354 264 megválaszolt kérdés

orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Elek Ildikó

Elek Ildikó válaszol

Elek Ildikó

masszőr - gyógy

fejlesztő pedagógus-tanító, Usui-féle REIKI I-II

Frissítve: 2015. március 18. 11:48
előző oldal  1 2 3  
film  2015. március 18. 11:46   #44 

Kedves Ildikó!

Bízva abban, hogy kérdésemre adott válasza mások számára is hasznos információ lehet, írok Önnek. Egy készülő masszázs témájú filmen dolgozok melyben az egyes testrészek masszírozása adná a tematikát. A kérdés az, mi a helyes sorrend? Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Levélíró!
Kérdését a laikusok pontatlansága-tájékozatlansága jellemzi (gondolok itt arra, hogy pusztán közérzetjavító, alapvetően egészséges páciens számára nyújtott frissítő vagy éppenséggel relaxáló masszázsról beszélünk, esetleg komoly betegséggel, tartós állapotromlással küzdő beteg számára szeretnénk a masszázzsal állapotjavulást biztosítani), ami természetesen nem róható fel Önnek, nyilván az elkészült film után egészen máshogyan fogja feltenni a masszázzsal kapcsolatos kérdéseit.
Az sem derül ki, hogy az egész testre kiterjedő, vagy csak egy-egy részterületet érintő masszázsról szeretne információt kapni.
Mindezen kategóriák értelmezése hiányában csak egy általános információval tudok Önnek szolgálni – amelyet egyébként bármely ilyen témájú internetes portálon, esetleg szakkönyvben, folyóiratban is megtalálhat -.
Nézzük tehát a masszázs kivitelezését – a klasszikus svéd masszázs fogásait figyelembe véve.
Az általános masszázs és fajtái
A klasszikus svéd masszázs a különböző alapfogásoknak az egyes testtájakon való alkalmazásából áll. Abban az esetben, ha a kezelést az egész testen végezzük, általános masszázsról beszélünk. Az általános masszázs a kliens részére nem közömbös kezelés és ezért meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, amelyek a kivitelezéséhez a legalkalmasabbak. Sem éhgyomorra, sem teli gyomorra nem tanácsos masszírozni. Ennek megfelelően a kezelésre a legalkalmasabb egy könnyű étkezés után legalább másfél urát várni. Legcélszerűbbek a délelőtti órák. Az általános masszázs előkészítésére igen alkalmas a kezelés előtt vett 35-36 fokos fürdő, ami hozzájárul az izomzat ellazításához, a bőrben vérbőség kialakulásához.
Az általános masszázs alkalmával a test különböző területeit meghatározott fogásokkal és célzatos sorrendben dolgozzuk át. Ez időigényes módszer, egy kezelés 35-40 percet vesz igénybe. A masszázsnak ezt a fajtáját csak hetenként 1-2 alkalommal végezhetjük, mivel a beteget erősen igénybe veszi.
Az általános masszázs másik fajtája az ún. „rövidített teljes masszázs”. Ilyenkor az egyes testtájakat végigdolgozzuk ugyan, azonban eltekintünk az izomzat alaposabb átdolgozásától. A végtagokon ilyenkor az izomzat alapos átgyúrása helyett az izmos „mángorlását” végezzük.
Ennek az ideje kb. 15-20 perc. A kliensre frissítő, élénkítő hatású, s naponta is végezhető.

A masszázs menete
Az általános teljes masszázsnál az egyes testfelületeket meghatározott sorrendben kezeljük. Az egyes testtájak masszírozásán belül a fogások sorrendje is meghatározott. A kezelés teljesen folyamatos, az egyes fogások véghezvitele után a masszőr és a páciens között a fizikai kapcsolat nem szakad meg, a masszőrnek az egyik keze mindig a beteg testén marad.
A kezelendő személy először hanyatt fekszik, a masszázs a szívtől legtávolabb eső ponttól a jobb láb kisujján kezdődik. Először az alsó végtagok elülső felszínén dolgozunk, majd a mellkasmasszázs és a felső végtagok kezelése történik. Ezután a vendég hasra fekszik és az alsó végtagok hátsó felszínének masszázsa, majd a derék és csípőtáj (lumboglutealis masszázs) és a hát masszázsa következik. A has masszázsa nem tartozik bele az általános masszázs keretébe, ugyanis azt csakis orvos javaslatára (obstipacio=székrekedés, stb.) és csakis gyógymasszőr végezheti.
Az alsó végtagon az alábbi a fogások sorrendje:
1. simítás (mindig lentről felfelé, először felületes, majd mély)
2. dörzsölés (felületes és mély)
3. váltogatott (intermittáló) nyomás
4. félkörös gyúrások
5. körkörös gyúrások
6. hosszanti gyúrások
7. kisimítás
8. ütögetés, vágás, paskolás
9. izomfelrázás

A mellkason:
1. simítás
2. zegzugos (cikkcakk) lehúzás (A mirigyes területeket vö. emlőtáj! kihagyjuk!!!)
3. dörzsölés (felületes és mély)
4. párhuzamos gyúrások (az emlők kimaradnak!)
5. félkörös gyúrások a mellkas oldalsó felszínein
6. mellizmokon hosszanti gyúrások (mindkét oldalon kívülről befelé haladunk!)
7. körkörös gyúrás a szegycsont és a bordák porcain
8. dörzsölés a szegycsont (sternum) környékén
9. egész terület kisimítása

Felső végtag masszázsa:
1. simítás
2. dörzsölés (felületes és mély)
3. intermittáló nyomások
4. kézfej masszázsa: félkörös gyúrásokat végzünk, amiknél a kezek félkörívet írnak le és alulról felfelé haladnak.
5. körkörös gyúrások
6. hosszanti gyúrások
7. alkar izmait egykezes gyúrásokkal dolgozzuk át
8. végtagot kisimítjuk
9. izomfelrázás

Ezután a páciens hasra fekszik.

Derék- csípőtáj masszázsa:
1. simítás
2. dörzsölés (felületes és mély)
3. párhuzamos gyúrások
4. oldalsó felszínen félkörös gyúrások
5. körkörös gyúrások
6. hosszanti izomgyúrások
7. teljes tenyérrel, zárt ujjal kisimítások következnek
8. terület izomfelrázása

Hátmasszázs:
1. simítás
2. zegzugos (cikkcakkos) lehúzások
3. dörzsölés (felületes és mély; „gyalu”, „vasaló”, „fűrészelő”)
4. párhuzamos gyúrások (lényeges, hogy a bőrt minél nagyobb területen elmozdítsuk!)
5. félkörös gyúrások
6. hosszanti hátizom kétkezes kiemelt gyúrása
7. trapezius izom kétkezes kiemelt gyúrása (válltól az atlaszig haladunk!)
8. széles hátizom kétkezes gyúrása /megfelelő pozicionálás után (pácienst megkérjük, hogy tenyérrel felfelé nyúljon hátra, mintha „megvakarná” a hátát, ekkor lapocka kiemelése/ lapocka tájék alapos átdolgozása)
9. Plesselés ( két ujjunk közé redőt fogunk és ezt a deréktól a nyak irányába visszük végig.)
10. Háromkörös simítás

„Dióhéjban” – összegzésként mindezek az információk, természetesen a vivőanyagok gondos, megfontolt, autentikus megválasztása (a talcumtól a különféle olajokig) is nagyon fontos részét képezik a masszázs hatásmechanizmusának.

Készülő filmjéhez sok sikert kívánok, és szeretettel várom az elkészült film bemutatójára való meghívást.

Derűs napokat kívánok, üdvözlettel:

Elek Ildikó

állandó fájdalom  2014. december 9. 17:15   #43 

Kedves Elek Ildikó!

Tobb mint éve kezdodtek a betegségeim: állandó huvelygyulladás, interestitialis cystitis, vulvodynia, inzulin rezisztencia, hormonegyensúly zavarok, endometriózis, pcos, kismedencei osszenovések. Két laparoszkópiás mutétem volt, az elso petefészek ciszta miatt, a második endometriózis, pcos, osszenovések miatt, méhtukrozést és petevezeték átjárhatósági vizsgálatot is csináltak. A második mutét után, ami két éve volt, gyakori kisemdencei gyulladásaim vannak. A gyulladásra kapott antibiotikumoktól irritábilis bél szindróma alakult ki.
Állandó alhasi fájdalmaim három éve vannak.

Négy hónapja kezdodott egy nagyon fájdalmas tunet. A huvelyfalban eros, állandó fájdalmat ézek, ami besugárzik a lágyékhajlatba is. Fogfájáshoz, fulgyulladáshoz, ideggyulladáshoz hasonló fájdalom.
Rengeteg orvosnál voltam, de nem tudták megmondani, hogy mi a bajom. Tobb antibiotikum kezelést is kaptam, hátha bartholin mirigy gyulladás, de nem volt erre utaló jel, azt mondták.

Tobbféle fájdalomcsillapítót is felírtak, de nem csokkentik a fájdalmat.

Októberben az egyik orvos diagnosztizálta, hogy mi okozza a fájdalmat. A diagnózis: medencefenék izomkotegek fájdalmas gorcsos spatikus állapota. A huvelyfal két oldala folyamatos gorcsben van, és a doktor úr azt mondta, amikor megvizsgált, hogy a medencefenék olyan kemény mint a beton, és még soha nem tapintott ilyet.
Azt tanácsolta, hogy vegyek gésa-golyókat, és használjam minden nap tizenot percig, ez majd feloldja a gorcsot.

Egy másik orvosnak is kikértem a véleményét. Azt mondta, hogy semmiképpen ne használjak semmilyen huvelysúlyt, és intim tornát se végezzek, mert csak rontok a helyzeten. Mydeton izomlazítót és Meloxan-t írt fel. Azt mondta, hogy nem kizárt az autoimmun eredet.

Felkerestem egy immunológust, aki azt mondta, hogy nem autoimmun eredetu a probléma. Javasolta, hogy csináltassak egy MRI vizsgálatot a gerinc alsó szakaszáról. Mondtam, hogy május végén volt egy kismedencei MRI vizsgálatom, mert tervben volt egy laparoszkópos mutét kismedencei osszenovések oldása céljából és az endometriózis, pcos miatt, és az MRI nem mutatott semmi kóros elváltozást. Azt tanácsolta, hogy próbáljam meg a crainosacrális terápiát. Eddig három kezelésem volt.

Egy hónap múlva visszamentem ellenorzésre a nogyógyászhoz, hogy nem csokken a fájdalom a Mydeton-tól és a fájdalomcsillapítótól. Tanácstalan volt, most Visanne hormontablettát írt fel, hátha segít, de nagyon óckodom beszedni, mert a Roaccutan gyógyszer szedése után kezdodtek a betegségeim tobb mint ot éve. Azt mondta, ha két hónap múlva nem javul a helyzet a Visanne-tól akkor izomlazító, fájdalomcsillapító injekciót ad be helyileg.

Kozben elmentem egy Lady Power rendelésre. A doktor úr is tanácstalan volt. Kérdeztem, hogy az én esetemben segítenek-e az Aquaflex huvelysúlyok és Az ElektroStim készulék. Azt mondta, hogy próbáljam meg.
Használom a huvelysúlyokat és az ElektroStim-et egy hete, de úgy érzem, mintha még erosebb lenne a fájdalom.

Senki nem tudja megmondani, mi okozza a panaszt.
Szeretném megkérdezni, hogy On szerint mi okozhatja, és mit lehetne tenni, hogy megszunjon a fájdalom?

Járhat valamilyen kockázattal, ha izomlazító injekciót adnak be helyileg?
Nagy fájdalommal jár az injekció beadása?
Koszonom a választ.


Kedves Levélíró!

Az elmondott panaszai alapján gyógymasszőrként nem tudok Önnek segíteni. Amit azonban javasolni tudok, bár nekem nem területem, az a craniosacralis terápia. Ez egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái. A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

Amennyiben felhív az elérhetőségemként megjelölt telefonon, szívesen állok rendelkezésére a problémájáról való bővebb tájékoztatás céljából.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Látszik  2014. november 18. 11:18   #42 

Kedves Ildikó!
Mikor a vendég hason fekszik és a gluteális részt masszírozzak vagy a lábat és nincs a vendégen bugyi s le sincs takarva akkor látja e a nemi részt a masszőr? Vagy nem lehet belátni? Köszönöm


Kedves Levélíró!

Egy autentikus masszőr tiszteletben tartja az intimitást, előtérbe helyezi, hogy minden körülmények között a lehető legkényelmesebben érezze magát az a személy, aki igénybe veszi a masszázst. Természetesen vannak olyan körülmények, amikor nem takarjuk be az illetőt (pl. amikor rehabilitációs intézményben decubitus-lepedőn fekszik), s mivel általában minden "valamire való masszőr" részt vesz kórbonctani gyakorlaton, "másként" látja még a ruha nélküli embert is, de véleményem szerint ez a ritkább. A pro-kontra kellemetlen érzés elkerülése, a komfortérzés megőrzése , s a masszázs lelki-fizikai teljes hatása érdekében mindig célszerű azt a területet betakarni, amivel éppen nem dolgozunk. A gluteális rész masszázsakor is kivitelezhető ez a szempont. De természetesen ez mindig megbeszélés tárgyát képezi a masszőr és a masszázsra jelentkező között. Egy "gyógyító" szándékú szakember számára ez a kérdés nem kérdés...

Üdvözlettel:

Elek Ildikó

Massz  2014. november 12. 22:03   #41 

Tisztelt Masszőr!
Érdeklődöm, hogy hogy hívják azt az izmot izomhúzódást ami a belső combnál van közvetlen a lágyék mellett?.és pl spárga erőltetésétől lehet kapni vagy még mitől?
Üdv I. Vera


Kedves Levélíró!

A combhajlító izmok húzódásait az állományukban fellépő hirtelen megnyúlás okozza, ami általában hajlított csípő és nyújtott térd mellett következik be, a végtag erőltetett távolítására és kirotációjára következnek be, de kialakulhat izomfájdalom ismétlődő túlterhelés következtében is.
Fontos elmondanom, hogy lágyéktáji fájdalmak esetén szóba jöhet még az egyéb panaszt nem okozó urológiai góc is, ennek kivizsgálása is roppant fontos lehet. Amíg ez nem zárható ki, addig a masszázst nem tartom célszerűnek.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

előző oldal  1 2 3  
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2015 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!