtétet endoszkóppal végezték. Az operáció előtti napokban erős fájdalmaim voltak, főleg a fenekem alatti rész görcsölt bal oldalon, és teljesen el volt zsibbadva.Valamint a farokcsontom mellett, szintén bal oldalt, teljesen belül éreztem erős fájdalmat, főleg tüsszentésnél, orr fújásnál, rosszul mozdulásnál.Gondolom ez utóbbi egy idegre vezethető vissza.
A kérdésem az lenne, hogy normális e az, hogy eltelt 2 hét, és ez az ideg még mindig fáj, időnként erős fájdalom nyilall bele, akár sétálás közben is, és úgy érzem, hogy már egy hete nem javult semmit.A fenekem még zsibbadt egy kicsit, de javulgat lassan, és néha fájdogál hátul a combom. Persze ez a fájdalom csak egy töredéke annak,mint ami a műtét előtt volt, én mégis aggódom egy kicsit, mert úgy érzem, hogy megállt a felépülésem, napról napra ugyanúgy érzem magam.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zsófi


Kérdezze az operáló orvost.

Ildikó  2012. február 8. 14:43   #2034 

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám 62 éves, a-tipusos meningeomái vannak. Már menthetetlen. Nagyon sok daganat van a fejében, ezek mind benőttek a csontokba is. Május közepe óta kórházban van. Áprilisban volt az utolsó műtéte, amira azt mondta Dr. Bognár., hogy már nem műti, ez is már csak reménykeltés a beteg számára, hogy ne adja fel. Mindkét szemére megvakult. A feje tetején tenyérnyi helyen nincs koponya. Eléggé látszódnak a fején a daganatok. Az utóbbi időben nem nagyon kommunikál, már nem sír, amikor hazamegyünk tőlle, nem kérdez otthonról. Elég sokat eszik. A szemeit nem tudja kinyitni, sokat alszik. Nem tudja mindig kifejezni magát szavakkal. Időnként zavart, hallucinál. Fájdalmai vannak. Egyszóval nagyon előre haladott állapotban van. Akármikor meghalhat ezt tudom, csak azt nem, hogy milyen tünetei vannak, amikor már meg lehet jósolni azt, hogy csak egy pár nap, vagy óra van hátra.? Mit fog érezni?
Köszönettel.


Nem fog szenvedni.

ct lelet  2012. február 8. 14:41   #2033 

Tisztelt főorvos úr!!

Történt nálam koponya CT vizsgálat az eredmények a következők:

A koponya axialis CT vizsgálata , natívan és kontraszt anyaggal (Ultravist) infratentoralisan 4mm-es. supratentorialisan 7mm-es szeletekkel.A a képeket csontablakkal is át tekintettük.

A csontok részéről kóros nem észlelhető.
A középvonal nem dislocalt.
A külső és belső liquorterek normális tágságúak.
Intracraniélis vérzés, kóros kontrasztanyag-halmozás,térfoglalás nem látható.
Az agyállományban kóros hypodensitas nem ábrázolódott...

Tehát doktor úr ez nem utal agydaganatra vagy valami kóros betegségre a fejben???

Tisztelettel: Áron


Tehát nem.

28 eves ferfi  2012. február 8. 14:40   #2032 

Tisztelt Doctor Ur fejfajasi problema miatt kernem az on velemenyet korulbelul mar 2 honapja eros fejfajasaim vannak eros nyomas erzes a fejemben nem is tudok nagyon lehajolni mert akkor nagyon eros szintu nyomast erzek a fejemben hanyinger is elofrodul a fejfajas melle zsibbas a fejemben es szedules is kiseri mindig faradtnak erzem magam akarmenyit alszok neha furan is latok amikor ez tortenik 28 eves ferfi vagyok sokszor van ugy hogy legugolok mert amikor csinalok valamit a foldon es amikor felallok szedules nyomas erzes a fejemben fajdalom heves szivdobogast is erzek es enyhe legszomj is kiseri mi lenne a tanacsa valaszat elorre is nagyon koszonom!!!


Forduljon személyesen neurológushoz.

Adri29  2012. február 8. 14:40   #2031 

Tisztelt Doktor Úr!
Koponya MR vizsgálaton voltam január 11-én, de időpontot csak áprilisra kaptam, hogy bemutathassam az eredményem.
Nagyon félek, mert valami góc is van írva.
Tisztelettel kérem a véleményezését!
Sagittalis síkú T1 súlyozott, axialis síkú T2 súlyozott és protondenzitású, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk, majd diffusiós méréseket végeztünk.
A kamrarendszer szabályos helyzetű és tágasságú. Az extracerebralis liquorterek is normális tágasságúak.
Bal oldalon frontalisan, cubcorticalisan 5 mm-es fokozott jelintenzitású góc látható.
A corpus callosum szabályos. Térfoglalásra utaló jel nincs.
Az intracranialis basalis nagyereknek megfelelően normális jelvesztés van. A craniocervicalis átmenet szabályos.
Vélemény:
A bal oldali frontalis góc SM-re nem típusos, klinikai jelentősége kérdéses.
Várva válaszát! Köszönettel és tisztelettel!


Keressen fel filmekkel, hogy véleményt mondhassak.

gerinc  2012. február 8. 14:39   #2030 

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónapja a lapockám mellett körülbelül 5-6 cm-es sávban zsibbadás jelentkezik, amely nem állandó, valamikor remegés is előfordul, de ez is elmúlik egy idő után. Emellett derék- és nyakfájásom is van.
Az orvos szerint lehetséges, hogy a csigolyám nyom egy ideget.

Ön mit gondol erről? Milyen kezelési eljárással lehet megszüntetni a panaszokat?

Köszönöm válaszát!
Lola


Tartási hiba lehet.

zsibbadás  2012. február 8. 14:38   #2029 

Tisztelt Dr. Úr!
Szeretném a segítségét kérni.3 hete magas vérnyomást állapítottak meg,amely valószínűleg generált pánikból adódik.Elküldtek mindenféle
kivizsgálásra,ami ilyenkor szükséges.Szerencsére jó a vérképem,semmi gond.Viszont 3 napja zsibbad a homlokom és középen egy sávban be van pirosodva.Ez a zsibbadás kihat az orrnyergemre is,amit szintén feszít.A házi orvosom szerint nincs össze függés a magas vérnyomással.A fül-orr gégészeten nem derült ki semmi,és homlok üreg gyulladásom sincs.Pénteken megyek a neurológiára,de addig is aggódom.
Köszönöm válaszát!


Ezt inkább stressznek tartom, mint komolyabb betegségnek.

porckorong vagy sem?  2012. február 5. 09:40   #2028 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem nem olyan összetett, mint a levelem, elnézést kérek előre is, de sajnos jobban nem tudtam lerövidíteni. 2010. decemberében kezdtem futni, néhány száz méterrel, fokozatos terheléssel, okosan. ( Középiskolában versenyszerűen kézilabdáztam, mindig egészséges voltam, semmilyen egészségügyi problémával előzőleg nem küzdöttem. ) 2011. január 13-án, futás közben elnehezedő lábszárak, betontömb-láb érzés jelentkezett, megállás során azonnal szűnt. ( mindkét láb ) Ezután ez futás közbeni terhelésre jelentkezett, állandósult, majd bal lábszár belső részén boka felett, lágy részen fájdalom jelentkezett, később jobb lábon is, de ott enyhébben. Ortopédus szilikonos sarokemelőt írt fel 2011. márciusában, nem változott a probléma, visszamentem, UH negatív ( 2011. júniusa ). Háziorvos: gyulladáscsökkentő, izomlazító, majd 2011 júliusában, labor, vérvétel, teljesen negatív lett. Közben 2-3-4 alkalmat tudtam futni, ( néhány km csupán, max. 5-6 ) majd másfél, két hét pihenő következett. Ez január óta így ment, a tünetek egyre később „eresztettek”, a futás átmeneti szüneteltetése során is. Augusztus első hetében nagyon lefárasztott a futás, teljes kimerültség érzése ( néhány km / nap ), betontömb lábak, görcsös vádli, jött a hangyamászás érzés is a lábszárakba. Mindkét láb, de bal lábban mindig erősebben. Bal és jobb comb külső oldalán és a bal csípőn lila foltok jelentek meg, mint, amikor az ember beüti valahova a lábát, holott és sehova sem ütöttem be, sem a derekam. A derekam is elkezdett fájni, de nem középen, két oldalt, inkább csípő tájékán, ez is görcsös fájdalom volt. Az utolsó futásom után elkezdett zsibogni a bal lábszáram, nem zsibbadt, hanem olyan „rezgés-szerű” érzés volt. Ez a zsibogás egy hónapig folyamatosan fent állt, közben sokat fájt a fejem is, volt olyan érzésem is, mintha hol egyik- hol másik oldalon nehezebb lenne a fejem. ( ? ) Szeptemberben neurológia, negatív, érsebészet, negatív. Idegsebészet, lumbalis gerinc MR, ahol ez lett az eredmény:
Módszer:
MYELO
GE SIGNA T2 SAG, T1 SAG, T2 AXI
Lelet:
Natív lumbalis gerinc MR és MR myelographia
A lumbalis lordosis megtartott. A csontos gerinccsatorna tágassága normális. A conus az L.I csigolya felső zárólemezének szintjében végződik, a myelon ábrázolódott szakaszán kóros nem látható. Az L.V. - S.I. discuson kp. fokú körkörös protrusio látszik. Hernia egyik szintben sem igazolódott. Érdemi spondylosis nem látható.
Orvosi vélemény:
Discopathia L.V. - S.I.

Gyógytorna következett, közben masszázsra is jártam, mégis egyre rosszabbul éreztem magam a bőrömben, futni ugye már nem futottam augusztus óta. Elkezdett zsibogni a bal lapockám is, úgy, mint a lábszáram, ezek időnként még mindig előjönnek. Közben jöttek ízületi fájdalmak és még különböző érzészavar, sokszor úgy érzem, mintha le akarna fagyni a térdem, lábszáram, lábfejem, legtöbbször bal, de előfordul jobb lábnál is. A bal lábszáram kicsit elsorvadt, kb. 1 cm-t fogyott novemberre, azóta nem lett rosszabb. A vádlik egy spicc hatására is bármikor képesek görcsbe rándulni. Volt két hónap, hogy állandó hőemelkedésem volt, minimális, 37.1 – 37.2, de folyamatos. Állandóan beáll a nyakam és a hátam is. Hiába járok masszíroztatni nem lesz jobb, illetve csak ideig-óráig. Terhelésre szinte „összemegyek”, akár séta vagy minimális futás után ( mostanában próbálkozom vele ) jön a hátfájás, nyakbeállás, lapockazsibogás, lábzsibogás, görcsök…Decemberben megjártam az immunológiát, az is teljesen negatív lett szerencsére, valamint ismét volt labor, vérvétel. Időnként fáj a sarkam, talpam, hol egyik – hol másik, ill a jobb lábfej külső talpéle. A leges-legkülönbözőbb tünetek „ mennek keresztül” rajtam, miközben teljesen tehetetlennek érzem magam. Háti MR és koponya MR van még hátra. Futás, vagy hosszabb gyalogolás után van derék-feszülés, derékfájdalom is, valamint fáj a farkcsontom, ami gondolom köthető ahhoz, amit a lumbalis MR kimutatott, de a többi nem hiszem. Előfordul, hogy a bal combom hátsó részén van enyhe nyilaló fájdalom. A kérdésem csupán annyi lenne, hogy mi az ami köthető ezek közül a tünetek, érzészavarok közül a kiboltosuláshoz. Sokat olvastam a témában, mivel szeretném, ha ez a helyzet nem romlana tovább, úszok, masszázsra járok, voltam csontkovácsnál is, sokat nyújtok. Szóval ez a kibotosulás már igazából rég vissza is kellett volna, hogy húzódjon. ( ?) Ráadásul, tisztában vagyok vele, hogy ettől még futhatok, sportolhatok, de hát nem igazán bírok. Az érdekelne, hogy futhatok-e? Nem csinálok-e nagyobb kárt és, hogy a tüneteim a meglévő problémámtól lehetnek-e vagy valami más van a háttérben?

Köszönettel:

26 éves fiatal nő


Nem látok komolyabb gerincbetegséget.

sérv  2012. február 5. 09:39   #2027 

a lumbalis lordosis enyhén kiegyenesedett. A lumbalis segmentumokban Schmorl hernia látható.A conus medullaris azL.II.CSIGOLYATEST FELSŐharmadában végződik, kiterjedése átlagos, területén egyértelműen kóros jeleltérés nem látható. A kisizületek területén caudalis dominantiaval arthrosis megfigyelhető. AZ.L.III/IV.diskuskissé lelapult, területén bal oldalon laterálisan foraminalisan körülírt előboltusulás ,a neuroforamen területén a kilépő bal L3.gyök komprimált. Az L.IV/V. diskus kissé lelapult ,területén körkörös előboltusulás látható,mely bal oldalon laterálisan foremanalisan kifejezetté válik ,területén a kilépő bal L.4.gyök modellalt.Sakrumot ábrázoló képeken- A canalis sacralis területén egyértelműen kóros eltérés nem látható.Az ábrázolódó csontok területén oedemára jellemző jelzavar, pathológiás lágyrészképlet nem látható.Discopathia et hernia disci lateralis et foraminalis L.III./IV.. Discopathia et protrusio disci L.IV/V.. Kisizületi arthrosis. ez egy mri eredmény kedves doktornő az lenne a kérdésem hogy mit jelent ez az eredmény.és hogy mennyire komoly.kőműves vagyok és35éves.dolgoznom kell de vagy a jobb lábamon a nagyújj, vady aderekam nyilalgat. a bal combom elsorvadt kb 2centit mit tegyek? látott idegsebész azt mondta panaszmentes vagyok pedig mankóval jártam négy hónapig kétszer vitt a mentő becsípődött az ideg ez 2011áprilisában volt utánna öt hónapig feküdtem most dolgozom de a jobb lábújjamra nem tudok állni szenvedés az életem mindig odafigyelni mit hogy csináljak hogy mozogjak mit tegyek mennyire vagyok veszélyben?mennyire komoly?válaszát köszönöm BALOG PÁL


Látni kellene a képeket.

hideg labak  2012. február 5. 09:38   #2026 

tisztelt doktor ur .az en kerdesem az volna hogz miert hidegek a vegtagjaim fokent a labaim 43 eves no vagyok elore is koszonom szives valaszat


Sok oka lehet. Valószínűleg alkati.

s.o.s!  2012. február 5. 09:37   #2025 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagymamám 75 éves,nagyon magas a cukra ill vérnyomása.
A napokban MRI vizsgálatra küldték.

Ezeket írták: multiplex ischaemiás gócok 3,4,5 ill. 11 mm
enyhe diffúz atrophia,perivascularis liquorterek

Mielőbb várom válaszát,a háziorvoshoz csak a napokban jutunk el!
Tisztelettel Fruzsina


Ez 75 éves korban elfogadható.

Dóra  2012. február 3. 22:39   #2024 

Tisztelt doktor úr!

Agyi műtétem volt , három hónapra készült MR felvételen a következő olvasható
Vélemény: Jobb oldalon frontálisan műtét utáni állapot.
A műtéti területben állománylaesio és multiplex kontraszhalmozó terimék láthatók,melyek recidivának, illetve metastasisnak felelhetnek meg.
Kérdésem az hogy kiújúlt a daganat?
vagy hogy értelmezhető ez.
Kaphatok e valamilyen kezelést hogy meggyógyuljak.

Tisztelettel:


Forduljon az operáló orvoshoz.

áramütés szerű fájdalmak  2012. február 3. 22:39   #2023 

Kedves Doktor Úr!

Mostanában sokszor úgy érzem, mintha megrázna az áram, viszket, és néha fáj is. Eleinte a lábamban éreztem csak, de már a fejemnél, arcomnál is érzem. pár másodpercig tart, aztán elmúlik. pl ma délután elég sűrűn volt, hogy hol itt, hol ott éreztem. Mellette még olyan mintha izomrángásaim lennének. ezek mostanában kevesebbet fordulnak elő, de ez is szinte minden testrészemnél előfordult már, karok, lábak, hát......
Múlt héten voltam háziorvosnál, vérvételi eredményeim szinte tökéletesek voltak. azt mondta hogy szedjek magneb6-ot. Doktor úr szerint micsoda lehet ez?
(kb fél éve fennállnak ezek a tünetek, mellette volt még korábban szemrángásom kb 1,5 hónapig, fülpattogás, ami néha fülfájásba ment át, emésztési problémák) Ezek a korábbi tünetek összefüggésben lehetnek az izomrángással meg az áramütésszerű valamivel?
Doktor Úr szerint mit csináljak, mert eléggé kellemetlen és nagyon rossz hogy nem tudom, hogy ez valami komolyabb dolognak a tünete, vagy nem.

Válaszát előre is köszönöm!
Olívia


Stressz okozza valószínűleg.

kety3  2012. február 3. 22:38   #2022 

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül 3 hónapja érzem, hogy a homlokom középen, igen nagy területen zsibbad. Eleinte csak napjában egy-két alkalommal rövid ideig, mostanában pedig már szinte folyamatosan.
Sajnos a munkahelyemről nem is merek orvoshoz kéreckedni, ezért kérem segítségét.
Köszönettel:


Valószínűleg funkcionális probléma (stresz).

válaszolatlan kérdések  2012. február 3. 22:37   #2021 

Tisztelt Doktor Úr!
2011 áprilisában elmentem a fejfájás szakrendelésre.Voltam CT-n ,amit később kiderült, rosszul elemeztek. Agyi infarktus gyanújával,( ami végül nem volt) olyan gyógyszer írtak ki, amitől rosszul lettem.Decemberben elmentem MR vizsgálatra. Az eredményben ez áll: az a. basilaris a jobb oldali VI. agyideget keresztezi, kis compressio lehetséges. Bal oldalon a nucleus lentiformis alsó szélében 8 mm-es, valamennyi sequentiával liquor jelintenzitású képlet látszik, mely cysticusan tágult perivascularis térnek felel meg.
Erre annyi magyarázatot kaptam, hogy nem lényeges, nem kell vele foglalkozni.
Le tudná-e írni, hogy mit is jelent ez?Kell-e ezzel foglalkozni?
Válaszát előre is köszönöm!


Ha ismerné az agy anatómiáját, akkor tudná a választ. Ha nem ismeri, akkor két év tanulás szükséges. Két mondatban nem tudok többet mondani.

előző oldal  100 101 102  103 104  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek az Idegrendszer témakör fórumait ajánljuk.
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!