orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Elek Ildikó

Elek Ildikó válaszol

Elek Ildikó

masszőr - gyógy

fejlesztő pedagógus-tanító, Usui-féle REIKI I-II

előző oldal  1 2  
panna  2014. március 3. 20:46   #32 

Tisztelt Ildikó ! vállproblémával fordulok Önhöz :MR vizsgálat leletem:az AC izület kiszélesedett,benne kevés folyadék látható.az izületi conturok egyenletlenek.a discus nem azonosítható.a gh. izület szűkebb,a porcállomány helyenként alig követhető, elvékonyodott. a subacromialis tér beszükült, 5 mm-es.a subacromioid bursában kevés folyadék látható. a supraspinatusín elvékonyodott,felrostozódott,partialis szakadás ábrázolódik.tapadásánál meszesedés,cistocusos degenerativ elváltozások figyelhetők meg. a recessus axillaris követhető, a labrum felrostozódott,alsó harmadában rupturára utaló elváltozás figyelhető meg. a vizsgálat ebben a hónapban készült, a vállam szeptember óta fáj. .minden vizsgálatra hónapokat kell várni. most ezt a leletet magánrendelésen is csak 3 hét múlva látja az orvosom.gyógytornára járok, masszázsra is, de nagyon kellemetlen és fájdalmas a jobb karom, vállam mozgáskorlátozottsága.munkámat sem tudom ellátni, bolti eladó vagyok. kérem sziveskedjen értékelni a leletemet. kérem szives javaslatát, válaszát. tisztelettel : pannika


Kedves Pannika!

Ugyanazt tudom mondani Önnek, amelyet Dr. Jánky György
sebész szakorvos, plasztikai sebész szakorvos is tanácsolt: nem az én szakterületem a diagnózis alkotás. Problémájával mindenképpen várja meg az orvosát, aki Önt erre a vizsgálatra elküldte. Azt gondolom, etikátlan lenne "beleavatkozni" a dolgába. Annyit therapeutaként javasolnék azért, hogy a masszázst ebben a heveny shub időszakban hanyagolnám...

Mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek!
Üdvözlettel:

Elek Ildikó

talpmasszázs  2013. szeptember 9. 18:14   #31 

Tisztelt Elek Ildikó!
Kb egy hónapja különönös fájdalom nyilall olykor a hasamba, jobb oldalt, köldök táján, és az a furcsa, hogy ezzel együtt a jobb talpam belső-sarok felőli részébe is "kisugárzik". Ilyet még nem tapasztaltam. Nőgyógyásznál jártam, ő nem talált semmit.
A kérdésem az, hogy milyen reflexközpontok találhatók a talp ezen részein, mert akkor talán könnyebb lenne eldöntenem, milyen irányban érdemes tovább vizsgáltatnom magam.
Köszönöm válaszát!
Anett (25)


Kedves "Anett"!

Testünk különböző pontjain megjelenő, kínzó fájdalmakért gyakran az adott területet beidegző perifériás ideg nyomódása tehető felelőssé.
Az idegek feladata a külvilágból illetve a szervezetünkből származó információ szállítása a központi idegrendszerbe és az idegrendszer által szervezett válaszok visszaszállítása a különböző szervekhez, biztosítva ezzel a szervezet megfelelő működését. Az idegek behálózzák egész testünket. A perifériás idegek lefutásuk közben izmok, inak, erek és csontos képletek között haladnak, melyek helyenként az ideg körül mintegy alagutat képeznek. Ezekben az alagutakban az idegek gyakran nyomás alá kerülnek, melyet bizonyos betegségek pl. cukorbetegség, myxoedema, elhízás, sérülések elősegíthetnek.
Egyik ilyen ritka, de annál erősebb, farba majd az alsó végtag hátsó részén egészen a sarokig lesugárzó éles fájdalmat okoz a nervus ischiadicus (ülőideg) nyomódása a piriformis alagútban a farpofák mélyén.
Egy-egy betegség diagnózisára már a tünetek alapján, a panaszok részletes kikérdezése, valamint a beteg alapos vizsgálata után következtetni lehet.
Ennek ellenére sokszor nem kerül felismerésre, mert valamilyen súlyosabb betegséget keresnek a háttérben pl. gerincsérvet, agyi folyamatot.
A betegség biztos diagnózisa az úgynevezett elektroneurographias (ENG) vizsgálattal állítható fel.
Bár nem reflexológus vagyok, hanem orvosi masszőr és egyéni bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztő pedagógusa, a hosszú évek óta meglévő gyógymasszőri praxisomból származó tapasztalataim alapján javaslom Önnek, hogy minél hamarabb keressen fel egy neurológust.

Bízom benne, hamarosan megtalálja a teljes gyógyulást.
Üdvözlettel:
Elek Ildikó

hát fájás  2013. január 3. 21:14   #30 

16 éves vagyok és versenyszerűen focizom.
Júliusban voltunk Tallinban egy tornán és ott egy becsuszás után rámesett egy játékos de a hátamra.
Azóta nagyon fáj..és egyre rosszab.
Voltam már gyógymasszőrnél vele aki azt mondta hogy nagyon gyorsan csomosodik a hátam és rakott fel Kinesio tapaszt.
Akkor jó volt de most ugy vagyok hogy 1 vagy 1 és fél órát tudok állni egyhuzzamba de utána nagyon fáj.
Néha alváskor is.
Mittől lehet ez??


Tisztelt Levélíró!

Leveléből nem derül ki, hogy a sporttrauma során történt-e komolyabb elváltozás Önnél (gondolok itt egy esetleges bordatörésre), illetve látta-e orvos akkor (bár feltételezem).
A bordák a gerinccsigolyák háti szakaszából indulnak ki, s a valódi bordák közvetlen, porcos összenövéssel csatlakoznak a szegycsonthoz, így az egykori sérülése magyarázatot adhat azokra a panaszokra, amelyek az ideg érző ellátási területén periódikusan ismétlődnek, spontán és kiváltó stimulusokra egyaránt.
Mivel a nervus intercostobrachialis érzően ellátja a háton a váll alatti területtől egészen a lumbalis tájékig érintett régiót, elöl a váll alattól az inguinalis tájékot és a kar medialis oldalát, ennek megfelelően a tünetei (fájdalom, mozgáskorlátozottság , esetlegesen fellépő tremorok – „izomremegések”, illetve spazmusok – izomfeszülések ) megmagyarázhatók.
Feltételezem, hogy annak idején nem volt ún. „Lidocain-próba” Önnél, amennyiben akkor panaszaival orvoshoz nem fordult.
Ha még nem tette, feltétlenül keressen egy mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó orvost, aki segít kideríteni a probléma okát. Addig semmi esetre sem javaslom sem a masszázst, sem egyéb alternativ megoldást.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Igen tudom  2012. december 5. 23:04   #29 

Én 20 éves vagyok és nem ért semmien sérülés!Mint már emlitettem varrodában dolgozom , ez lehet neki az oka??Nem folyamatosan fáj ,csak időnként!Mikor fürdöm és a meleg viz hatásakor is érzem és nagyon ki is pirul!


Kedves Levélíró!
Mivel Ön fiatal, így az idősebb korban gyakran előforduló kopásos eredetű degenerativ elváltozás nem valószínű a fájdalom okaként, s mint írja, sohasem érte trauma a térdét. Azt nem írta a levelében, hogy duzzadt, ödémás-e a térdízülete.
Mindenképpen fontos lenne egy mihamarabbi szakorvosi (rheumatológiai vagy ortopédiai) kivizsgálás, ahol a megfelelő, rendelkezésre álló széleskörü diagnosztikus módszerrel nagyon hamar kideríthető a panaszát kiváltó ok.
Addig is javaslom Önnek ízületi, rheumatológiai problémákra alkalmazható, s széles körben rendelkezésre álló készítmény, (pl. amennyiben nem érzékeny kámforra, jódra és mentolra) a gyógyszertárban - általában - 300 g-os kiszerelésben készre kevert Ung. Antiphologist. nevű gyógykenőcs ) alkalmazását (Az antiphlogisticus pakolást legalább 5-8 egymást követő este tegye fel. Lefekvés előtt a térdízületet - ill. az ízület alatt és felett is, valamint a térdhajlatot is - kenje be a gyógykenőccsel, finoman, óvatosan masszirozza be, majd egy textiliával tekerje be, majd a háztartásban alkalmazott folpack-kal fedje be. Ezután nem túl szorosan tekerje át egy mullpólyával (közismert nevén fáslival), hogy a pakolás ne essen le éjszaka. Reggelre a textiliát eltávolítva egy fehér színű réteg marad a bőrön, amelyet vízzel könnyenéd eltávolíthat.)
Ez az eljárás minden bizonnyal csökkenti majd a fájdalmát, de semmiképpen sem helyettesíti az orvosi ellátást.
Vannak azonban olyan kenőcsök, amelyek alkalmazásakor kifejezetten tilos a kezelt területet befedni, erre mindenképpen figyeljen oda az alkalmazáskor!

Mielőbbi gyógyulást kívánok üdvözlettel:
Elek Ildikó

igen tudom!  2012. november 30. 20:55   #28 

Jó napot kivánok!Megszeretném kérdezni,hogy mitól fájhat a térdem ?Ülőmunkát végzek hiszen varrodában dolgozom.


Kedves Levélíró!

A térdfájdalom forrása nagyon sokrétű lehet, életkor szerint más és más térdproblémák üthetik fel a fejüket.
Leveléből nem derül ki, állhat-e esetleg a fájdalma hátterében egy korábbi sérülés, s az sem, hogy Ön mennyi idős. Míg fiatalabb életkorban a sérülések, úgy idősebb korban a kopásos eltérések a gyakoriak.
Mi okozza a panaszokat?
Amennyiben érte Önt valamilyen korábbi trauma, úgy kérem, írjon új levelet, megjelölve a sérülés körülményeit. Amennyiben nem áll fenn ez a panaszai okaként, akkor a válaszom az, hogy a sérülés nélkül kialakuló térdpanaszokat egyaránt kiválthatja gyulladás, de okozhatja akár ízületi kopás is. Gyulladásos betegségek közül a reaktív arthritisz a leggyakoribb. Ez a betegség általában valamilyen szervezetet ért fertőzést követően alakul ki. Kezelésében szükség lehet gyulladáscsökkentőkre, illetve antibiotikus terápiára is.
A kopásos megbetegedések általában a teherviselő ízületeket (csípő, térd, stb.) érintik, melyet nagymértékben befolyásol az elhízás is. (A térdízület kopásos elváltozása gyakran alakul ki fiatalabb korban olyan esetekben, ahol a térdet megelőzően valamilyen sérülés érte, vagy korábban gyulladásos folyamat zajlott.)
Mint látja, a térdfájdalomnak sokféle oka lehet, ezért mindenképpen szükséges a pontos háttér szakorvosi tisztázása, hogy a megfelelő kezelést tudják Önnek nyújtani. Vannak olyan esetek, melyekben a konzervatív terápia, gyógymasszázs, vagy épp a térd pihentetése, rögzítése, gyógyszerek szedése elegendő a panaszok megszüntetéséhez, más esetekben azonban ortopédiai műtétre is szükség lehet.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

reflexológia  2012. augusztus 1. 23:06   #27 

Kérdésem: Igaz-e,hogy néhány esetben csak egy talpat lehet masszírozni.Milyen okból?


Kedves Kérdező!

Igaz. Bízom benne, hogy aki ezt mondta Önnek, autentikus tudással rendelkezik. Két legfontosabb oka ennek:
- Gyulladt, visszeres lábat (embóliaveszély!)
- Gombás lábat (a fertőzés szétterjedhet!)

Üdvözlettel: Elek Ildikó gyógymasszőr

görcsölő védli  2012. június 26. 22:39   #26 

Jó napot!
Én közel 10 éve focizom és most 16 éves vagyok, és sokszor begörcsöl a vádlim ez mitől lehet??
és mit lehet ellene tenni??
Előre is köszönöm


Kedves Levélíró!
Az emberi szervezetben háromféle izom fordul elő: simaizom, harántcsíkolt és szívizom. E három izomfajtának mind a szerkezete, mind a működési mechanizmusa más és más. Minden izom működéséhez szükség van az idegrendszer vezérlésére, enélkül az nem képes működni. A simaizmok gyakorlatilag azokban a szerveinkben találhatók, amelyeket nem tudunk akaratlagosan befolyásolni: belek, érhálózat, szőrtüszők, légutak egyes részei stb. A simaizmokra lassú, tartós összehúzódás jellemző.
A harántcsíkolt izomrostok alkotják azokat az izmokat, amelyeket összefoglaló néven vázizomzatnak hívnak - ezeknek köszönhetően tudunk mozogni. Ezek az izmok akaratlagosan mozgathatók, sőt a mozgás erősségét, sebességét, intenzitását is befolyásolni tudjuk.
A szívizom különleges szerkezetű, hiszen olyan szervről van szó, amely egész életünk során dolgozik.
Az izomgörcs kialakulásának oka:
Minden izommozgás alapja az izomrostok és az azokat alkotó izomfonalak finom szerkezetében rejlik. Ez utóbbiakat szabályosan, egymással párhuzamosan elhelyezkedő fehérjeszálak, az úgynevezett aktin- és miozinmolekulák alkotják. Ingerület hatására az izomrost környezetében kalciumionok szabadulnak fel. Kalciumionok hatására –egy troponinnak nevezett fehérjemolekula segítségével– egymás mellett képesek elcsúszni, és kicsit ahhoz hasonlóan, mint ahogy két fogkefét sörtéivel egymás felé fordítva összedughatunk, az egymás mellett elcsúszó fehérjeszálak végül is az izomfonalat, illetve az izomrostot rövidítik meg, így az izom összehúzódik. Az ingerület elmúltával a kalciumionok kiáramlanak az izomsejtből és az izom ellazul.
Az idegrendszer szállítja azt az idegingerületet, amely hatására a célba vett, összehúzódásra késztetett izomrostban létrejön annak megrövidülése. Az ingerületátvitelhez a fent említettek szerint nátrium-, az izomműködéshez kalcium- és magnézium-ionokra van szükség. Nem hiányozhat természetesen az oxigén és a különböző tápanyag (energiaforrás) sem, amihez fontos a jó vérkeringés is. Ha ezek mennyisége megváltozik, vagy a normális arány felborul, kialakul az izomgörcs (is). A fenti "hozzávalók" bármelyikének hiánya megzavarhatja a normális izomműködést. Nátrium általában van elegendő a szervezetben (néha még túl sok is: magas vérnyomást okozhat!), a kalcium és a magnézium azonban gyakran alacsony, és a vérkeringés, ezzel az oxigénellátás is hagyhat kívánnivalókat maga után.
Számos görcsállapotot ismerünk, az izomgörcs több betegség tünete is lehet. Alapvetően külön kell válasszuk a simaizomgörccsel járó állapotokat, mint például a hörgőgörccsel járó asztmás rohamot, a vese- vagy epeköves kólikát, a menstruációs görcsöket és a bélgörcsöket a harántcsíkolt izomzat görcseitől. Míg az előbbiekre jól hatnak a „görcsoldó” gyógyszerek, a vázizomzat görcseit ezek nem oldják.
Az izomgörcsök kezelésekor figyelembe kell venni a kiváltó okot. Egyszerű esetben az izmok keringésének javításával, masszírozással, óvatos mozgatással különböző izomlazító krémek alkalmazásával elősegíthetjük a görcsök mielőbbi elmúlását.

Sportolók számára igen nagy jelentőségű a bemelegítés. Az izomzatnak hozzá kell szoknia a terheléshez, így lehet leginkább elkerülni a nem kívánt sérüléseket, rándulásokat. A mozgásra vágyó, egészséges embereknek is nagyon nagy figyelmet kell szentelniük a terhelés fokozatosságára és intenzitására. Célszerű hetente legalább két-három alkalommal végezni a különböző sportokat, megfelelő bemelegítő mozgássorozat után. Az edzéseket mindig levezető mozgássorozattal és légzőgyakorlatokkal kell befejezni. Ha ezeket az irányelveket betartjuk, lényegesen csökkenthetjük a sérülések, izomgörcsök jelentkezésének a számát.
Görcsoldó és izomlazító gyakorlatok


 Lábikragörcs: Fogja át az érintett láb ujjait, és húzza azokat erőteljesen a sípcsont irányába. Ha fekvés vagy ülés közben görcsöl be a lába, álljon fel, érintett lábával szilárdan álljon a talajra. Egy másik lehetőség: öklével ütögesse a vádli izmát vagy a talpát.

További hasznos ötletek
Gyakori izomgörcs esetén feltétlenül forduljon orvoshoz, mert más komolyabb elváltozás (izombetegség, idegrendszeri probléma, mellékpajzsmirigyhormon-zavar) is állhat a hátterében, s ezeket feltétlen ki kell zárni.
A görcsoldó gyakorlatok után (de lehet már előtte is) feltétlen javasolt egy lazító, meleg zuhany vagy az érintett izom intenzív masszírozása.
Ha rendszeresen be szokott görcsölni valamelyik izma, jó, ha hetente egy-két alkalommal lazító illóolajos masszázsra is elmegy.

A görcshajlam belsőleg is csökkenthető. Ha ásványianyag-, kalcium- vagy magnéziumhiány okozza, érdemes az erre a célra kapható megfelelő készítményeket használni (pl. X-IONT termékcsaládból a Speed izotóniás ital nevezetű készítmény és a tejsav kiürülést elősegítő Pyruvate).
Amennyiben vérkeringési zavar bújik meg a probléma mögött, keringésszabályozó hatású krém és illóolajos masszázs (rozmaring, borsmenta, kámfor) nyújthat enyhülést. Nagyon sokat segíthet a rendszeres torna, séta, kocogás, előrehaladott problémák esetén pedig az ún. vér-oxigenizációs kezelés (HOT).

Keringésaktiválásra jó még a váltott zuhany vagy lábfürdő is. Ilyenkor az előzetesen már jól átmelegített testfelszínt rövid ideig lecsapatjuk hideg vízzel, majd újra átmelegítjük, és ezt 2–3-szor megismételjük.

Az egyik legjobb izomlazító a szauna. Ám ha előtte többet mozogtunk, sportoltunk, feltétlen igyunk utána ásványi sókban gazdag gyümölcslevet, ásványvizet, vagy vegyünk be ásványianyagpótló táplálékkiegészítőt (X-IONT termékcsalád Speed izotóniás itala), mert a verítékezés és a sportolás során is sok kálium, kalcium és magnézium használódik el, választódik ki, s emiatt az amúgy is görcsre hajlamosaknál ez provokálhatja a bajt.

Több esetben a szövetek túlhűlése vált ki izomgörcsöt. Ezt a legkönnyebb kivédeni és kezelni a következőkkel lehet: húzzunk fel még tavasszal vagy hűvösebb nyári estéken is melegebb zoknit vagy ruhát, vegyünk egy jó meleg fürdőt, vagy tegyünk az érintett területre meleg vízzel töltött gumitömlőt, s tartsuk ott, amíg a panasz nem oldódik.

Sok embernél a túlzott fokú stressz, testi, lelki túlterhelés fokozza a görcskészséget. Ilyenkor legjobb, ha megpróbálunk lazító gyakorlatokat végezni, veszünk egy kellemes aromafürdőt (citromfűvel és levendulával), illetve elmegyünk masszázsra.

A visszeres lábak görcsét lábtornával, vénás keringést elősegítő (pl. vadgesztenye-, varázsdió-, piócakivonatot tartalmazó) krémekkel, a lábak felpolcolásával, és tartós igénybevétel esetén fáslizással vagy gumiharisnya viselésével előzhetjük meg, illetve kezelhetjük.

Ha az izomgörcs ízületi betegséghez társul, izomlazító (mákmérget, kígyómérget, csípőspaprika-kivonatokat, mentolt, kámfort és eukaliptuszt tartalmazó) krémeket, masszázst, gyógyfürdőt (krémes vagy izotópos), elektroterápiát és gyógytornát ajánlunk.
Néha a lábak rossz statikai helyzete (lúdtalp, csípőficam stb.) idéz elő fájdalmas görcsöt. Ilyenkor feltétlenül vegyük figyelembe az ortopéd szakorvos tanácsát, végezzünk rendszeresen gyógytornát, és használjunk korrekciós talpbetétet.
Fiatal felnőtt korban ritkábban, később egyre gyakrabban húzódhat meg a lábikragörcs mögött valódi betegség. Korunk átka, az érelmeszesedés következtében a lábszár nagy erei annyira összeszűkülhetnek, hogy csak korlátozott ideig tudnak oxigént szállítani az izmokhoz. Ennek következtében mindig korábban, egy adott távolság megtétele (pl. 100 méter) után nyilall belénk a fájdalom. A távolság az érszűkülettől függ, és jól jelzi a betegség súlyosságát, javulását vagy romlását. Ha ilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Cukorbetegek esetében a magas vércukorszint károsítja a perifériás idegeket, ez is okozhat izomfájdalmat. Mivel a görcs kóros vércukorszintet, esetleg elégtelen beállítást vagy gyógyszerelést jelezhet, kivizsgálása orvosi feladat.
Remélem, tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Alvás  2012. március 30. 20:31   #25 

Kedves Ildikó!

31 éves férfi vagyok felszolgálóként dolgozok,átlag 9órát talpalok persze néha többet.A munkabírással terheléssel semmi probléma nincs pedig nagyrészt nem csak tányérokat cipelünk.
A problémám az lenne.hogy éjszaka kb. 2.5-3 óra fekvés (alvás) után arra ébredek hogy begörcsölnek,megrándulnak a hátamon az izmok ezután nem találok fájdalommentes testhelyzetet,felállás mozgás után enyhén csillapodik de ha el is alszom újból visszatér nem mindig ugyanaz az izomcsoport.
reggel amint felkelek nagyrészt csillapodik majd kb 20-25 perc után teljesen elmúlik a fájdalom.
Próbáltam puha ágyat,keményebbet,neves matracot krémeket fájdalomcsillapítót de semmi nem használt.
Erre szeretnék tanácsot,megoldást kérni esetleg milyen orvost keressek fel?

Tisztelettel Z.Zsolt


Tisztelt Levélíró!
Gondolom, nem véletlenül választott engem kérdése megválaszolójának, hiszen gyógymasszőr (is) vagyok.
Miután elég közelről ismerem a vendéglátószakma nehézségeit – mert egy közeli hozzátartozóm is ezen a területen dolgozik-, az Ön első számú „problémaokozójának” a stresszt gondolom.
A stressz korunk egyik legfőbb megbetegítő faktora. Talán nem is vesszük olyan komolyan, mint amennyire kellene. Sokat beszélünk ugyan róla, s bár gyakran nem is kellenek hozzá különleges praktikák, mégis keveset teszünk a feloldására. Legtöbben már csak akkor kapnak észhez, amikor elgyötört testük tucatnyi tünettel jelzi, hogy valamit most már igazán változtatni kellene.
Általában akkor lép fel a szervezetünkben erős stresszhatás, ha nem tudunk megbirkózni a ránk váró feladatokkal, terhekkel, változásokkal, vagy nem tudunk megfelelő ütemben igazodni azokhoz. A stressz foka persze összefügg a kiváltó vagy fenntartó eseménnyel is, ám sokkal nagyobb mértékben függ a mi hozzáállásunktól, az adott helyzetről alkotott elképzelésünktől, illetve attól, ahogy reagálunk rá, vagy hogyan éljük meg azt.
Árulkodó jelek: között szerepel - a szorongás, nyugtalanság, félelmek, pánikreakció, kedvetlenség, depresszió, levertség, fáradékonyság, sírósság, indulatosság, türelmetlenség. feledékenység, szétszórtság, koncentrációs képesség, a memória romlása, kábultság, gombócérzés a torokban, nyeldeklés, izzadás, hőhullámok, izzadás, fülcsengés, sápadtság, elvörösödés, hidegrázás, hőemelkedés, viszketés, alvászavarok, álmatlanság, rémálmok, erős horkolás, fogcsikorgatás, izomfájdalmak, izomgörcsök, izommerevség, mellkasi nyomás és szorítás, nehezített légzés, sóhajtási kényszer, fulladás, nyelési nehézség, hasi görcsök, puffadás, székrekedés, hasmenés, étvágytalanság, evési kényszer, gyakori vizelési inger, potencia- és libidócsökkenés, menstruációs zavarok, erekciós zavarok mellett – az izomrángatózás is. Persze egyáltalán nem jelenti, hogy mindezeknek a tüneteknek az együttes jelenléte esetén beszélünk csak a stresszről, külön-külön egy is jelentheti, hogy bizony mi is az „áldozatai” vagyunk.
Gyógymasszőrként azt mondom, hogy a relaxáció a stressz leghatékonyabb, természetes ellenszere, márpedig a stressz egészségünk legfőbb ellensége. Mérések szerint 20 perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 3-4 óra alvás!
Az alvás és ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult - idegen szóval relaxált - állapot. Vizsgálatok szerint ilyenkor csupa pozitív változás jelentkezik testünkben:
- jelentősen javul a szervek - többek közt az agy - oxigénellátottsága, ráadásul nagyobb mértékben, mint akár mély alvás közben,
- 18-20%-kal lassul az anyagcsere,
- csökken vérünk tejsavtartalma,
- kitágulnak az erek, így javul szerveink vérellátása,
- csökken a vér koleszterinszintje, illetve előnyösen változik a hasznos és a káros hatású koleszterinfajta aránya,
- megnő a vér endorfinszintje, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár,
- agyunk több alfaagyhullámot termel, ráadásul szinkronizált alfahullámokat, ami vizsgálatok szerint elősegíti sejtjeink regenerációját.
De hogy biztosat tudjon a problémája hátteréről, javaslom, keressen fel egy neurológust, aki minden bizonnyal autentikus és megnyugtató választ fog adni a gondjára – ezzel párhuzamosan mindenképpen javasolnék relaxációs gyógymasszázst is…
Üdvözlettel: Elek Ildikó

H.telek  2012. február 8. 23:27   #24 

Tisztelt Dr. Elek Ildikó !

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy 9 éves korú kislányom, akinél 2011-ben diagnostizálták a kyphosist.
A napokban hallottam arról , hogy a svédmasszással ezt el lehet mulasztani még gyermek korban.

Ha így van, én nagyon szeretném részére megvalósítani, bevállalni.


Válaszát várom : uti.erica@gmail.com email címre.

Köszönettel : U. E.


Kedves Levélíró!

Mindenekelőtt: köszönöm a megtisztelő titulust, de nem vagyok orvos, gyógymasszőr és fejlesztőpedagógus vagyok...
A kyphosis (magyarul: domború hát /dorsum rotundum/ ) nem más, mint a gerinc háti és keresztcsonti szakaszának fokozott hátradomború ( nyílirányú) görbülete.) Nevezik még „hanyag tartás”-nak is, mely gyakran tapasztalható iskolás- és serdülőkorban fejletlen izomzatú gyerekeknél (mint pl. az Ön kislányánál is).
Kialakulásának oka: a gyermek gyors növekedése, vagy mozgásszegény életmódja, amely általános izomgyengeséget von maga után. A gerinc ilyenkor előrehajlik, a vállak előreesnek, a fej követheti ezt az ívet és szintén előrehajlik. A kifotikus tartás következtében a hátizomzat állandó nyújtott állapotba kerül, a váll hátrahúzására idővel már nem lesz képes, és így kialakulnak az elálló lapockák. A mellkas izmai megrövidülnek, aminek következtében a mellkas állandó kilégzőállásba kényszerül, így a teljes belégzés pedig nem lesz lehetséges. Károsodik a légzésfunkció, csökken a szív- és a keringési rendszer teljesítőképessége, kevesebb oxigént szállít a vér, ami koncentráció zavart, fáradékonyságot és a teljesítőképesség-csökkenését eredményezi.
A hasizmoknak szintén fontos szerepük van a légzésben. A hajlott testtartásnak köszönhetően azonban a hasüreg összenyomódik, a hasfal előredomborodik, és szintén károsodást okoz a légzésfunkcióban.
A gyenge izomzat nem tud megfelelni a megnövekedett fizikai terheléseknek. Ilyenkor jellegzetes testtartás alakul ki. A háti kyphosis fokozódik, a vállak csapottak, lazán előre esnek. Esetlennek, nyurgának tűnik a gyermek.
A kyphosis aránylag könnyen javítható gyógytornával, a speciálisan megtervezett mozgásanyag segítségével. Fontos a külső és a belső törzs-, has-, medenceizmok fejlesztése (izmok erősítése, ellenoldali nyújtása). Amit kerülni kell: az a gerinc túlzott terhelése és az izmok aránytalan erősítése. 
Káros mozgásanyaga: ugrások, szökdelések, függések, tarkóállás, kézállás, fejállás, kézenátfordulások, gurulóátfordulások, mert ezek a mozgások fokozzák a kifotikus görbületet a hátizomzat továbbnyújtásával, illetve a statikus terheléssel.

A gyógymasszázs kifejezetten a nem teljes értékűen működő testrészekre irányul. A kezelés időtartama a panasz mennyiségétől és erősségétől függ. Amellett, hogy enyhíti a panaszokat, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ellazítja az izmokat, növeli a teljesítményt, továbbá az immunrendszerre is pozitív hatással van. Fájdalomcsillapító és nyugtató hatása közismert. A gyógymasszázst nem lehet túladagolni, minden helyzetben, minden emberre pozitív hatással bír.
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a gyógymasszázs nem minden esetben elegendő, és konkrét esetekben nem helyettesíti az orvosi kezelést. Így önmagában a kyphosist sem gyógyítja meg a gyógymasszőr. Ezért legtöbbször kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Mindenképp komplex terápiára lenne szükség, amelyben – az előzőek alapján – fontos, de nem kizárólagos szerepe van a gyógymasszázsnak. Csupán ettől nem lehet „elmulasztani” a kyphosist. Hiteles, szakmája csúcsán álló gyógymasszőr nem ígér ilyet.
Javaslom, hogy feltétlenül - és minél hamarabb - ortopéd szakorvossal beszéljék meg a kislánya kezelését, annak érdekében, hogy idővel valóban „múlt időben” emlegessék a gyermeke ezen problémáját.
Gyógymasszőrként akár én is szivesen állok rendelkezésükre a terápiában.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

albrttelep  2012. január 19. 15:27   #23 

eml7kszel m7g rám ramona mamája vagyok ancika


Drága Ancika!
Hát hogyne! De miért ideírtál? Ez egy nyilvános fórum, minden kérdést, amit az olvasók feltesznek, mindenki láthat.
Írj az e-mail-címemre.

Üdvözlet: Ildikó

fájdalom  2012. január 9. 17:11   #22 

Kedves Ildikó!

31 éves nő vagyok.az elmúlt 2 hétben kb arra lettem figyelmes hogy minden este fáj mindkét talpam ha lefekszem aludni.Független attól hogy sokat vagyok e talpon v sem.Ha egész nap pihenek akkor is fáj esténként.Ha masszírozom őket jól esik.Nem erős a fájdalom inkább tompa.Vajon mitől lehet? Talpmasszőr segíthet a talpmasszázs a reflexológia? Ön mit tanácsol? Úgy érzem mintha a szervezetem tele lenne méreganyagokkal és talpamban rakódna le lehetséges ez? pedig napi3 L folyadékot is iszom tea v cukormentes üdítő formájában.

Köszönöm megtisztelő válaszát:Réka


Kedves Réka!

A reflexzóna-masszázs az energiaáramlás helyreállításában segít. A betegséget vagy betegségre való hajlamot energiahiány, illetve blokád formájában érzékeli, mivel a reflexzónákban lerakódások képződnek. Ezek állaga, milyensége és mértéke összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével. Ha elváltozás észlelhető, és a zóna reagál, akkor befolyásolható is. A masszázs a reflexiós pontok ingerlésével a meridiánokban keringő energiával hat. A masszőr a kezét, ujjait és speciális fapálcikát használ krémmel és olajjal. Segédeszköz lehet még kavics, masszírozó guriga, gumilabda és masszírozó fa is. A talpmasszázs kiegyenlíti és harmonizálja az energiaáramlást. Beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Fájdalomcsillapító hatású, lazításra és a testi-lelki feszültség oldására megfelelő módszer.

Javaslom, keressen egy megfelelő szakembert, aki - remélhetőleg - segít majd Önnek.

Üdvözlettel:

Elek Ildikó

A talp simogatása, dörzsölése kellemes érzéseket okoz, és felfrissíti a lábat és a szervezetet egyaránt. Az érintésekben ott a szeretet, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz.
A reflexzóna-masszázs több mint gyógyító technika. Utat mutat a testi, lelki, szellemi harmónia megtalálásához.

Nem tudom..  2011. október 16. 22:01   #21 

Tisztelt Ildikó!
Nem tudom ,kitől kérdezzek megpróbálom Öntől! begörcsölt a nyakam és utána beduzzadt a mandulámnál és az arcom,az ettől lehetséges,a görcstől? és mit tudok h elmúljon ez a duzzanat.?Köszönöm előre válaszát.


Kedves Levélíró!

Azt gondolom, szerencsés volna egy fül-orr-gégészt is megkérdeznie a a problémájáról, mivel azonban a praxisomban az Önéhez hasonló panaszokkal fordult már meg beteg, ezért mégiscsak válaszolok Önnek én is.
A "görcstől" nem valószínű, hogy beduzzad a mandulája - ill. az arca (bár fontos volna tudni, mit is ért pontosan ez alatt) -, sokkal inkább az a helyzet, hogy mandulagyulladás miatt "görcsölt be"' a nyaka.
Az akut mandulagyulladás rendszerint magas lázzal, hidegrázással kezdődik. A garattáji fájdalom erős, gyakran sugárzik a fülbe, a nyaki, az állkapocs alatti és a fül mögötti nyirokcsomók fájdalmasan duzzadtak. Az ajkak vérbők, cserepesek, a száj nyitása és a nyelés fájdalmas és nehezített, a nyelv lepedékes, a lehelet bűzös. Idősebb gyermekekre és fiatal felnőttekre jellemző lehet a fejfájás és a hasi fájdalom jelenléte. A kórképre jellemző a beteg elesettsége, általános rossz állapota.

Az orrgaratmandula gyulladása általában a torokmandula gyulladásával együtt fordul elő, ezért tünetei megegyeznek a fent leírtakkal. Emellett a beteg nehezen vesz levegőt az orrán keresztül és nagyothall, ami rossz fülkürt-működésre és a középfül érintettségére utal. Fokozott figyelmet érdemel a csecsemők és a kisgyermekek izolált orrgaratmandula gyulladása, amely önmagában is súlyos állapotot idézhet elő.

A nyelvgyöki mandula gyulladása szintén a garatmandula érintettségével együtt fordul elő. A nyelési fájdalom és a bő nyálfolyás ebben az esetben jellemzőbb, a nyelv mozgatása is nehéz.
Diagnózis
A diagnózis alapja mindkét esetben a torok vizsgálata, a garat és a mandulák megnézése és a környéki nyirokcsomók megtapintása. A torok gyulladása esetén a nyálkahártya megvastagodott, vérbő, felszíne kezdetben száraz, lapszerű, majd sárgás, tapadós váladék, illetve vörös szemcsés kiemelkedések jelennek meg rajta. Fontos a rendszeres lázmérés, mert a láz alakulása önmagában is valószínűsíthet egy adott kórokozóval történt fertőzést. Vírusfertőzés esetén gyakran több héten át hullámzik a hőmérséklet. A garatváladék mikrobiológiai vizsgálata segít a kórokozó azonosításában, de 24 órán belül nem születik eredmény. Az általános tünetek közül a kiütés, a nyirokcsomó-duzzanat, a máj- és a lépduzzanat segíthet a diagnózis megállapításában.

A mandulagyulladás kezdetén a garatmandulák és a garat hátsó fala a vérbőség miatt piros, duzzadt, később a mandulákon gombostűnyi, fehéres-sárgás pontok vagy valamivel nagyobb sárgás foltok (tüszők) jelennek meg. Előfordul, hogy ezek a lepedékszigetek összefolynak, ilyenkor a mandulák felszínét egybefüggő lepedék borítja. Tüszős mandulagyulladásról tehát akkor beszélünk, ha a kezdeti magas láz, a torok- és a nyelési fájdalom, a mandulák vérbősége és a lepedékképződés egyaránt megfigyelhetők. A vérkép is mutatja ilyenkor a bakteriális fertőzésre jellemző fehérvérsejtszám-növekedést.

Jellemző klinikai kép esetén - a rekedtség, a köhögés és a nátha például nem jellemzőek a Streptococcus fertőzésre - a kórokozó azonosítására két lehetőség is adott. Az egyik a torokváladék bakteriológiai vizsgálata, a másik a Streptococcus antigénteszt, amely 15 perc elteltével válik értékelhetővé. Ha a gyorsteszt negatív eredményt ad, de a klinikai kép Streptococcus fertőzésre gyanús, érdemes elvégezni a tenyésztést is. Bármely módszer pozitivitása bizonyítja a Streptococcus fertőzést.

A torokgyulladásnak elsősorban a tüneteit lehet jól kezelni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés, a torokborogatás és az inhalátoros kezelés. Vírusfertőzés esetén nem, bakteriális fertőzésben azonban a szövődmények megelőzése miatt antibiotikumos kezelést is alkalmaznak.

A heveny mandulagyulladás terápiájának alapja - ép immunrendszer mellett, főleg a szövődmények megelőzése érdekében - a legalább 8-10 napon át nagy adagban adott penicillin. Penicillinérzékenység esetén makrolid típusú antibiotikum vagy clindamycin adása jön szóba. Ha a nyelés nagyon fájdalmas, különösen a gyerekeknek érdemes az ennivalót pépesíteni. Ilyenkor amúgy is jobban esik a meleg, folyékony étel, a levesek, meleg tej, tea, kakaó. A nyak vizes borogatásával lehet enyhíteni a fájdalmas gyulladást.

Gyógymasszőrként azt kell mondanom, hogy semmilyen körülmények között nem szabad a nyaki szakaszt masszirozni ebben a helyzetben., hiszen egyik legfontosabb ellenjavallat (kontraindikáció) a masszázsnál a - bármilyennemű – gyulladásos állapot.
A „betegség” lezajlása után természetesen nincs akadálya a kellemes, egész testet „újjáépítő”, harmonizáló masszázsnak.

Mielőbbi gyógyulást, jó egészséget kívánok, üdvözlettel:

Elek Ildikó

előző oldal  1 2  
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!