340 091 megválaszolt kérdés

orvoskereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Elek Ildikó

Elek Ildikó válaszol

Elek Ildikó

masszőr - gyógy

fejlesztő pedagógus-tanító, Usui-féle REIKI I-II

Frissítve: 2014. október 6. 22:22
előző oldal  1 2  
kerékpár  2014. október 6. 22:20   #38 

Kedves Doktornő !

Hétfőn ( szept. 29-én ) kerékpárral szabályosan közlekedtem, és egy autós nem adott elsőbbséget, oldalról nekem jött, én elestem, a bal könyököm és bal térdem térdem ütöttem meg, ezenkívül semmi mást nem érzékeltem.....2-3 órával később azonban a bal mellem alatt a bordák fájtak, nyomásra még jobban, meg bizonyos mozdulatokra, illetve nagy levegő vételkor...másnap voltam mellkasi röntgenen és hasi ultrahangon, szerncsére minden lelet negatív, de ez a fájdalom továbbra is megvan, éjszaka forduláskor is vigyáznom kell..nyugalomban nincs semmi baj, csak ha mozdulok...azonkívül hátul a bal lapockám nem fáj, de olyan fura érzés....kívánja a nyomkodást, masszírozást...
hetente 2x jártam tornára, de most egyenlőre nem bírok....az a kérdésem, hogy mi lehet a bajom, vagy merre induljak tovább...vagy ez majd elmúlik magától ? (56 éves vagyok )
Válaszát köszönöm...


Kedves Levélíró!

Köszönöm a megtisztelő megszólítást, de nem vagyok orvos.

A mellkasfal panaszaikor mindenképpen fontos tudni, hogy az alsó bordák és a szegycsont porcon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, a bordák közti területet pedig izomszövet, az úgynevezett bordaközti izmok töltik ki.
Mivel a diagnosztikus vizsgálatok nem mutattak különösebb elváltozást, Önnél valószínűleg egy speciális kórkép az „intercostalis neuralgia” (bordaközi idegfájdalom) léphetett fel, melyet bizonyos idegrostok fokozott érzékenysége okoz.
Leggyakrabban vírusfertőzést követően (herpesvírus!) figyelhető meg, de létrejöhet spontán vagy trauma, sérülés hatására is. A betegség igen erős, éles jellegű fájdalommal jár az adott ideg senzoros (érző) területén, s ez mint olyan, általában övszerű formában nyilvánul meg.
Ennek kezelése tüneti, fájdalomcsillapítás mellett B vitamin komplexbevitelére is szükség van, mely az idegrostokra lehet jótékony hatással.
A tornát én is javaslom egyelőre felfüggeszteni, inkább egy-egy kellemes lazító, gyógynövényes-illóolajos fürdőzést, egy nem mély fogásokkal, sokkal inkább simításokkal alkalmazott masszázst javaslok.
Sajnos előfordul, hogy néhány hétig is eltart ez a kellemetlen tünet. Mégis – talán a Gondviselés volt Önnel az adott pillanatban…
Kitartást kívánok a nehéz időszakhoz, és mielőbbi teljes gyógyulást.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Hátfájás  2014. szeptember 17. 12:50   #37 

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni. Fáj a gerincem a hátam közepén és mellete az izom, amitóta rengeteget stresszelek, szorongok, kb fél éve. Januárban volt hörghurutom, azóta fáj a gerincem és a hátam, nagyon mélyen érzem, voltam tüdőröntgenen , ami negatív lett.Gerincferdülésem van és kissé hipotóniásabb a hátizmom, ( nem tornáztam gimnáziumban sem, mindig elkummantottam.
Ma voltam Hévízen a gyógymedencében, interferencián és masszázson és a amsszőr szerint nagyon sok csomó van a nyakamon, kérdezte az egyiket, hogy nem-e érzékeny, de csak annyit éreztem, hogy megnyomja, csak egy kicsit éreztem. A hátamon is vannak csomók, pon túgy ahogy a Doktornő tetszett nekem írni előző levelében.

1. Ezek a csomók a szorongástól lehetnek?
2. A nyakamon található csomók, amiket a masszőr érzett csak a szorongás okozta csomók lehetnek, vagy valami komyolabb? Meg kell nézettetnem? Eléggé megijedtem, mikor mondat, hogy sok csomó van a nyakamon, nagyon sok. Azt kérdezte, hogy ülőmunkát végzek-e, roszs tartásaom van, az biztos és rengeteget stresszeltem az elmúlt években. Pánikolós is bvagyok, sajnos.

Köszönöm a segítséget: Mónika


Kedves Mónika!

A levelében leírtak szerint már korábban is „folytattunk eszmecserét” itt, az oldalon…Sajnos a konkrét hivatkozás hiányában nem tudtam visszakeresni, mikor volt ez.

Mostani problémájára a válaszom az alábbi.

A hátfájdalmat sok egymástól távolálló „betegség” okozhatja.
Mindezek között előkelő helyet foglalnak el a lelki eredetű – pszichés okok…
Ám lehet a panasz csigolya, izom, ideg és bőr eredetű.

A fájdalmat kiváltó okok közül a gerinc –eredetűeket a csigolyacsont vagy a csigolyák közötti porc elfajulása okozhatja.
A háti fájdalom a gerincet alkotó szövetek gyulladásakor és rosszindulatú daganatok áttétének kialakulásakor is megjelenhet.
A törzs izomzatának megerőltetése, izombetegségek, sérülések szintén hátfájdalmat okoznak.
A bőrön jelentkező elváltozások a háton ugyancsak okozhatnak fájdalmat, ezek közül a legjellegzetesebb az övsömör kialakulása előtt jelentkező erős, égő fájdalom.
Egyes esetekben a belső szervek betegségei is okozhatnak hátfájdalmat: pl. erős háti fájdalmat okoz a hátsófali szívizom elhalás.

A fájdalom sok formában jelentkezhet.
Kezdődhet enyhén és csak később fokozódik, vagy már a kialakulásakor is lehet erőteljes.
A gerinc és az izomfájdalmak mozgásra erősödnek vagy fokozódnak, pihentetésre enyhülnek. A fájdalom miatt a mozgást ezért általában kerülik a betegek. Sok esetben a gerinc izomzata védekezésképpen megfeszül, és így a mozgás kivihetetlen. A rosszindulatú daganatok áttétének megjelenésekor számíthatunk a gerinc alakjának torzulására. Az övsömört megelőző fájdalom égő jellegű és az érintett idegnek megfelelően meghatározott területen jelentkezik. Az egyéb idegi eredetű fájdalmak is hasonlóan körbehatárolható területen jelentkeznek. A belső szervekből kisugárzó fájdalom általában görcsös, mint a vese eredetű panaszoknál, vagy nyomó jellegű, mint a szív eredetűeknél.

Mint látja, roppant széles az a skála, amely kiválthatja a fájdalom okát…
Leveléből nem derül ki, orvos utalta-e be a hévizi gyógyfürdőbe, vagy sem.
Ha nem, mindenképpen javaslom, keresse fel mozgásszervi szakembert.
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vér és röntgen, esetleg CT és MRI vizsgálatot kérhet, infarktusgyanú esetén EKG felvételt csináltathat.. (A fájdalmat kiváltó betegség gyanújának esetén a diagnózisra jellemző, az azt alátámasztó speciális vizsgálat elvégzése is szükséges lehet.)
FONTOS! A panaszok megjelenése esetén, amikor az orvost felkeresi, csak utána vegyen be fájdalomcsillapítót, máskülönben a kiváltó ok felismerése nehezebb.
A gyógyfürdő minden fajtáját – valamint a masszázsokat – a diagnózis felállításáig semmiképpen nem javaslom.

Bízom benne, hamarosan megtalálja panaszai okát, s így gyógyulása is megtörténik.
Ha gondolja, a +36/20/544-4383 vagy a +36/23-232-013-as telefonszámon is megkereshet, ez is teljesen díjtalan, egy még személyesebb konzultáció céljából.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

Érzészavar  2014. július 20. 10:46   #36 

Kedves Ildikó!
Köszönöm válaszát! A fehér foltok az agyban:dermyelinisatios gócok. A vélemény:Spondylarthrosis et degeneratio disci interverteblaris thoracalis.
Érzészavar hátterében spondylosis, ill. polydiscopathia állhat. Mi a véleménye ? Okozhat ilyen panaszt ez az elváltozás?
Köszönöm:Edit


Kedves Edit!

A válaszlevelében említett "dermyelinisatios" gócok helyesen demielinisatios gócok lehetnek.
Ezek hátterében - mint azt az előző levelemben írtam Önnek, a "legbanálisabb októl" a legnehezebben orvosolható problémáig több is lehetséges. Így ezek a gócok keletkezhettek vascularis okok miatt (azaz kisérbetegség talaján), valamint lehetnek gyulladásos eredetűek is - mint pl. a Sclerosis multiplex, vagyis a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amelynek során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka, az ún. velőshüvely vagy myelin hüvely megbomlik. A velőshüvely bomlása befolyásolja az idegrendszer bizonyos részei közötti kommunikációs képességet: a károsodás következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet. Az idegrostok működési problémája a különböző kórtünetek széles skálájának megjelenését okozza, ideértve a fizikai, mentális, és esetenként pszichiátriai problémákat is. - Ilyenkor az idegrostok "burka" károsodik.

Javaslom és fentiek alapján úgy gondolom: érdemes lenne minél hamarabb egy nagyon alapos kivizsgálás céljából ideggyógyászt felkeresnie, aki a részletes kikérdezéssel, vizsgálattal, esetleg egyéb vizsgálatokra való utalásával biztosabbat tudna mondani.

Mielőbbi gyógyulást kívánva, üdvözlettel: Elek Ildikó

Érzészavar  2014. július 15. 19:27   #35 

Kedves Ildikó!
Lehet szokatlan kérdésre szeretnék választ kapni, de már régóta nem javul a problémám. Egyik napról a másikra azt vettem észre, hogyha masszírozzák a vállamat, nem érzékelem, szóval nincs az a jóleső érzés. Orvosnál is voltam, MRI vizsgálaton is, de mást nem találtak, mint a korral járó elváltozásokat a gerincemen, meg az agyban valami fehér foltokat, aminek nincs jelentősége. Háziorvos is a vállamat masszírozta, és kérdezte, hogy érzem-e? Mondtam, csak azt, hogy fogja. Ezzel be is fejezték a vizsgálatokat. Ebbe tényleg bele kell nyugodni? Korral járó probléma? 46 éves vagyok, kb. 3-4 éve így van.
Köszönöm válaszát:Edit


Kedves Edit!
Nem gondolom, hogy bele kellene nyugodnia abba, amit eddig mondtak Önnek, s bár nem írta, hogy ki mondta azt az MRI-leletről, hogy "az agyban valami fehér foltok vannak, aminek nincs jelentősége", talán ez is megérne egy továbbgondolást...Az érzéskiesésnek több oka is lehet (a legdurvább kisagyi anomáliától, mint pl. a Chiari malformatio a "legenyhébb" neurológiai-rheumatológiai-ortopédiai eredetnek...
Az adatlapomon megtalálható, hogyan érhetnek el a kérdezők leggyorsabban, ha gondolja, választhatja megoldásként, hogy telefonon megkeres. Üdvözlettel: Elek Ildikó

masszázs  2014. június 30. 00:11   #34 

Kedves Ildikó!

Két kérdéssel fordulnék Önhöz.
1. Az utóbbi hetekben rendszeresen járok a hátammal masszőrhöz és úgy tűnik, mintha az egyik anyajegyem a hátamon nőtt volna. Lehetséges ez, vagy csak nekem tűnik úgy?A masszázs lehet hatással az anyajegyekre?
2. Talpmasszázs bármilyen szervi elváltozást kimutathat? Nekem soha nem fáj egyik részen sem, amikor föl voltam fázva azt például jelezte, pedig én nem szóltam előre a masszőrömnek, hogy ilyen problémám van. Többször éreztem szorító érzést a torkomban az utóbbi időben, de a masszőröm azt mondja, hogy a pajzsmirigynél nem érez semmilyen problémát. Fogadjam el ezt az álláspontot és ne izguljak tovább, hisz a stressz is okozhat ilyen érzést?

Válaszát előre is köszönöm!

Vica


Kedves Vica!
1./ Alapvető kérdés, hogy a masszőr mikor vállalja a kezelést. Szinte nincs ember, akin ne lenne egy-két egyszerű bőrhiba, ilyenkor, ha ezek ártalmatlanok, a masszázs nem akadály. De ha csak egyetlen veszélyes növedéket vagy nagyszámú vírusos növedéket is felfedez, javasolja az orvosi vizsgálatot! A későbbi kezeléseknél pedig vegye figyelembe a leletet. A szemölcsök sérülhetnek, helyük elfertőződhet, későbbi reklamációra adhat okot.
Ma Magyarországon mindenki számára elérhető az ingyenes onkodermatológiai szűrővizsgálat. A megelőzés a legegyszerűbb, legbiztosabb gyógyulás a bőr egyszerű vagy veszélyes szemölcsei, anyajegyei, daganatai esetén is. Én - amikor ilyen problémával találkozok - a kezelés előtt mindenképpen vizsgálatra küldöm a vendéget.

2./A reflexológus igen komoly elváltozásokat is képes kimutatni. A legoptimálisabb, hogy minden esetben, amikor valamilyen betegséget felfedez, azonnal szakorvoshoz küldje a beteget. Ma az optimális pajzsmirigy működést egy rutin vérvétel (TSH-érték) megmutatja. Ezzel egyértelműsíthető, van-e vagy nincs probléma. Javaslom Önnek.

Derűs napokat kívánok, üdvözlettel: Elek Ildikó

nellike  2014. május 14. 15:58   #33 

Kedves Ildikó!
Ezúton szeretném Öntől megkérdezni a következőket.
Szeretnék rendszeresen talpmasszázs kezeléseket igénybe venni, azonban elbizonytalanodtam, mivel több fórumon is halottam,olvastam, hogy akinek visszeres a lába annak nem tanácsolják ezt a masszázst.
Sajnos nekem is visszeres mindkét lábam 30 éves korom óta (két gyermek után csúnyán kijöttek). Meg is műtötték az egyik lábamat 43 éves koromra.
Azóta köszönöm jól vagyok, nem fáj, nem romlik, nem gyulladt, de van. Csúnya a térdhajlatomban, kevésbé csúnya a lábszáramon és a combomon. A bokámon és a lábfejemen nincs (vagy nem látható).
Ajánlja-e azt, hogy az ismerős masszőr szakember véleményére hagyatkozzam vagy Ön egyértelműen nem javasolja a talpmasszást nekem?
Köszönöm válaszát.


Kedves "Nellike"!

A talpmasszázs (vagy reflexzóna masszázs) úgy működik, hogy a reflexológia energetikai- és szabályozó rendszere által a kéz, láb, stb. reflexzónáin keresztül befolyásolni tudjuk a szervek nem megfelelő működését.

A különböző masszázstechnikákkal egy alulműködő szervet tonizálhatunk - erőteljesebb működésre ösztönözhetünk, - míg egy másik technikával pedig egy túlműködő szervet szedálhatunk - visszafoghatjuk a működését.

A reflexzóna elnevezés a manuális terápiában már régóta használatos, többnyire különböző idegi reflexekkel kapcsolatban.

Amikor a kéz, láb, írisz, has fül, stb. reflexzónáiról beszélünk, a reflex szót nem közvetlenül az idegrendszerre vonatkoztatjuk, hanem a következő két módon értelmezzük:

1. Az összkép (fej-törzs-végtagok) reflexiója, azaz tükröződése, kivetülése egy kisebb felületre, pl. a kézre, lábra vagy fejre.

2. A kéz, láb, stb egyes részeinek megnevezése, amelyeknek empírikusan bizonyított közvetlen energetikai kapcsolatuk van a test bizonyos szerveivel.

Itt tehát sem idegi reflexkapcsolatokról, sem energiapályákról - mint pl. az akupunktúrában - nincs szó. Ezeknek a reflexológia által használt rendszereknek meg van a saját ellátó hálózatuk és szabályozó rendszerük, amelyeket azonban sajnos még nem kutattak és térképeztek fel.

Mikor alkalmazható a reflexzóna masszázs (talpmasszázs)? Olyan betegségek, állapotok esetén, melyeknél a reflexológia fent említett sajátos szabályozó rendszere működik.

Ez azt jelenti, hogy a degeneratív betegségek utolsó stádiumának kivételével - ahol a szervezet saját szabályozó rendszere már nem működik - tulajdonképpen szinte minden esetben eredményesen alkalmazható.

Mégis van azonban ezen kívül néhány eset, amikor NEM javasolt a reflexológiai kezelés:

- fertőzéssel és magas lázzal járó betegségek
- véna- és nyirokrendszer heveny gyulladásai
- csak műtéttel gyógyítható betegségek
(kiegészítésként sok esetben itt is használhatjuk)
- üszkösödés, ill. nagy felületű gombásodás a lábon
- veszélyeztetett terhesség (óvatossággal és nagy hozzáértéssel itt is alkalmazható)

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy még súlyos, ill.nagyon súlyos betegségek esetén is - pl. Bechterew kór, S.M., Parkinson kór, daganatos betegségek, ill. bénulások - sokszor számos melléktünet enyhíthető vagy teljesen megszüntethető a reflexológiai kezelésekkel.
Pl. - javítható a kiválasztó- ill. emésztő szervek működése,
- javítható a hólyag-, ill. a végbél záróizmának működése,
- a fájdalmak még a rák végső stádiumában is enyhíthetők.

Mivel az akadémikus orvoslásban már komoly helye, jelentősége és szerepe van a reflexzóna-masszázsnak, bár elsősorban mint kiegészítő terápia (természetesen az autentikus terapeuta által végzett tevékenységre gondolok), javaslom Önnek, hogy mielőtt jelentkezik egy kezeléssorozatra, keressen fel egy angiológiai rendelést, annak megállapítására, hogy esetleg nem áll-e fenn a háttérben egy komolyabb érrendszerbeli elváltozás.
Bár azt gondolom - egy megfelelő, valóban segítő szándékú reflexológus nem is kezdi el a kezelést ennek az orvosi véleménynek a hiányában...

Derűs napokat és jó egészséget kívánok Önnek!

Üdvözlettel: Elek Ildikó

panna  2014. március 3. 20:46   #32 

Tisztelt Ildikó ! vállproblémával fordulok Önhöz :MR vizsgálat leletem:az AC izület kiszélesedett,benne kevés folyadék látható.az izületi conturok egyenletlenek.a discus nem azonosítható.a gh. izület szűkebb,a porcállomány helyenként alig követhető, elvékonyodott. a subacromialis tér beszükült, 5 mm-es.a subacromioid bursában kevés folyadék látható. a supraspinatusín elvékonyodott,felrostozódott,partialis szakadás ábrázolódik.tapadásánál meszesedés,cistocusos degenerativ elváltozások figyelhetők meg. a recessus axillaris követhető, a labrum felrostozódott,alsó harmadában rupturára utaló elváltozás figyelhető meg. a vizsgálat ebben a hónapban készült, a vállam szeptember óta fáj. .minden vizsgálatra hónapokat kell várni. most ezt a leletet magánrendelésen is csak 3 hét múlva látja az orvosom.gyógytornára járok, masszázsra is, de nagyon kellemetlen és fájdalmas a jobb karom, vállam mozgáskorlátozottsága.munkámat sem tudom ellátni, bolti eladó vagyok. kérem sziveskedjen értékelni a leletemet. kérem szives javaslatát, válaszát. tisztelettel : pannika


Kedves Pannika!

Ugyanazt tudom mondani Önnek, amelyet Dr. Jánky György
sebész szakorvos, plasztikai sebész szakorvos is tanácsolt: nem az én szakterületem a diagnózis alkotás. Problémájával mindenképpen várja meg az orvosát, aki Önt erre a vizsgálatra elküldte. Azt gondolom, etikátlan lenne "beleavatkozni" a dolgába. Annyit therapeutaként javasolnék azért, hogy a masszázst ebben a heveny shub időszakban hanyagolnám...

Mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek!
Üdvözlettel:

Elek Ildikó

talpmasszázs  2013. szeptember 9. 18:14   #31 

Tisztelt Elek Ildikó!
Kb egy hónapja különönös fájdalom nyilall olykor a hasamba, jobb oldalt, köldök táján, és az a furcsa, hogy ezzel együtt a jobb talpam belső-sarok felőli részébe is "kisugárzik". Ilyet még nem tapasztaltam. Nőgyógyásznál jártam, ő nem talált semmit.
A kérdésem az, hogy milyen reflexközpontok találhatók a talp ezen részein, mert akkor talán könnyebb lenne eldöntenem, milyen irányban érdemes tovább vizsgáltatnom magam.
Köszönöm válaszát!
Anett (25)


Kedves "Anett"!

Testünk különböző pontjain megjelenő, kínzó fájdalmakért gyakran az adott területet beidegző perifériás ideg nyomódása tehető felelőssé.
Az idegek feladata a külvilágból illetve a szervezetünkből származó információ szállítása a központi idegrendszerbe és az idegrendszer által szervezett válaszok visszaszállítása a különböző szervekhez, biztosítva ezzel a szervezet megfelelő működését. Az idegek behálózzák egész testünket. A perifériás idegek lefutásuk közben izmok, inak, erek és csontos képletek között haladnak, melyek helyenként az ideg körül mintegy alagutat képeznek. Ezekben az alagutakban az idegek gyakran nyomás alá kerülnek, melyet bizonyos betegségek pl. cukorbetegség, myxoedema, elhízás, sérülések elősegíthetnek.
Egyik ilyen ritka, de annál erősebb, farba majd az alsó végtag hátsó részén egészen a sarokig lesugárzó éles fájdalmat okoz a nervus ischiadicus (ülőideg) nyomódása a piriformis alagútban a farpofák mélyén.
Egy-egy betegség diagnózisára már a tünetek alapján, a panaszok részletes kikérdezése, valamint a beteg alapos vizsgálata után következtetni lehet.
Ennek ellenére sokszor nem kerül felismerésre, mert valamilyen súlyosabb betegséget keresnek a háttérben pl. gerincsérvet, agyi folyamatot.
A betegség biztos diagnózisa az úgynevezett elektroneurographias (ENG) vizsgálattal állítható fel.
Bár nem reflexológus vagyok, hanem orvosi masszőr és egyéni bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztő pedagógusa, a hosszú évek óta meglévő gyógymasszőri praxisomból származó tapasztalataim alapján javaslom Önnek, hogy minél hamarabb keressen fel egy neurológust.

Bízom benne, hamarosan megtalálja a teljes gyógyulást.
Üdvözlettel:
Elek Ildikó

hát fájás  2013. január 3. 21:14   #30 

16 éves vagyok és versenyszerűen focizom.
Júliusban voltunk Tallinban egy tornán és ott egy becsuszás után rámesett egy játékos de a hátamra.
Azóta nagyon fáj..és egyre rosszab.
Voltam már gyógymasszőrnél vele aki azt mondta hogy nagyon gyorsan csomosodik a hátam és rakott fel Kinesio tapaszt.
Akkor jó volt de most ugy vagyok hogy 1 vagy 1 és fél órát tudok állni egyhuzzamba de utána nagyon fáj.
Néha alváskor is.
Mittől lehet ez??


Tisztelt Levélíró!

Leveléből nem derül ki, hogy a sporttrauma során történt-e komolyabb elváltozás Önnél (gondolok itt egy esetleges bordatörésre), illetve látta-e orvos akkor (bár feltételezem).
A bordák a gerinccsigolyák háti szakaszából indulnak ki, s a valódi bordák közvetlen, porcos összenövéssel csatlakoznak a szegycsonthoz, így az egykori sérülése magyarázatot adhat azokra a panaszokra, amelyek az ideg érző ellátási területén periódikusan ismétlődnek, spontán és kiváltó stimulusokra egyaránt.
Mivel a nervus intercostobrachialis érzően ellátja a háton a váll alatti területtől egészen a lumbalis tájékig érintett régiót, elöl a váll alattól az inguinalis tájékot és a kar medialis oldalát, ennek megfelelően a tünetei (fájdalom, mozgáskorlátozottság , esetlegesen fellépő tremorok – „izomremegések”, illetve spazmusok – izomfeszülések ) megmagyarázhatók.
Feltételezem, hogy annak idején nem volt ún. „Lidocain-próba” Önnél, amennyiben akkor panaszaival orvoshoz nem fordult.
Ha még nem tette, feltétlenül keressen egy mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó orvost, aki segít kideríteni a probléma okát. Addig semmi esetre sem javaslom sem a masszázst, sem egyéb alternativ megoldást.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Igen tudom  2012. december 5. 23:04   #29 

Én 20 éves vagyok és nem ért semmien sérülés!Mint már emlitettem varrodában dolgozom , ez lehet neki az oka??Nem folyamatosan fáj ,csak időnként!Mikor fürdöm és a meleg viz hatásakor is érzem és nagyon ki is pirul!


Kedves Levélíró!
Mivel Ön fiatal, így az idősebb korban gyakran előforduló kopásos eredetű degenerativ elváltozás nem valószínű a fájdalom okaként, s mint írja, sohasem érte trauma a térdét. Azt nem írta a levelében, hogy duzzadt, ödémás-e a térdízülete.
Mindenképpen fontos lenne egy mihamarabbi szakorvosi (rheumatológiai vagy ortopédiai) kivizsgálás, ahol a megfelelő, rendelkezésre álló széleskörü diagnosztikus módszerrel nagyon hamar kideríthető a panaszát kiváltó ok.
Addig is javaslom Önnek ízületi, rheumatológiai problémákra alkalmazható, s széles körben rendelkezésre álló készítmény, (pl. amennyiben nem érzékeny kámforra, jódra és mentolra) a gyógyszertárban - általában - 300 g-os kiszerelésben készre kevert Ung. Antiphologist. nevű gyógykenőcs ) alkalmazását (Az antiphlogisticus pakolást legalább 5-8 egymást követő este tegye fel. Lefekvés előtt a térdízületet - ill. az ízület alatt és felett is, valamint a térdhajlatot is - kenje be a gyógykenőccsel, finoman, óvatosan masszirozza be, majd egy textiliával tekerje be, majd a háztartásban alkalmazott folpack-kal fedje be. Ezután nem túl szorosan tekerje át egy mullpólyával (közismert nevén fáslival), hogy a pakolás ne essen le éjszaka. Reggelre a textiliát eltávolítva egy fehér színű réteg marad a bőrön, amelyet vízzel könnyenéd eltávolíthat.)
Ez az eljárás minden bizonnyal csökkenti majd a fájdalmát, de semmiképpen sem helyettesíti az orvosi ellátást.
Vannak azonban olyan kenőcsök, amelyek alkalmazásakor kifejezetten tilos a kezelt területet befedni, erre mindenképpen figyeljen oda az alkalmazáskor!

Mielőbbi gyógyulást kívánok üdvözlettel:
Elek Ildikó

igen tudom!  2012. november 30. 20:55   #28 

Jó napot kivánok!Megszeretném kérdezni,hogy mitól fájhat a térdem ?Ülőmunkát végzek hiszen varrodában dolgozom.


Kedves Levélíró!

A térdfájdalom forrása nagyon sokrétű lehet, életkor szerint más és más térdproblémák üthetik fel a fejüket.
Leveléből nem derül ki, állhat-e esetleg a fájdalma hátterében egy korábbi sérülés, s az sem, hogy Ön mennyi idős. Míg fiatalabb életkorban a sérülések, úgy idősebb korban a kopásos eltérések a gyakoriak.
Mi okozza a panaszokat?
Amennyiben érte Önt valamilyen korábbi trauma, úgy kérem, írjon új levelet, megjelölve a sérülés körülményeit. Amennyiben nem áll fenn ez a panaszai okaként, akkor a válaszom az, hogy a sérülés nélkül kialakuló térdpanaszokat egyaránt kiválthatja gyulladás, de okozhatja akár ízületi kopás is. Gyulladásos betegségek közül a reaktív arthritisz a leggyakoribb. Ez a betegség általában valamilyen szervezetet ért fertőzést követően alakul ki. Kezelésében szükség lehet gyulladáscsökkentőkre, illetve antibiotikus terápiára is.
A kopásos megbetegedések általában a teherviselő ízületeket (csípő, térd, stb.) érintik, melyet nagymértékben befolyásol az elhízás is. (A térdízület kopásos elváltozása gyakran alakul ki fiatalabb korban olyan esetekben, ahol a térdet megelőzően valamilyen sérülés érte, vagy korábban gyulladásos folyamat zajlott.)
Mint látja, a térdfájdalomnak sokféle oka lehet, ezért mindenképpen szükséges a pontos háttér szakorvosi tisztázása, hogy a megfelelő kezelést tudják Önnek nyújtani. Vannak olyan esetek, melyekben a konzervatív terápia, gyógymasszázs, vagy épp a térd pihentetése, rögzítése, gyógyszerek szedése elegendő a panaszok megszüntetéséhez, más esetekben azonban ortopédiai műtétre is szükség lehet.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

reflexológia  2012. augusztus 1. 23:06   #27 

Kérdésem: Igaz-e,hogy néhány esetben csak egy talpat lehet masszírozni.Milyen okból?


Kedves Kérdező!

Igaz. Bízom benne, hogy aki ezt mondta Önnek, autentikus tudással rendelkezik. Két legfontosabb oka ennek:
- Gyulladt, visszeres lábat (embóliaveszély!)
- Gombás lábat (a fertőzés szétterjedhet!)

Üdvözlettel: Elek Ildikó gyógymasszőr

görcsölő védli  2012. június 26. 22:39   #26 

Jó napot!
Én közel 10 éve focizom és most 16 éves vagyok, és sokszor begörcsöl a vádlim ez mitől lehet??
és mit lehet ellene tenni??
Előre is köszönöm


Kedves Levélíró!
Az emberi szervezetben háromféle izom fordul elő: simaizom, harántcsíkolt és szívizom. E három izomfajtának mind a szerkezete, mind a működési mechanizmusa más és más. Minden izom működéséhez szükség van az idegrendszer vezérlésére, enélkül az nem képes működni. A simaizmok gyakorlatilag azokban a szerveinkben találhatók, amelyeket nem tudunk akaratlagosan befolyásolni: belek, érhálózat, szőrtüszők, légutak egyes részei stb. A simaizmokra lassú, tartós összehúzódás jellemző.
A harántcsíkolt izomrostok alkotják azokat az izmokat, amelyeket összefoglaló néven vázizomzatnak hívnak - ezeknek köszönhetően tudunk mozogni. Ezek az izmok akaratlagosan mozgathatók, sőt a mozgás erősségét, sebességét, intenzitását is befolyásolni tudjuk.
A szívizom különleges szerkezetű, hiszen olyan szervről van szó, amely egész életünk során dolgozik.
Az izomgörcs kialakulásának oka:
Minden izommozgás alapja az izomrostok és az azokat alkotó izomfonalak finom szerkezetében rejlik. Ez utóbbiakat szabályosan, egymással párhuzamosan elhelyezkedő fehérjeszálak, az úgynevezett aktin- és miozinmolekulák alkotják. Ingerület hatására az izomrost környezetében kalciumionok szabadulnak fel. Kalciumionok hatására –egy troponinnak nevezett fehérjemolekula segítségével– egymás mellett képesek elcsúszni, és kicsit ahhoz hasonlóan, mint ahogy két fogkefét sörtéivel egymás felé fordítva összedughatunk, az egymás mellett elcsúszó fehérjeszálak végül is az izomfonalat, illetve az izomrostot rövidítik meg, így az izom összehúzódik. Az ingerület elmúltával a kalciumionok kiáramlanak az izomsejtből és az izom ellazul.
Az idegrendszer szállítja azt az idegingerületet, amely hatására a célba vett, összehúzódásra késztetett izomrostban létrejön annak megrövidülése. Az ingerületátvitelhez a fent említettek szerint nátrium-, az izomműködéshez kalcium- és magnézium-ionokra van szükség. Nem hiányozhat természetesen az oxigén és a különböző tápanyag (energiaforrás) sem, amihez fontos a jó vérkeringés is. Ha ezek mennyisége megváltozik, vagy a normális arány felborul, kialakul az izomgörcs (is). A fenti "hozzávalók" bármelyikének hiánya megzavarhatja a normális izomműködést. Nátrium általában van elegendő a szervezetben (néha még túl sok is: magas vérnyomást okozhat!), a kalcium és a magnézium azonban gyakran alacsony, és a vérkeringés, ezzel az oxigénellátás is hagyhat kívánnivalókat maga után.
Számos görcsállapotot ismerünk, az izomgörcs több betegség tünete is lehet. Alapvetően külön kell válasszuk a simaizomgörccsel járó állapotokat, mint például a hörgőgörccsel járó asztmás rohamot, a vese- vagy epeköves kólikát, a menstruációs görcsöket és a bélgörcsöket a harántcsíkolt izomzat görcseitől. Míg az előbbiekre jól hatnak a „görcsoldó” gyógyszerek, a vázizomzat görcseit ezek nem oldják.
Az izomgörcsök kezelésekor figyelembe kell venni a kiváltó okot. Egyszerű esetben az izmok keringésének javításával, masszírozással, óvatos mozgatással különböző izomlazító krémek alkalmazásával elősegíthetjük a görcsök mielőbbi elmúlását.

Sportolók számára igen nagy jelentőségű a bemelegítés. Az izomzatnak hozzá kell szoknia a terheléshez, így lehet leginkább elkerülni a nem kívánt sérüléseket, rándulásokat. A mozgásra vágyó, egészséges embereknek is nagyon nagy figyelmet kell szentelniük a terhelés fokozatosságára és intenzitására. Célszerű hetente legalább két-három alkalommal végezni a különböző sportokat, megfelelő bemelegítő mozgássorozat után. Az edzéseket mindig levezető mozgássorozattal és légzőgyakorlatokkal kell befejezni. Ha ezeket az irányelveket betartjuk, lényegesen csökkenthetjük a sérülések, izomgörcsök jelentkezésének a számát.
Görcsoldó és izomlazító gyakorlatok


 Lábikragörcs: Fogja át az érintett láb ujjait, és húzza azokat erőteljesen a sípcsont irányába. Ha fekvés vagy ülés közben görcsöl be a lába, álljon fel, érintett lábával szilárdan álljon a talajra. Egy másik lehetőség: öklével ütögesse a vádli izmát vagy a talpát.

További hasznos ötletek
Gyakori izomgörcs esetén feltétlenül forduljon orvoshoz, mert más komolyabb elváltozás (izombetegség, idegrendszeri probléma, mellékpajzsmirigyhormon-zavar) is állhat a hátterében, s ezeket feltétlen ki kell zárni.
A görcsoldó gyakorlatok után (de lehet már előtte is) feltétlen javasolt egy lazító, meleg zuhany vagy az érintett izom intenzív masszírozása.
Ha rendszeresen be szokott görcsölni valamelyik izma, jó, ha hetente egy-két alkalommal lazító illóolajos masszázsra is elmegy.

A görcshajlam belsőleg is csökkenthető. Ha ásványianyag-, kalcium- vagy magnéziumhiány okozza, érdemes az erre a célra kapható megfelelő készítményeket használni (pl. X-IONT termékcsaládból a Speed izotóniás ital nevezetű készítmény és a tejsav kiürülést elősegítő Pyruvate).
Amennyiben vérkeringési zavar bújik meg a probléma mögött, keringésszabályozó hatású krém és illóolajos masszázs (rozmaring, borsmenta, kámfor) nyújthat enyhülést. Nagyon sokat segíthet a rendszeres torna, séta, kocogás, előrehaladott problémák esetén pedig az ún. vér-oxigenizációs kezelés (HOT).

Keringésaktiválásra jó még a váltott zuhany vagy lábfürdő is. Ilyenkor az előzetesen már jól átmelegített testfelszínt rövid ideig lecsapatjuk hideg vízzel, majd újra átmelegítjük, és ezt 2–3-szor megismételjük.

Az egyik legjobb izomlazító a szauna. Ám ha előtte többet mozogtunk, sportoltunk, feltétlen igyunk utána ásványi sókban gazdag gyümölcslevet, ásványvizet, vagy vegyünk be ásványianyagpótló táplálékkiegészítőt (X-IONT termékcsalád Speed izotóniás itala), mert a verítékezés és a sportolás során is sok kálium, kalcium és magnézium használódik el, választódik ki, s emiatt az amúgy is görcsre hajlamosaknál ez provokálhatja a bajt.

Több esetben a szövetek túlhűlése vált ki izomgörcsöt. Ezt a legkönnyebb kivédeni és kezelni a következőkkel lehet: húzzunk fel még tavasszal vagy hűvösebb nyári estéken is melegebb zoknit vagy ruhát, vegyünk egy jó meleg fürdőt, vagy tegyünk az érintett területre meleg vízzel töltött gumitömlőt, s tartsuk ott, amíg a panasz nem oldódik.

Sok embernél a túlzott fokú stressz, testi, lelki túlterhelés fokozza a görcskészséget. Ilyenkor legjobb, ha megpróbálunk lazító gyakorlatokat végezni, veszünk egy kellemes aromafürdőt (citromfűvel és levendulával), illetve elmegyünk masszázsra.

A visszeres lábak görcsét lábtornával, vénás keringést elősegítő (pl. vadgesztenye-, varázsdió-, piócakivonatot tartalmazó) krémekkel, a lábak felpolcolásával, és tartós igénybevétel esetén fáslizással vagy gumiharisnya viselésével előzhetjük meg, illetve kezelhetjük.

Ha az izomgörcs ízületi betegséghez társul, izomlazító (mákmérget, kígyómérget, csípőspaprika-kivonatokat, mentolt, kámfort és eukaliptuszt tartalmazó) krémeket, masszázst, gyógyfürdőt (krémes vagy izotópos), elektroterápiát és gyógytornát ajánlunk.
Néha a lábak rossz statikai helyzete (lúdtalp, csípőficam stb.) idéz elő fájdalmas görcsöt. Ilyenkor feltétlenül vegyük figyelembe az ortopéd szakorvos tanácsát, végezzünk rendszeresen gyógytornát, és használjunk korrekciós talpbetétet.
Fiatal felnőtt korban ritkábban, később egyre gyakrabban húzódhat meg a lábikragörcs mögött valódi betegség. Korunk átka, az érelmeszesedés következtében a lábszár nagy erei annyira összeszűkülhetnek, hogy csak korlátozott ideig tudnak oxigént szállítani az izmokhoz. Ennek következtében mindig korábban, egy adott távolság megtétele (pl. 100 méter) után nyilall belénk a fájdalom. A távolság az érszűkülettől függ, és jól jelzi a betegség súlyosságát, javulását vagy romlását. Ha ilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Cukorbetegek esetében a magas vércukorszint károsítja a perifériás idegeket, ez is okozhat izomfájdalmat. Mivel a görcs kóros vércukorszintet, esetleg elégtelen beállítást vagy gyógyszerelést jelezhet, kivizsgálása orvosi feladat.
Remélem, tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Elek Ildikó

Alvás  2012. március 30. 20:31   #25 

Kedves Ildikó!

31 éves férfi vagyok felszolgálóként dolgozok,átlag 9órát talpalok persze néha többet.A munkabírással terheléssel semmi probléma nincs pedig nagyrészt nem csak tányérokat cipelünk.
A problémám az lenne.hogy éjszaka kb. 2.5-3 óra fekvés (alvás) után arra ébredek hogy begörcsölnek,megrándulnak a hátamon az izmok ezután nem találok fájdalommentes testhelyzetet,felállás mozgás után enyhén csillapodik de ha el is alszom újból visszatér nem mindig ugyanaz az izomcsoport.
reggel amint felkelek nagyrészt csillapodik majd kb 20-25 perc után teljesen elmúlik a fájdalom.
Próbáltam puha ágyat,keményebbet,neves matracot krémeket fájdalomcsillapítót de semmi nem használt.
Erre szeretnék tanácsot,megoldást kérni esetleg milyen orvost keressek fel?

Tisztelettel Z.Zsolt


Tisztelt Levélíró!
Gondolom, nem véletlenül választott engem kérdése megválaszolójának, hiszen gyógymasszőr (is) vagyok.
Miután elég közelről ismerem a vendéglátószakma nehézségeit – mert egy közeli hozzátartozóm is ezen a területen dolgozik-, az Ön első számú „problémaokozójának” a stresszt gondolom.
A stressz korunk egyik legfőbb megbetegítő faktora. Talán nem is vesszük olyan komolyan, mint amennyire kellene. Sokat beszélünk ugyan róla, s bár gyakran nem is kellenek hozzá különleges praktikák, mégis keveset teszünk a feloldására. Legtöbben már csak akkor kapnak észhez, amikor elgyötört testük tucatnyi tünettel jelzi, hogy valamit most már igazán változtatni kellene.
Általában akkor lép fel a szervezetünkben erős stresszhatás, ha nem tudunk megbirkózni a ránk váró feladatokkal, terhekkel, változásokkal, vagy nem tudunk megfelelő ütemben igazodni azokhoz. A stressz foka persze összefügg a kiváltó vagy fenntartó eseménnyel is, ám sokkal nagyobb mértékben függ a mi hozzáállásunktól, az adott helyzetről alkotott elképzelésünktől, illetve attól, ahogy reagálunk rá, vagy hogyan éljük meg azt.
Árulkodó jelek: között szerepel - a szorongás, nyugtalanság, félelmek, pánikreakció, kedvetlenség, depresszió, levertség, fáradékonyság, sírósság, indulatosság, türelmetlenség. feledékenység, szétszórtság, koncentrációs képesség, a memória romlása, kábultság, gombócérzés a torokban, nyeldeklés, izzadás, hőhullámok, izzadás, fülcsengés, sápadtság, elvörösödés, hidegrázás, hőemelkedés, viszketés, alvászavarok, álmatlanság, rémálmok, erős horkolás, fogcsikorgatás, izomfájdalmak, izomgörcsök, izommerevség, mellkasi nyomás és szorítás, nehezített légzés, sóhajtási kényszer, fulladás, nyelési nehézség, hasi görcsök, puffadás, székrekedés, hasmenés, étvágytalanság, evési kényszer, gyakori vizelési inger, potencia- és libidócsökkenés, menstruációs zavarok, erekciós zavarok mellett – az izomrángatózás is. Persze egyáltalán nem jelenti, hogy mindezeknek a tüneteknek az együttes jelenléte esetén beszélünk csak a stresszről, külön-külön egy is jelentheti, hogy bizony mi is az „áldozatai” vagyunk.
Gyógymasszőrként azt mondom, hogy a relaxáció a stressz leghatékonyabb, természetes ellenszere, márpedig a stressz egészségünk legfőbb ellensége. Mérések szerint 20 perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 3-4 óra alvás!
Az alvás és ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult - idegen szóval relaxált - állapot. Vizsgálatok szerint ilyenkor csupa pozitív változás jelentkezik testünkben:
- jelentősen javul a szervek - többek közt az agy - oxigénellátottsága, ráadásul nagyobb mértékben, mint akár mély alvás közben,
- 18-20%-kal lassul az anyagcsere,
- csökken vérünk tejsavtartalma,
- kitágulnak az erek, így javul szerveink vérellátása,
- csökken a vér koleszterinszintje, illetve előnyösen változik a hasznos és a káros hatású koleszterinfajta aránya,
- megnő a vér endorfinszintje, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár,
- agyunk több alfaagyhullámot termel, ráadásul szinkronizált alfahullámokat, ami vizsgálatok szerint elősegíti sejtjeink regenerációját.
De hogy biztosat tudjon a problémája hátteréről, javaslom, keressen fel egy neurológust, aki minden bizonnyal autentikus és megnyugtató választ fog adni a gondjára – ezzel párhuzamosan mindenképpen javasolnék relaxációs gyógymasszázst is…
Üdvözlettel: Elek Ildikó

H.telek  2012. február 8. 23:27   #24 

Tisztelt Dr. Elek Ildikó !

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy 9 éves korú kislányom, akinél 2011-ben diagnostizálták a kyphosist.
A napokban hallottam arról , hogy a svédmasszással ezt el lehet mulasztani még gyermek korban.

Ha így van, én nagyon szeretném részére megvalósítani, bevállalni.


Válaszát várom : uti.erica@gmail.com email címre.

Köszönettel : U. E.


Kedves Levélíró!

Mindenekelőtt: köszönöm a megtisztelő titulust, de nem vagyok orvos, gyógymasszőr és fejlesztőpedagógus vagyok...
A kyphosis (magyarul: domború hát /dorsum rotundum/ ) nem más, mint a gerinc háti és keresztcsonti szakaszának fokozott hátradomború ( nyílirányú) görbülete.) Nevezik még „hanyag tartás”-nak is, mely gyakran tapasztalható iskolás- és serdülőkorban fejletlen izomzatú gyerekeknél (mint pl. az Ön kislányánál is).
Kialakulásának oka: a gyermek gyors növekedése, vagy mozgásszegény életmódja, amely általános izomgyengeséget von maga után. A gerinc ilyenkor előrehajlik, a vállak előreesnek, a fej követheti ezt az ívet és szintén előrehajlik. A kifotikus tartás következtében a hátizomzat állandó nyújtott állapotba kerül, a váll hátrahúzására idővel már nem lesz képes, és így kialakulnak az elálló lapockák. A mellkas izmai megrövidülnek, aminek következtében a mellkas állandó kilégzőállásba kényszerül, így a teljes belégzés pedig nem lesz lehetséges. Károsodik a légzésfunkció, csökken a szív- és a keringési rendszer teljesítőképessége, kevesebb oxigént szállít a vér, ami koncentráció zavart, fáradékonyságot és a teljesítőképesség-csökkenését eredményezi.
A hasizmoknak szintén fontos szerepük van a légzésben. A hajlott testtartásnak köszönhetően azonban a hasüreg összenyomódik, a hasfal előredomborodik, és szintén károsodást okoz a légzésfunkcióban.
A gyenge izomzat nem tud megfelelni a megnövekedett fizikai terheléseknek. Ilyenkor jellegzetes testtartás alakul ki. A háti kyphosis fokozódik, a vállak csapottak, lazán előre esnek. Esetlennek, nyurgának tűnik a gyermek.
A kyphosis aránylag könnyen javítható gyógytornával, a speciálisan megtervezett mozgásanyag segítségével. Fontos a külső és a belső törzs-, has-, medenceizmok fejlesztése (izmok erősítése, ellenoldali nyújtása). Amit kerülni kell: az a gerinc túlzott terhelése és az izmok aránytalan erősítése. 
Káros mozgásanyaga: ugrások, szökdelések, függések, tarkóállás, kézállás, fejállás, kézenátfordulások, gurulóátfordulások, mert ezek a mozgások fokozzák a kifotikus görbületet a hátizomzat továbbnyújtásával, illetve a statikus terheléssel.

A gyógymasszázs kifejezetten a nem teljes értékűen működő testrészekre irányul. A kezelés időtartama a panasz mennyiségétől és erősségétől függ. Amellett, hogy enyhíti a panaszokat, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, ellazítja az izmokat, növeli a teljesítményt, továbbá az immunrendszerre is pozitív hatással van. Fájdalomcsillapító és nyugtató hatása közismert. A gyógymasszázst nem lehet túladagolni, minden helyzetben, minden emberre pozitív hatással bír.
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a gyógymasszázs nem minden esetben elegendő, és konkrét esetekben nem helyettesíti az orvosi kezelést. Így önmagában a kyphosist sem gyógyítja meg a gyógymasszőr. Ezért legtöbbször kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Mindenképp komplex terápiára lenne szükség, amelyben – az előzőek alapján – fontos, de nem kizárólagos szerepe van a gyógymasszázsnak. Csupán ettől nem lehet „elmulasztani” a kyphosist. Hiteles, szakmája csúcsán álló gyógymasszőr nem ígér ilyet.
Javaslom, hogy feltétlenül - és minél hamarabb - ortopéd szakorvossal beszéljék meg a kislánya kezelését, annak érdekében, hogy idővel valóban „múlt időben” emlegessék a gyermeke ezen problémáját.
Gyógymasszőrként akár én is szivesen állok rendelkezésükre a terápiában.
Üdvözlettel: Elek Ildikó

albrttelep  2012. január 19. 15:27   #23 

eml7kszel m7g rám ramona mamája vagyok ancika


Drága Ancika!
Hát hogyne! De miért ideírtál? Ez egy nyilvános fórum, minden kérdést, amit az olvasók feltesznek, mindenki láthat.
Írj az e-mail-címemre.

Üdvözlet: Ildikó

fájdalom  2012. január 9. 17:11   #22 

Kedves Ildikó!

31 éves nő vagyok.az elmúlt 2 hétben kb arra lettem figyelmes hogy minden este fáj mindkét talpam ha lefekszem aludni.Független attól hogy sokat vagyok e talpon v sem.Ha egész nap pihenek akkor is fáj esténként.Ha masszírozom őket jól esik.Nem erős a fájdalom inkább tompa.Vajon mitől lehet? Talpmasszőr segíthet a talpmasszázs a reflexológia? Ön mit tanácsol? Úgy érzem mintha a szervezetem tele lenne méreganyagokkal és talpamban rakódna le lehetséges ez? pedig napi3 L folyadékot is iszom tea v cukormentes üdítő formájában.

Köszönöm megtisztelő válaszát:Réka


Kedves Réka!

A reflexzóna-masszázs az energiaáramlás helyreállításában segít. A betegséget vagy betegségre való hajlamot energiahiány, illetve blokád formájában érzékeli, mivel a reflexzónákban lerakódások képződnek. Ezek állaga, milyensége és mértéke összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével. Ha elváltozás észlelhető, és a zóna reagál, akkor befolyásolható is. A masszázs a reflexiós pontok ingerlésével a meridiánokban keringő energiával hat. A masszőr a kezét, ujjait és speciális fapálcikát használ krémmel és olajjal. Segédeszköz lehet még kavics, masszírozó guriga, gumilabda és masszírozó fa is. A talpmasszázs kiegyenlíti és harmonizálja az energiaáramlást. Beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Fájdalomcsillapító hatású, lazításra és a testi-lelki feszültség oldására megfelelő módszer.

Javaslom, keressen egy megfelelő szakembert, aki - remélhetőleg - segít majd Önnek.

Üdvözlettel:

Elek Ildikó

A talp simogatása, dörzsölése kellemes érzéseket okoz, és felfrissíti a lábat és a szervezetet egyaránt. Az érintésekben ott a szeretet, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz.
A reflexzóna-masszázs több mint gyógyító technika. Utat mutat a testi, lelki, szellemi harmónia megtalálásához.

Nem tudom..  2011. október 16. 22:01   #21 

Tisztelt Ildikó!
Nem tudom ,kitől kérdezzek megpróbálom Öntől! begörcsölt a nyakam és utána beduzzadt a mandulámnál és az arcom,az ettől lehetséges,a görcstől? és mit tudok h elmúljon ez a duzzanat.?Köszönöm előre válaszát.


Kedves Levélíró!

Azt gondolom, szerencsés volna egy fül-orr-gégészt is megkérdeznie a a problémájáról, mivel azonban a praxisomban az Önéhez hasonló panaszokkal fordult már meg beteg, ezért mégiscsak válaszolok Önnek én is.
A "görcstől" nem valószínű, hogy beduzzad a mandulája - ill. az arca (bár fontos volna tudni, mit is ért pontosan ez alatt) -, sokkal inkább az a helyzet, hogy mandulagyulladás miatt "görcsölt be"' a nyaka.
Az akut mandulagyulladás rendszerint magas lázzal, hidegrázással kezdődik. A garattáji fájdalom erős, gyakran sugárzik a fülbe, a nyaki, az állkapocs alatti és a fül mögötti nyirokcsomók fájdalmasan duzzadtak. Az ajkak vérbők, cserepesek, a száj nyitása és a nyelés fájdalmas és nehezített, a nyelv lepedékes, a lehelet bűzös. Idősebb gyermekekre és fiatal felnőttekre jellemző lehet a fejfájás és a hasi fájdalom jelenléte. A kórképre jellemző a beteg elesettsége, általános rossz állapota.

Az orrgaratmandula gyulladása általában a torokmandula gyulladásával együtt fordul elő, ezért tünetei megegyeznek a fent leírtakkal. Emellett a beteg nehezen vesz levegőt az orrán keresztül és nagyothall, ami rossz fülkürt-működésre és a középfül érintettségére utal. Fokozott figyelmet érdemel a csecsemők és a kisgyermekek izolált orrgaratmandula gyulladása, amely önmagában is súlyos állapotot idézhet elő.

A nyelvgyöki mandula gyulladása szintén a garatmandula érintettségével együtt fordul elő. A nyelési fájdalom és a bő nyálfolyás ebben az esetben jellemzőbb, a nyelv mozgatása is nehéz.
Diagnózis
A diagnózis alapja mindkét esetben a torok vizsgálata, a garat és a mandulák megnézése és a környéki nyirokcsomók megtapintása. A torok gyulladása esetén a nyálkahártya megvastagodott, vérbő, felszíne kezdetben száraz, lapszerű, majd sárgás, tapadós váladék, illetve vörös szemcsés kiemelkedések jelennek meg rajta. Fontos a rendszeres lázmérés, mert a láz alakulása önmagában is valószínűsíthet egy adott kórokozóval történt fertőzést. Vírusfertőzés esetén gyakran több héten át hullámzik a hőmérséklet. A garatváladék mikrobiológiai vizsgálata segít a kórokozó azonosításában, de 24 órán belül nem születik eredmény. Az általános tünetek közül a kiütés, a nyirokcsomó-duzzanat, a máj- és a lépduzzanat segíthet a diagnózis megállapításában.

A mandulagyulladás kezdetén a garatmandulák és a garat hátsó fala a vérbőség miatt piros, duzzadt, később a mandulákon gombostűnyi, fehéres-sárgás pontok vagy valamivel nagyobb sárgás foltok (tüszők) jelennek meg. Előfordul, hogy ezek a lepedékszigetek összefolynak, ilyenkor a mandulák felszínét egybefüggő lepedék borítja. Tüszős mandulagyulladásról tehát akkor beszélünk, ha a kezdeti magas láz, a torok- és a nyelési fájdalom, a mandulák vérbősége és a lepedékképződés egyaránt megfigyelhetők. A vérkép is mutatja ilyenkor a bakteriális fertőzésre jellemző fehérvérsejtszám-növekedést.

Jellemző klinikai kép esetén - a rekedtség, a köhögés és a nátha például nem jellemzőek a Streptococcus fertőzésre - a kórokozó azonosítására két lehetőség is adott. Az egyik a torokváladék bakteriológiai vizsgálata, a másik a Streptococcus antigénteszt, amely 15 perc elteltével válik értékelhetővé. Ha a gyorsteszt negatív eredményt ad, de a klinikai kép Streptococcus fertőzésre gyanús, érdemes elvégezni a tenyésztést is. Bármely módszer pozitivitása bizonyítja a Streptococcus fertőzést.

A torokgyulladásnak elsősorban a tüneteit lehet jól kezelni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés, a torokborogatás és az inhalátoros kezelés. Vírusfertőzés esetén nem, bakteriális fertőzésben azonban a szövődmények megelőzése miatt antibiotikumos kezelést is alkalmaznak.

A heveny mandulagyulladás terápiájának alapja - ép immunrendszer mellett, főleg a szövődmények megelőzése érdekében - a legalább 8-10 napon át nagy adagban adott penicillin. Penicillinérzékenység esetén makrolid típusú antibiotikum vagy clindamycin adása jön szóba. Ha a nyelés nagyon fájdalmas, különösen a gyerekeknek érdemes az ennivalót pépesíteni. Ilyenkor amúgy is jobban esik a meleg, folyékony étel, a levesek, meleg tej, tea, kakaó. A nyak vizes borogatásával lehet enyhíteni a fájdalmas gyulladást.

Gyógymasszőrként azt kell mondanom, hogy semmilyen körülmények között nem szabad a nyaki szakaszt masszirozni ebben a helyzetben., hiszen egyik legfontosabb ellenjavallat (kontraindikáció) a masszázsnál a - bármilyennemű – gyulladásos állapot.
A „betegség” lezajlása után természetesen nincs akadálya a kellemes, egész testet „újjáépítő”, harmonizáló masszázsnak.

Mielőbbi gyógyulást, jó egészséget kívánok, üdvözlettel:

Elek Ildikó

előző oldal  1 2  
szakemberkereso
search.gif Szakember keresés...
Hirdessen az Orvostudakozón
Diagnózis.hu
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!